Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kupno iPada w USA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#26 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 21:58

gdy kiedyś przeszukiwałem strony Apple w poszukiwaniu takiej informacji to natknąłem się na tekst który mówił iż Apple zastrzega sobie prawo do ograniczenia gwarancji jedynie do jednego państwa. podejrzewam jednak że jest to czasowe zagranie - trudno żeby Apple w Europie serwisowało produkt którego nie ma. nie ma też chyba przeszkody że gdy już wejdą iPady do nas, żeby serwisem objęte były też ipady z USA. czyli jak na mój rozum - jak teraz wystąpi usterka a nie mamy kasy na naprawę - poczekać do wprowadzenia ipada do Polski :)

#27 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 13:13

Wątek wyczyszczony z kłótni i ponownie otwarty. Tradycyjnie proszę o zachowanie kultury dyskusji.

#28 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 27 kwietnia 2010 - 14:19

ooo mam - Apple - Support - iPad - Service FAQ

Cytat

Can I get my iPad serviced outside the country of purchase?
Apple may restrict service to the original country of purchase. If your iPad requires service, you can contact Apple Technical Support or take your iPad to your local Apple Retail Store or Apple Authorized Service Provider, where available, for diagnosis.

czyli takie nie wiadomo co jak dla mnie :)

#29 mendyczek

mendyczek
  • 132 postów
  • SkądGdańsk, Słupsk

Napisano 03 maja 2010 - 00:56

Gwarancja na Apple jest miedzykontynentalna (dzwonilem do Cortlandu)

#30 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 03 maja 2010 - 02:13

to wiemy, ale pytałeś ich konkretnie o ipada? (bo tego nie wiemy, a to spora różnica). pamiętam że w przypadku iPhone'a ktorego w europie nie było, gwarancji również nie uświadczyliśmy, stąd analogicznie nie powinno być jej u nas do czasu wprowadzenia iPada.

#31 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 03 maja 2010 - 10:19

Ja dzwoniłem na infolinię Apple w Polsce i powiedzieli, że nic im na razie nie wiadomo, ale patrząc na inne sprzęty to powinna być (no po za iPhone'm, ale to wiadomo, to bardziej sieci go serwisują niż, Apple). Nawet jeżeli będzie, to nie ulega wątpliwości, że dopiero po premierze w Polsce ;).

#32 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 03 maja 2010 - 10:46

czyli de facto obecnie nie możemy skorzystać z gwarancji w Polsce. Sytuacja o której napisałem dot. iPhone'a odnosi się do czasów 1. generacji, a nie obecnych. Wczoraj po przeczytaniu Twojego postu napisałem do serwisu Cortland z takim zapytaniem i o dziwo już dzisiaj otrzymałem odpowiedź.

pytanie (wysłane o 3:20 A.M):

Cytat

Dzień dobry,

chciałbym zapytać czy w serwisie Cortland jest możliwość naprawy gwarancyjnej najnowszego urządzenia Apple - iPad'a?

odpowiedź (wysłana o 8:30 A.M.)

Cytat

Szanowny Panie,

iPad nie jest produktem obecnie dostępnym w sprzedaży w Polsce, dlatego pytanie w sprawie ewenualnej przyszłej obsługi serwisowej w naszym kraju, proszę skierować do producenta.

#33 marcin0903

marcin0903
  • 410 postów
  • SkądOpole

Napisano 03 maja 2010 - 14:24

No jak mówiłem, tak samo na Apple powiedzieli, na dziś nic w Polsce nie załatwisz w sprawie gwarancji, bo nie ma kto tego naprawiać, dopiero jak odbędzie się premiera, będą ludzie w serwisach, którzy wiedzą jak to naprawiać i dopiero wtedy prawdopodobnie będziemy mogli oddać amerykańskie iPady na gwarancje w Polsce.

#34 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 03 maja 2010 - 14:41

mhm. mój post odnosił się do postu o gwarancji międzykontynentalnej - popieprzyły mi się nicki - przepraszam :)

#35 pidipius

pidipius

iOS Developer

• 571 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 maja 2010 - 18:09

Nawiązując do wojtkow w "http://myapple.pl/ipad-rozmowy-ogolne/139077-import-kilku-ipadow-z-usa.html" - cło jest i nie zamykaj chamsko tematów bo to jest już szczyt!

#36 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:37

szczytem jest wypowiadanie się na tematy na które się nie ma pojęcia to raz, dwa cła nie ma:
możesz ipada oclić jako towar kategoria TARIC 8470 29 00 00 - cło 0% http://isztar.mf.gov...l=y&impexp=#POS
lub 8471 41 00 90 http://isztar.mf.gov...l=y&impexp=#POS - cło 0%.

Komputery są i były zwolnione z cła.

#37 MxK

MxK
  • 335 postów
  • SkądBaltic Coast

Napisano 04 maja 2010 - 18:52

@wojtkow a jak wygląda sprawa VATu? Powiedzmy, że sprowadzam 10 iPadów za 5000 dolców. Z jakimi dodatkowymi kosztami (prócz wysyłki) powinienem się liczyć?

#38 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 04 maja 2010 - 18:57

VAT to standardowe 22% co więcej liczone od kwoty z faktury powiększonej o koszty transportu (o ile takie są - w przypadku wysyłki będą). Tutaj przy sprowadzaniu 10 sztuk uciec się od płacenia VAT (pomijając kwestie etyczne) nie da.

#39 Klimer

Klimer
  • 848 postów

Napisano 04 maja 2010 - 19:04

nie znam się na tym, ale jeżeli odbiorcą będzie firma, to nie może ono najzwyczajniej odliczyć sobie tego VATu? :)

#40 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 04 maja 2010 - 19:19

W kosztach działalności tak, podobnie jak każdy VAT od zakupionego towaru. Rozliczasz go w deklaracjach z VATem od sprzedaży. Ale to jest raczej post factum, żeby twój towar był dopuszczony do obrotu (mówiąc po ludzku odprawiony) to musisz zapłacić ten VAT, ładnie gotóweczką lub przelewem.

#41 mendyczek

mendyczek
  • 132 postów
  • SkądGdańsk, Słupsk

Napisano 05 maja 2010 - 12:48

wojtkow ma słuszność. Ciągle tu ludzie piszą o jakimś dziwnym cle. Ze stanami mamy podpisaną umowę gospodarczą (nie wiem jak ona się zwie i gdzie została podpisana) o towarach wolnych od cła, m.in elektronika. Co do VATu. Fakycznie już jakies 2 miesiace temu dzwoniłem do Urzedu Celnego. Powiedziano mi że oczywiście cła nie ma ale musi Pan zapłacić VAT. Jal zapytałem za co VAT, bo przecież produkt nie został wyprodukowany w Polsce, to odpowiedziano mi: BO TAK!!! Bo takie są przepisy - do widzenia!!! Jeb słuchawką. Także jak widać nikt nas nie robi w picipolo poza naszym własnym kochanym krajem :-)

#42 american_boy

american_boy
  • 2 postów

Napisano 06 maja 2010 - 14:25

W kwestii oclenia to i z celnikami można się dogadać. Tak się zdarzyło z moim iPadem, którego przywiozłem wczoraj. iPad był w podręcznym, pudełko w walizce no i dłuuuga rozmowa z przemiłą panią celnik, że to cacuszko, o którym marzyłem, że sprawiłem sobie prezent. na koniec gdy spytała 'co mam z panem zrobić?', odpowiedziałem 'nakrzyczeć' uśmiechnęła się i puściła wolno :) za 2,5tygodnia lecę znów i mam nadzieję, że obejdzie się bez kontroli, bo co się stresu najadłem to moje

#43 pluck

pluck
  • 78 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 09 maja 2010 - 10:36

podano ceny na rynek niemiecki (zamówienia przyjmowane są od poniedziałku 10.05): najtańszy model 479EUR...

#44 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 19 maja 2010 - 19:26

Dzwoniłem ostatnio do agencji celnej - powiedziano mi że iPad to nie komputer ( 0% cła) i trzeba zapłacić 13% cła i 22% VAT. Także trochę drogo ta impreza wychodzi.

#45 aravalboy

aravalboy
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2010 - 23:14

Znajoma z obywatelstwem amerykańskim przyjedzie niedługo do Polski. Poprosiłem ją o kupno ipada. Czy będzie musiała zapłacić cło?

#46 Rafał P

Rafał P

• 6 849 postów

Napisano 19 maja 2010 - 23:19

Dowiem się jutro bo będę na Okęciu :) Generalnie z tego z słyszałem od innych to nie. Mi pani zakomunikowała, że tak, bo to nie komputer. Będę walczył.

#47 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 19 maja 2010 - 23:20

Cytat

Znajoma z obywatelstwem amerykańskim przyjedzie niedługo do Polski. Poprosiłem ją o kupno ipada. Czy będzie musiała zapłacić cło?

Nic nie zapłaci, ani cła, ani VAT'u

#48 swiety74

swiety74
  • 773 postów
  • SkądKatowice

Napisano 19 maja 2010 - 23:29

Jakie cło, jaki podatek? Kupileś sobie ipada w stanach to pakuj go do walizki i tyle. Nie jest na handel wiec nic nie zapłacisz. Czy jak kupujesz sobie w USA jenasy to też płacisz VAT??? Czemu ciagle na tym forum mielone są tak debilnej tematu. Przepraszam jak kogoś obraziłem.

#49 aravalboy

aravalboy
  • 105 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 maja 2010 - 00:29

Wie ktoś ile wynosi podatek stanowy dla Bufflo (stan NY). Szukałem ale nie udało mi uzyskać odpowiedzi. BTW: Ten podatek doliczany jest do ceny z apple store?

#50 peper

peper
  • 105 postów

Napisano 20 maja 2010 - 04:38

9.85% chyba w stanie NY jest o ile pamiętam. W każdym bądź razie w okolicach 10% i jest on doliczany do ceny jak kupujesz cokolwiek w Apple Store czy jakimkolwiek innym sklepie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych