Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zamęt z bannerami :]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#51 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 05 lutego 2007 - 18:34

@Eldritch - też napisałem i też zniknął - ech, ta pazerność ;-)

#52 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 20:31

Dziwne, napisałem o możliwości filtrowania reklam a mój post został skasowany. Czy to robota źle pojmującego swoją rolę moderatora czy błąd forum?

@Eldritch - też napisałem i też zniknął - ech, ta pazerność ;-)

Otrzymaliście powiadomienie na email o wykasowaniu postów.

Tłumaczyć to sobie możecie na swój sposób: pazerność, chciwość, itd.
Rozumiem, że Was stać na 8-10 godzin pracy w wolontariacie dziennie ;)
Tylko pozazdrościć takiej sytuacji.

Już zostało tu wyraźnie wyjaśnione po co są reklamy i dlaczego są niezbędne.

#53 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 06 lutego 2007 - 10:41

Otrzymaliście powiadomienie na email o wykasowaniu postów.

Nie otrzymałem. Następnym razem wyślij z delivery receipt, bo mimo że mam dobrego maila w profilu, to nic do mnie nie doszło... A najlepiej -> PW.

Tłumaczyć to sobie możecie na swój sposób: pazerność, chciwość, itd.
Rozumiem, że Was stać na 8-10 godzin pracy w wolontariacie dziennie ;)

Auu, nie marudź. Mamy na streetracingu prawie 7k aktywnych userów i jakoś dajemy sobie radę z opłatami za serwer - z jedną reklamą na stronę forum. Proponowałbym mimo wszystko ograniczyć rozbuchane wydatki. Jeśli są równie sensowne jak rozmnażanie "moderatorów" ponad stan, to nie dziwię się, że reklam musi być jak naćpane.
Tak a propos: Na myapple jest 28 moderatorów i około 2700 osób, które napisały co najmniej 1 post - czyli 1 mod/96 użytkowników. U nas jest 12 moderatorów i 6800 piszących - 1 mod/560 użytkowników. Mów mi o oszczędności :-)

Już zostało tu wyraźnie wyjaśnione po co są reklamy i dlaczego są niezbędne.

Zapewniam cię, że nie są. To najprymitywniejszy model finansowania jaki można sobie wyobrazić. Trochę finezji...

#54 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 06 lutego 2007 - 11:11

Proponowałbym mimo wszystko ograniczyć rozbuchane wydatki. Jeśli są równie sensowne jak rozmnażanie "moderatorów" ponad stan, to nie dziwię się, że reklam musi być jak naćpane.

Co sugerujesz, że ja biorę pieniądze za bycie moderatorem? No przykro to słyszeć. A członkostwo w Grupie Pro nie wzięło się z księżyca. Tak jak inni użytkownicy forum wpłaciłem pieniądze. Tak więc przestań sączyć jad, jeśli nie wiesz o czym piszesz. Ci, którym zależy na rozwoju forum nie marudzą nad reklamami, bo zdają sobie sprawę, że pieniądze są potrzebne.
Normalnie mnie zabolało....

#55 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 06 lutego 2007 - 11:27

Co sugerujesz, że ja biorę pieniądze za bycie moderatorem?

To twoja sugestia, którą raczej powinno się nazwać wkładaniem mi w usta (klawisze) słów, których nie powiedziałem (napisałem) - czyli manipulacją.

Tak więc przestań sączyć jad, jeśli nie wiesz o czym piszesz.

Nie wiem co masz na myśli pisząc "sączyć jad" - ale kładę to na karb niepanowania nad emocjami.

Ci, którym zależy na rozwoju forum nie marudzą nad reklamami, bo zdają sobie sprawę, że pieniądze są potrzebne.
Normalnie mnie zabolało....

To fatalnie, że bolą cię własne nadinterpretacje.
Nb. szalenie mnie ciekawi kierunek "rozwoju forum". Nie ma większej hipokryzji niż "komercyjny serwis społecznościowy". Dla mnie pojęcie "serwis społecznościowy" wyklucza się z "przynoszący dochód". Ale to tylko moje zdanie na temat dzielenia się wiedzą z innymi ludźmi.

#56 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 06 lutego 2007 - 11:51

Nb. szalenie mnie ciekawi kierunek "rozwoju forum". Nie ma większej hipokryzji niż "komercyjny serwis społecznościowy". Dla mnie pojęcie "serwis społecznościowy" wyklucza się z "przynoszący dochód". Ale to tylko moje zdanie na temat dzielenia się wiedzą z innymi ludźmi.

Jeśli zastanowisz się nad słowem społeczny, zauważysz, że oznacza ono wkład społeczności (ludzi) w jedno dzieło. Czyli, wszyscy pomagają sobie na wzajem. Powiedz mi, w jaki sposób Ty chcesz pomóc tej społeczności? Najprostszą drogą jest wsparcie finansowe, ale nie jedyną. Słowo społeczny zaczyna tracić swoje znaczenie i jest odbierane jako - Dawajcie mi wszystko, bo mi się należy, gdyż należę do tej społeczności. Zapomina się, że aby społeczność trwała, każdy musi coś wkładać. Zastanów się co Ty dasz? To pytanie jest kierowane do wszystkich. Łatwo jest psioczyć, ale trudniej jest coś od siebie dać (i nie mówię tylko o kasie). Społeczny komercyjny... tak najłatwiej jest wypchać się na ludzi którzy chcą coś robić.

#57 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 06 lutego 2007 - 12:23

hwojtek, nam zarzucasz manipulację, ale się nie dziw, że piszemy w ten sposób, bo Ty też napisałeś swojego posta bardzo sugestywnie. Piszesz o zbyt dużych wydatkach, a po chwili wskazujesz na Twoim zdaniem zbyt dużą ilość moderatorów.

Tak więc wyjaśniam: nie, moderatorzy nie biorą pieniędzy za pracę na forum. Robimy to z różnych powodów, ale nie w celach zarobkowych.

#58 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów

Napisano 06 lutego 2007 - 12:34

Jeśli zastanowisz się nad słowem społeczny, zauważysz, że oznacza ono wkład społeczności (ludzi) w jedno dzieło. Czyli, wszyscy pomagają sobie na wzajem. Powiedz mi, w jaki sposób Ty chcesz pomóc tej społeczności? Najprostszą drogą jest wsparcie finansowe, ale nie jedyną.

Litości. Mamy sobie rozsyłać kasę?
Forum, grupa dyskusyjna czy jakiekolwiek inne medium to wyłącznie medium wymiany informacji między ludźmi. Kiedyś były do tego kluby korespondencyjne, ale tego możesz nie pamiętać, jeśli jesteś tak młody, jak można wnioskować z tego co (i jak) piszesz.
I gwarantuję ci, że można zrobić doskonałe merytorycznie forum na darmowym serwerze, a do prowadzenia takiego forum nie trzeba dziesiątek moderatorów, różnicowania na lepszych i gorszych "pro" i "niepro", a przede wszystkim zrzutek, po których osoby niezrzucające się traktowane są jak intruzi.
I najistotniejszym wkładem, drogi kolego, jest przekazywanie dobrej informacji. Takiej, która pomaga. A nie zastępowanie merytorycznego wkładu wpłatą pieniężną. Bo to jest pójście na żałosną łatwiznę.

Słowo społeczny zaczyna tracić swoje znaczenie i jest odbierane jako - Dawajcie mi wszystko, bo mi się należy, gdyż należę do tej społeczności. Zapomina się, że aby społeczność trwała, każdy musi coś wkładać. Zastanów się co Ty dasz?

Nie mieści mi się w głowie jak ogromny trzeba mieć tupet, żeby coś takiego napisać. Żeby mieć grupę wsparcia (nie, nie finansowego) wystarczy sobie maile wysyłać, byle w tych mailach była treść, która jest dla innych pomocna.
Być może moje pojęcie wzajemnej pomocy jest nieco staromodne, ale przepraszam - mija 20 lat mojej aktywności sieciowej (jeśli kolega ma pojęcie co to FidoNet był) i w takich zwyczajach pomagania sobie się wychowałem. A nie komercjalizowania czegoś, co doskonale by sobie poradziło bez komercjalizacji. Nie wydaje mi się, żeby realizowanie czyichś pomysłów czy aspiracji za grupowe pieniądze było najbardziej... eleganckie, powiedzmy delikatnie.

Społeczny komercyjny... tak najłatwiej jest wypchać się na ludzi którzy chcą coś robić.

Moje poczucie przyzwoitości każe mi zachować dystans od "społecznych" przedsięwzięć, w których istnieje podział na lepszych i gorszych. Trzymam się swoich zasad, które mówią, że jeśli mogę pomóc ogółowi, to pomagam - a nie wypełniam przelewik.
sr.pl płaci za transfery, które miesięcznie dochodzą do 800GB - i to jest dopiero niemało. Ale po prostu lubimy to co robimy, Nie bawimy się w rozbuchane bajerologią forum, tylko jesteśmy kopalnią technicznej, często niedostępnej gdzie indziej, wiedzy dla ludzi zainteresowanych tematem. Życzę więcej pokory, zanim wyciąga się rękę po kasę.

hwojtek, nam zarzucasz manipulację, ale się nie dziw, że piszemy w ten sposób, bo Ty też napisałeś swojego posta bardzo sugestywnie.

Napisałem wystarczająco wyraźnie, żeby przeciętny użytkownik zrozumiał, że to było to zwykłe porównanie, a nie sugestia dotycząca przychodów moderatorów. Pudło.

#59 marczynski

marczynski

• 1 688 postów
  • SkądKonskie, Poland

Napisano 06 lutego 2007 - 13:11

hwojtek Zaznaczyłem wyraźnie, że nie chodzi jedynie o wsparcie finansowe. Nikt tu nie nakazuje dawania pieniędzy. Nikt, nigdy nie będzie tego robił. To, że czujesz się intruzem bez miana Donator to już Twój problem. Cytują pewnego zasłużonego wyjadacza internetu powiem tak: "To fatalnie, że bolą cię własne nadinterpretacje."
Na forum najważniejsza jest wymiana poglądów i myśli, nie zmieniło się to od lat. Pamiętasz chyba jako zacny człowiek z doświadczeniem, że będąc w klubie korespondencyjnym musiałeś płacić za znaczek. Tak więc przestać drążyć problem pieniędzy. Jeśli nie podoba Ci się akcja dotacji Forum, to dziękuję, że nas o tym poinformowałeś. Nie musisz się powtarzać. Amen!

#60 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 06 lutego 2007 - 13:12

Litości. Mamy sobie rozsyłać kasę?

W żadnym wypadku!

Forum było, jest i będzie dostępne BEZPŁATNIE dla wszystkich.
Wpłaty są DOBROWOLNE.
Jeżeli ktoś ma ochotę nas wesprzeć to to robi, uzyskuje wtedy konto email/jabber oraz rangę "Donator" lub "PRO"

Wszystkie działy na forum są otwarte do czytania dla wszystkich bez wyjątków (nie licząc działu Tylko Dla Moderatorów ale to z wiadomych względów)

I nie rozumiem dlaczego tak bardzo Ci przeszkadzają te reklamy skoro ich nie widzisz.
Są osoby, które w nie klikają i w ten sposób pomagają.
Każdy pomaga na swój sposób a najcenniejsza pomoc to pomoc merytoryczna - są osoby, które wiele swojego czasu poświęcają dzieląc się wiedzą na forum i tylko dzięki nim jest tak jak jest.

Wszystkim bez względu na rodzaj pomocy DZIĘKUJĘ
  • MacDada lubi to

#61 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 10 lutego 2007 - 22:55

Co jak co ale teraz przegieliscie. Ja rozumie ze potrzeba kasy na forum, wrecz sam chce zlozyc dotacje (po kupnie macbooka - ile mi na koncie zostanie tyle dam) ale z rozmiarem reklam przesadziliscie - przy rozdzialce 1280x1024 po otwarciu tematu widac pierwszy post i.... reklame na pol ekranu. Nie robilem tego, ba nawet chcac wejsc do sklepu SAD'u klikalem w reklame zeby wam tam cos skapnelo ale takich reklam ja osobiscie nie przetrawie wiec czas sie ich pozbyc bo to juz dla mnie przesada. Nie podam tu sposobu ale chcialem dobrze. PS. Oczywiscie mam na mysli tylko te reklamy miedzy postami - reszta mi nie przeszkadza :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych