Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Egzaminy gimnazjalne 2010

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#51 filip1605

filip1605
  • 115 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 19:59

Skoro mowa o matematycznym, to zauważam, że ćwiczyłem na testach z lat poprzednich i były one trudniejsze, choć bardziej logiczne. Dzisiejszy trochę mnie zaskoczył, wymagał mniej myślenia od poprzedników a więcej wiadomości. Ktoś chyba miał fazę wymyślając historyjkę z cyber-biedronkami, nie mówiąc już o braku wzorów w zadaniu z fizyki. Poradziłem sobie z nim, ale byłoby łatwiej gdyby dali tak jak rokrocznie cztery wzory do wyboru. BTW, nie wiedziałem że tylu tu makowiczów w podeszłym wieku gimnazjalnym ;-)

#52 Pat486

Pat486
  • 59 postów
  • SkądBialystok

Napisano 28 kwietnia 2010 - 20:03

Pogieło ich, z tym myśleniem... aż tak rozbudowanych myśli przyczynowo skutkowych to nie mam :D no biorąc pod uwagę że nie ten tekst streściłem na humanie... to... ;/ BTW. To źle, że tyle osób... Rośnie nam potęga 'Makowiczów' :D

#53 filip1605

filip1605
  • 115 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 20:06

Ze streszczeniem tekstu na humanistycznym to rzeczywiście jakiś kawał smutnych panów z CKE był. Na szczęście czytam polecenia kilka razy i zrobiłem co trzeba. Mam nadzieję, że licea z tytułu tegorocznego dziwnego egzaminu obniżą o kilka punktów progi. Coś czuję, że będzie więcej fryzjerów z rocznika '94:D

#54 Topek

Topek
  • 755 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 20:10

A na "teście z języka" jest tylko angielski czy inne też?

Jest jeszcze niemiecki a także w francuski (w specjalnych placówkach).

#55 filip1605

filip1605
  • 115 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 20:12

Jest jeszcze niemiecki a także w francuski (w specjalnych placówkach).

Oraz hiszpański, włoski i rosyjski.

#56 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 postów
  • SkądEłk, PL

Napisano 28 kwietnia 2010 - 20:37

No właśnie dziś o tym streszczeniu ludzie mi mówili że się pomylili, aż byłem zdziwiony bo wydawało mi się że to jest dość wyraźnie w poleceniu napisane. Jak takie gimnazjalne zrobili to ciekawe co z maturkami ;D. Powiem wam szczerze, że testy powinny być układane dla uczniów o średniej wiedzy, a tu miałem połowę geografii z 2 klasy do tego douczki w mojej szkole to nie głupia rzecz. Widać że nasz rocznik nie lubi się męczyć dla tego sporo z nas ma maczka by odpuścić sobie winde (tylko potrzebuje jej do opisywania pieprzonych kawałków na audycje). A jak jeszcze oceniacie temat rozprawki? Mnie on trochę rozbawił tak samo jak formy wpływania na władzę jeszcze te słowo "legalne". Ogółem po tych egzaminach spory był wysyp demotów na ten temat. Był nawet taki że jutro egzamin np. z angielskiego będziemy pisać po rusku. ;)

#57 filip1605

filip1605
  • 115 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 21:39

No właśnie dziś o tym streszczeniu ludzie mi mówili że się pomylili, aż byłem zdziwiony bo wydawało mi się że to jest dość wyraźnie w poleceniu napisane. Jak takie gimnazjalne zrobili to ciekawe co z maturkami ;D.
Powiem wam szczerze, że testy powinny być układane dla uczniów o średniej wiedzy, a tu miałem połowę geografii z 2 klasy do tego douczki w mojej szkole to nie głupia rzecz. Widać że nasz rocznik nie lubi się męczyć dla tego sporo z nas ma maczka by odpuścić sobie winde (tylko potrzebuje jej do opisywania pieprzonych kawałków na audycje).
A jak jeszcze oceniacie temat rozprawki? Mnie on trochę rozbawił tak samo jak formy wpływania na władzę jeszcze te słowo "legalne". Ogółem po tych egzaminach spory był wysyp demotów na ten temat. Był nawet taki że jutro egzamin np. z angielskiego będziemy pisać po rusku. ;)

Demotywatorów jakoś nie mam przyjemności oglądać..
Temat rozprawki - prosty, żeby nie powiedzieć 'za prosty'. Z bólem serca zapełniłem całe wyznaczone miejsce (co to jest 1,5 strony?!) i oddałem arkusz po godzinie dwadzieścia.
Nigdy na matematyce nie było tak dużo chemii i to z pierwszej klasy na dodatek. Rozumiem, że to sprawdzian z trzech lat roboty, ale nawet nauczyciel miałby kłopot z opanowaniem materiału z trzech lat na jeden egzamin.

*Maczka mam, bo od komputera oczekuję reagowania na moje polecenia i traktowania mnie jak w miarę inteligentną istotę, zamiast proponowania różnych przyjemności jak to w windzie bywa;-)

#58 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 21:46

Ja się modle o jakiekolwiek punkty... Liczyłem po 40 z każdego testu, ale to chyba bardzo odległe marzenia :( Cóż, narazie w mroku ignorancji czekam na wyniki nie stresując się tym jakoś specjalnie :) Ważne, że już po tym wszystkim, że najgorsze już za nami :)

#59 B@rtasMAC

B@rtasMAC
  • 572 postów

Napisano 28 kwietnia 2010 - 21:51

zobaczyłem sobie ten wasz test, najlepsze jest to:

Dołączona grafika

:lol:

#60 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 28 kwietnia 2010 - 21:55

Widze, ze jest nas wielu ^^ Zadania z biedronkami mnie dobily...Licze na 40+ z humana i 35+ z przyr.-przyr. z elementami matmy ;) (chce isc na mat-fiz)

#61 gucorek

gucorek
  • 596 postów
  • SkądStalowa Wola

Napisano 28 kwietnia 2010 - 22:14

jejku ja z tych próbnych testów(jakieś 10 ;d) zawsze minimum 40 pkt a tutaj kur*a jak zdobęde 40 pkt to się będe cieszyć, te testy to porażka dla mnie :(

#62 filip1605

filip1605
  • 115 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 06:37

Ja miałem nadzieje na przekroczenie progu 40 pkt, co udawało mi się niemal zawsze podczas pisania poprzednich testów gimnazjalnych. A tutaj taka kicha, że o sumę 70 punktów zaczynam się modlić. No cóż. Dziś już chillout, bo jedynie angielski do napisania, czyli czysta formalność i cztery dni na rekonwalescencję. Po rosyjsku będzie, jak to ktoś wcześniej ujął

#63 Fejk

Fejk
  • 303 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 kwietnia 2010 - 08:44

Test ang. - proscizna. Skonczylem 10 minut temu :)

#64 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 29 kwietnia 2010 - 09:28

Ja skończyłem cały w pół godziny. :D

#65 filip1605

filip1605
  • 115 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 09:38

Pół godziny roboty. Koleś w sąsiedniej klasie wypełnił wszystkie odpowiedzi zanim zaczęło się słuchanie. Ludzie mają poczucie humoru...;-)

#66 mm25

mm25
  • 15 postów
  • SkądŚwiętokrzyskie

Napisano 29 kwietnia 2010 - 10:02

Banalny :). Tak jak wam, pół godziny mi z nim zeszło.

#67 mikro123

mikro123
  • 1 274 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 kwietnia 2010 - 10:26

A ja w 2 klasie niby jetem gimnazjum dopiero ale w tym roku FCE robię najprawdopodobniej więc test w 3 klasy z Angielskiego to pestka :)

#68 filip1605

filip1605
  • 115 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 10:32

Myślę, że za dwa-trzy lata podniosą poziom, bo to co teraz mamy to jakiś niezły żart

#69 javazlaz

javazlaz
  • 1 513 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 29 kwietnia 2010 - 12:25

Ale więcej już radioaktywnych biedronek i mszyc nie chcę... ;)

#70 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 13:57

Angielski - banał, jak zwykle ;) Liczę na ~48 pkt :)

#71 Piotrq

Piotrq
  • 16 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 14:50

Chciałbym Was trochę uspokoić. 1. Progu nie ustala szkoła tylko uczniowie, którzy chcą do niej się dostać. Po prostu przyjmują np. 30 z najwyższą liczbą. 2. Co do egzaminu z jęz. obcego. Bodajże do końca września należy zgłosić chęć pisania egzaminu z innego języka obcego niż wiodący. Humanistyczny był łatwy, ale był drobny haczyk w wypracowaniu. Mianowicie trzeba było wyeksponować cechy gimnazjalistów. Pewnie części polecą punkty. Zamknięte były łatwe, ale z uwagi na pewną przypadłość (dysleksja) miałem spory problem - jak zawsze. Troszkę punktów poleciało na dla wielu najprostszych zadaniach. Matematyczno-przyrodniczy to nieco inna bajka. Tutaj nie liczyło się logiczne myślenie, ale typowa pamięciówka. Przykład to te fasolki (właściwości wapna gaszonego), geografia, radioaktywność - chociaż w tym przypadku kilka odpowiedzi było w kolejnych zdaniach. Zadania otwarte były banalne... Angol był średni. Ni łatwy, ni trudny. Ja jestem średni z niego, a wychodzi mi ok. 45pkt. Chciałbym przy tym przypomnieć, że ma on charakter tylko i wyłącznie statystyczny! Nie liczy się do rekrutacji do szkół średnich; nie jest brany pod uwagę. Dopiero od 2012 (obecne I klasy) będzie coś znaczył. To teraz czekamy na wyniki i uwaga na radioaktywne biedronki!! :D

#72 Kyosho94

Kyosho94
  • 403 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 16:44

Grunt to się nie przejmować ;) Będzie co ma być, w każdym razie mamy sporo ponad miesiąc spokoju :)

#73 laza

laza
  • 192 postów
  • SkądGniezno/Poznań

Napisano 29 kwietnia 2010 - 16:48

ojej! aż tylu gimnazjalistów na forum! ciekawe ilu przedszkolaków?! pozdr

#74 Piotrq

Piotrq
  • 16 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 16:52

Niewiele mniej...

#75 laza