nie sądziłem że kiedykolwiek mi się to przytrafi ale jednak stało się.
Mianowicie chciałbym opisać całą sytuację i prosić o poradę Was. A więc:
Sprzedałem pewnej Niemce 13 sztuk iphonów. Po testowaniu ich itp stwierdziła, że woli wymienić 3g 8gb na 3gs 16gb w rozliczeniu a 2 z nich przypadkiem zaktualizowała do 3.1.3 (orange) i prosiła aby na miejscu tutaj simlocki na jej koszt zrobił i odesłał wszystkie fony spowrotem.
Wysłała mi 6 sztu iphone 3g 8 i 16gb więc wartość około 6000zł....
Paczka szłą z Niemiec do Polski kurierem Hermes (polski współpracownik to właśnie DHL).
śledziliśmy status paczki i w piątek o 4 rano była już we Wrocławiu.
Jednak nikt mi awizo nie zostawił więc myślałem, że dojdzie w poniedziałek więc spokojnie czekałem.
Jakieś było moje zdziwienie gdy w niedzielę wieczorem współlokatorka dała mi paczkę mówiąc, że przed sekundą sąsiad ją przyniósł.
Okazało się, że bezczelny kurier nie dzwonił do mnie, nie zostawił awizo tylko dał paczkę całkiem OBCEMU mi człowiekowi!! Który podpisał się zresztą własnym imieniem i nazwiskiem na protokole odbiorczym.
I teraz najlepsze: biorę paczkę do ręki a tam od razu widać pęknięcia na tekturze i to ostre oraz zauważyłem, że ktoś rozciął taśmy i nakleił nowe.
Zawołałem współmieszkanców (wynajmuję mieszkanie ze studentami) i przy nich zrobiłem zdjęcia paczki oraz ją otworzyłem przy nich.
Jakieś było nasze zdziwienie... zamiast 6 iphonow znalazłem... KILKANAŚCIE TOREBEK RYŻU JAKIEGOŚ!!!
od razu spisałem zeznania lokatorów oraz pobiegłem do tego sąsiada też co niecoś napisać.
Ogólnie wszyscy przerażeni co dalej jak im powiedziałem co miało być w paczce.
Kolejna sprawa kurier DHL podał nr telefonu komórkowego do siebie. Ja dzwonię i pytam czy doręczał paczkę na moją ulicę xxx a on ZE "NIC NIE KOJARZY TAKIEGO I TO NAPEWNO POMYLKA". Kazałem mu wysłać sms do mnie na kom ze on takiej paczki nie dostarczał.
Problem jest także przy ubzepieczeniu ponieważ ta dziewczyna ubezpieczyła paczkę na 500EU czyli około 2200zł a nie 6000...
Ogólnie jestesmy zalamani sytuacją ale kończąc chciłabym podsumowac co udalo mi się ustalić, co jest moim zdaniem niezgodne z prawem itp:
- kurier oddał paczkę całkiem obcej osobie spod innego numeru mieszkania
- kurier podał fałszywy numer telefonu do siebie na paczce
- zrobiłem zdjęcia przed i po otwarciu paczki w obecnosci swiadkow
- sprawdziliśmy na stronie kurierskiej status paczki i widnieje jako "NIEDOSTARCZONA" !!
Moje pytanie to co moge zrobic. czy moge odzyskac pelna kwote? (Mam rozmowy od 3 tygodni w sprawie tych telefonow). Wczesniejsze przelewy od niej za telefony itp.
Jestem pewien ze wystapie na droge sądową jesli DHL bedzie unikal odpowiedzialnosci bądź nie wyplaci calej naleznej sumy.
PROSZE O WSPARCIE PILNIE! Całą noc siedziałem juz na necie czyatajac przerozne artykuly ale nic podobnego nei znalazłem zeby takie cos sie dzialo.
PS dostał ktos kiedys 3kg ryżu za 6000zł?

---------- Wpis dodano o 06:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 05:59 ----------
PS2 Paczka dostarczona do sasiada w piaek wiec lezala u niego 2 dni poniewaz pojechali na weekend sobie.
PS3 Proszę o każdą mądrą radę i nie pisac mi rzeczy w stylu "reklamacje tylko po otwarciu paczki przy kurierze" bo o tym doskonale iem ale jak mialem ja otworzyc przy kurierze skoro dostal ją obcby mi człowiek??!!!!!!!!!!