Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prawdziwy flash (frash) dla iPhone wkrótce!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#51 makaron

makaron
  • 8 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 10:58

gawli1 ogarnij się bo tego się czytać nie da! Zrozum to co ci koledzy tłumaczą od wczoraj. Jeśli masz plik Flash to nie ważne czym go otworzysz - to nadal jest Flash - R O Z U M I E S Z ? <- to już pytanie retoryczne Tak samo będzie mulił i obciążał system. Jeśli ta sama strona/animacja/baner zostanie stworzona w HTML5 to będzie szybka i lekka. KONIEC KROPKA

#52 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2010 - 11:10

wow.
masz wszystkie kawałki układanki, a nie potrafisz ich połączyć.
primo - ja tam nie muszę szperać po cache, żeby zobaczyć co mi ściągnęła przeglądarka, ale mniejsza o to.
secundo - błagam, korzystaj ze słownika. Wziołem? tzn?
a teraz do rzeczy:
skrypt JS (który działa po stronie klienta) czyta ten plik, więc przeglądarka musi go ściągnąć - dlatego masz go w cache. gdyby zrobić skrypt w PHP robiący to samo (wykonalne raczej) to by ci nie ściągało tego swf. tylko co z tego, że on siedzi w cache?
na kodzie nic nie jest napisane. jest za to W kodzie strony kod tego banerka, wygenerowany przez ten skrypt.
nie, swf nie jest otwierany przez html.
bez tego JS ten plik swf nie zostanie przekonwertowany na svg.

to co mówisz to jest mniej więcej "mój odtwarzacz CD odtwarza mp3, pod warunkiem, że nagram je jako CD Audio"

btw. ja mam ponad 10 letnie doświadczenie w tworzeniu stron. interesuje się też tym, bo to także moje hobby, więc staram się być na bieżąco. nie mów mi więc jak to działa bo:
1. ja to wiem
2. ty piszesz bzdury

#53 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 11:14

Jakie koniec i kropka?? Żobaczysz niech ino wyjdzie frash na iPhona to ci pokaże że pliki swf bedą płynniej chodziły na frashu niż na html5. A dziś pokaże na filmie pliki swf w cache gdy otworzę stronę gdzie plik swf jest otwierany za pomocą html5 czyli otwieranie flasha bez flasha. Koniec kropka.

---------- Wpis dodano o 12:14 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:10 ----------

Roberto dlatego pisze że plik swf jest otwierany za pomocą html5 dzięki temu js plik swf jest czytany w html5 dlatego działa też na iPhonie. Teraz innym to wytłumacz.

Poczekaj aż wyjdzie frash to ci udowodnie że pliki swf bedą lepiej szybciej płynniej czytane na frashu niż na html5/js/JavaScript

#54 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2010 - 11:14

możesz mi wytłumaczyć co ma udowodnić istnienie tego swf w cache? nie jest otwierany. jest konwertowany. to są 2 różne sprawy. jeżeli musi być przekonwertowany, znaczy to, że nie może być 'normalnie' otworzony.

#55 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 11:22

To ma udowodnić że plik swf będzie leżał w cache razem z js gdy zaladuje tą stronę. Zobaczysz na filmie bo nie da się tobie tego wytłumaczyć. Poprostu plik swf jest otwierany za pomocą html5 czyli pliku js dlatego jest czytany na stronie. Proste. Gdyby był konvertowany to bym s cache widział plik svg zamiast swf. No cheba że konvercja idzie w pamięci ram ale to nie zmienia faktu że plik swf nie jest czytany w html5 no bo gdyby nie był czytany to bym na iPhonie go nie widział.

#56 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2010 - 11:40

nice.
niezła tautologia.
"istnienie swf w cache ma udowodnić, że plik swf będzie leżał w cache razem z js"

super, zobaczę na filmie, że plik jest w cache. problem w tym, że nic to nie zmienia i nic z tego nie wynika.

plik swf nie jest czytany w html5 no bo gdyby nie był czytany to bym na iPhonie go nie widział

to wg. ciebie w końcu jest otwierany, czy nie? bo sam sobie przeczysz w tym zdaniu

plik swf jest konwertowany na plik svg. kod svg możesz wstawić bezpośrednio do html'a więc nie wiem co to za dowód "nie mam w cache"

https://developer.mo...vas/SVGDemo.xml - na tej stronie też jest plik svg (linijki 29 - 41). znajdź mi go teraz u siebie w cache w takim razie...

#57 ed00c

ed00c
  • 2 404 postów
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Napisano 10 lipca 2010 - 12:08

Hahaha, ale się uśmiałem. Gawli1, radze ci dać ten temat dać do poczytania innym, bardziej ogarniętym w temacie kolegom i niech oni zadecydują, gwarantuje ci, że polegniesz, a właściwie już to zrobiłeś ;).
pozdrawiam, ed00c

#58 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 12:09

LOL ta strona nie ma pliku swf. Odbiegasz od tematu. Cały czas piszemy o swf i otwarciu jego.

Proszę bardzo tu jest flash otwierany w html
[url=http://gordonjs.s3.amazonaws.com/blue.html]Gordon: An open source Flash? runtime written in pure JavaScript[/url]

A tu jest flash otwierany we flashu
[url][/url]

Teraz panimajesz?? Teraz poczekajmy na frasha dla iPhona i porównamy co działa płynniej. Czy html5 czy frash.

#59 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2010 - 12:14

-_-" to chyba przekracza twoje zdolności percepcyjne gdzie napisałem że jest tam plik swf? pisałem, że jest svg. znajdź go u siebie w cache - wyzywam cię ;] skoro gdyby swf byłby konwertowany na svg to byś go znalazł w cache, to znajdź ten plik svg. nie, na podanej przez ciebie stronie znowu jest svg utworzony na podstawie pliku swf przy pomocy skryptu js. na serio - czego nie rozumiesz w zdaniu "plik swf jest konwertowany przy pomocy skryptu js na plik svg"? i nadal: co ma udowodnić plik swf w cache? co ma udowodnić to, że nie ma pliku svg (hint: jest bezpośrednio na stronie) w cache?

#60 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 lipca 2010 - 12:31

Buehehe, Roberto dyskutuj z nim dalej, to jest całkiem niezły kabaret co koleś wygaduje. Dołączać się nawet nie mam co do dyskusji bo i tak każdy minimalnie ogarnięty wie o co chodzi.

#61 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 12:32

Jak myślisz Roberto z kąd mam plik swf ze strony [url=http://gordonjs.s3.amazonaws.com/blue.html]Gordon: An open source Flash? runtime written in pure JavaScript[/url]
??

A no właśnie z kodu:

Nazwa

Czyli wynika z tego że dokładny adres do pliku "blue.swf" będzie to właśnie
[url][/url]

Czyli plik js też będzie leżał w
[url]http://gordonjs.s3.amazonaws.com/[/url]

Tak jak leży swf.

Teraz pojmujesz że nie ma tam pliku svg. Z tego co piszesz to rozumiem że plik js konvertuje go do svg ale go nie ma w cache ponieważ on jest już konvertowany w pamięci RAM.

#62 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2010 - 13:02

nie masz zielonego pojęcia jak to działa, prawda? wiesz w ogóle co ta linijka robi? jeżeli tak - to proszę wytłumacz. tylko proszę o dokładniejsze tłumaczenie niż "otwiera plik swf". wiesz jak działa JS? po stronie klienta. to znaczy, że nawet jakbyś bardzo chciał, to nie zobaczysz modyfikacji w kodzie, jakie robi JS robiąc "pokaż źródło" czy po prostu otwierając ten plik w edytorze. Najprościej zobaczyć jak _naprawdę_ wygląda aktualnie kod strony dla przeglądarki (czyli po modyfikacjach zrobionych przez skrypt JS) jest zobaczenie go np. przy pomocy Web Inspectora (WebKit), FireBug'a (Firefox), Dragonfly'a (Opera). Zobacz więc ten kod przy pomocy odpowiednich narzędzi, a potem mi mów co tam jest, a czego nie ma. ja tam go widzę, więc nie wmówisz mi, że go tam nie ma. sorry. tak, brawo - nie plik, a skrypt js konwertuje plik swf na plik svg i go wstawia do kodu strony. to czy plik po modyfikacjach JS jest w cache czy nie ma nic nie zmienia w tej sytuacji. To już sprawa przeglądarki jak to (działanie JavaScript) rozwiązała

#63 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 13:23

OK dobra. Już mi wytłumaczyłeś. żeby widzieć plik svg muszę mieć isntalować dodatkowe badziewia do przeglądarek ale mi to jest nie potrzebne. Teraz tylko poczekajmy aż wyjdzie frash dla iPhona i wtedy się dowiemy co działa szybciej[Płynniej]. Czy HTML5 czy Frash czyli flash dla iPhone.

#64 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2010 - 13:56

żeby widzieć plik svg muszę mieć isntalować dodatkowe badziewia do przeglądarek ale mi to jest nie potrzebne.

nie. po pierwsze - nie żeby widzieć plik svg, tylko, żeby zobaczyć modyfikacje w kodzie strony zrobione przez skrypt JS
po drugie - Web Inspector w WebKit (Safari, Chrome...) jak i DragonFly w Operze są out-of-the-box, więc nic nie musisz isntalować
po trzecie - jakie badziewie? to, że nie wiesz do czego to służy, nie znaczy, że to badziewie.

i nadal w takim razie http://myapple.pl/ip...tml#post1298684

#65 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 10 lipca 2010 - 19:41

To już my se wyjaśnili. Już nie ma co poruszać tematu o js i svg. Teraz tylko czekamy aż wyjdzie frash by porównać w iPhonie co idzie płynniej. HTML5 czy Frash(flash) oczywiście na tym samym pliku swf.

#66 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 10 lipca 2010 - 21:55

Jestem pelen podziwu dla Roberto. Ten czlowiek w wielu tematach wytrzymuje bredzenie i co wiecej rozmowcow pokroju gawli wciaz traktuje powaznie i nie traktuje ich jak przypadkow beznadziejnych, gdzie aniol juz dawno by sie zalamal albo zdzielil bez leb ;). Roberto, czy Ty po godzinach nie jestes Matka Teresa? ;)

#67 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 lipca 2010 - 21:55

i co to ma udowodnić? bo nadal niezbyt rozumiem. tego 'naturalnie' też zbytnio. mnie by tam bardziej interesował jakiś bardziej obiektywny test. np. przerobienie jednego z dem, które pokazało apple na flasha i porównanie, albo np. odtwarzanie video przy pomocy flasha i normalnie. grzes_l - mam wakacje, zaliczyłem wszystko, jestem happy ;)

#68 DrIfTsTyLe

DrIfTsTyLe
  • 1 084 postów
  • SkądPleszew, Poland

Napisano 11 lipca 2010 - 14:19

Mnie już by rozniosło na tego kolesia --,-- Ktoś kto wie co to Flash i HTML5 po przeczytaniu postów wie kto ma racje --,-- .swf jest konwertowane itp itp itp... a tamten dysortograf za przeproszeniem swoje klepie !

#69 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 lipca 2010 - 22:54

Kolejna bezsensowna dyskusja z gawli1. Ehh, szkoda czasu na takich.

#70 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 11 lipca 2010 - 23:09

No i czego się podniecacie?? Przciez już odpuściłem sobie gadkę o losach svg. Teraz tylko poczekajmy na frasha i wtedy porównamy co lepsze. HTML5 czy FLASH. Mam na myśli iPhona. Więc konie kropka. Nie nakręcajmy się tak. Koniec bezsensownej dyskusji na temat svg i kodzie. Bądźcie cierpliwi. Ja też nie mogę się doczekać frasha.

#71 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 lipca 2010 - 09:46

a ja nie mogę się doczekać, aż flash zniknie z internetu z miejsc gdzie nie ma sensu (audio, video, fragmenty stron jak menu)

Teraz tylko poczekajmy na frasha i wtedy porównamy co lepsze. HTML5 czy FLASH. Mam na myśli iPhona.

szkoda tylko, że obiektywny test wykracza jak widać poza twoje możliwości

#72 CritiCalz

CritiCalz
  • 321 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 10:20

Zamknijcie się już. Człowiek chcę dowiedzieć się czegoś nowego a tu beznadziejna dyskusja .

#73 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 lipca 2010 - 10:26

Teraz tylko poczekajmy na frasha i wtedy porównamy co lepsze. HTML5 czy FLASH. Mam na myśli iPhona.

Rozbawiłeś mnie tym zdaniem. :lol:

#74 adrianopel

adrianopel
  • 1 451 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 15:36

Zamknijcie się już. Człowiek chcę dowiedzieć się czegoś nowego a tu beznadziejna dyskusja .

Potwierdzam. Wchodzę w ten temat od kilku dni z nadzieją, że wreszcie wyszła wersja dla iPhone a tu wkółko trwa beznadziejna dyskusja niezwiązana bezpośrednio z tematem. Prosiłbym administratora lub moderatora o zastanowienie się nad zrobieniem porządku w tym temacie i wywaleniem zbędnych postów (w tym mojego).

#75 gawli1

gawli1
  • 226 postów

Napisano 12 lipca 2010 - 23:21

Uwaga. Znalazłem stronę przypadkiem kiedy byłem na kompie i zauważyłem w niej że web player tam nie jest we flashu czyli otwieranie mp3 za pomocą HTML5 czyli bez używania flasha. Stwierdziłem że jak HTML5 jest takie super to super też zadziała na iPhonie

Naprawdę super działa to na iPhonie. Safari chodzi szybciej i otwiera web player czyli nuty.
[url=http://soundcloud.com/groups/electro-house]electro house - Tracks - SoundCloud[/url]
Sami popatrzcie. Super działa ten HTML5 co nie??

co wy na to??

Ja jednak czekam na frasha bo będzie lepszy w tej kwestii i będą przynajmniej działały web playery a nie to co w html5. W stronie powyżej. Więc kto uważa że HTML5 jest takie super??

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych