Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 4 czy Samsung Galaxy S

• Please log in to reply
278 replies to this topic

#126 Hynta

Hynta
  • 357 posts
  • SkądToruń

Posted 09 September 2010 - 00:41

Podepne sie pod temat i zrobie maly ot ale niechce nowego topiku zakladac, wiec znajomi w listopadzie do USA leca i myslalem nad tym aby mi ipka4 kupili.Widzialem ze cena ipka w Apple Store bez umowy wynosi 600$.Jest moze jakas szansa ze dostane gdzies taniej ? (dolar za 3,10zl troche mnie dobija ;/)

#127 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2464 posts

Posted 09 September 2010 - 01:28

Miałem 3GS przez tydzień i jakoś to już nie to samo.

... i wróciłeś do 3G?:D 3Gs to o wiele szybszy telefon, wygodniejszy poprzez większą płynność działania. "to już nie to samo" to fakt, po prostu jest lepszy od 3G jakieś kilka razy. Teraz poprzeczkę podnosi czwórka która pomimo kilku małych wad (szacunek dla @ClassicGOD za świetny post), jest naprawdę świetnym telefonem (możliwości graficzne ma potężne). Osobiście miałem okazję się nim trochę pobawić i zapewne w styczniu stanę się jego posiadaczem.

ten sam proc, ram,...ale Samsung ma wiele opcji które iPhone nawet po JB nie będzie miał :)

A do czego Ci sie ten sam proc i ram przyda w Samsungu? Tak dla samej swiadomosci ze masz? Jak masz zamiar to wykorzystac? Do przegladania Onetu czy ogladania filmików na YT? To jak kupić nową edycję Amigi z procesorem i7 nie mając na nią ani dobrych gier ani dobrego softu. Już nie wspomnę o wsparciu Samsunga który po pół roku olewa swoje telefony;)

#128 Harrunio

Harrunio
  • 325 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 09 September 2010 - 09:17

ClassicGOD wiadomo że Desire to nie iPhone, ale czemu iP4 w mojej taryfie kosztuje 2799 PLN a desire 399 PLN? Zdaję sobie sprawę że fajnie byłoby mieć iPhone 4, ale taka różnica cenowa to jak dla mnie troche za dużo, zwłaszcza, że abonament już mam 110PLN, a Desire tak bardzo nie jest do tyłu. Z drugiej strony mamy identyczną sytuację przy iPhone 3GS. W tej samej taryfie 3GS kosztuje 899 PLN. Dziekuje wszystkim za zwrócenie mojej uwagi na Galaxy S, fajna zabaweczka, nawet zacząłem się zastanawiać, ale jak zobaczyłem interface, podziękowałem za usługę. Niby teoretycznie mógłbym wziąć HD2, sprzedać i kupić sobie 3GS.

#129 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 09 September 2010 - 10:05

... iP4 w mojej taryfie kosztuje 2799 PLN ... zwłaszcza, że abonament już mam 110PLN...

2799 w abo 110pln!? :D Ja tyle dalem za iPhone 4 32GB w Era Mix 25pln/mc. Nie obwiniajmy tutaj iPhone za poczynania twojego operatora.

Co do Galaxy S - instalacje nowego launchera jak np Launcher Pro to naprawde jest chwilka i juz masz interface inny (choc jak TouchWiz uwazam za jeden z lepszych androidowych launcherow).

Osobiscie na dzien dzisiejszy z twoich opcji wybral bym chyba iPhone 3GS, jest to spowodowane tym ze osobiscie nie musze miec najnowszego super sprzetu ale musi on dzialac dobrze a moje przejscia z Androidem (ktore opisuje w tym temacie) skutecznie zniechecily mnie do tego OS (przez pierwsze 3 dni myslalem ze wywale ten telefon przez okno). Swojego Galaxy S zatrzymam do premiery Androida 3.0 (o ile Galaxy S dostanie do niego up) i jezeli ten OS sie nie pozbiera to pozegnam sie z Androidem raz na zawsze.

#130 Harrunio

Harrunio
  • 325 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 09 September 2010 - 11:17

a kiedy A3.0 można się spodziewać? swoją drogą faktycznie że Era jakoś taniej sprzedaje iPhone.

#131 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1643 posts
  • SkądTychy

Posted 09 September 2010 - 11:20

a kiedy A3.0 można się spodziewać? swoją drogą faktycznie że Era jakoś taniej sprzedaje iPhone.

Przed koncem roku - podobno w pazdzierniku.

#132 Zwickau

Zwickau
  • 817 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 September 2010 - 15:37

Przed koncem roku - podobno w pazdzierniku.

Tak Android 3.0 już w październiku - Rynek IT - Dziennik Internautów (DI) - internet w życiu i biznesie

#133 Harrunio

Harrunio
  • 325 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 14 September 2010 - 19:04

hehe to Desire sie pisze na nowego Androida :D

#134 borys_wrocek

borys_wrocek
  • 84 posts

Posted 14 September 2010 - 19:17

tam się pisze, sposób aktualizacji androidów to jakieś nieporozumienie, np muszę czekać jeszcze miesiąc na 2.2. Z braku iphonów musiałem zmienic telefon na desire ale ogólnie nie jestem zadowolony, to nowy system ma możliwości ale wymaga jeszcze troche dopracowania. i dużo programów.

#135 methody

methody
  • 12 posts
  • SkądEire

Posted 03 November 2010 - 13:37

Jako posiadacz obu telefonow moge stanowczo stwierdzic, ze obydwa sa tak samo dobre i zarowno i4 jak i sgs maja swoje wady i zalety. Pod wzgledem wykonania zwyciezca jest oczywiscie iphone i tu chyba nie trzeba uzasadniac, wykonanie perfekcyjne. Co do SGS'a nie zgodze sie tutaj ze stwierdzeniem co niektorych, ze Samsung jest tandetnie wykonany. Wszystko jest dobrze spasowane, mam go juz kilka miesiecy i nic nie trzeszczy itp. Plastikowa klapka jakos mi nie przeszkadza i nie rozumiem tych wszystkich, ktorzy uwazaja to za tak wielka wade. o ile mi wiadomo iphone'y poprzednich generacji tez mialy plastik z tylu i jakos nikt nie narzeka. Moj SGS pare juz razy wyladowal na chodniku i poza kilkoma ryskami na tymze plastiku nic sie nie stalo. O dziwo szybka wyswietlacza jest jak nowa. Jesli ktos wachluje ciagle kartami sim to coz...wtedy istnieje prawdopodobienstwo ze ta klapka sie wyrobi ale dla przecietnego uzytkownika napewno bedzie ok. Wyswietlacz....Samsung mimo nizszej rozdzielczosci ma duzo lepszy ekran. Kolory sa duzo lepsze niz w i4. Odpalone rownolegle na obu telefonach te same gry, filmy itp wygladaja bdb na i4 i bosko na sgs :) Wyzszosc wyswietlacza iphona widac tylko i wylacznie przy duzym zoomie zdjec lub tekstu ale badzmy rozsadni..czy ktos z was czyta na maksymalnym przyblizeniu gdzie na calym ekranie mieszcza sie gora 3-4 literki? Reakcja na dotyk wg mnie jest identyczna, sgs ma oczywiscie wgranego lagfixa :) Zreszta pewnie niektorzy z Was wiedza, ze apple chcialo wrzucic do i4 Amoleda od samsunga, ale Samsung odmowil, wiedzac ze bedzie to ich glowna + w stosunku do iphone'a. Obsluga obu tel nie przysparza wiekszych problemow, na obu wiekszosc rzeczy robi sie wrecz intuicyjnie. Ipnone wyznacza tutaj standardy i widac ze samsung aplikujac TouchWiz3.0 poszedl w dobrym kierunku. Instalacja aplikacji i gier na jednym i drugim jest prosta. Jailbreak - latwizna. Rootowanie sgs dzieki np. oclf takze bulka z maslem :) Jakosc rozmow w obu aparatach jest dobra. Odtwarzanie mp3...tutaj lepszy jest i4 chociaz na sgs jesli wymienimy sluchawki na cos lepszego tez jest bdb. Aparat...brak lampy w sgs to duzy minus. Zdjecia wykonane przy dziennym swietle sa podobnej jakosci. Filmy lepsze nagrywa i4 ale samsung tez calkiem dobre. Jesli ktos szuka tel do (oprocz dzwonienia oczywiscie) przegladania neta, ogladania filmow to sgs bedzie lepszym wyborem. Jesli do pstrykania zdjec,krecenia filmow i do gier to i4 ze wzgledu na duzo wieksza ilosc gier i aplikacji, chociaz spora czesc tych najlepszych (jak i tych gorszych) jest juz i tak na androidzie :) czy warto doplacac 1k i miec iphone4? Wg. mnie nie ! Problemem sgs jest to ze android jest pofragmentowanym systemem i deweloperzy musza pisac aplikacje i gry obslugujace wiele roznych modeli telefonow, z tego wzgledu olbrzymi potencjal lezacy w sgs jest poki co nie wykorzystany ale powinno to sie zmienic po update do froyo i na co licze do gingerbread. Jakby nie patrzec sprzetowo sgs jest duzo wydajniejszy od i4. Apple zastosowalo w i4 procesor Samsunga A8, a uklad graficzny jest model nizszy niz jest w sgs PowerVR SGX535 (28mln polygonow na s) vs SGX540(90mln pol/s) w SGS. Pewnie zaraz ktos napisze, ze na sgs sa lagi, czarne ekrany itp. Winic za to mozecie tylko i wylacznie badziewny soft jaki wgral wam wasz operator. Dopiero instalujac nie brandowany zmodyfikowany soft+lagfix+zmodyfikowany TW3 zobaczycie jakim potworem jest sgs:) Tak offtop...w przyszlym roku m.in samsung wypusci telefony z dwurdzeniowymi procesorami Orion, wydajnoscia zblizone prawie do x360! Apple powinno ruszyc tylek i przygotowac cos konkretnego w i5 (czyt. s-amoled+dual/triple core) bo inaczej cienko ich widze ;)

#136 rapa

rapa
  • 42 posts

Posted 03 November 2010 - 15:21

Jako posiadacz obu telefonow moge stanowczo stwierdzic, ze obydwa sa tak samo dobre i zarowno i4 jak i sgs maja swoje wady i zalety.;)

methody plus dla ciebie za tak szczegółową analize...w końcu ktoś coś konkretnie napisał w tym temacie

#137 koralgol

koralgol
  • 160 posts

Posted 03 November 2010 - 22:12

Dzięki za porównanie. Chciałbym na żywo porównać te dwa wyświetlacze, ale nie miałem okazji. Póki co, zdecydowałem się na iPhone 4. Głównie dlatego, że używam iPhonów od dawna i jednak siła przyzwyczajenia.. No i cena się trafiła niezła. Więc jeżeli porównać Samsunga 16 GB, to wcale to nie jest już 1k pln różnicy.

#138 maxijazz

maxijazz
  • 303 posts

Posted 04 November 2010 - 05:10

Wyswietlacz....Samsung mimo nizszej rozdzielczosci ma duzo lepszy ekran. Kolory sa duzo lepsze niz w i4. Odpalone rownolegle na obu telefonach te same gry, filmy itp wygladaja bdb na i4 i bosko na sgs :)

Ta... Przesycone, nienaturalne kolory jak na kreskowkach.

[url]http://www.displaymate.com/Smartphone_ShootOut_1.htm[/url]

#139 jacoslav

jacoslav
  • 5 posts

Posted 22 December 2010 - 00:12

To jeszcze pare slow ode mnie. Posiadam Samsunga Galaxy S ( rowniez stalem przed wyborem ), a kolega z akademika Iphone 4. Nie jestem zadnych fanem itp, wybieram ten sprzet ktory jest DLA MNIE lepszy. 1. Ekran- tu i tu ekran jest b. fajny, kolory dla mnie lepsze sa w sgs rozdzielczosc w ip4. Jednak rozdzielczosc wychodzi tylko przy przegladaniu stron bez powiekszenia- co jest niewygodne bo literki sa zbyt male, wiec i tak trzeba powiekszyc- w tym momencie wygodniejsze staje sie posiadanie 4 cali. 2. Wyglad: ip4, wykonanie, rowniez- chociaz te w sgs nie jest zle do tego posiadam sylikonowy pokrowiec i juz nie ma znaczenia wykonanie:) 3. Systemy- nie ma co porownywac, ja wole androida bo ma pulpity z widgetami i belke powiadomien, dla mnie jest bardziej elastyczny, to moja subiektywna ocena. Szybkosc dzialania systemu na ip4 i sgs jest BARDZO podobna. ( w sgs mam system android 2.2.1- wyszedl oficjalnie). 4. Aplikacje- przewaga iphona chociaz nie spotkalem sie z sytuacja zeby czegos mi brakowalo w androidzie- wiecej gier jest w iphone, jednak w gry nie gram prawie wcale. 5. Jakosc dzwieku- nie zauwazylem roznicy, ( nie jestem melomanem) majac program PowerAMP, ktory wg. mnie jest duzo lepszy niz ten w iphone ( odwtwarzacz mp3), przegladanie muzyki jest wygodniesjza, + dobry equalizer. W tym miejscu, nadal uwazam ze jest remis- jednak to co przewazylo szale na rzecz androida( sgs'a ) to obsluga flasha- bardzo czesto przegladam strony gdzie jest flashowe menu, czesto w pociagu ogladam filmy na megaupload i do tego slucham RADIA FM ( przez net to tragedia, bo w pociagach co chwile jest EDGE ). Do tego ip4 mialem za 2000 zl a SGS'a za 1500 zl. Dodatkowo w pociagu przy duzym obciazeniu mam druga baterie i zmieniam w razie potrzeby w ip4 nie mam tej mozliwosci. Mam tez karte dwie karty 16gb. Osobiscie uwazam ze wielki blad, brak karty SD w iphonie. To przewazylo szale na rzecz sgs'a. Mimo wszystko uwazam ze ip4 to bardzo dobry telefon i wygrana jest w zasadzie SUBIEKTYWNA. Moze ktos nie potrzebuje radia fm i flasha, wtedy moze brac obojetnie co, z malutki plusem dla iphona. btw. nie pisze o przewadze wydajnosci sgs'a, bo nie ma ani jednej aplikacji ktora by to pokazala.

#140 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 22 December 2010 - 08:12

ad3 belka z powiadomieniami też jest , na pulpit tez cos mozna wrzucić YouTube - How to get Android on iPhone 4 NEW!!
tak samo jak na zablokowany ekran mozna mieć spotkania smsy pogodę
Dołączona grafika
Dołączona grafika
co do sgs zapomniałeś wspomnieć że nie ma diody świecącej i nie pstrykniesz fotki nocą ani nie nagrasz video czy nawet nie poświecisz sobie jak latarką
co do wydajności sgs widać w płynnym odtwarzaniu flash np na rettubelive to jedyny sprzęt odtwarzający płynnie

#141 jacoslav

jacoslav
  • 5 posts

Posted 23 December 2010 - 00:34

Jak sam napisales, wybor jest niesamowicie trudny. Bardzo fajna sprawa z tym iphone, jezeli mozna uzywac pulpitow jak w androdzie. Co lampki flash- jasne - duza wada, chociaz zdjecia telefonem w nocy to porazka :P. Jest program ktory, po wlaczeniu podswietla ekran na maxa i wybierasz kolor- wystraczajce zeby poswiecic na zamek w drzwiach auta, czy poszukac kluczy :). Oczywiscie- to zamiennic brakuje tej diody. Dioda powiadomien? w zasadzie nie jest potrzebna- sgs ma super amloda wiec nie wyswietla czarnego koloru- dzieki temu zrobili program ktory pokazuje koperke, czy maila, nieodebrane polaczenie itp w formie malego jednokolorowego obrazka poruszajacego sie na czarnym tle. Bardzo fajna sprawa, nie zauwazylem zadnego spadku baterii. ( i tak laduje telefon zawsze na noc :P ). Jednak, masz racje- to wady a rozwiazania to tylko niepelnowartosciowe zamienniki. Mimo wszystko pozostale zalety ktore wypisalem, delikatnie przewazaja w MOJEJ opini szale na strone SGS'a. Mimo wszystko nie jest to zaden WYNIK, tylko moje odczucie. Tak czy inaczej- kupisz SGS, kupisz IPHONE4 bedziesz zachwycony:)/ Pozdrawiam normalnych fanow apple i google'a.

#142 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 23 December 2010 - 07:53

Do wyboru od niedawna doszedl nexus s A wybor zawsze bedzie indywidualna sprawa i nie ma rozwiazan idealnych Na iphona bedzie automapa z trafficiem na androida niestety nawet nie mysla o tym Radia nie uzywam bo mam w aucie a koleja sie nie bujam Kilka razy testowalem jakosc radia nawet w galaxy s i jest biedna. Czesto lapie szumy

#143 Mercz

Mercz
  • 2783 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 25 December 2010 - 21:54

Do autora z dylematem. W App Store zawsze (przez jakiś czas) będzie najwięcej gier i aplikacji i właśnie na syste IOS deweloperzy chętniej tworzą gry i aplikacje. Ja osobiście mam iPhone 4 i przed takim dylematen wybrał bym właśnie jego.

#144 masi0

masi0
  • 332 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 January 2011 - 20:07

Czesc! Tak czytam i czytam i musze przyznac, ze post na czasie :D mialem kiedys IP3GS potem Desire potem Galaxy S potem znowu 3GS a teraz znowu Galaxy S, ale nadaj, powtarzam nadal brakuje mi look & feel iOS. Teraz mam dylemat, czy sprzedac SGS i kupic i4 czy sobie darowac i wierzcie mi... nie moge sie zdecydowac co mam zrobic (jak baba w ciazy, heheh) Niestety Froyo na Samsungu jest nadal nie dopracowany, zbyd duzy gain na mikrofonie, brak HDR w aparacie i... co najgorsze, co tydzien/dwa nowe ROMy, patche, bootloadery, kernele i inne badziewia - IMO bez sensu... HELP HELP :)

#145 koralgol

koralgol
  • 160 posts

Posted 05 January 2011 - 20:24

Może trochę nie na temat, ale jednak się wypowiem. Używam iPhone 4 (wcześniej 3GS i 3G). Ostatnio musiałem poszukać telefonu dla Żony, który rownież ma synchronizację maili i kalendarzy (udostępniamy sobie nawzajem kalendarze Google i musimy być na bieżąco, bo mamy bardzo nieregularne grafiki prac). Po długich namysłach wybór padł na samsunga s8500. Wiem, że ma inny system niż galaxy, aczkolwiek ogrom różnicy tych dwóch telefonów (iPhone i s8500) we wszystkich aspektach może pomoże komuś, kto się zastanawia nad iphonem. Te samsungi to jakieś zabawki dla gimnazjalistów (z całym szacunkiem). Oczywiście do tego okazało się, że synchronizacja w samsungu działa tylko w jedną stronę, co z resztą potwierdził mi serwis. Paranoja. Teraz szukam jakiegoś lekko używanego iPhona dla Żony, bo chyba żaden inny telefon nie współgra tak z tym Gmailem. Czy w androidach można włączyć kalendarz, który ktoś nam udostępnia? Czy trzeba ustawiać nowe konto? Tutaj ustawiasz w google.calendar/iphoneselect jakie chcesz widzieć kalendarze. I o to chodzi - żeby działało. Tamto nie działa. Przepraszam za OT, ale pointa jest taka, że jeszcze parę miesięcy temu po sprzedaży 3GS zastanawiałem się nad galaxy. Dziś już w ogóle nie brałbym nic innego pod uwagę niż iPhone. Jednak jak ta sama firma zrobi hardware i do niego i tylko do niego software, to to robi kolosalną różnicę.

#146 iAjAj

iAjAj
  • 507 posts

Posted 05 January 2011 - 21:33

no rszeczywiscie pisales nie na temat... po co wypowiadasz sie skoro piszesz o calkowicie innym systemie??? Synchronizacja z kontem gmail na androidzie to sama przyjemnosc i wyglada to duzo lepiej niz w przypadku ios. nie powinno to dziwic ani troche bo android to google i gmail to google... Co do Twojego ostatniego zdania: niestety zesmuce Cie, gdyz Bada OS z wave'a (s8500) jest robiona przez nikogo innego jak przez Samsunga.... hmmm... fail?

#147 koralgol

koralgol
  • 160 posts

Posted 05 January 2011 - 21:44

Pisałem ostatnio do supportu htc i odpowiedzieli mi, że jest możliwość podłączenia tylko jednego kalendarza. Bada i samsung - ok. Ale bardziej chodziło mi o to, że samsung robi wiele słuchawek, a Apple jedną.

#148 iAjAj

iAjAj
  • 507 posts

Posted 05 January 2011 - 22:02

i wymaga za nia jak za zboze... mialem wymieniac swojego sgsa na ip4, ale w pore rozkminilem ze to nie ma sensu... doplacajac prawie tysiac zlotych, trace swietny 4 calowy super amoled (roznica miedzy 3.5 a 4 cale jest naprawde bardzo zauwazalna), szybka rakiete z bardzo przyszlosciowym systemem. iOS ma app store- ktory jest bardzo fajny i wgl, ale wsparcie androida ze strony np xda-developers jest ogromne... mowicie o aplikacjach i grach na wasze ipki... hmmm zagracie w warcrafta 2, w wormsy, w baldurs gate? a jesli chodzi o android market to wielkie korporacje jak np gameloft zaczynaja traktowac zielonego robocika powaznie, wychodzi coraz wiecej lepszych gier. w polaczeniu z super wsparciem z xda sadze, iz glowna zaleta iphona- app store- powoli traci swoja sile... choc czytajac to forum wydaje mi sie ze najwieksza zaleta telefonu, czy komputera jest znaczek nadgryzionego jablka z tylu. jedyne w czym ip4 jest lepszy od sgsa to obudowa, ale... mam pokrowiec i jakos mi to wisi:P oczywiscie wiem ze zostane teraz zjechany, ale coz... prawda boli... Co do ostatniego postu. tak masz racje mozna miec jedno konto w aplikacji gmail- jest to konto 'zarzadzajace' telefonem, masz tez aplikacje mail w ktorej mozesz laczyc ile Ci sie kont podoba :)

#149 koralgol

koralgol
  • 160 posts

Posted 05 January 2011 - 22:16

iAjAj, napisałem do Ciebie na priv żeby tu nie robić bałaganu. Będę wdzięczny za odpowiedź.

#150 Erykos

Erykos
  • 2847 posts

Posted 05 January 2011 - 22:22

zagracie w wormsy, ?

Oczywiście :)

---------- Wpis dodano o 22:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:19 ----------

@iAjAj
Mi się podoba iPhone 4 bardziej niż SGS. Nawet dlatego, że jest elegancki, ma bardzo ładny wyświetlacz i ma to coś, co sprawia, że wole jego od Samsuna :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users