Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Prezenty komunijne (było iPad na komunie)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

#1 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 postów

Napisano 15 maja 2010 - 21:42

Cześć mam pytanie co sądzicie o daniu iPada jako prezent na komunie??Osobnik który będzie miał komunie zażyczył sobie taki oto prezent:)

#2 kugi

kugi
  • 315 postów
  • SkądWilanów, Warszawa, Poland, Poland

Napisano 15 maja 2010 - 21:51

kiedys to byly rowery i zegarki...

#3 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 15 maja 2010 - 21:51

no to albo lanser albo zna się na rzeczy ;d jak cię stać to kup ;p(pomyśleć że u mnie kiedyś rower to szczyt marzeń był, cóż czasy się zmieniają ;d) oczywiście w szkole mu go zajeb** a więc trzeba mu wyprawić formułke gdzie ma go brać(czyt. tylko dom)

#4 womanizer

womanizer
  • 426 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 maja 2010 - 22:04

iPad, nie najlepszy pomysł, szczególnie dla 8-letniego dziecka.

#5 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 15 maja 2010 - 22:13

Lepiej dać już ipoda touch 3g 32 lub 64gb. Prezent tańszy, praktyczniejszy. Ot takie moje zdanie.

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 15 maja 2010 - 22:39

chyba wszyscy jesteśmy sceptycznie nastawieni do drogich prezentów na komunię... a przecież nie o to w tym chodzi... eh...

#7 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 15 maja 2010 - 22:50

O_o ja już powiedziałem wszystkim że mam głęboko jakieś trędy itp - moja chrześnica dostanie ode mnie rower! choć to dopiero za kilka lat, to raczej się to nie zmieni... ipad na komunię jakoś tak razi mnie... podobnie jak konsole i inne takie

#8 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 15 maja 2010 - 22:51

Ale przecież dobry rower też się zaczyna od 2000 ;-)
Ale w sumie dla 8 latka... to może jednak są tańsze jeszcze...

#9 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 15 maja 2010 - 22:55

narkoman, jakoś nie myślę o cenie. po prostu taka tradycja chyba - nawet jakby kosztował i 3000 to wolałbym kupić rower niż ipada za 2000 :) a iPad mi tu w ogóle nie pasuje do tego wszystkiego O-o

#10 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 15 maja 2010 - 23:00

Klimer: to w ogóle jest jakaś dziwna tradycja... a co jak już nasz ośmiolatek będzie miał i rower i zegarek? ;-) zostaje iPad hehe swoją drogą to chyba lepiej iPada niż np Quada...

#11 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 15 maja 2010 - 23:22

Jeśli już koniecznie chce prezent elektroniczny to na pewno pasowałby iPod touch i np. łańcuszek złoty, z blaszką z dedykacją (jako przewieszka), a zostanie na całe życie jako piękna pamiątka;) a iPad po paru miesiącach na pewno się znudzi i będzie chciał nową zabaweczkę.

#12 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 15 maja 2010 - 23:26

A czemu Touch miałby się nie znudzić? Może akurat nie lubi on aż tak bardzo muzyki i właśnie to Touch wyląduje po tygodniu w szufladzie? ;-) Ja bym tam osobiście wolał dostać iPada niż iPoda... w ogóle dla żadnego iPoda bym nie miał większego zastosowania.

#13 zrywa

zrywa
  • 58 postów

Napisano 15 maja 2010 - 23:45

ipadowi na komunie zdecydowane nie, zloty lancuszek + blaszka z wizerunkiem jak najbardziej tak. w komunii nie chodzi o prezenty. durne podejscie i psucie prawdziwych wartosci

#14 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 postów
  • SkądJędrzejów, Poland

Napisano 15 maja 2010 - 23:49

Różnie bywa, ale wiesz, że iPod jest o wiele tańszy niż iPad. Lepiej wydać 1 niż ponad 3k na zabawkę, prawda? Z resztą myślisz, że ośmioletni dzieciak będzie sprawdzał na iPadzie notowania giełdowe? odbierał maile? A może książki będzie czytał? Myśl obiektywnie.. iPoda zabierze do kieszeni i pokaże znajomym jakie to ma 'fajne gierki', czy posłucha muzyki w szkole. Do iPada musiałby zabierać plecak:| funkcje praktycznie te same, z tym, że iPod 4 razy mniejszy, ponad 3 razy tańszy.

#15 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 15 maja 2010 - 23:59

Nie ponad 3k tylko w 2k się zmieści. Przecież iPad to to samo, tylko większe. Jedyne argumenty z którymi się zgadzam to to, że może zabrać do szkoły, posłuchać muzyki w drodze do niej, to tyle - o ile po drodze go nie straci ;-) a iPada raczej by nie mógł zabrać więc tym lepiej, bezpieczniej, niech się chwali zabawką w domu, a nie w szkole. A jak już uwielbia muzykę, to iPad + iPod Shufle czy inny tani, jak mu buchną, to mała strata. Tak jakoś mi się wydaje, ze lepiej dawać ośmiolatkowi tańsze zabawki na wyjścia do szkoły...

#16 aravalboy

aravalboy
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 maja 2010 - 08:42

Czasy się zmieniają, prezenty też. Jeżeli dzieciak chce iPada to znaczy że ma dobry gust i wie co dobre. Jeżeli możesz sobie pozwolić na to finansowo to mu go kup.

#17 arsaghar

arsaghar

Sir

• 1 639 postów
  • SkądPlewiska

Napisano 16 maja 2010 - 08:49

Nie rozumiem tych katolickich zwyczajów... Nie lepiej jakby komunie były trochę wcześniej np 5-6 lat, wtedy można by dawać tańsze prezenty, albo pózniej tak z 18ście, wtedy były by bardziej praktyczne np. samochód. A tak ni w dupę ni w oko, nie wiecie co kupić. Przesuńcie sobie trochę i po sprawie. No chyba, że nie można czy coś.

#18 Yaniak

Yaniak
  • 64 postów
  • SkądHigh Wycombe

Napisano 16 maja 2010 - 09:05

Moim zdaniem iPad dla dziecka to pomyłka ponieważ dla niego to tylko kolejna zabawka która pójdzie w kąt. IMO komunia to już tylko pokaz majętności rodzinnej, tradycje katolickie już dawno upadły, no ale to nie temat na myapple ;)

#19 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 16 maja 2010 - 09:15

wam chyba trochę się pomyliło o co chodzi w Sakramencie Komunii Św... a najlepsze ze 8latek sobie "zażyczył" :D

#20 piotr23_24

piotr23_24
  • 505 postów

Napisano 16 maja 2010 - 09:54

Też tak myśle,że to głupota rozumiem 14/15 lat to wtedy tak ale dla 8 latka:?

#21 ivar

ivar
  • 75 postów
  • SkądSzczecin, PL

Napisano 16 maja 2010 - 09:58

Sam jestem przeciwny dawaniu dzieciom drogich prezentów na komunię. Ale dziwią mnie teksty w stylu ipada na komunię nie wypada lepiej rower, a rower co ma wspólnego z tradycją katolicką czy kościelną? Można do ipada wrzucić zdjęcia z komunii (ba nawet film z tej uroczystości) i później taka "ramka na zdjęcia" czy album ma więcej wspólnego z przeżytym świętem niż stojący w piwnicy rower. Dzieciak może później kolegom pokazać nie tylko fajny gadżet ale i właśnie te zdjęcia/film i powspominać uroczystość. Kwestia tego jak to jest podane i może to być równie "klimatyczny" prezent na komunię jak album ze zdjęciami a przy tym dużo praktyczniejszy. A od wychowywania dzieci są rodzice, a nie "dobry wujek". Mam tylko wrażenie że trochę mu podpowiedziałeś z tym prezentem ale cóż :D Eh gdzie te czasy kiedy prezenty były niespodziankami :(

#22 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 16 maja 2010 - 10:05

lekki OT do arsaghara: po pierwsze to nie jest zwyczaj katolicki tylko tradycja kościelna. po drugie tendencja idzie w druga strone - zeby sakramentu udzielac starszym dzieciom po trzecie nikt przy zdrowych zmyslach nie zastanawia sie czy wplyw na inicjacje religijna ma miec wplyw prezent. a wracajac do iPada - to lepiej zeby miał iPada niż quada, przynajmniej sie nie rozbije o drzewo. ale najlepiej kupic krzyżyk albo medalik (na przykład jak ktos z poprzedników napisał z dedykacją) - ta histeria prezentowa to choroba społeczna, nie dokładaj sie do niej. kiedyś ci to dziecko podziękuje.

#23 arturcisz

arturcisz
  • 10 155 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 maja 2010 - 10:08

a może to Tatuś dziecka, podsunął tego iPada, bo sam z chęcią by się pobawił :)

#24 Meo

Meo
  • 409 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 maja 2010 - 10:23

Wiesz, znam chrzestnych, ludzi bogatych, którzy dają dzieciom po tysiąc złotych (czasami 1,5 tys) na komunię. Rzadko kto daje więcej, standard to takie 5 stówek do koperty od dalszej rodziny. Naprawdę nie rozumiem tego, co się teraz dzieje, taki ośmioletni dzieciak nie wykorzysta w pełni takiego urządzenia, przecież to gówniarz, którego zadowoliłby zwykły iPod/tańszy laptop. A iPad to byłby dobry prezent, ale kurczę, raczej na ślub (wtedy musiałbyś kupić dwa :D), osiemnastkę? :o

#25 Stivo

Stivo
  • 1 232 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 16 maja 2010 - 10:53

powiem tak. jak dla mnie ipad to spore przegięcie takie dziecko jeszcze tego nie szanuje do tego to duże i cięzkie po tygodniu noszenia do szkoly a w 100% to weźmie skoro już takie cuda wymyśla coś trafi ipada. Takie dzieci nie raz sie wywalają czy rzucają plecakami jak biegną na przerwe żeby być pierwszym na boisku i po ipadzie. Więc według mnie ipod to najlepsza zabawka chodź i tak droga.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych