Forum myapple.pl potrzebuje własnego dedykowanego serwera i jego modernizacji ?
Forum myapple.pl MA dedykowany serwer.
Tu akurat wydaje mi się że Panowie przesadzacie i to bardzo. Forum raczej nie generuje takiego ruchu ani nie jest tak zasobo żerne
Skąd masz informacje na temat ruchu i zasobów?
a cały serwer nie jest do jego usług więc wymania części i modernizacja ?
Jest
Froum siedzi na maszynie o adresie ip 85.219.239.3 na którym oprócz tego jest uruchomiony jakiś monitoring.
Nie jest uruchomiony monitoring tylko strona na której jest link do kamery - całość zabiera jakieś 0,5MB na dysku i ma odwiedzalność na poziomie 1-5 dziennie (w sieci lokalnej!)
Mówicie vB ma płatne dodatki, a po co zmienialiście silnik forum na płatną wersje ?
Bo phpBB nie wyrabiało, sypało się, błędy w bazie się pojawiały.
Postanowiliśmy przejść na vBulletin aby było
lepiej dla Was - użytkowników i osób, które znajdują pomoc i wparcie na forum.
Żeby było jasne nie narzekam, nikt też mnie nie zmusza do płacenia ani klikania w reklamy. Zdaje sobie sprawe że nikt niechce dokładać do interesu z własnej kieszeni. Jednak wolał bym usłyszeć argumenty żetelne i prawdziwe. Osobiście uważam że forma dotacji jest lepsza a koszt roczny utrzymania takiego forum to max. 500zł.
Dolicz jeszcze czas jaki trzeba poświęcić na to by wszystko działało poprawnie.
Nie można postawić forum i jechać na wakacje.
Póki co przez dwa lata dokładałem do interesu, czy to źle że chciałbym wyjść na zero a w przyszłości może nawet zarobić?
---
112zł rocznie domena pl
470zł hosting np. na dreamhost
---
Uwierz mi że przy takim obciążeniu jakie generuje forum nikt nie weźmie za hosting 470zł
---- Dodano 16/01/2007 o godzinie 16:32 ----
Jeśli 500.000 odsłon miesięcznie to nie jest duży ruch to ja już nie wiem o co chodzi.
Np. w grudniu 2006 - 673 243 odsłon.