Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Nowe MacBooki Pro już w przyszłym tygodniu w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#51 kamil.wrobel

kamil.wrobel
  • 4 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2010 - 07:37

pytanko długo odkładałem na pierwszego maczka i zastanawiam sie czy czekać jeszcze z zakupem MBP 13, choćby na nowa serie, czy zakupić już dziś serie mb990pl a lub mb991pl a w ispot-cie

#52 Squidward

Squidward
  • 109 postów
  • SkądBikini Bottom

Napisano 18 kwietnia 2010 - 08:23

Ano w takiej w której DisplayPort jest bardziej energooszczędny i tańszy bo pozbawiony opłat licencyjnych.

Co komu po super oszczędnym i absolutnie niesamowitym DisplayPort jak peryferiów stosujących ten port ze świecą można szukać? To właśnie w takich sytuacjach objawia się druga strona "niesamowitej" wygody dla użytkownika jaką stosuje Apple. No bo przecież nie ma nic bardziej wygodnego niż przymus zakupienia przejściówki po absolutnie chorej i nieadekwatnej cenie tylko po to aby podłączyć swego MacBooka do TV.

Z całym szacunkiem ale trzeba być niepoważnym (albo ślepo zapatrzonym w Apple Inc.) aby uważać, że stosowanie DisplayPort jest lepsze, wygodne itp. i nie daj Boże mówić jeszcze, że HDMI jest nie potrzebne. Jedynymi "rozgrzeszającymi" w moim odczuciu sytuacjami mogą być takie, gdy do swojego Maca podłączasz Cinema Display albo nic.

A co do ceny - już bez przesady, ile może kosztować wsadzenie takiego portu do Maca? Oczywiście, gdyby Apple wprowadziło taką opcję to pewnie kosztowało by to pewnie z 200 zł ale było by to zupełnie typowe. Przy marżach rzędu 40% nie odczuli by specjalnie zamiany DisplayPort na HDMI.

#53 wishu

wishu
  • 198 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 10:09

pytanko
długo odkładałem na pierwszego maczka i zastanawiam sie czy czekać jeszcze z zakupem MBP 13, choćby na nowa serie, czy zakupić już dziś serie mb990pl a lub mb991pl a w ispot-cie

Ja swojego mb990pl też miałem zamówionego ale teraz to czekam... szkoda kupować tamtego skoro lada moment będzie ten nowszy w Polsce.

#54 kamil.wrobel

kamil.wrobel
  • 4 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2010 - 10:14

no właśnie się zastanawiam, bo nie różni się aż tak strasznie od lub mb991pl a.

#55 wishu

wishu
  • 198 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 10:21

wiesz, ja wole poczekać bo wiem że w mb990pl musiałbym za jakiś czas dołożyć ram i zmienić dysk, a tutaj mam to nazwijmy to w standardzie.

#56 kamil.wrobel

kamil.wrobel
  • 4 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 kwietnia 2010 - 10:31

ale ja pisze o mb991pl a a nie o mb990pl a

---- Dodano 18-04-2010 o godzinie 12:57 ----
zastanawiam sie jeszcze nad sony vaio serii F. komp ma być do codziennej eksploatacji i zamierzam sobie w niedługim czasie dokupić: traktor dj studio i ableton live 8
Ludziska doradźcie coś...

#57 waldusthecyc

waldusthecyc
  • 36 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 12:35

pytanie laika: jak w sklepie odróżnić nowego MBPRO od starego?

#58 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 18 kwietnia 2010 - 12:41

pytanie laika: jak w sklepie odróżnić nowego MBPRO od starego?

Jak 13tka to po grafice, nowe mają nvidia 320tki a stare nvidia 9400m. Jak 15tki to wiadomo nowe procesory i5 i i7 i także nowa nvidia 330.

#59 waldusthecyc

waldusthecyc
  • 36 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 12:51

Jak 13tka to po grafice, nowe mają nvidia 320tki a stare nvidia 9400m. Jak 15tki to wiadomo nowe procesory i5 i i7 i także nowa nvidia 330.

dziękuję!

#60 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 18 kwietnia 2010 - 13:23

@kamil.wrobel poczekaj jeszcze tydzień to będziesz miał nowe MBP z nowymi kartami w iSpocie, ew. możesz sprawdzić ofertę innych resellerów. Zwłaszcza w przypadku 13" możesz poczekać (i jak już dojdą nowe) czy obniżą cenę obecnych modeli, nie wydaje mi się, żeby różnica była znaczna i warta poświęcenia m.in do 10h pracy na baterii i nowych kart graficznych.

#61 Pozi

Pozi
  • 4 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 kwietnia 2010 - 22:01

MacBook Pro 13 vs 15

Witam,

generalnie Apple nie powaliło na kolana updatem, spokojnie i oschle, byle zarobić :)
Ale i tak wiem, że chcę się zaopatrzyć w nowy MBP głównie z uwagi na Mac OS X.
Odrzucam Mac mini, potrzebuję komputera mobilnego i chce iść z duchem technologicznym,
stąd odrzucam możliwość zakupu starej linii MBP, chcę mieć w zapasie moc graficzną np. StarCraft 2 :)

Steve pytany czym motywuje C2D w serii 13", odpowiada:

We chose killer graphics plus 10 hour battery life over a very small CPU speed increase. Users will see far more performance boost from the speedy graphics.

W jednym z serwisów było napisane, że C2D w nowej MBP 13" 2.66 jest o blisko 20% - 30% mniej wydajne niż i5 z najuboższej MBP 15" i5 2.4. Porównując zaś grafiki 320 jest podobno ok. 50% mniej wydajna od 330.

Do czego zmierzam...czy taki względnie nie duży przyrosty mocy obliczeniowej, z mojego punktu widzenia - jestem programistą i większość czasu podczas pracy spędzam w edytorze Zend Studio, jest wart dołożenia blisko 2k PLN do wersji 15" (cortland.pl -> MBP 13" 2.4 EDU - 4 229.10 PLN, MBP 15" i5 2.4 - 6 659.10 PLN)? Czy nie lepiej kupić nową 13" z C2D 2.4 i do tego dodatkowo zew. ekran Full HD do pracy w domu?
Za dodatkowy ekran trzeba liczyć 500 PLN + display port ok 127 PLN. Czy mogę bez problemu na zew. wyświetlaczu uzyskać rozdzielczość wyższą niż natywna 13" 1280x800 (według mnie za mała do celów edycji kodu)? To rozwiązanie jest wygodne - zachowuję wygodę pracy w domu mając dodatkowo mobilność jeśli zajdzie taka potrzeba.

Poczekam jeszcze na ceny MBP z UK na allegro, jak 15" będzie tańsza niż 6k to będę się zastanawiał.

#62 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 22:19

Z całym szacunkiem ale trzeba być niepoważnym (albo ślepo zapatrzonym w Apple Inc.) aby uważać, że stosowanie DisplayPort jest lepsze, wygodne itp. i nie daj Boże mówić jeszcze, że HDMI jest nie potrzebne. Jedynymi "rozgrzeszającymi" w moim odczuciu sytuacjami mogą być takie, gdy do swojego Maca podłączasz Cinema Display albo nic.

A co do ceny - już bez przesady, ile może kosztować wsadzenie takiego portu do Maca?

Zgadzam sie w 100%. Jezeli ktos widzi zalete w wydaniu dodatkowych 40$, w zastosowaniu dodatkowego urzadzenia posredniczacego w transmisji audio/video, noszeniu dodatkowych gramow w torbie z laptopem to winszuje inteligencji. Szczegolnie, ze prawie wszystkie odbiorniki TV jakie sie sprzedaja i sprzedaly maja zlacze HDMI. Gdyby oplaty licencyjne byly dotkliwe producenci audio-wideo zrezygnowaliby z tego pomyslu, poniewaz licza tak samo jak Apple kazdy cent. Jak widac sie oplaca i to przy cenie urzadzenia czesto kilkukrotnie nizszej od ceny laptopa Apple. Poza tym to uzytkownik koncowy placi za ten ekstras. Niepojeta filozofia firmy, ktora uznaje publicznie napedy optyczne Blu Ray jako przestarzale montujac w swoich produktach do dzis tylko i wylacznie tradycyjne napedy optyczne DVD ;)

#63 macbirdie

macbirdie
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 kwietnia 2010 - 23:14

W jednym z serwisów było napisane, że C2D w nowej MBP 13" 2.66 jest o blisko 20% - 30% mniej wydajne niż i5 z najuboższej MBP 15" i5 2.4. Porównując zaś grafiki 320 jest podobno ok. 50% mniej wydajna od 330.
[...]jestem programistą i większość czasu podczas pracy spędzam w edytorze Zend Studio, jest wart dołożenia blisko 2k PLN do wersji 15" (cortland.pl -> MBP 13" 2.4 EDU - 4 229.10 PLN, MBP 15" i5 2.4 - 6 659.10 PLN)? Czy nie lepiej kupić nową 13" z C2D 2.4 i do tego dodatkowo zew. ekran Full HD do pracy w domu?

Przy skrypceniu w PHP absolutnie nie zauważysz różnicy mocy. Nawet gdybyś miał projekt z czasami kompilacji rzędu kilku/kilkunastu minut, to i przy C2D 2,66 prawdziwą korzyść wydajnościową dałoby przejście na cztery rdzenie. Jeśli dysponujesz gotówką, która pozwoliłaby na zakup 15-calowego MBP, moim zdaniem, ku chwale mobilności, warto zainwestować w MBP 13" + dysk SSD (np. Intel X25-M) i monitor Full HD.

Przejście na SSD to jedno z lepszych usprawnień komputera od wielu lat jak dla mnie. Nawet przyrosty mocy procesorów nie dawały takiego kopa. :) Może jedynie, choć w mniejszym stopniu, podwajanie pamięci operacyjnej. ;)

Gdy kupię nowego MBP 13 (także poczekam na oferty na allegro, choć modeli z klawiaturami ANSI), wraz z posiadanym monitorem 22" 1680x1050 i akurat tym SSD będę miał mniej więcej taki zestaw.

Z drugiej strony moc grafiki w laptopie dla mnie nie ma aż tak dużego znaczenia (bardziej ważne ficzery, m.in. obsługa OpenCL oraz DirectX 10.1 i OpenGL 3.x pod Windows), ponieważ jako główną maszynę mam dość wydajnego PC z wystarczającą do tego w co aktualnie grywam grafiką (HD4670), z pełnymi możliwościami taniej rozbudowy najnowszymi układami.

#64 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 kwietnia 2010 - 00:05

---- Dodano 18-04-2010 o godzinie 12:57 ----
zastanawiam sie jeszcze nad sony vaio serii F. komp ma być do codziennej eksploatacji i

To Vaio działa na baterii 2 godziny.

#65 kamil.wrobel

kamil.wrobel
  • 4 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 kwietnia 2010 - 06:59

a poza bateria? nie jestem wielkim znawca w tej dziedzinie...

#66 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 kwietnia 2010 - 09:08

Rozdzielczość 1920x1080 w 16" Vaio serii F51 to zabójstwo dla oczu a wydajnościowo był delikatnie mówiąc taki sobie (może nowe serie będą lepsze). Porównanie wrażenia jakości w stosunku do MBP moim zdaniem zdecydowanie Vaio nie wytrzymuje. Miałem go w swoich rękach 3 dni ponieważ konfigurowałem go klientowi.

Podsumowując laptop ten jest bardzo dobrze skonfigurowany marketingowo bo wszystkiego "ma dużo" ale wrażenia z 3 dni używania mam takie, że jest to taki właśnie potworek marketingowy dla onanizatorów sprzętowych i jedno z największych moich rozczarowań ostatnich miesięcy (od razu powiem, że nie jestem antyfanem VAIO) tym bardziej, że nie tylko moim zdaniem ta firma niestety stacza się po linii pochyłej pod względem wrażenia ogólnego, a jeszcze nie dawno był to absolutny top of the top lapków (wraz z Dell i IBM) na Win :(

#67 macbirdie

macbirdie
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 kwietnia 2010 - 11:09

Rozdzielczość 1920x1080 w 16" Vaio serii F51 to zabójstwo dla oczu

Przy takich rozdzielczościach podnosi się DPI. Windows Vista i 7 bardzo dobrze obsługują wartości powyżej 120.
Szkoda tylko że jeszcze masa aplikacji z tego nie korzysta i mamy efekt a'la aplikacje iPhone nieprzystosowane do iPada (powiększone proporcjonalnie do różnicy DPI, choć z wygładzaniem).

Ale gdy coś dobrze z DPI > 140 działa i wygląda, to wrażenie jest niesamowite.

#68 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 kwietnia 2010 - 11:22

A czy przypadkiem monitory nie wyswietlaja jedynie 72dpi?

#69 macbirdie

macbirdie
  • 34 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 kwietnia 2010 - 12:06

Większość monitorów (standardowych LCD) charakteryzuje się DPI około 100. To po prostu, z grubsza, stosunek rozdzielczości do przekątnej. Dla monitora nie ma znaczenia, jakie DPI system ma ustawione. W laptopowych ekranach, gdzie przy 15 czy 16 calach jest rozdzielczość full hd, to DPI jest znacznie większe i warto dostosować ustawienia systemu.

#70 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 kwietnia 2010 - 15:32

No i sa - przynajmniej w Armago oraz w iSpot ;)

#71 dr4g0n

dr4g0n
  • 201 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 kwietnia 2010 - 16:52

również dzisiaj dostałem powiadomienie, że i7 czeka w Cortlandzie na mnie ;)

#72 artemissyou

artemissyou
  • 98 postów

Napisano 20 kwietnia 2010 - 13:24

Witam, chciałbym zapytać, czy warto wymieniać MBP 13" 2,26 Late 09, na tego nowego MPB 13" 2.44. Pytam ponieważ mam możliwość wymiany przy dopłacie 1000zł. Zastanawiam się czy warto czy też nie, bo komputer wykorzystuję do programowania.

#73 Matt1004

Matt1004
  • 14 postów

Napisano 20 kwietnia 2010 - 17:44

MAM odebrałem dzisiaj z iSpota 15". Z nowości, których nigdzie nie doczytałem - nowe MBP mają nową końcówkę zasilacza - bardziej ergonomiczną ;)

#74 emigrant

emigrant
  • 2 397 postów
  • SkądBiałystokNew York-Bklyn

Napisano 20 kwietnia 2010 - 17:51

MAM odebrałem dzisiaj z iSpota 15". Z nowości, których nigdzie nie doczytałem - nowe MBP mają nową końcówkę zasilacza - bardziej ergonomiczną ;)

Nie jest taka nowa, taka sama jak w Macbook Air. Nowością to jest bezwładność kinetyczna w touchpad czego nie mają poprzednie macbooki. Pewnie to tylko kwestia drivera, więc pewnie niedługo ktoś wystawi kexta. W najgorszym przypadku Synaptics to wrzucił do nowych touchpadów i jest niezależne od systemu, więc stare nie będą miały tej funkcji.

#75 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 20 kwietnia 2010 - 20:32

MacBook Pro (April 2010) Review

MacBook Pro 15-inch Core i7 Review - SlashGear

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych