Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mundial w RPA 2010 - typowania, komentarze, rozmowy ogólne

• Zamknięty Temat jest zamknięty
203 odpowiedzi w tym temacie

#151 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 07 lipca 2010 - 21:23

Podobno dzisiaj wygra Hiszpania. Tak wynika z zachowania niemieckiego "głowonoga" :)

Niesamowite! Hiszpania - Niemcy 1:0 !

#152 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 lipca 2010 - 21:28

Gratulacje dla Hiszpanow, niech wygraja z Holandia, szkoda Niemcow

#153 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 07 lipca 2010 - 22:06

Niemcy dzisiaj nie zachwycali grą. Grali bardzo asekuracyjnie. Oczywiście Hiszpania również "cedziła" piłkę ale z wyraźniejszą lekkością i finezją. Zasłużenie wygrała. Gratulacje! :)

#154 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 07 lipca 2010 - 22:59

Dokładnie. Właśnie to jest najlepsze, gdy zespół wygrywa w takim stylu. Nie dość, że grali z wielką finezją, to w dodatku w pełni kontrolowali mecz. W końcu jakieś spotkanie bardzo przyjemne dla kibicowskiego oka. ;)

#155 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 08 lipca 2010 - 09:04

no to teraz 11 wszyscy kibicujemy "oranje" i będą git mistrzostwa :D

#156 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 08 lipca 2010 - 11:15

Żadne Oranje. ;)

#157 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 lipca 2010 - 11:49

Hiszpania ma juz tytul ;)

#158 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 392 postów

Napisano 08 lipca 2010 - 20:46

Nawet mnie nie tą cholerną Hiszpanią.

#159 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 lipca 2010 - 20:59

też byłem za Niemcami :(

#160 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lipca 2010 - 21:14

Po meczu Hiszpania-Niemcy jeszcze bardziej jestem za Holandią. Wcale tak ładnie nie grają Hiszpanie - prawie wszystkie mecze na mundialu wygrali jedną bramką - i to ma być drużyna która chce wygrać mistrzostwa świata?! Do kitu z nimi. Normalnie nie kibicuje Niemcom, ale w tym meczu wyjątkowo chciałem aby wygrali i teraz mi ich po prostu szkoda. Jedyni wyróżniali się swoją grą, a finał z Holandią mógłby być naprawdę emocjonujący. Mam nadzieję, że Holandia pokaże hiszpanom, jak się naprawdę wygrywa - a nie liczy się tylko i wyłącznie na szczęście. ;) Jestem za Holandią i tyle. Należy im się puchar, a nie kiepskim wcale-niegrającym-ładnie-w-piłkę hiszpanom.

#161 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 08 lipca 2010 - 21:26

Po meczu Hiszpania-Niemcy jeszcze bardziej jestem za Holandią. Wcale tak ładnie nie grają Hiszpanie - prawie wszystkie mecze na mundialu wygrali jedną bramką - i to ma być drużyna która chce wygrać mistrzostwa świata?! Do kitu z nimi. Normalnie nie kibicuje Niemcom, ale w tym meczu wyjątkowo chciałem aby wygrali i teraz mi ich po prostu szkoda. Jedyni wyróżniali się swoją grą, a finał z Holandią mógłby być naprawdę emocjonujący. Mam nadzieję, że Holandia pokaże hiszpanom, jak się naprawdę wygrywa - a nie liczy się tylko i wyłącznie na szczęście. ;)

Jestem za Holandią i tyle. Należy im się puchar, a nie kiepskim wcale-niegrającym-ładnie-w-piłkę hiszpanom.

Dokładnie jest jak mówisz,więc w niedziele wszyscy zakładamy pomarańczowe koszulki i cieszymy się ze zwycięstwa "naszych" :D

#162 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 08 lipca 2010 - 21:26

A ja się nie zgodzę. Dla mnie wszystkie mecze mogą się kończyć po jednym golu, aby tylko były ciekawe. A co jak co, ale półfinał był arcyciekawy (świetne sytuacje dla jednych i drugich, nieziemska technika Iniesty - dla takich smaczków aż chce się siedzieć przy telewizorze). No ale to tylko moje zdanie. Dodam też, że jestem za Hiszpanami w finale głównie dlatego, że nie lubię największych gwiazd Holandii. Sneijdera za to, że gra w Interze (czyli w klubie, którego wręcz nie cierpię, co to za włoski klub, jeśli w finale LM nie gra żaden Włoch oO), a Robbena za gwiazdorzenie i Bayern (niestety ten zespół zawsze będzie mi się kojarzył z Kahnem, Effenbergiem i Ballackiem). Jedyni jeszcze grający holenderscy piłkarze, do których mam ogromny szacunek do van der Sar i van Nistelrooy, ale niestety nie oglądamy ich na mundialu. No i oczywiście to, co dodaję w poście zawsze przed każdym meczem: aby aż nie chciało się odrywać wzroku nawet na chwilę. ;)

#163 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 08 lipca 2010 - 21:41

@shog akurat z tobą się całkowicie nie zgodzę,mnie najbardziej na tym turnieju wku*** brazylijczycy a w szczególności kaka,no na boga ,każdy jego kontakt z piłką ,jego miny i to co robił na boisku ,jakiego koksa zgrywał to masakra,ciesze się że wylecieli-miałem nadzieje że zrobią to wcześniej( ta sama sytuacja z c.ronaldo) nienawidzę jak się ktoś panoszy na boisku jak by był u siebie na dzielni... Ogólnie na początku turnieju powiedziałem sobie że hiszpania albo holandia,niestety hiszpanie nie grają nic aż tak ciekawego(iniesta z villa ciągną im grę,czasem się pojawi xavi,villa gra trochę za samolubnie-nie wiem po co skoro transfer już ma,pominę to co zrobił pedro wczoraj,xabi alonso usilnie próbuje zdobyć coś z dystansu od 2 czy 3 meczów-w większości pudłuje) więc to oranje są moim faworytem Nie biorę tutaj pod uwagę klubów w których grają (sneijder-inter który wyeliminował moją barcę z ligi mistrzów :D ) bo to inna historia. Zgodzę się natomiast w tym, że chciałbym aby to był mecz którego nie będę chciał przestać oglądać nawet na sekundę-niestety raczej wątpię , że tak będzie.

#164 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 08 lipca 2010 - 21:49

Brazylia mnie też wkurzyła, to fakt. I rzeczywiście, najbardziej Kaka, którego lubię i na którego bardzo liczyłem. Niby miał serię dość poważnych kontuzji w zeszłym sezonie, ale sztab Brazylii zapewniał, że nie będą miały wpływu na jego dyspozycję, więc tu nie można go usprawiedliwiać. Z Ronaldo jeszcze gorzej. Tak to wszystko się kończy, gdy zespół polega na jednym piłkarzu, cała taktyka konstruowana jest pod niego. Nie idzie rozgrywającemu = nie idzie całemu zespołowi. Jeszcze chciałbym dodać coś odnośnie gry Hiszpanii - to wszystko przez złe ustawienie. Grają zupełnie inaczej niż na ME w 2008 i dlatego we wszystkich spotkaniach przed tym z Niemcami zagrali o wiele gorzej, niż ludzie się spodziewali. W ataku del Bosque postawił na Torresa, który pokazał na MŚ tyle samo co wspomnieni Kaka czy Ronaldo. Przez ustawienie Torresa na szpicy Villa musiał grać na skrzydle, co było prawdziwym absurdem. Z Niemcami zagrali tylko z jednym wysuniętym napastnikiem i to wyszło Hiszpanom na dobre. Poza tym na ławce siedzą chociażby Mata, Silva czy Fabregas, którzy przy innym ustawieniu mogliby zdziałać więcej niż mierny Busquets. W sumie to takie moje przypuszczenia i dywagacje, jednak po ok. 9-letniej przygodzie z CM/FM człowiek lubi robić takie analizy. :D

#165 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 08 lipca 2010 - 22:06

Ja to się w ogóle nadziwić nie mogę, że Fabregas/Silva grzeją ławę, a taki mierny w moich oczach xabi alonso/busquets biega po boisku-w FM-ie to sie załatwia inaczej ;D W moich oczach hiszpania gra trochę zbyt defensywnie,brak wyraźnych skrzydłowych (iniesta/villa nie za bardzo tam się nadają), jedyne co mi się podoba to boczni obrońcy-można odnieść wrażenie że oni grają bardziej w pomocy(ile razy widziałem ramosa dryblującego w polu karnym rywali) Ja bynajmniej wystawił bym prawowitych skrzydłowych ,bo tak hiszpanie grają na bardzo małej przestrzeni(parę razy z niemcami wyszły im takie krótkie rozegrania) ale na holandię to może nie wystarczyć... Natomiast Holendrzy nie mogą się przestraszyć i bronić od początku,oni się w ogóle nie nadają do grania defensywnej piłki( niby grają taktyką z def pomocnikami) ale obrone mają kiepskawą co tu dużo mówić...

#166 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 08 lipca 2010 - 22:13

No za tego posta to normalnie duży browar. :D Dokładnie tak samo uważam, Busquets i Xabi Alonso jako defensywni powinni ustąpić miejsca środkowym Xaviemu i Fabregasowi, z przodu rozgrywający Iniesta + dwóch skrzydłowych Silva/Mata/Navas (ciężki wybór) i Villa na szpicy. Boczni obrońcy grają naprawdę dobrze, to prawda. Zawsze podziwiałem Ramosa za jego niesamowitą kondycję i waleczność, zawsze jest tam gdzie ma być - bez znaczenia czy z przodu, czy z tyłu. Co do Holandii - fakt, obrona w tym roku wyjątkowo kiepska (daleko im do Stama, dawnego van Bronckhorsta, Reizigera czy de Boera), jednak pomoc i atak naprawdę zabójczy. Jeśli zagrają bez kompleksów, powinni mocno postraszyć Hiszpanów, jeśli cofną się - raczej nie wyjdzie im to na dobre.

#167 michasz

michasz

• 2 914 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lipca 2010 - 16:24

Mnie z drużyny Hiszpanii jedynie przypadł do gustu właśnie Sergio Ramos. ;) Gdyby trochę bardziej się przyłożył do dośrodkowań i trochę dryblingu, to mógłby stwarzać naprawdę duże zagrożenie. Kaka - widzę, że macie takie samo zdanie co ja.. Moim zdaniem największe rozczarowanie mundialu, zaraz po C.Ronaldo, Rooney'u i Eto'o. Brak słów, na to co wyprawiał. Co do braków w obronie Holandii - widać to było w końcówce meczu z Urugwajem, kiedy większość strzałów blokowali pomocnicy - szczególnie udzielał się Kuyt. PS. A ja jestem zdecydowanym fanem Interu i co? :P

#168 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 09 lipca 2010 - 17:02

W tej chwili już nic, bo jeszcze kiedyś byłem wielkim fanem Milanu. :D Ale niestety nie potrafiłem (i nadal nie potrafię) pogodzić się z absurdalnymi decyzjami pary Berlusconi & Galliani, więc postanowiłem kibicować ogólnie tym, którzy w futbolu ładnie grają. ;)

#169 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 09 lipca 2010 - 21:50

Hmm, ośmiornica "popsuła" finał. Już wiadomo, że przegra Holandia. Hiszpania zdobędzie puchar a Niemcy wywalczą z Urugwajem trzecie miejsce. Tylko ja się Was pytam gdzie sportowe emocje? ;)

#170 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 09 lipca 2010 - 21:56

Ta, a w "Szkle kontaktowym" na cztery możliwe wskazania pies, słoń i dwie małpy wskazały Hiszpanię. Wszystko ustawione. ;)

#171 TTomekk

TTomekk
  • 1 741 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 10 lipca 2010 - 21:26

No i ośmiornica się nie pomyliła... Niemcy 3 miejsce. BTW. Urugwaj jak zwykle piękna gra do końca.

#172 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 lipca 2010 - 21:29

to jest piłka nożna a nie ośmiornica show, przesadzają z tym w tv, mecz piękny, waleczny, czemu Niemcy nie zagrali tak otwarcie z Hiszpanią?? Gratulacje dla Urugwaju za piękny show przez cały mundial

#173 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 10 lipca 2010 - 21:30

ta ośmiornica trzeba ją zakosić:) Forlan spółka pokazali klasę oprócz bramkarza

#174 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 10 lipca 2010 - 21:30

Kurde, strasznie szkoda Urugwaju. Tyle włożonego w grę serca dawno nie widziałem. Nawet powiem szczerze, że Niemcy wygrali w swoim dawnym stylu - bez jakiejś pięknej gry, wykorzystali błędy przeciwnika i nie oszukujmy się - w każdej ich bramce był mniejszy lub większy udział przypadku. Genialne za to gole Urugwaju, w dodatku padłoby więcej takich pięknych bramek, gdyby nie Suarez. Szkoda, że padło tu rozstrzygnięcie, bo obie drużyny zasłużyły na wygraną.

#175 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 10 lipca 2010 - 23:33

Dzisiaj finał należy do Hiszpanów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych