Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Prezenty komunijne (było iPad na komunie)

• Please log in to reply
100 replies to this topic

#26 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 May 2010 - 11:07

wam chyba trochę się pomyliło o co chodzi w Sakramencie Komunii Św...
a najlepsze ze 8latek sobie "zażyczył" :D

Rzeczywistość współcześnie pokazuje, iż właśnie o to chodzi w tym cyrku przez niektórych nazywanym sakramentem...

#27 Eldest

Eldest
  • 222 posts

Posted 16 May 2010 - 11:14

Kabaret na co takiemu dzieciakowi ipad itp bajery ? imo ipod to tez fail.Juz lepiej kupić laptopa

#28 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 May 2010 - 11:16

Kabaret na co takiemu dzieciakowi ipad itp bajery ?
imo ipod to tez fail.Juz lepiej kupić laptopa

Chyba, że rzeczony komunista :) ma już laptopa :)

#29 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 16 May 2010 - 11:22

...a może jednak rower? Nie mówię oczywiście o takim "czymś" z marketu za 300 zł, ale czymś już w miarę porządnym... Np. jakieś podstawowe modele Treka, Gianta czy Scotta. Ja miło wspominam mój rower, który dostałem na komunię :) Fakt, faktem, że to były nieco inne czasy :D

#30 KrankenPudel

KrankenPudel
  • 7 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 May 2010 - 11:24

Najlepiej od razu samochód. -.-

#31 alancream

alancream
  • 24 posts

Posted 16 May 2010 - 11:35

8 lat - iPad 10 lat - ortopeda a pozniej to juz same problemy pamietajmy ze dziecko 8 letnie nie bedzie sie dobrze rozwijac fizycznie trzymajac iPada na kanapie popijajac Kubusia))) rower zdecydownie, albo niech ten ipod na szyje)))

#32 wojtkow

wojtkow

• 6767 posts

Posted 16 May 2010 - 11:36

Przeniosłem do OT bo dyskusja, choć ciekawa, z samym iPadem ma mało wspólnego

Powiem szczerze, że wielu rodziców mnie szokuje. Moja córka (obecnie 11 lat) na komunię dostała rower i była szczęśliwa. Kupowanie iPada, laptopa czy quada (widzę taki standard obecnie) uważam za krańcową głupotę.

#33 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 May 2010 - 11:38

8 lat - iPad
10 lat - ortopeda

a pozniej to juz same problemy

pamietajmy ze dziecko 8 letnie nie bedzie sie dobrze rozwijac fizycznie trzymajac iPada na kanapie popijajac Kubusia)))

rower zdecydownie, albo niech ten ipod na szyje)))

Absolutnie się z Tobą zgadzam.

#34 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 16 May 2010 - 12:06

debilne prezenty to jedno... niektóre dzieci na swoją komunię przyjeżdżają limuzynami.... ;) swoją drogą, czytałem chyba w zeszłym roku taki artykuł o tym, że np. w szkołach prywatnych jest to rywalizacja między rodzicami tych dzieciaków - tzn żeby pokazać, kto może sypnąć więcej kasy na swoje dziecko.. :/ Ja na swoją komunię w 1998 dostałem x-winga z lego i rower. prawie się rozpłakałem z radości:) a jak dziś się patrzy na te quady, komputery za kosmiczne kwoty, lustrzanki cyfrowe....

#35 pio11

pio11
  • 1700 posts

Posted 16 May 2010 - 12:17

Za kilka lat to i samochody będą xD. Ja dostałem mój pierwszy rowerek i pieniążki (małą sumkę). Teraz dzieci nie traktują komunii jako coś duchowego, tylko jak kolejny dzień równie ważny jak 18. Rodzice tych dzieci IMO mają coś nie tak pod kopułą :/. Dla mnie to i iPod to za drogi prezent.

#36 stojak1030

stojak1030
  • 2186 posts
  • SkądŻary, Poland

Posted 16 May 2010 - 12:30

a ja jestem za tym, by dziecku dać pieniądze na komunię, jak mi na przykład :D z pieniędzy kupiłem sobie przy udziale rodziców komputer i rower ale to jest moje zdanie, 16-latka

#37 panic

panic
  • 360 posts

Posted 16 May 2010 - 12:39

iPad to trochę przegięcie. Lepiej kupić tak jak to powiedzieli poprzednicy rower albo w ostateczności iPoda. Nano chociażby. Dziwne te zwyczaje. Najbardziej mnie dziwią prezenty typu: skuter, quad, lustrzanka i inne tym podobne rzeczy.

#38 shanhaevel

shanhaevel
  • 679 posts
  • SkądRzeszów, PL

Posted 16 May 2010 - 12:46

Gdzieś czytałem, że na komunię dziecku rodzice chrześni zafundowali operację plastyczną nosa i liposukcję dla mnie to to już by było przegięcie totalne. Wracając do tematu iPada dla 8 latka wg mnie prezent zdecydowanie nieodpowiedni iPod touch ewentualnie żeby muzyki posłuchało czy bajki sobie pooglądało. PS. Heh tak mi się przypomniało jak to rok temu sprzedawali zestawy Biblia + PS3:)

#39 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 16 May 2010 - 12:47

My z braćmi na pamiątkę konfirmacji dostaliśmy srebrne puchary z wygrawerowanymi dedykacjami. Do dziś stoją na honorowych miejscach w naszych mieszkaniach i przypominają nam o tamtym, jakże ważnym w naszych życiach dniu.

#40 cimonj

cimonj
  • 593 posts
  • SkądHorsham, UK

Posted 16 May 2010 - 13:05

..zwyczaj (nie mylic z tradycja) obdarowywania mlodych 'komunistow' jest ostro przesadzony ..to jakis 'error' ktory nieswiadomi rodzice powielaja co roku ..iPad - OK (jesli jest taka potrzeba), ale tydzien przed komunia ..mlody zawsze moze 'odpalic' ziomkom, ze sciaga app'sy juz od tygodnia, a dzisiaj dostal ksiazeczke i lancuszek na pamiatke I komunii sw. i spada na obiad z rodzicami poOzdrawiam

#41 chudybenek

chudybenek
  • 44 posts

Posted 16 May 2010 - 13:08

Ja tam bym mu nie kupił Ipada, przede wszystkim ze względu na to, że dzieciak sobie "zażyczył". A kim on jest? Pan, władca, król i doradca?? ;) bez sensu...

#42 gall

gall
  • 98 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 May 2010 - 13:08

Jest jeszcze jedna sprawa a mianowicie - Ile taki iPad wytrzyma u 8 latka? Tydzień?

#43 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 May 2010 - 13:11

iPad w niczym nie będzie lepszy dla dziecka od iPoda touch. Wręcz przeciwnie. iPad jest stworzony do internetu, ale po pierwsze jest bez flasha, co sprawia, że do niego się nie nadaje, po drugie internet nawet bez flasha to nie jest coś co osobiście chciałbym tak szybko wprowadzić w życie dziecka, źle to się kończy. iPad ma książki, ale po pierwsze po angielsku, po drugie nawet jeśli dziecko lubi książki, to dla oczu zdecydowanie lepszym wyborem jest analogowa wersja. Muzyka bez różnicy, rozmiar to gigantyczny plus dla iPoda, tak samo jak wytrzymałość (trzeba pamiętać, że małe dzieci często nie szanują sprzętu, a iPad z racji na ciężar i rozmiar ekranu jest wrażliwszy niż iPod). No i gry to niby remis, ale wygodniej jest wyjąć sobie z kieszeni niewielkiego iPoda touch niż gigantycznego (w porównaniu) iPada. iPod touch to dobry wybór, iPad nieadekwatny do potrzeb.

#44 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 16 May 2010 - 13:21

ehhh... za moich czasów to dostałem na Komunię tyle kasy, że aż sobie kupiłem używany magnetofon na bazarze xD W tyłkach się poprzewracało, ale widać mamy takie konsumpcyjne czasy. Jak dla mnie to przesadzony prezent i to sporo.

#45 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 16 May 2010 - 13:49

robicie problemy niesamowite. "w tylkach sie poprzewracalo" "glupota" i inne... Sluchajcie. Moj brat w tym roku ma komunie. Dzieciak od malego obsluguje komputer lepiej niz moja matka. Telefon komorkowy zmienil juz z 4 razy (tak prawie samemu za pomoca allegro). W domu ma wszystko, komputer stacjonarny, rowery, aparaty itp itd. I teraz pomyslcie, co dac takiemu dziecku aby sie naprawde cieszylo? Zrozumcie co poniektorzy, ze czasy sie zmienily i jesli rower byl kiedys sporym luksusem to nie oznacza ze dzieciaki maja nadal tylko to otrzymywac. Zreszta taki argument ze kiedys bylo cos jest na wskros kretynski. Az mam sie ochote zapytac czy Wam sie w tylkach nie poprzewracalo, ze macie takie drogie i mocne komputery/samochody itd. Przeciez kiedys tego nie bylo i wszyscy byli szczesliwi! A co do pytania co to znaczy, ze dzieciak sobie zazyczyl. Zrozumcie ze obecnie 8/9latkowie sa o wiele, WIELE bardziej samoswiadomi niz dzieciai sprzed 20 lat. I tak, ja chyba rozumiem, ze czlowiek chce kupic dziecku cos z czego bedzie sie dziecko cieszylo wiec po prostu zapytal co by chcialo dostac. Czy to jest az tak abstrakcyjne dla Waszych umyslow???

#46 TTomekk

TTomekk
  • 1741 posts
  • SkądŚląsk

Posted 16 May 2010 - 13:56

Hmm, mimo iż od mojej komunii minęło 6 lat czuję się jakbym miał ją w innej epoce. Zacznijmy od tego, że komunię miałem razem z siostrą (niby rok młodsza, ale udało się załatwić z księdzem żeby szła ze mną :)) Sama uroczystość po mszy świętej odbyła się w domu, nie jak u innych w lokalu (wszystkie były zajęte). Ilość gości również nie dorównuje teraźniejszym komuniom (chyba 15-20). Ale przejdźmy do prezentów.. z tego co pamiętam dostałem:
Złoty łańcuszek (nie nosiłem wtedy bo się bałem, że się zerwie.. wiadomo jak to w szkole)
Jakieś pieniądze od dziadków( na spółę z siostrą), za które rodzice kupili nam komputer.
No dobra koniec ze mną ;)

iPad na komunię hmmm..... poroniony pomysł tak samo jak quad czy inne tego typu... wydaje mi się, że nawet iPod Touch to za dużo.
Ale ok dajmy na to: kupiliśmy dziecku ipoda touch.... po "imprezce" dzieciak wyciąga nową zabawkę i wszystko jest super, ale do czasu... no bo jak tu nie pochwalić się tym przed kolegami... Oczywiście rodzice nie pozwalają mu wziąć go do szkoły...no to trzeba pokombinować.... Idzie w poniedziałek do szkoły razem z iPodem którego udało mu się przeszmuglować.... cóż za radość... Oczywiście kumple go "napadli" i zaczynają się hasła typu: "pokaż", "a daj no na chwilę". Może na przykładzie:
Chłopiec (ten po komunii) "C"
Kolego chłopca "K"

K- Daj na chwilę
C- No dobra, masz
K- O ja Cię!!! ale fajny...
Dzwonek na lekcje----
C- Oddasz, bo musimy na lekcje śmigać
K - Masz..
BUM! (upadł)
C- O jej co ty mi z nim zrobiłeś
K- Spoko, nic się nie stało, troszkę się obudowa wgniotła z tyłu ALE DZIAŁA!
C- Uff już się bałem, że coś poważnego się stało
Chłopcy idą do klasy z bananem na (za przeproszeniem) ryju... Oczywiście przy wkładaniu do kieszeni w tłoku, ktoś popycha chłopaka iPod znowu ląduje na ziemi... ale co tam, przecież dalej działa.
No właśnie... ponosi go z tydzień do szkoły i wiadomo jak będzie urządzenie wyglądać. Nie wiadomo, czy w ogóle przetrwa miesiąc.
Bo tak, to wygląda w szkole... każdy pewnie to zna z własnego doświadczenia czy swoich dzieci.
A teraz wyobraźmy sobie, że teki gówniarz będzie chciał zabrać ze sobą iPada i co? włoży go między książki, bo gdzie ma go wsadzić.. walnie kilka razy torbą o ziemię i po cudownym prezencie... a właściwie 2,3k poszło się j*bać.. Więc zastanówmy się co tak na prawdę kupujemy dzieciom na komunię i czasami nie było by lepiej dać kasę.. i niech rodzice mają w tym udział co taki "łebek" sobie zażyczy.

RiQ święta racja! Narodowi się dupach poprzewracało AMEN! :D

edit:
scurvy_shadow może i są bardziej świadomi tego, czego chcą dostać.. ale nie zawsze to czego chcą jest dla nich dobre... mam na myśli quady (ostatnio popularne na komuniach)... Albo inaczej zastanówmy się czy kupowanie dziecku iPoda, iPada to nie jest zwykłe wywalanie pieniędzy w błoto... bo albo taki dzieciak go zniszczy... albo zwyczajnie mu się znudzi i przeleży większość czasu w szafie między klockami xD

#47 jasi0

jasi0
  • 625 posts

Posted 16 May 2010 - 14:04

robicie problemy niesamowite. "w tylkach sie poprzewracalo" "glupota" i inne...

Sluchajcie. Moj brat w tym roku ma komunie. Dzieciak od malego obsluguje komputer lepiej niz moja matka. Telefon komorkowy zmienil juz z 4 razy (tak prawie samemu za pomoca allegro). W domu ma wszystko, komputer stacjonarny, rowery, aparaty itp itd. I teraz pomyslcie, co dac takiemu dziecku aby sie naprawde cieszylo?

Zrozumcie co poniektorzy, ze czasy sie zmienily i jesli rower byl kiedys sporym luksusem to nie oznacza ze dzieciaki maja nadal tylko to otrzymywac. Zreszta taki argument ze kiedys bylo cos jest na wskros kretynski. Az mam sie ochote zapytac czy Wam sie w tylkach nie poprzewracalo, ze macie takie drogie i mocne komputery/samochody itd. Przeciez kiedys tego nie bylo i wszyscy byli szczesliwi!

A co do pytania co to znaczy, ze dzieciak sobie zazyczyl. Zrozumcie ze obecnie 8/9latkowie sa o wiele, WIELE bardziej samoswiadomi niz dzieciai sprzed 20 lat. I tak, ja chyba rozumiem, ze czlowiek chce kupic dziecku cos z czego bedzie sie dziecko cieszylo wiec po prostu zapytal co by chcialo dostac. Czy to jest az tak abstrakcyjne dla Waszych umyslow???

Ale co to jest w ogóle za argument? uważasz, że rodzice powinni spełniać każdą zachciankę dziecka? porąbane w dzisiejszych komuniach jest właśnie to, że dzieciakom się daje wszystko czego zachcą. Ja swojemu dziecku w wieku lat 8 raczej bym nie kupił "komputera stacjonarnego, rowerów, aparatów itd" czy "4 telefonów komórkowych". Mój brat cioteczny, który jest człowiekiem bardzo zamożnym ma syna w wieku chyba 10 lat i robi co może (z sukcesami), żeby nie wyrósł z niego rozpuszczony dzieciak. Potem właśnie mamy do czynienia z generacją 14-15latków, którzy są pewni, że w życiu dostaną na tacy to czego tylko zachcą. wystarczy się przejść w dowolny dzień tygodnia popołudniu po ulicy Chmielnej w Warszawie i zobaczyć grupę takich właśnie nastolatków...

#48 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 May 2010 - 16:14

Wiecie, akurat iPod touch to nie przesada dla dziecka, szczególnie jeśli nie jest jakoś nieumiejętnie wychowane. Moja siostrzenica, obecnie 10 lat, niedługo po premierze dostała od rodziców iPoda touch pierwszej generacji, i wcale nic się z nim nie stało. TTomekk- zdecydowanie przejaskrawiłeś sytuację.

#49 Mixersky

Mixersky
  • 424 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 May 2010 - 16:33

Z całym szacunkiem na niczym nie musi się znać. Teraz nagle narob ilo się znawocow techniki innowacyjnych rozwiązań po gimnazjach i podstawowkach nie wspomnę o modzie. Poprostu obilo mu się o uszy iPad i tyle ładne dotykowe jest bajer. Wydaje mi się to trochę na przerost kupno "takiego" chciał nie chciał sprzętu 8-latkowi. Ten klasyczny rower zegarek i inne tradycje odchodzą powoli nie ublagalnie ale myśle ze wina w tym rodziców którzy bzdury sami sobie pakuj do głowy: ja nie miałem to chociaż niech on ma albo kwestia szpanu i już.

#50 parmenides

parmenides
  • 960 posts

Posted 16 May 2010 - 16:43

a co to jest "komunia"? i czemu dawać wtedy prezenty? to jest największy problem chrześcijaństwa, że przyjmuje i rozgrzesza nawet nieświadomych. i jeszcze dają za to rowerki, zegarki, ipady, quady, a tatuś z kolegami i szwagrem mogą się wreszcie urżnąć jak należy.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users