Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zamęt z bannerami :]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#26 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:24

A ja osobiście uważam, że koszt roczny utrzymania takiego forum to max. 60 zł

To zabawmy się w przebijanie. Ja sądzę, że koszt utrzymania to 10 zł - i to jeszcze ćwierćwieczny.

19.90 zł rocznie domena pl na home.pl

Widzę, że nie masz absolutnie pojęcia na ten temat. domena kosztuje tyle w promocji - pierwszy rok. Zerknij proszę w regulamin i powiedz ile zapłacisz za kolejny rok.

32 zł hosting np. na boo.pl

Albo bezpłatny na republika.pl

#27 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:26

Zgadazam się z Tobą mpukacz w 100%. zmiencie prosze miejsce reklam, bo to tandeta i tak nikt prawie nie będzie tam klikał.

#28 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:29

Forum myapple.pl potrzebuje własnego dedykowanego serwera i jego modernizacji ?

Forum myapple.pl MA dedykowany serwer.

Tu akurat wydaje mi się że Panowie przesadzacie i to bardzo. Forum raczej nie generuje takiego ruchu ani nie jest tak zasobo żerne

Skąd masz informacje na temat ruchu i zasobów?

a cały serwer nie jest do jego usług więc wymania części i modernizacja ?

Jest

Froum siedzi na maszynie o adresie ip 85.219.239.3 na którym oprócz tego jest uruchomiony jakiś monitoring.

Nie jest uruchomiony monitoring tylko strona na której jest link do kamery - całość zabiera jakieś 0,5MB na dysku i ma odwiedzalność na poziomie 1-5 dziennie (w sieci lokalnej!)

Mówicie vB ma płatne dodatki, a po co zmienialiście silnik forum na płatną wersje ?

Bo phpBB nie wyrabiało, sypało się, błędy w bazie się pojawiały.
Postanowiliśmy przejść na vBulletin aby było lepiej dla Was - użytkowników i osób, które znajdują pomoc i wparcie na forum.

Żeby było jasne nie narzekam, nikt też mnie nie zmusza do płacenia ani klikania w reklamy. Zdaje sobie sprawe że nikt niechce dokładać do interesu z własnej kieszeni. Jednak wolał bym usłyszeć argumenty żetelne i prawdziwe. Osobiście uważam że forma dotacji jest lepsza a koszt roczny utrzymania takiego forum to max. 500zł.

Dolicz jeszcze czas jaki trzeba poświęcić na to by wszystko działało poprawnie.
Nie można postawić forum i jechać na wakacje.
Póki co przez dwa lata dokładałem do interesu, czy to źle że chciałbym wyjść na zero a w przyszłości może nawet zarobić?

---
112zł rocznie domena pl
470zł hosting np. na dreamhost
---

Uwierz mi że przy takim obciążeniu jakie generuje forum nikt nie weźmie za hosting 470zł

---- Dodano 16/01/2007 o godzinie 16:32 ----

Jeśli 500.000 odsłon miesięcznie to nie jest duży ruch to ja już nie wiem o co chodzi.

Np. w grudniu 2006 - 673 243 odsłon.

#29 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:36

To Ty nie wiesz, że na AdSense nie da się zarobić? I co to jest za interes? Dlaczego oskarżasz ludzi nie mając pojęcia o ich zamiarach?

Napisałem wydaje mi się a nie że wiem. To jest chyba różnica i nikogo nie oskarżam a własne zdanie moge mieć. Skoro nie da się zarobić to po co ten bot ?

Jeśli 500.000 odsłon miesięcznie to nie jest duży ruch to ja już nie wiem o co chodzi. Racja, to nie Onet, ale i pieniędzy serwis nie ma tyle co Onet. Poza tym nie wiem jak mam dyskutować z kimś kto nie ma wiedzy potrzebnej do dyskusji. MyApple stoi na osobnej maszynie, która odpowiada tylko za ten serwis. A obraz z kamery internetowej to nie musi być od razu monitoring :D

Nie mam informacji a nie wiedzy potrzebnej do dsykucji. Obraz z kemery internetowej pewnie że nie musi być mointoringiem orazu jednak pokazuje że myapple.pl nie korzysta tylko z tej maszyny.

Nie wiem czy wiesz, ale vB jest o wiele "lżejsze" jak phpBB które w dodatku jest dziurawe jak sito.

Wiem że vB jest łatwiej zarządzalne i ma czystszy kod, oraz dziury są łatane znacznie szybciej gdyż jest to produkt komercyjny. Ja tylko pokazuje droge do obniżenia kosztów utrzymania, a z tym dziurawe jak sito wydaje mi się że przesadziłeś.

#30 eujot

eujot
  • 64 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:36

Widzę, że nie masz absolutnie pojęcia na ten temat. domena kosztuje tyle w promocji - pierwszy rok. Zerknij proszę w regulamin i powiedz ile zapłacisz za kolejny rok.

A ja widzę, że pojęcia sarkazm i ironia są Ci obce. Polecam wikipedię i trochę środków na uspokojenie.

#31 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:39

Proponuje skonczyc tą rozmowę, my mpukacz wiemy swoje i tyle. Na temat tandety jaką jest ten baner tez sie wypowiedzieli niektórzy wiec koniec rozmowy i tylie

#32 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:43

Skoro nie da się zarobić to po co ten bot ?

Ponieważ jest jeszcze coś takiego jak częściowy zwrot kosztów. Zarobić się nie da, właściciel tego serwisu nie kupi sobie Leoparda jak wyjdzie tylko dołoży do kosztów które ponosi. Dlaczego nie jesteście w stanie tego zrozumieć? Jeśli nie chcesz się dołożyć (wpłacając 25 zł będziesz w grupie PRO i nie będziesz widział Steve) to oglądaj reklamy.

Wiem że vB jest łatwiej zarządzalne i ma czystszy kod, oraz dziury są łatane znacznie szybciej gdyż jest to produkt komercyjny. Ja tylko pokazuje droge do obniżenia kosztów utrzymania, a z tym dziurawe jak sito wydaje mi się że przesadziłeś.

vB to koszt jednorazowy (o ile mi wiadomo płaci się za licencję, a nie abonament powiedzmy roczny). Obniżanie kosztów nie prowadzi do polepszenia świadczonej usługi. Zawsze gdzieś musisz obciąć, ale widzę, że niektórych nie obchodzi stabilność i szybkość działania.
Jasne, że nie przesadziłem mówiąc, iż phpBB to sito. Zastanów się, dlaczego wielu providerów zabrania stawiania u siebie tego skryptu?

Proponuje skonczyc tą rozmowę, my mpukacz wiemy swoje i tyle. Na temat tandety jaką jest ten baner tez sie wypowiedzieli niektórzy wiec koniec rozmowy i tylie

No ale mówię. Wpłać pieniądze na forum to nie będziesz tego widział. Chciałbyś mieć wszystko za darmo? NIC nie ma za darmo.

#33 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:46

@code i to są właśnie rzetelne fakty. Ja wcale nie napisałem że to źle że chcesz wyjść na zero albo i na tym zarobić. Poprostu zamiast pisania "farmazonów" wystarczył właśnie takie fakty jakie podałeś. Jak napisałem wyżej, nie mam informacji by mówić że tak jest wszędzie pisałem że mi się wydaje. Wysnułem wnioski słuszne czy nie z informacji które udało mi się zebrać. Nie narzekam, nie chce flamewar po prostu lubię jak stawia się sprawe jasno, właśnie tak jak zrobiłeś to w odpowiedzi na mój post. :)

#34 Rayman

Rayman
  • 217 postów
  • SkądŚląskie

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:46

To ja też się dołączę, na początku parę tematów pozamykałem za wcześnie przez te reklamy bo myślałem że to koniec wątku :) Osobiście też uważam że wpychanie reklam między wątki nie jest dobrym pomysłem. Chyba dużo większy efekt przyniosłaby jakaś petycja do użytkowników żeby np raz w tygodniu kliknęli jakąś reklamę albo częściej jak kto może, a nie takie siłowe wciskanie reklam.

#35 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:48

Namawianie do klikania w reklamy jest w brew regulaminowi i powoduje usunięcie z programu Google AdSense.

#36 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:49

NIC nie ma za darmo.

i w tym momencie wiadomo o co chodzi, wiec prosze nas nei skrecac tylko odrazu napisac

NIC nie ma za darmo.

#37 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:49

To Ty nie wiesz, że na AdSense nie da się zarobić?

Da się, tak gwoli prawdy.

Nie wiem czy wiesz, ale vB jest o wiele "lżejsze" jak phpBB które w dodatku jest dziurawe jak sito.

Lżejsze niż? Kwestia zeskalowania sprzętu...
Uważam, że jest trochę w złym guście używanie Steve'a Jobsa dotych ogłoszeń. Nie sądzę, żeby Jobs był zachwycony tym "przedowcipnym" pomysłem.
A poza tym usunięcie sobie tych reklam to chwila zastanowienia nad userContent.css.

#38 lutecki

lutecki
  • 3 315 postów

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:52

Lżejsze niż? Kwestia zeskalowania sprzętu...

Lżejsze niż phpBB chociażby.

Uważam, że jest trochę w złym guście używanie Steve'a Jobsa dotych ogłoszeń. Nie sądzę, żeby Jobs był zachwycony tym "przedowcipnym" pomysłem.

Robią ze Stefanem gorsze rzeczy.

A poza tym usunięcie sobie tych reklam to chwila zastanowienia nad userContent.css.

Albo sekunda z Adblock, ale co z tego?

#39 mpukacz

mpukacz
  • 216 postów
  • SkądLublin,Poland

Zastanów się, dlaczego wielu providerów zabrania stawiania u siebie tego skryptu?

Hmm dobry provider stawia każde nowe konto w jailu, tak że żadne dziury typu post site scrpiting wykorzystane co najwyżej narażą na niebezpieczeństwo konto a nie cały server. Więc uważam ten argument za pezpodstawny.

#40 malowany

malowany
  • 465 postów
  • SkądPL

phpBB jest wporzo, nigdy nie miałem problemu z tym forum w kwestiach administracyjnych

#41 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 16 stycznia 2007 - 16:57

Napisałem wydaje mi się a nie że wiem. To jest chyba różnica i nikogo nie oskarżam a własne zdanie moge mieć. Skoro nie da się zarobić to po co ten bot ?

Bo w tej chwili forum prawie zarabia na siebie - czyli inwestuję już swój czas a nie czas i pieniądze.

Nie mam informacji a nie wiedzy potrzebnej do dsykucji. Obraz z kemery internetowej pewnie że nie musi być mointoringiem orazu jednak pokazuje że myapple.pl nie korzysta tylko z tej maszyny.

Teoretycznie nie, praktycznie tak.

Idąc taką drogą forum stawało by się coraz gorsze, wolniejsze, bardziej dziurawe.
Pomyśl ile bym musiał siedzieć nad forum gdyby było dziurawe, awaryjne skoro teraz poświęcam po 10-16 godzin na dobę?

@code i to są właśnie żetelne fakty. Ja wcale nie napisałem że to źle że chcesz wyjść na zero albo i na tym zarobić. Poprostu zamiast pisania "farmazonów" wystarczył właśnie takie fakty jakie podałeś.

Nikt nie pisze "farmazonów".
Na tą chwilę chodzi tylko i wyłącznie o utrzymywanie i rozwój forum.
Może kiedyś nadejdzie dzień w którym będzie inaczej.

Jak napisałem wyżej, nie mam informacji by mówić że tak jest wszędzie pisałem że mi się wydaje. Wysnułem wnioski słuszne czy nie z informacji które udało mi się zebrać. Nie narzekam, nie chce flamewar poprostu lubie jak stawia się sprawe jasno właśnie tak jak zrobiłeś to w odpowiedzi na mój post. :)

Sprawa jest postawiona jasno od zawsze, każdy większy serwis potrzebuje albo sponsora albo reklamodawców a im serwis większy tym większe potrzeby.

Staram się jak tylko potrafię i na ile mnie stać aby MyApple.pl było jak najlepsze, żeby każdy użytkownik czuł się tu dobrze i aby uzyskał pomoc kiedy jej potrzebuje.

Bez wparcia (nie tylko finansowego) nie byłoby to wszystko możliwe.

#42 Marcin_G

Marcin_G
  • 892 postów

Napisano 16 stycznia 2007 - 23:29

Osoby z grupy "Donator" reklam nie będą widzieć.

Ja widzę. Czy to oznacza że aby ich nie było mam znowu zapłacić?
Trochę dziwne, ale przy przewijaniu strony jak wskaźnik trafi na reklamę to głupieje i nie chce dalej przewijać. Dopiero jak ruszę myszą wszystko wraca do normy, ale tylko do następnej reklamy. Z tego też powodu szczerze już ich nienawidzę.

#43 TomekB

TomekB
  • 310 postów

Napisano 17 stycznia 2007 - 00:09

WTF? Ja przez 3 miesiące z Makiem nauczyłem się już że tu prawie nic nie ma za darmo. Najmniejszy program kosztuje $25. A wy macie problem jednorazowo rzucić 25 zita żeby nie oglądać reklam? Utrzymacie forum kosztuje. Niestety ale te pehapowe silniki zażynają sprzęt jak się patrzy.

#44 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 17 stycznia 2007 - 10:08

WTF? Ja przez 3 miesiące z Makiem nauczyłem się już że tu prawie nic nie ma za darmo. Najmniejszy program kosztuje $25.

Polecam
http://www.ablestabl...ee/free-mac.htm
http://www.freemacware.com/

Generalnie wszystko można zrobić na Maku darmowym softem, może poza rzeczami wymagającymi bardzo specjalistycznego oprogramowania, które jest drogie na każdej platformie.

#45 michau

michau
  • 436 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 15:06

Nie wiem, jaki CTR mają te reklamy, ale wg mnie są umiejscowione nieszczęśliwie. Dlaczego? Już wyjaśniam: - Mieszają się z treścią, denerwując użytkowników forum. Czytając po kolei posty, za każdym razem "nabieram się" na czytanie reklamy. Jeśli już miesza się zawartość forum z reklamami, to powinny wyróżniać się graficznie (inne tło?). CTR się w tym wypadku nie powinien zmienić in minus - to jest przykład sytuacji, w której wyróżnienie reklam może wręcz zwiększyć wpływy. Nie zawsze porada pt. "upodobnij reklamę do kontentu strony" jest słuszna. - Pomimo dużej liczby odsłon, z forum w większości korzystają stali userzy. Oni wiedzą, że to reklama i w nią nie klikną. Na kliknięcia można liczyć w przypadku niedzielnych gości, zwykle trafiających tu z wyszukiwarek. Znacznie skuteczniejsze byłoby umieszczanie AdSensów przy treściach typu newsy, poradnik dla początkujących, opisy modeli komputerów, artykuł na jakiś makowy temat itd. Przy dobrym spozycjonowaniu tam będą drzwiami i oknami leźli przypadkowi userzy i będą klikali w co popadnie (w tym i reklamy). - Forum domyślnie zajmuje pełną szerokość ekranu. Lepiej z tego zrezygnować - czytanie postów wszerz przez 1280 czy 1600 px nie jest optymalne dla ludzkiego oka. Limit liczby kolumn w edytorach tekstu czy programach pocztowych ma swój głęboki sens - wygodniej czyta się tekst bez konieczności machania głową na boki. Już lepiej zwęzić forum o te 160px na szeroki skyscraper AdSense + z 10px na odstęp między nim a forum. Wtedy reklama jest ciągle widoczna w oknie przeglądarki (zdaje się, że można taki skyscraper scrollować razem z forum, na pewno można też wsadzić 3 sztuki jedna pod drugą), nie włazi w przestrzeń forum a samo forum jest przyjemnie węższe. Stali użytkownicy na pewno chętniej zapłacą datki czy abonament za jakąś funkcję, niż klikną w AdSensa, który ich tylko denerwuje (ile razy dziennie można tego facia oglądać?). Wystarczy w widocznym miejscu postawić zachętę do płacenia. Musicie pamiętać, że w miarę rozwoju forum rosną koszty jego utrzymania (transfer), ale rośnie też jego wartość, mierzona ilością zgromadzonej wiedzy. Nie należy siekać tej wiedzy reklamami.
  • hwojtek lubi to

#46 JSG

JSG
  • 5 459 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 16:52

A ja zawsze myślałem że w reklam klika sie szukajac konkretnego produktu a tu patrz... wypadek przy pracy... kliknięcia przypadkowe...

#47 psajcho

psajcho
  • 1 212 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 18 stycznia 2007 - 18:16

JSG - jak sie szuka to ma sie google, a nie rekalmy.

#48 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 18 stycznia 2007 - 20:31

Uwaga
Osoby z grupy Donator oraz PRO nie widzą reklam pomiędzy postami.

#49 Eldricht Palmer

Eldricht Palmer
  • 16 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 lutego 2007 - 17:40

Dziwne, napisałem o możliwości filtrowania reklam a mój post został skasowany. Czy to robota źle pojmującego swoją rolę moderatora czy błąd forum?

#50 kadargo

kadargo
  • 1 312 postów

Napisano 05 lutego 2007 - 17:48

>>Eldricht Palmer zmien Can-D na Chew-Z, moze wtedy posty nie beda znikaly :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych