Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kupno iPada w USA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#1 maciek_master

maciek_master
  • 98 postów
  • SkądPrzemyśl, PL

Napisano 28 marca 2010 - 12:26

Witam wszystkich odwiedzającego tego posta, zapewne większe grono osób odwiedzający ten dział forum jest zainteresowana kupnem iPada. Jak wiecie cena iPada w stanach to 499$, czyli ~1500 zł, natomiast w action taka sama wersja jest za ~2700 zł ( wiem ponieważ jestem adminem sklepu internetowego i mam dostęp do hurtownii). Z racji tego że zakup iPada w naszym kochanym kraju jest bardzo nieopłacalny. Ale jak wszędzie pojawia się to nasze "ale", mam wujka w Houston ;). Mam ochotę zadzwonić do niego i poprosić go o kupno i wysyłkę do mnie tego iPada. Mógłbym prosić Was o poradę w jaki sposób wysłać go do PL aby jak najmniej zapłacić cła i podatku lub wcale. Proszę o wypowiedzi stosowne osoby.

#2 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 marca 2010 - 14:24

Witam, najprościej jest przeiweźć takiego iPada, ponieważ wtedy najłatwiej uniknąć jest oclenia przesyłki. Nigdy nie masz 100% pewności, że przesyłka nie zostanie owtorzona i oclona więc najlepiej takiego iPada wysłać jako prezent o wartości mniejszej niż 500$ i powinno się udać bez zbędnych i dodatkowych opłat.

#3 maciek_master

maciek_master
  • 98 postów
  • SkądPrzemyśl, PL

Napisano 28 marca 2010 - 14:42

A jak wygląda oclenie przesyłki ? Ile % z wartości towaru należy dopłacić ?

#4 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 marca 2010 - 15:19

A jak wygląda oclenie przesyłki ? Ile % z wartości towaru należy dopłacić ?

Zasady ceny przesyłki po ocleniu : Zakupy w USA Paczki do Polski Aukcje Szybkie przesyłki.

Najmniejsza szansa, że oclą będzie jak wyślesz drogą morską, zaznaczysz, że to prezent, najlepiej bez pudełka (jak Ci zależy w innej przesyłce pudełko) a do tego jeszce list od wujka po polsku. Wtedy nie powinni się czepiać.

Firmy warte polecenia to Doma Cargo lub Polamer.

#5 maciek_master

maciek_master
  • 98 postów
  • SkądPrzemyśl, PL

Napisano 28 marca 2010 - 16:55

Ok, wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Ciekawe co z tego wyjdzie :)

#6 pisara2

pisara2
  • 131 postów

Napisano 17 kwietnia 2010 - 16:26

i co z tego wyszło??

#7 khak

khak
  • 32 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 06:47

Jest ryzyko 50 na 50 % ze sie czepia, rozpakuja paczke wycenia jak trzeba itd.

#8 Marurban

Marurban
  • 2 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 13:36

Kupno iPada w USA Witam, czy taki ipad bedzie normalnie funkcjonowal w polsce bez zadnych ograniczen?

#9 bebas13

bebas13
  • 106 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 13:44

Tak

#10 makii

makii
  • 14 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 19:48

warto jeszcze tylko pamietac ... ze cena 499$ jest to cena netto. w różnych stanach trzeba się dowiedzieć o podatek... Ja swojego iPada kupiłem będąc w Chicago. Czekałem na samolot z powodu 'chmury' no a sklep apple był przy hotelu... wszedłem na chwilkę.... i wyszedłem z iPadem... chociaż nie miałem w planach jego zakupu. Tak czy inaczej... do ceny został doliczony podatek 10%.. wiec końcowa cena była nieco inna. No ale jestem posiadaczem iPada, nie mam problemów z zasięgiem wifi... jestem jak na razie zadowolony :) Pozdrawiam, Makii

#11 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 20:02

Tak czy inaczej... do ceny został doliczony podatek 10%.. wiec końcowa cena była nieco inna.

Hm ten podatek został doliczony na granicy?

A tak w ogóle czy ktoś zamawiał ipada z USA? Jeżeli tak to jakie całkowite koszty za paczkę i podatki?

I czy jak ktoś leci z USA do Polski i ma w bagażu podręcznym tego ipada i mówi, że to prezent dla kogoś, to czy zostanie oclony lub wzięty podatek vat?

#12 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 24 kwietnia 2010 - 20:17

Podatek placi sie w sklepie, to mniej wiecej tak jak u nas w Makro, podana jest cena netto a obok malymi cyferkami cena brutto, tylko u nas dolicza sie VAT 22% a w US podatek stanowy (rozny w zaleznosci od stanu)

#13 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 20:23

aaa faktycznie. A jeszcze takie pytanie jakim ograniczeniom podlega bagaż podręczny, czy jakby ktoś miał w bagażu podręcznym 50 długopisów, to zostałby z tego vat potrącony?

#14 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 24 kwietnia 2010 - 21:05

Hoo, jaja sobie robisz ? Sprawdz sobie u prof.Google'a taryfy celne na dlugopisy lub Ministerstwa finansow VAT oraz na liniach lotniczych zasady przewozy bagazu podrecznego.

#15 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 21:14

te długopisy podałem dla przykładu, chodziło mi oczywiście jakby ktoś brał ipada razem z akcesoriami. Czy np. za 3 ipady mogli by już doliczyć VAT? Może krócej, czy mogą policzyć Vat w bagażu podręcznym, jeśli tak to w jakiej sytuacji?

#16 makii

makii
  • 14 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 21:24

Na lotnisku kontrole są wyrywkowe... Akurat tak się złożyło, że wraz z kolegami przeszedłem obok tablicy "nic do oclenia" a zaraz za nami pojawili się celnicy i zgarnęli kolejne dwie osoby na kontrolę. Ja w w walizce miałem dodatkowy zasilacz do MBP, dwie przelotki do LCD, dwa piloty do MBP no a w podrecznym mialem (swojego) MBP no i wlasnie iPada. no ale.. sprzętu miałem zazwyczaj po 1 szt. i iPad bez pudełka, więc w jakiś sposób mógłbym się wytłumaczyć, że go kupiłem wcześniej i wziąłem jako rozrywkę do samolotu :) Pozdr. makii

#17 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 24 kwietnia 2010 - 21:44

W taryfach celnych jest wyszczegolnione co i ile czego mozna przewiezc bez cla i/lub podatku. Napewno mozna przewiezc rzeczy w ilosciach niehandlowych tj. jako swoje rzeczy osobiste np. aparat foto, kamera, laptop ect. oraz ktore tak jak napisal Kolega Makii mozna udowodnic ze mialo sie ze soba na poczatku podrozy np. z Polski. O trzech iPadach mozesz zapomniec, chyba, ze zaryzykujesz, ale pamietaj na dwoje babka wrozyla.

#18 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 21:44

dzięki za wyjaśnienie makii, akurat znajoma z mojego miasta będzie może wracać z USA do Polski, dlatego chciałem się dowiedzieć jak to wygląda

makii A w razie czego to ile byś cła zapłacił za te towary, bo jakbyś podał ich wartość? I jeszcze jedno miało by jakieś znaczenie jakbyś tego ipada miał zafoliowanego w pudełku? Słyszałem, też, że można to zadeklarować jako prezent dla kogoś w Polsce.

#19 michu26

michu26
  • 104 postów
  • SkądGdynia

Napisano 24 kwietnia 2010 - 22:02

podatek 22% od ceny w Polsce i maksymalnie mogą nałożyć cło 11% (elektronika) ja zamawiałem elektronikę z Hong Kongu i takie koszty poniosłem mimo informacji że zakupiony towar jest próbka testową.A co do przewozu to i tak każdy bagaż podręczny jest sprawdzany na prześwietlarce i laptopy czy Ipad musi być prześwietlony osobno znaczy się musi być wyjęty z bagażu (często proszą o odpalenie urządzenia)

#20 makii

makii
  • 14 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 22:26

taaak... ale jeden szczegół... najpierw doliczane jest cło.. a później do tej kwoty VAT :(

#21 mavbit

mavbit
  • 10 postów
  • SkądNysa

Napisano 25 kwietnia 2010 - 22:18

Potwierdzam do ceny w apple np 699 wersja 64gb dodano mi 72 $ podatku buuuuuu.......... w Best Buy , w 4 sklepach w Apple iPada brak.... :( take maja zejscie. w piatek kupiony dzisiaj mam w Polsce i jeszcze w Best Buy naciagli mnie na gwarancje miedzynarodowa za 130 $ ktora obejmuje nawet uszkodzenia mechaniczne. Ponoc nie bede mial problemu jesli bede musial go reklamowac w Apple. Dodam ze nie ja kupowalem zrobil to ktos po prosbie. Cudnie dziala warte tej kasy.

#22 hoo

hoo
  • 373 postów

Napisano 25 kwietnia 2010 - 22:26

mavbit a ile razem zapłaciłeś z wysyłką?

#23 JARIK

JARIK
  • 323 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 13:42

warto jeszcze tylko pamietac ... ze cena 499$ jest to cena netto. w różnych stanach trzeba się dowiedzieć o podatek...

Ja swojego iPada kupiłem będąc w Chicago. Czekałem na samolot z powodu 'chmury' no a sklep apple był przy hotelu... wszedłem na chwilkę.... i wyszedłem z iPadem... chociaż nie miałem w planach jego zakupu.

Tak czy inaczej... do ceny został doliczony podatek 10%.. wiec końcowa cena była nieco inna.

No ale jestem posiadaczem iPada, nie mam problemów z zasięgiem wifi... jestem jak na razie zadowolony :)

Pozdrawiam,
Makii

Obcokrajowiec może odebrać podatek stanowy (w różnych stanach różna wysokość - średnio ok. 7%) na lotnisku przy wylocie.

#24 turaspl

turaspl
  • 10 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 20:19

Gwarancja Apple na iPada Nie zdążyłem zadać tego pytania w wątku o imporcie z USA bo go zamknięto ;). Jak kupię iPada w Apple Store w USA to jaką gwarancję dostanę (chodzi o zasięg geograficzny) - czy Apple w Polsce (SAD) będzie ją honorował np za poł roku .... jakby coś szwankowało... Maciek

#25 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 26 kwietnia 2010 - 20:46

Coś mi się obiło o uszy, że gwarancja tylko tam, gdzie się kupiło - ale pewny nie jestem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych