Vista nie Ruszy na komputerach Apple
Posted 05 January 2007 - 15:00

Posted 05 January 2007 - 15:06
podczas gdy obecnie wszystkie nowe komputery Mac używają 32-bitowych procesorów Intela.
znaczy się Mac PRO wykorzystuje XEON'y w wersji 32-bit?

to w takim razie Tygrysio gratuluje znajomości platformy sprzętowej na której rzekomo pracujesz
niestety nie doczytalem się czy ktoś juz pisał abyś podał z kiedy był owy MacWorld na podstawie którego napisałeś swoją wypowiedz i kto był autorem artykułu? moim zdaniem po prostu przeczytales tekst bez zrozumienia o co w nim faktycznie chodzilo
Posted 05 January 2007 - 15:18
Ja akurat nie mam klapek na oczach, bo u偶ytkownikiem Mac' a jestem od bardzo niedawna. Wcze艣niej opr贸cz wszystkich wersji Windowsa, korzysta艂em z r贸偶nych dystrybucji Linuksa (Red Hat, Slackware, Knoppix, Ubuntu i wiele innych, nawet sam si臋 bawi艂em w przerabianie live cd) oraz FreeBSD. Czasem mia艂em inne systemy, ale to tylko testowo. M贸j pierwszy komputer to Amiga z WorkBenchem, kt贸rego bardzo dobrze wspominam jak bardzo szybki i niezawieszalny system. Mo偶e dlatego zawsze szuka艂em alternatywy.Bawi艂em si臋 kiedy艣 w sk艂adanie, dla siebie i dla znajomych i to jaki komputer z艂o偶ysz to ju偶 zale偶y od przeznaczonych funduszy, oczekiwa艅 u偶ytkownika i wiedzy sk艂adaj膮cego.
To zale偶y o czym my艣lisz. Pomijam komputery sk艂adane samodzielnie, bo Maczka tez nie sk艂ada艂e艣 sam. Bior臋 ofert臋 innych firm i za t膮 sam膮 cen臋 za jak膮 kupi艂e艣 maczka, kupuj臋 lepszy (parametrami) sprz臋t PC. Wbrew co poniekt贸rym na tym forum ja nie mam klapek na oczach (absolutnie nie obra偶am Ciebie), Apple w znacznej wi臋kszo艣ci s膮 dro偶sze ni偶 "firmowe" PieCe. Teraz gdyby艣 por贸wna艂 takie dwa komputery, najlepiej r贸偶nymi programami testuj膮cymi wydajno艣膰, zobaczy艂 by艣 kt贸ry komputer jest szybszy. Por贸wnywanie ta艅szego i gorszego sprz臋towo PC do dro偶szego i lepszego maka jest nieporozumieniem.
Rozumiem o jakich piszesz komputerach, ale ja por贸wnywa艂em sprz臋t FS, kt贸ry by艂 plagiatem Mini Mac' a, ale niestety kosztowa艂 du偶o kasy, a mo偶liwo艣ci mia艂 o wiele mniejsze.
Komputery PC porzuci艂em z jednego powodu. Ich najwi臋ksz膮 zalet膮 by艂a dla mnie nieograniczona mo偶liwo艣膰 rozbudowy. Jak zdobywa艂em kas臋 co p贸艂 roku, rok albo i rzadziej mog艂em co艣 wymieni艂. Teraz co p贸艂 roku zmienia si臋 jaki艣 standard, wszystkich rz膮dzi tylko marketing co wida膰 po oznaczeniach i ten sprz臋t dla mnie jest ju偶 troch臋 przegrany. Markowe komputery wcale nie s膮 a偶 tak tanie.
Przy wyborze sprz臋cie Apple' a spodoba艂y mi si臋 wymiary, stosunkowo du偶e mo偶liwo艣ci oraz przyst臋pna cena Mini Maca. Mac OS X jest systemem opartym na FreeBSD z kt贸rego korzysta艂em i by艂 艣wietny. Do tego w艂a艣nie to, 偶e jedna firma projektuje sprz臋t, sk艂ada go i robi dla niego system, wi臋c nic tam nie ma przypadkowego, tylko wszystko przemy艣lane. Firmy oferuj膮ce markowe PC nie zagwarantuj膮 mi co w Windowsie siedzi. To co mnie ostatecznie przekona艂o, 偶e nic nie trac臋, to procesor Intela, czyli mo偶liwo艣膰 instalacji Windowsa gdyby jednak by艂 mi potrzebny.
Go艣膰_tygrysio_*
Posted 05 January 2007 - 15:53
R臋ce opadaj膮 od takich por贸wna艅.
艢wiete s艂owa

znaczy si臋 Mac PRO wykorzystuje XEON'y w wersji 32-bit?
to w takim razie Tygrysio gratuluje znajomo艣ci platformy sprz臋towej na kt贸rej rzekomo pracujesz
niestety nie doczytalem si臋 czy kto艣 juz pisa艂 aby艣 poda艂 z kiedy by艂 owy MacWorld na podstawie kt贸rego napisa艂e艣 swoj膮 wypowiedz i kto by艂 autorem artyku艂u? moim zdaniem po prostu przeczytales tekst bez zrozumienia o co w nim faktycznie chodzilo
Cytowany argument jest tylko jednym z kilku ... i juz pisa艂em ze nie chodzi mi o mo偶liwo艣ci techniczne a o OFICJALNE stanowiska Obu Firm wiec moja znajomo艣膰 platformy nie ma w tym kontek艣cie znaczenia ... Skoro nie doczyta艂e艣 to sie nie wypowiadaj bo z tego Twojego niedoczytania piszesz brednie o moim rozumieniu testu samemu nie rozumiej膮c istoty powstania tego w膮tku .... Pozatym Twoj wpis nie wnosi niczego do tematu wiec nie rozumiem po co wog贸le zabierasz g艂os... Pogratulowac mo偶esz jedynie Sobie wpisania posta kt贸ry ma sie do temetu jak ....
Posted 05 January 2007 - 16:35
piszesz brednie o moim rozumieniu testu samemu nie rozumiej膮c istoty powstania tego w膮tku ....
Niezbyt dobrze wyjasniles te istote. Jedyne co mamy to artykul pelen falszywych informacji.
Posted 05 January 2007 - 16:39
Niezbyt dobrze wyjasniles te istote. Jedyne co mamy to artykul pelen falszywych informacji.
Ja bym powiedzia艂 "nieaktualnych" informacji. Odgrzewany kotlet po prostu.
Go艣膰_tygrysio_*
Posted 05 January 2007 - 16:40
Dwukrotnie (conajmniej) nadmieniałem ze chodzi mi o stanowisko Firm ktore to mówia sobie stanowcze nie. Fałszywe informacje mogą dotyczyć terminów technicznych ale stanowisko o ktore mi chodzi jest napisane jednoznacznie. Zastanawiam sie poprostu jak dalej ma wyglądać możliwość instalacji Visty (Legalna Supportowana możliwość przez BootCamp)i dalsze rozwijanie i utrzymywanie aplikacji (BootCamp) ktora w zasadzie wnioskując po wypowiedziach moze nie być potrzebna. Nie chodzi mi o to czy Ktoś umie dał rade widział Viste na BootCamp tylko o Uregulowania mowiące jednoznacznie że jest to możliwe i w pełni funkcjonalne
Jeśli stanowisko Apple oraz M$ jest nieatualne to poproszę o źródła w ktorych to bede mogł przeczytać ze jest inaczej ... tylko o to mi chodzi a nie o dywagowanie czy ktoś zdolny uruchomił system A na komputerze B czy tym bardziej o rozpetywanie wojny gdzie co szybciej działa .... Mam nadzieje ze teraz wyraziłem sie w miare jasno

Posted 05 January 2007 - 16:46
Dwukrotnie (conajmniej) nadmienia艂em ze chodzi mi o stanowisko Firm ktore to m贸wia sobie stanowcze nie. Fa艂szywe informacje mog膮 dotyczy膰 termin贸w technicznych ale stanowisko o ktore mi chodzi jest napisane jednoznacznie. Zastanawiam sie poprostu jak dalej ma wygl膮da膰 mo偶liwo艣膰 instalacji Visty (Legalna Supportowana mo偶liwo艣膰 przez BootCamp)i dalsze rozwijanie i utrzymywanie aplikacji (BootCamp) ktora w zasadzie wnioskuj膮c po wypowiedziach moze nie by膰 potrzebna. Nie chodzi mi o to czy Kto艣 umie da艂 rade widzia艂 Viste na BootCamp tylko o Uregulowania mowi膮ce jednoznacznie 偶e jest to mo偶liwe i w pe艂ni funkcjonalne
Apple nie sprzedaje ani nie supportuje Windows, wi臋c w my艣l Twojej logiki m贸wi膮cej, 偶e nie ma mo偶liwo艣ci instalacji Visty na Macu nie ma tak偶e mo偶liwo艣ci instalacji XP.
Go艣膰_tygrysio_*
Posted 05 January 2007 - 16:50
Apple nie sprzedaje ani nie supportuje Windows, wi臋c w my艣l Twojej logiki m贸wi膮cej, 偶e nie ma mo偶liwo艣ci instalacji Visty na Macu nie ma tak偶e mo偶liwo艣ci instalacji XP.
Nie suportuje gdy偶 BootCamp jest w wersji BETA ... chcesz mi powiedziec ze w finalnej wersji Leoparda support bedzie dotyczy艂 ca艂ego systemu z wy艂aczeniem integralnej cze艣ci jak膮 jest BootCamp..... jesli tak to podaj podstaw臋 prawn膮 do takiego rozdzielenia odpowiedzialno艣ci. Nie piszemy tu o tym co jest dzi艣 tylko o oficjalnym stanowisku firm na przysz艂o艣膰 w moim mniemaniu juz po ukazaniu Sie BootCamp w wersji finalnej ..... Lub nie ukazaniu sie w zwi膮zku z takimi doniesieniami
Posted 05 January 2007 - 16:56
Nie suportuje gdy偶 BootCamp jest w wersji BETA ... chcesz mi powiedziec ze w finalnej wersji Leoparda support bedzie dotyczy艂 ca艂ego systemu z wy艂aczeniem integralnej cze艣ci jak膮 jest BootCamp..... jesli tak to podaj podstaw臋 prawn膮 do takiego rozdzielenia odpowiedzialno艣ci. Nie piszemy tu o tym co jest dzi艣 tylko o oficjalnym stanowisku firm na przysz艂o艣膰 w moim mniemaniu juz po ukazaniu Sie BootCamp w wersji finalnej ..... Lub nie ukazaniu sie w zwi膮zku z takimi doniesieniami
Chcesz powiedzie膰, 偶e jak BC b臋dzie w finalnej wersji to Apple zacznie nagle odpowiada膰 za soft MS? Ciekawe. Podstawy prawnej, podobnie jak Ty nie mam (a mo偶e masz?), ale nie problem jest zawrze膰 w EULA takie zastrze偶enie.
A jakie znaczenie ma oficjalne stanowisko firmy? Apple sprzedaje sw贸j sprz臋t a Microsoft sw贸j system. Kupujesz i robisz z tym co chcesz w granicach licencji.
Go艣膰_tygrysio_*
Posted 05 January 2007 - 17:04
Chcesz powiedzie膰, 偶e jak BC b臋dzie w finalnej wersji to Apple zacznie nagle odpowiada膰 za soft MS? Ciekawe. Podstawy prawnej, podobnie jak Ty nie mam (a mo偶e masz?), ale nie problem jest zawrze膰 w EULA takie zastrze偶enie.
A jakie znaczenie ma oficjalne stanowisko firmy? Apple sprzedaje sw贸j sprz臋t a Microsoft sw贸j system. Kupujesz i robisz z tym co chcesz w granicach licencji.
Zacznie odpoiwada膰 za to 呕e system MS da sie zainstalowa膰 i dostarczy do tego wszystkie niezbedne nazedzia oraz ewentualn膮 pomoc przy instalacji - a deklaracje z MacWorld na to nie wskazuj膮 . A stanowisko Firmy ma zasadnicze znaczenie czy za przeproszeniem maj膮 to w D...e i sprzedaj膮 wirtualn膮 funkcjonalno艣膰 i slogan reklamowy czy produkt kt贸ry jest przemyslany i w pe艂ni dzia艂aj膮cy.
Posted 05 January 2007 - 17:09
Zacznie odpoiwada膰 za to 呕e system MS da sie zainstalowa膰 i dostarczy do tego wszystkie niezbedne nazedzia oraz ewentualn膮 pomoc przy instalacji - a deklaracje z MacWorld na to nie wskazuj膮 . A stanowisko Firmy ma zasadnicze znaczenie czy za przeproszeniem maj膮 to w D...e i sprzedaj膮 wirtualn膮 funkcjonalno艣膰 i slogan reklamowy czy produkt kt贸ry jest przemyslany i w pe艂ni dzia艂aj膮cy.
Czyli masz dost臋p do "podstawy prawnej" skoro tak twierdzisz?
Jakie deklaracje z MacWorld?
Od stanowiska firmy nie zale偶y czy Vist臋 da si臋 zainstalowa膰, je艣li si臋 da to stanowisko przeciwne nie ma 偶adnego znaczenia, je艣li visty nie da si臋 zainstalowa膰 to stanowisko potwierdzaj膮ce nie ma 偶adnego znaczenia.
Posted 05 January 2007 - 17:15
Ale jeste艣 uparty... chyba nikt Ci臋 nie przekona. Cytowane stanowisko by艂o PRZED wydaniem Bootcampa. To zrozumia艂e, 偶e Apple nie b臋dzie odpowiada艂o za dzia艂anie jakiegokolwiek systemu na Bootcampie, tak jak Microsoft nie b臋dzie odpowiada艂o za dzia艂anie OS X na VirtalPC.
To mi przypomina jak B.Gates kiedy艣 powiedzia艂, 偶e 640KB wystarczy wszystkim, tyle 偶e 偶ycie i wszystko co nas otacza nie stoi w miejscu. Cytowany artyku艂 pochodzi z 13 marca 2006! W wersji angielskiej zapewne by艂 wcze艣niej opublikowany. Hello, pobudka, budzimy si臋 z hibernacji, zrywamy stary kalendarz bo mamy ju偶 5 stycznia 2007!
Go艣膰_tygrysio_*
Posted 05 January 2007 - 17:20
Czyli masz dostęp do "podstawy prawnej" skoro tak twierdzisz?
Jakie deklaracje z MacWorld?
Od stanowiska firmy nie zależy czy Vistę da się zainstalować, jeśli się da to stanowisko przeciwne nie ma żadnego znaczenia, jeśli visty nie da się zainstalować to stanowisko potwierdzające nie ma żadnego znaczenia.
Wiesz co ja już przestaje mieć ochote na dalszą polemikę

Deklaracja - miałem na mysli ze powiedziano iż Vista nie bedzie (procować uruchamiać sie nie bedzie suportowana przez Apple)
I właśnie istotą sprawy jest to czy instalacja Visty bedzie w pełni wspierana i suportowana przez Apple - jesli tak to po co takie słowa że nie da sie ?? a jesli nie to po co rozwijanie BootCamp ?? Natomiast drugiej cześci Twojego postu wogóle nie rozumiem bo jeśli stanowisko Apple było by jednoznaczne i mowiło "Nasze komputery są w pełni przygotowane na instalacje Visty dzieki naszej aplikacji BootCamp" a Visty nie dało by sie zainstalowac to .... sam sobie odpowiedz

PS. Rozumiem ze data artukułu jest wsteczna ( nawet Bardzo) ale czy sa jakieś oficjalne doniesienia ze bedzie inaczej ?? czy tylko przesłanki z filmików przedstawiających działającą Viste na Macu
Posted 05 January 2007 - 17:31
Zacznie odpoiwada膰 za to 呕e system MS da sie zainstalowa膰 i dostarczy do tego wszystkie niezbedne nazedzia oraz ewentualn膮 pomoc przy instalacji
Ci臋偶ko jest Ci sobie wyobrazi膰 偶e MS mo偶e wypu艣ci膰 jak膮艣 poprawk臋 albo SP kt贸ra akurat nie b臋dzie dobrze dzia艂a艂a z podzespo艂ami maka? Wed艂ug tego co piszesz to Apple musia艂o by mie膰 dost臋p do kodu Windowsa a nic na to nie wskazuje by przez d艂ugi okres czasu mia艂a. Apple mo偶e udost臋pni膰 narz臋dzie i jednocze艣nie zastrzec 偶e nie odpowiada za to czy Windows si臋 zainstaluje czy nie i czy b臋dzie dzia艂a艂 dobrze czy 藕le.
Posted 05 January 2007 - 17:39
Dwukrotnie (conajmniej) nadmienia艂em ze chodzi mi o stanowisko Firm ktore to m贸wia sobie stanowcze nie.
Mogles zatem zalozyc watek o tytule: oficjalne stanowisko firmy Microsoft wobec instalacji ich systemow na sprzecie Apple. Nie bardzo tylko wiem co chciales osiagnac:
1:wysondowac nasze zdanie na ten temat?
2:uznac, ze w zwiazku z takim podejsciem MS jest do d...y?
3:uznac, ze w zwiazku z takim podejsciem Apple jest do d..y?
4:zmienic swiat
5:wywolac flejm
6:potrollowac
7:zadne z powyzszych ale nie wiesz jakie bo chciales tylko patrz punkt 5 i 6.
Watek zamykam za godzine, chyba, ze padna tu jakies slowa warte podtrzymywania tej dyskusji.
Go艣膰_tygrysio_*
Posted 05 January 2007 - 17:42
Ci臋偶ko jest Ci sobie wyobrazi膰 偶e MS mo偶e wypu艣ci膰 jak膮艣 poprawk臋 albo SP kt贸ra akurat nie b臋dzie dobrze dzia艂a艂a z podzespo艂ami maka? Wed艂ug tego co piszesz to Apple musia艂o by mie膰 dost臋p do kodu Windowsa a nic na to nie wskazuje by przez d艂ugi okres czasu mia艂a. Apple mo偶e udost臋pni膰 narz臋dzie i jednocze艣nie zastrzec 偶e nie odpowiada za to czy Windows si臋 zainstaluje czy nie i czy b臋dzie dzia艂a艂 dobrze czy 藕le.
Zaczynamy sie rozumie膰

Mogles zatem zalozyc watek o tytule: oficjalne stanowisko firmy Microsoft wobec instalacji ich systemow na sprzecie Apple. Nie bardzo tylko wiem co chciales osiagnac:
1:wysondowac nasze zdanie na ten temat?
2:uznac, ze w zwiazku z takim podejsciem MS jest do d...y?
3:uznac, ze w zwiazku z takim podejsciem Apple jest do d..y?
4:zmienic swiat
5:wywolac flejm
6:potrollowac
7:zadne z powyzszych ale nie wiesz jakie bo chciales tylko patrz punkt 5 i 6.
Watek zamykam za godzine, chyba, ze padna tu jakies slowa warte podtrzymywania tej dyskusji.
Tak tylko dla informacji chcia艂em dosta膰 wierygodne informacje dotycz膮ce przysz艂o艣ci aplikacji BootCamp jego rozwoju oraz by膰 moze zmienionych stanowisk obu Firm(dosta艂em wyk艂ad o wyzszo艣ci Maca nad PC i udowadnianie ze juzio z poczty to zainstalowa艂 juz dawno na swoim Macu 4 windowsy . Twoje podejrzenia i trollowanie sa w moim mniemaniu niesmaczne i mo偶esz Sobie zamkn膮c w膮tek nawet teraz nie czekaj膮c juz na nic m膮drego mierz膮c oczywi艣cie Twoj膮 miar膮

Posted 05 January 2007 - 17:56
Cytowany argument jest tylko jednym z kilku ... i juz pisałem ze nie chodzi mi o możliwości techniczne a o OFICJALNE stanowiska Obu Firm wiec moja znajomość platformy nie ma w tym kontekście znaczenia ...
Kolego drogi.
Gdybyś zrobił jakiekolwiek rozeznanie w tym temacie, dowiedziałbyś się niechybnie, że chodzi o wypowiedź Camerona Esfahani, jednego z głównych inżynierów software'owych Apple'a. Wskazuje on na to, że obsługa EFI, która umożliwiałoby bezbolesny start Visty z dysku IntelMaca, będzie dostępna tylko w Viście 64-bit. I ma rację.
Rzecz w tym, że wypowiedź ta pochodzi z 9. marca 2006, czyli 10 miesięcy temu. Od tamtej pory zmieniło się kilka rzeczy, które czynią ją nieaktualną:
1. Apple udoskonaliło swój programik BootCamp w taki sposób, że tworzy on środowisko uruchomieniowe zgodne zarówno ze standardem EFI jak i ze starszym modelem bootowania czyli z BIOS;
2. beta Visty zmieniła numery buildów kilkanaście razy (po czym stała się goldem jakiś miesiąc temu). Już w majowej becie wprowadzono do 32-bitowej Visty poprawiony kod bootowania. Ten kod jest zgodny ze standardem BIOS - a nie tylko z implementacją tego standardu, jaką stosują główni producenci firmware pecetów, czyli przede wszystkim Phoenix i AMI. Dlaczego wiem, że poprawiony? Bo jestem oficjalnym betatesterem MS, dostaję płyty każdej bety, jaką wypuszcza ta firma, i wiem kiedy mogłem odpalić Vistę na PC, który ma bardzo egzotyczny BIOS, w 100% zgodny ze standardem (nie tak, jak Phoenix, AMI i inne);
3. Apple wprowadziło procesory 64-bitowe Intela, w związku z czym problem niebootowania Visty64 na tych maszynach w ogóle nie istnieje, gdyż jak wiadomo, Vista64 obsługuje EFI.
W związku z tym, twoja sensacyjna wiadomość jest całkowicie mylna, gdyż w wypadku Maków z 32-bitowymi procesorami Intela, aby uruchomić jakiekolwiek Windows, w tym Vistę, wystarczy zastosować punkty 1 i 2. W wypadku Maków z 64-bitowymi procesorami, wystarczy zastosować punkt 3., a jeśli ktoś się upiera uruchamiać na nim Vistę32, to patrz punkty 1 i 2.
Co do tego co twierdzisz o "oficjalnych stanowiskach", to nie ma żadnego oficjalnego stanowiska Apple w kwestii Visty. Jeśli uważasz, że jest, to podaj linka do oficjalnego dokumentu Apple (tzn.: ma być to dokument umieszczony w domenie apple.com i nie będący postem z forum Apple), który twierdzi, że nie będzie można uruchomić Visty na Makach. Pomocne będzie wpisanie słowa "Vista" w wyszukiwarkę na www.apple.com/support
Ostatnia uwaga: nadanie własnemu postowi sensacyjnego tytułu "Vista nie ruszy na komputerach Apple" to ogromne nadużycie w stosunku do oryginalnej wypowiedzi inżyniera Esfahani, który 10 miesięcy temu odpowiedział "nie sądzę" na pytanie, które brzmiało: "czy MacIntele będą z łatwością obsługiwać Vistę?"
Go艣膰_tygrysio_*
Posted 05 January 2007 - 18:07
Kolego drogi.
Gdybyś zrobił jakiekolwiek rozeznanie w tym temacie, dowiedziałbyś się niechybnie, że chodzi o wypowiedź Camerona Esfahani, jednego z głównych inżynierów software'owych Apple'a. Wskazuje on na to, że obsługa EFI, która umożliwiałoby bezbolesny start Visty z dysku IntelMaca, będzie dostępna tylko w Viście 64-bit. I ma rację.
Rzecz w tym, że wypowiedź ta pochodzi z 9. marca 2006, czyli 10 miesięcy temu. Od tamtej pory zmieniło się kilka rzeczy, które czynią ją nieaktualną:
1. Apple udoskonaliło swój programik BootCamp w taki sposób, że tworzy on środowisko uruchomieniowe zgodne zarówno ze standardem EFI jak i ze starszym modelem bootowania czyli z BIOS;
2. beta Visty zmieniła numery buildów kilkanaście razy (po czym stała się goldem jakiś miesiąc temu). Już w majowej becie wprowadzono do 32-bitowej Visty poprawiony kod bootowania. Ten kod jest zgodny ze standardem BIOS - a nie tylko z implementacją tego standardu, jaką stosują główni producenci firmware pecetów, czyli przede wszystkim Phoenix i AMI. Dlaczego wiem, że poprawiony? Bo jestem oficjalnym betatesterem MS, dostaję płyty każdej bety, jaką wypuszcza ta firma, i wiem kiedy mogłem odpalić Vistę na PC, który ma bardzo egzotyczny BIOS, w 100% zgodny ze standardem (nie tak, jak Phoenix, AMI i inne);
3. Apple wprowadziło procesory 64-bitowe Intela, w związku z czym problem niebootowania Visty64 na tych maszynach w ogóle nie istnieje, gdyż jak wiadomo, Vista64 obsługuje EFI.
W związku z tym, twoja sensacyjna wiadomość jest całkowicie mylna, gdyż w wypadku Maków z 32-bitowymi procesorami Intela, aby uruchomić jakiekolwiek Windows, w tym Vistę, wystarczy zastosować punkty 1 i 2. W wypadku Maków z 64-bitowymi procesorami, wystarczy zastosować punkt 3., a jeśli ktoś się upiera uruchamiać na nim Vistę32, to patrz punkty 1 i 2.
Co do tego co twierdzisz o "oficjalnych stanowiskach", to nie ma żadnego oficjalnego stanowiska Apple w kwestii Visty. Jeśli uważasz, że jest, to podaj linka do oficjalnego dokumentu Apple (tzn.: ma być to dokument umieszczony w domenie apple.com i nie będący postem z forum Apple), który twierdzi, że nie będzie można uruchomić Visty na Makach. Pomocne będzie wpisanie słowa "Vista" w wyszukiwarkę na www.apple.com/support
Ostatnia uwaga: nadanie własnemu postowi sensacyjnego tytułu "Vista nie ruszy na komputerach Apple" to ogromne nadużycie w stosunku do oryginalnej wypowiedzi inżyniera Esfahani, który 10 miesięcy temu odpowiedział "nie sądzę" na pytanie, które brzmiało: "czy MacIntele będą z łatwością obsługiwać Vistę?"
Naprawde szczerze dziekuję za wyjasnienie (dogłebne i rzeczowe treściwe - szkoda ze nie w pierwszym poście

Choć szczerze powiedziawszy chciałbym jednoznaczną odpowiedz na pytanie "czy MacIntele będą z łatwością obsługiwać Vistę?" .... być może wymagam zbyt wiele

Posted 05 January 2007 - 18:38
Go艣膰_tygrysio_*
Posted 05 January 2007 - 18:44

Posted 07 January 2007 - 20:26
Posted 07 January 2007 - 21:20
Wersja ultra i biznes bedzie z EFI w niedalekiej przyszlosci.Koszt 550 i 650 dol.Dziekuje..!!??? Roman
Co to za waluta dol? Bo w USD, Vista Ultra i Business kosztuj膮 odpowiednio 399 i 299 (cena sugerowana).
Posted 10 January 2007 - 18:23

Posted 10 January 2007 - 18:33
Ktos tu mowil, ze za cene maka kupi lepszego rowniez markowego PC, czyzby :?: A ile ostatnio krzyku bylo o to ze Mac Pro przebijal wydajnoscia drozsze odpowiedniki innych producentow :?:
Są już tańsze komputery o takiej konfiguracji.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users