Prezenty komunijne (było iPad na komunie)
Napisano 16 maja 2010 - 17:25
Napisano 16 maja 2010 - 18:27
Napisano 16 maja 2010 - 18:35
Napisano 16 maja 2010 - 18:54
Napisano 16 maja 2010 - 19:06
Napisano 16 maja 2010 - 19:24
I tutaj tkwi problem. Albo wychowamy człowieka zdolnego do życia w społeczeństwie, albo małego terrorystę wymuszającego co tylko zechce w każdy możliwy sposób np. krzyk, bluźnienie czy tarzanie się po podłodze. To nie jest normalne.@Riddle
Duchowym? Z tego co wiem, praktycznie każde dziecko ja odbywające traktuje to tylko jako okazja do zdobycia cennych przedmiotów.
Napisano 16 maja 2010 - 19:24
Duchowym? Z tego co wiem, praktycznie każde dziecko ja odbywające traktuje to tylko jako okazja do zdobycia cennych przedmiotów.
Dlatego tez uważam, że wszystkie dzieci powinny mieć wcześniejsze Komunie. W podstawówce dzieciaki już się nakręcają bo jeden przed drugim się chwali co to on nie dostanie.
Chrześniak mojej żony w tym roku miał Komunię (ma 6 lat) i nawet nie spodziewał się, że cokolwiek dostanie. A oczywiście otrzymał prezenty z których bardzo się cieszył. Od chrzestnego dostał rower a od żony (i ode mnie) namiot, bo poprzedni uległ zniszczeniu.
Napisano 16 maja 2010 - 19:27
O ile mnie pamięć nie myli, to Pierwsza Komunia Święta jest przeżyciem duchowym, a nie komercyjnym.
Dla ośmiolatka? No no, duchowa impreza, szalenie.
Religia powinna być wybierana świadomie, w dojrzałym wieku, a nie chrzest za niemowlaka (i teraz KK dostaje kasę za 'wiernych', trzeba się bawić w papierki do apostazji itp.) + religia w szkole podstawowej (bo kto nie pójdzie do kościoła, skoro co tydzień na 'religii' gruba baba z gitarą pyta 'byłeś w kościele?', a wszyscy rówieśnicy, czyli dla dziecka autorytet, mówią 'byłem'?).
A iPad na komunię jest żałosny chyba jeszcze bardziej niż sama komunia.
Napisano 16 maja 2010 - 19:42
Ja zaluje, ze mialem nieograniczony dostep do komputera jak bylem maly
Teraz mam niechciana wade wzroku, ktora mam zamiar "naprawic" laserowo gdy bede mial 18 lat (wymagany wiek). Do tego slabo bylo u mnie z miesniami... Ale juz nadrobilem na silowni
Ja zdecydowanie polecam dobre korki + markowa pilke do nogi. Jak pokaze kolegom to beda katowac te pilke na boisku. Do tego jakis lancuszek i bedzie zadowolony.
A przypadkiem nie 21? Teoretycznie wtedy oko przestaje się rozwijać.. :-)
Co do rozwoju - zgodzę się. Dlatego lepiej dać ten tysiąc/pięć stówek i zostawić wolną rękę rodzicom.
Niech oni zadecydują. Jeśli jeden z gości kupi iPada, to drugi kupi kupi komputer, trzeci telewizor, czwarty odtwarzacz DVD, kolejny znowu konsolę.. I w ten sposób wyposażycie gówniarzowi cały dom. :roll:
Jak dzieciak ma wszystko, to robi się bezczelny i rozpuszczony. Wystarczy spojrzeć, jaka młodzież chodzi po ulicach.
Napisano 16 maja 2010 - 21:42
Napisano 16 maja 2010 - 21:46
Napisano 16 maja 2010 - 21:53
Miło by było podkreślić, że ludzie robią cyrk z sakramentu, który sam w sobie cyrkiem nie jest.Rzeczywistość współcześnie pokazuje, iż właśnie o to chodzi w tym cyrku przez niektórych nazywanym sakramentem...
Problem jest nie chrześcijaństwa, ale dorosłych ludzi, którzy spłycają wszystko, czego nie ogarniają i chcą się pokazać przed innymi (sukienki droższe od sukni ślubnych, wspomniane limuzyny itp.).a co to jest "komunia"? i czemu dawać wtedy prezenty? to jest największy problem chrześcijaństwa, że przyjmuje i rozgrzesza nawet nieświadomych. i jeszcze dają za to rowerki, zegarki, ipady, quady, a tatuś z kolegami i szwagrem mogą się wreszcie urżnąć jak należy.
Uważam osobiście to za odpowiedzialne, bo pomaga rodzicom wychowywać dziecko. Pieniądze zostaną wydane w zgodzie z rodzicami i dzieckiem.Reszta rodziny przeważnie dawała pieniądze rodzicom, którzy kupowali dziecku, to co uważali za ważne lub odkładali na konto.
O ile mnie pamięć nie myli, to Pierwsza Komunia Święta jest przeżyciem duchowym, a nie komercyjnym.
Kwestia wychowania dziecka.Duchowym? Z tego co wiem, praktycznie każde dziecko ja odbywające traktuje to tylko jako okazja do zdobycia cennych przedmiotów.
Rzekłbym, że ta wypowiedź jest bardziej żałosna niż iPad na komunię i świadczy o niewiedzy (niechęci rozwijania wiedzy, a nie braku możliwości - jakże znane z lat dziecięcych "nie, bo nie")Dla ośmiolatka? No no, duchowa impreza, szalenie.
Religia powinna być wybierana świadomie, w dojrzałym wieku, a nie chrzest za niemowlaka (i teraz KK dostaje kasę za 'wiernych', trzeba się bawić w papierki do apostazji itp.) + religia w szkole podstawowej (bo kto nie pójdzie do kościoła, skoro co tydzień na 'religii' gruba baba z gitarą pyta 'byłeś w kościele?', a wszyscy rówieśnicy, czyli dla dziecka autorytet, mówią 'byłem'?).
A iPad na komunię jest żałosny chyba jeszcze bardziej niż sama komunia.
Faktem jedynie jest to, że przy braku podstaw i wychowania katolickiego faktycznie komunia nie jest przeżyciem duchowym i w takim przypadku rodzice nie powinni do niej doprowadzać. W każdym razie, jest to wyłącznie wina rodziców, a nie wieku dziecka.
W naszym nastawionym medialnie przeciwko kościołowi świecie, nawet niskiej klasy portal ostatnio na główną stronę wrzucił artykuł, o tym, że aktualnie, dzieci w wieku 8 lat są mądre i potrafią zrozumieć, czym jest sakrament (gorzej, że zazwyczaj nie ma kto im tego wytłumaczyć, co jest znów ułomnością rodziców, a nie dzieci).
Kolegę zacytowałem, bo bardzo mądrze napisał.A przypadkiem nie 21? Teoretycznie wtedy oko przestaje się rozwijać.. :-)
Co do rozwoju - zgodzę się. Dlatego lepiej dać ten tysiąc/pięć stówek i zostawić wolną rękę rodzicom.
[...]
Jak dzieciak ma wszystko, to robi się bezczelny i rozpuszczony. Wystarczy spojrzeć, jaka młodzież chodzi po ulicach.
1. Wspomniana kwesta kasy, co jest dobre dla dziecka i rodziców
2. Ludzie, zajmijcie się wychowywaniem dzieci, bo coraz więcej młodzieży rozpuszczonej i bezczelnej.
3. Operacja oka w wieku 18 lat, to trochę głupi pomysł. Mam ten sam problem z oczami. Od czasów atari programuję i przez to mam bardzo zniszczony wzrok. Oko jednak, przestaje się rozwijać w wieku ok. 21 lat, więc wcześniejsza operacja, równie nie jest zdrowa dla oka - lepiej przemęczyć się z soczewkami (moje oczy ich nie tolerują, więc noszę okulary). Do tego, oko musi być w niezłej kondycji, żeby zakwalifikowało się do operacji, więc dbaj o oczy już teraz. Polecam operować oko po 25-tce.
Nie piszę, żeby całe życie nosić okulary, bo okulary się lubią psuć, a są drogie. Na dodatek, strasznie mnie denerwują krawędzie okularów ograniczające pole widzenia:)
Napisano 16 maja 2010 - 21:55
Napisano 16 maja 2010 - 21:59
Napisano 16 maja 2010 - 22:23
a przeżywanie komunii.. wydaje mi się, że jednak dziwnym jest od ośmiolatka wymagać, aby postrzegał komunię jako wielkie przeżycie duchowe. Jeśli już to bierzmowanie w trzeciej klasie gimnazjum (o ile dobrze pamiętam), bo wtedy już można prędzej mówić o jako-takim wychowaniu katolickim nabytym w szkole.
Tak czy inaczej.. ja jestem człowiekiem wierzącym - jednak (w telegraficznym skrócie) BARDZO wyraźnie oddzielam sobie instytucję kościoła od Boga samego w sobie;). Więc nie dziwi mnie czasami medialne nastawienie do kościoła, biorąc pod uwagę niektóre "osobistości", które go reprezentują. Oczywiście nie chce uogólniać, bo z jednej strony są duchowni wymachujący w kościele Gazetą Wyborczą, a z drugiej są naprawde sensowni i mądrzy. Sam takich znam i podziwiam.
Gość_owca666_*
Napisano 16 maja 2010 - 23:24
(...) niskiej klasy portal ostatnio na główną stronę wrzucił artykuł, o tym, że aktualnie, dzieci w wieku 8 lat są mądre i potrafią zrozumieć, czym jest sakrament (...)
Dlatego właśnie, że niskiej klasy
Kościół ma na co zasłużył (IMO za mało jeszcze, bo "zasługi" można by długo wyliczać). Zbiera plon z tego co zasiał.
Napisano 17 maja 2010 - 01:41
IMHO, brak zrozumienia słowa kościół
jasiek, dziecko nie przeżyje komunii duchowo przede wszystkim dlatego, że jak wspomniałeś, rodzice liczą na to, że dziecko nauczy się wszystkiego w szkole...
Ponieważ moim kontrargumentem było powtórzenie tego co wcześniej napisałem EOT z mojej strony (nie ma sensu nabijanie postów:) ).
P.S. i to niby ja powinienem namawiać na iPody i iPady na komunię
---------- Wpis dodano o 02:41 ---------- Poprzedni wpis dodano o 02:40 ----------
P.S.2 jasiek, kapitalny awatar:D
Napisano 17 maja 2010 - 02:40
Gość_owca666_*
Napisano 17 maja 2010 - 08:11
Napisano 17 maja 2010 - 09:10
Napisano 17 maja 2010 - 10:56
virgin -> zauważ jednak, że takie zjawisko jest głównie powszechne wśród rodziców-ateistów (lub "wierzących, lecz nie praktykujących"). mimo wszystko, nawet gdyby dzieciak miał dobry poziom religii w szkole, rodziców którzy co tydzień zabierają go do kościoła, to chyba nie postrzegałby komunii jako wielkiego duchowego wydarzenia w swoim życiu. Myślę, że jest to raczej kwestia wieku, a nie odpowiedniego wykształcenia;)jasiek, dziecko nie przeżyje komunii duchowo przede wszystkim dlatego, że jak wspomniałeś, rodzice liczą na to, że dziecko nauczy się wszystkiego w szkole...
To, ze dziecko ma naprawde duzo (czegokolwiek) nie oznacza, ze dziecko w przyszlosci musi byc jakies... nie wiem... lewe w zachowaniu? 3 braci, wiek 9/14/15 wszyscy mieli wiecej niz jakikolwiek ich kolega. Zyja, sa kulturalni, potrafia sie zachowac ale maja tez wiedze o swojej wartosci i tym w czym sa dobzi. Dlatego, bardzo prosze o nie uwlaczanie (juz nie mowie, ze mi) moim braciom.
scurvy -> Po pierwsze, napisałem już że takie zjawisko istnieje (zresztą chyba sam to widzisz). Jak również pisałem - przejdź się kiedyś po Chmielnej w Warszawie;) Oczywiście nie uważam, że każdy dzieciak z zamożnego domu, któremu się w wieku 10 lat kupi komputery, aparaty, quady i Bóg wie co jeszcze będzie spaczony. Ale zjawisko istnieje i zdecydowanie mam z nim do czynienia.. Za inny przykład mogę Ci podać zjawisko, które może widziałeś na filmie "galerianki'. Nawet nie wiesz ile smarkul 14-15 lat co piątek idzie do najlepszych warszawskich klubów (monobar, capitol) szukać sobie tzw. sponsorów. A z czego to wynika? że dzisiejsza kultura (nie mówię, że wychowanie) wpaja im, że nie wystarczy 100zł kieszonkowego, tylko muszą mieć wszystko czego zechcą.
A po drugie, nikt (przynajmniej ja, - jeśli jakoś tak się wyraziłem to żeby było jasne, że nie miałem takich intencji) nie ubliża tu Twoim braciom czy Tobie;) Ja osobiście kwestionuję po prostu takie wychowywanie dzieci.
bardzo dziękuję w imieniu swoim i Ducka Dodgersa.P.S.2 jasiek, kapitalny awatar
Napisano 17 maja 2010 - 13:27
tak ja to widzę, jak ktoś ma faktyczny problem z wychowaniem dziecka to niech idzie na odpowiedni kurs, czy rozmowy z wykwalifikowanymi osobami.
na forumie jest za dużo różnych zdań.
a jak napisał scurvy_shadow
(...) to zalezy od masy roznych sytuacji (...)
nie da się tego tutaj napisać. skończcie to, bo nie ma to sensu.
zbyt różnymi jesteśmy osobami, i jedna powie że iPod jest za drogim gadżetem, inna że kupić iPad'a to żaden wydatek.
tak samo -kupienie konsoli to rozpieszczanie dziecka, lub.. kupienie konsoli to sprawienie dziecku możliwości rozrywki i przyjemności..
nie nam to oceniać.
pozdrawiam, Emanuel
Napisano 17 maja 2010 - 13:42
Napisano 17 maja 2010 - 23:43
Napisano 18 maja 2010 - 06:20
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych