Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.
Posted 16 May 2010 - 17:25
Posted 16 May 2010 - 18:27
Posted 16 May 2010 - 18:35
Posted 16 May 2010 - 18:54
Posted 16 May 2010 - 19:06
Posted 16 May 2010 - 19:24
I tutaj tkwi problem. Albo wychowamy człowieka zdolnego do życia w społeczeństwie, albo małego terrorystę wymuszającego co tylko zechce w każdy możliwy sposób np. krzyk, bluźnienie czy tarzanie się po podłodze. To nie jest normalne.@Riddle
Duchowym? Z tego co wiem, praktycznie każde dziecko ja odbywające traktuje to tylko jako okazja do zdobycia cennych przedmiotów.
Posted 16 May 2010 - 19:24
Duchowym? Z tego co wiem, praktycznie każde dziecko ja odbywające traktuje to tylko jako okazja do zdobycia cennych przedmiotów.
Posted 16 May 2010 - 19:27
O ile mnie pamięć nie myli, to Pierwsza Komunia Święta jest przeżyciem duchowym, a nie komercyjnym.
Posted 16 May 2010 - 19:42
Ja zaluje, ze mialem nieograniczony dostep do komputera jak bylem maly
Teraz mam niechciana wade wzroku, ktora mam zamiar "naprawic" laserowo gdy bede mial 18 lat (wymagany wiek). Do tego slabo bylo u mnie z miesniami... Ale juz nadrobilem na silowni
Ja zdecydowanie polecam dobre korki + markowa pilke do nogi. Jak pokaze kolegom to beda katowac te pilke na boisku. Do tego jakis lancuszek i bedzie zadowolony.
Posted 16 May 2010 - 21:42
Posted 16 May 2010 - 21:46
Posted 16 May 2010 - 21:53
Miło by było podkreślić, że ludzie robią cyrk z sakramentu, który sam w sobie cyrkiem nie jest.Rzeczywistość współcześnie pokazuje, iż właśnie o to chodzi w tym cyrku przez niektórych nazywanym sakramentem...
Problem jest nie chrześcijaństwa, ale dorosłych ludzi, którzy spłycają wszystko, czego nie ogarniają i chcą się pokazać przed innymi (sukienki droższe od sukni ślubnych, wspomniane limuzyny itp.).a co to jest "komunia"? i czemu dawać wtedy prezenty? to jest największy problem chrześcijaństwa, że przyjmuje i rozgrzesza nawet nieświadomych. i jeszcze dają za to rowerki, zegarki, ipady, quady, a tatuś z kolegami i szwagrem mogą się wreszcie urżnąć jak należy.
Uważam osobiście to za odpowiedzialne, bo pomaga rodzicom wychowywać dziecko. Pieniądze zostaną wydane w zgodzie z rodzicami i dzieckiem.Reszta rodziny przeważnie dawała pieniądze rodzicom, którzy kupowali dziecku, to co uważali za ważne lub odkładali na konto.
O ile mnie pamięć nie myli, to Pierwsza Komunia Święta jest przeżyciem duchowym, a nie komercyjnym.
Kwestia wychowania dziecka.Duchowym? Z tego co wiem, praktycznie każde dziecko ja odbywające traktuje to tylko jako okazja do zdobycia cennych przedmiotów.
Rzekłbym, że ta wypowiedź jest bardziej żałosna niż iPad na komunię i świadczy o niewiedzy (niechęci rozwijania wiedzy, a nie braku możliwości - jakże znane z lat dziecięcych "nie, bo nie")Dla ośmiolatka? No no, duchowa impreza, szalenie.
Religia powinna być wybierana świadomie, w dojrzałym wieku, a nie chrzest za niemowlaka (i teraz KK dostaje kasę za 'wiernych', trzeba się bawić w papierki do apostazji itp.) + religia w szkole podstawowej (bo kto nie pójdzie do kościoła, skoro co tydzień na 'religii' gruba baba z gitarą pyta 'byłeś w kościele?', a wszyscy rówieśnicy, czyli dla dziecka autorytet, mówią 'byłem'?).
A iPad na komunię jest żałosny chyba jeszcze bardziej niż sama komunia.
Kolegę zacytowałem, bo bardzo mądrze napisał.A przypadkiem nie 21? Teoretycznie wtedy oko przestaje się rozwijać.. :-)
Co do rozwoju - zgodzę się. Dlatego lepiej dać ten tysiąc/pięć stówek i zostawić wolną rękę rodzicom.
[...]
Jak dzieciak ma wszystko, to robi się bezczelny i rozpuszczony. Wystarczy spojrzeć, jaka młodzież chodzi po ulicach.
Posted 16 May 2010 - 21:55
Posted 16 May 2010 - 21:59
Posted 16 May 2010 - 22:23
Posted 16 May 2010 - 23:24
(...) niskiej klasy portal ostatnio na główną stronę wrzucił artykuł, o tym, że aktualnie, dzieci w wieku 8 lat są mądre i potrafią zrozumieć, czym jest sakrament (...)
Posted 17 May 2010 - 01:41
Posted 17 May 2010 - 02:40
Posted 17 May 2010 - 08:11
Posted 17 May 2010 - 09:10
Posted 17 May 2010 - 10:56
virgin -> zauważ jednak, że takie zjawisko jest głównie powszechne wśród rodziców-ateistów (lub "wierzących, lecz nie praktykujących"). mimo wszystko, nawet gdyby dzieciak miał dobry poziom religii w szkole, rodziców którzy co tydzień zabierają go do kościoła, to chyba nie postrzegałby komunii jako wielkiego duchowego wydarzenia w swoim życiu. Myślę, że jest to raczej kwestia wieku, a nie odpowiedniego wykształcenia;)jasiek, dziecko nie przeżyje komunii duchowo przede wszystkim dlatego, że jak wspomniałeś, rodzice liczą na to, że dziecko nauczy się wszystkiego w szkole...
To, ze dziecko ma naprawde duzo (czegokolwiek) nie oznacza, ze dziecko w przyszlosci musi byc jakies... nie wiem... lewe w zachowaniu? 3 braci, wiek 9/14/15 wszyscy mieli wiecej niz jakikolwiek ich kolega. Zyja, sa kulturalni, potrafia sie zachowac ale maja tez wiedze o swojej wartosci i tym w czym sa dobzi. Dlatego, bardzo prosze o nie uwlaczanie (juz nie mowie, ze mi) moim braciom.
bardzo dziękuję w imieniu swoim i Ducka Dodgersa.P.S.2 jasiek, kapitalny awatar
Posted 17 May 2010 - 13:27
(...) to zalezy od masy roznych sytuacji (...)
Posted 17 May 2010 - 13:42
Posted 17 May 2010 - 23:43
Posted 18 May 2010 - 06:20
0 members, 1 guests, 0 anonymous users