przebicia prądu na obudowie
Napisano 21 stycznia 2007 - 17:09
Napisano 09 listopada 2007 - 01:13
Napisano 09 listopada 2007 - 02:38
Witam
Mam MBP i taki problem. Otóż jak mój komputer jest podłączony do zasilacza, kiedy kładę ręce na klawiaturę i dotykam nadgarstkami narożników obudowy czuję prąd. To jest takie delikatne kłucie. Dodam że jak jestem w ciapciach lub butach to tego nie ma. Czy jest to jakiś problem z uziemieniem? Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego to występuje i jak się tego pozbyć?
Odwróć wtyczkę w gniazdku 230V o 180 stopni i daj znać, czy przestało kopać. Stawiam na to, że przestało.
To samo zrób z każdym urządzeniem, które "kopie".
Wiem, nie zawsze się da, gdy gniazdko jest z bolcem ale to załatwi przedłużacz z gniazdkiem bez bolca. Kopie ? Odwracasz wtyczkę i przestaje.
Inżynierowie mówią, że najprostsze rozwiązania są najlepsze.
---- Dodano 09-11-2007 o godzinie 03:44 ----
Nie ma w tym patencie nic nadzwyczajnego. Po prostu albo będziesz miał na obudowie "gorący" i wówczas będzie "kopało" albo zero i wtedy nie będzie.
Napisano 09 października 2008 - 20:33
Napisano 09 października 2008 - 20:54
chciałem odswiezyc ten watek. Bo dzisiaj nonstop kopie mnie pradem klawiatura od iMaka (alu) :/.
Ma ktos na to jakis patent? gdy potre rece jest jeszcze gorzej. moze mi ktos powiedziec jak mozna rozelektryzowac rece (tj. zrzucic ladunki)?
Kiedyś mówili żeby dotknąć rękami kaloryfera.
Swoją drogą, dziwne że te 5V płynące z USB jest w stanie stale, odczuwalnie Cie 'kopac'...
Napisano 09 października 2008 - 21:08
Kiedyś mówili żeby dotknąć rękami kaloryfera.
Swoją drogą, dziwne że te 5V płynące z USB jest w stanie stale, odczuwalnie Cie 'kopac'...
Pomogło dzięki. Uwierz mi że to jest naprawde denerwujące i nie da się normalnie pisać.
Napisano 10 października 2008 - 05:50
Napisano 24 października 2008 - 20:48
Napisano 25 października 2008 - 02:47
Witam wszystkich.
Przeczytałem dokładnie kazdy post i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Problem jest taki:
Nowy iMac zakupiony we Francji 3 miesiące temu. Wtyczka z uziemieniem, Od około tygodnia kalwiatura kopie mnie tak mocno ze zaczynam sie bać.
Instalacja elektyrczna w domu jest nowa, napiecie prawidłowe.
Tego co sie dzieje nie moge tez nazwac mrowieniem bo sa to mocne kopniecia.
Czy może mi ktoś proadzić co zrobić?
pozdrawiam
rece do grzejnika i pomaga, tez tak mialem i pomoglo
Napisano 25 października 2008 - 02:54
Napisano 25 października 2008 - 11:13
potrzebna będzie mata antystatyczna z uziemieniem. Mata leży na podłodze i jest kabelkiem podłączona do jakiejś masy (kaloryfer albo ochronna instalacji) Ładunki elektrostatyczne spływaj przez matę do ziemi.
Napisano 25 października 2008 - 13:26
Napisano 25 października 2008 - 14:33
Napisano 26 października 2008 - 12:51
Napisano 28 października 2008 - 20:11
Ja mam na deukarce, jak dotykam wtyczki USB z drukarki i dotkne grzejnika ciagle kopie, nie impulsami tylko ciagle
---- Dodano 25-10-2008 o godzinie 16:00 ----
Ale na obudowie zawsze jesli wszystko jest sprawne, jest uziemienie, a nie zero ani faza, wies co da odwrocenie?
Nie stosuje się już uziemienia. Właśnie dlatego kopie, ponieważ w gniazdkach bolec łączy się (zwiera) z zerem. "Zero" to nie to samo, co uziemienie, ponieważ powstaje z uzwojenia wtórnego (o ile dobrze pamiętam a jak nie to mnie poprawcie) transformatora. Miedzy zerem a ziemią występuje różnica potencjałów i dlatego czasem kopnie. Gdyby obudowa była uziemiona to by nic nie kopało.
Odwrócenie wtyczki rozwiąże problem.
Napisano 11 stycznia 2023 - 10:47
Witam, temat dosyć stary, ale mam zasilacz magsafe 1 i on nie ma wtyczki z uziemieniem przez co kopie mnie jak Lewandowski piłkę... Czasem zastanawiam się czy to ja ładuje maca, czy też on ładuje mnie... Zamiana wtyczki nic nie pomaga ale ma on miejsce gdzie może mogłoby być uziemienie... Wie ktoś coś na ten temat ?
Byłem odrzucony przez administratora - więc już mnie tu nie ma...
Napisano 11 stycznia 2023 - 15:22
Mimo wszystko proponuję założyć nowy temat.
MacBook Pro 13" M1, iPhone 15 Pro Max, iPad Pro 11" M1 Wi-Fi+Cellular
Wszelkie porady udzielane są na licencji beerware.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych