Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tablet od Google może być zabójcą iPada

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#51 camelot

camelot
  • 57 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 20:58

...

Wiesz może jak sprzedaż jest np. LCD SONy czy LG? :) tam to się kurzy!

I co z tego wynika? Jakoś to umniejsza sprzedaż iPada? Unieważnia?

:) nie mam co wybaczać ale dziękuję za uprzejmość. Poza tym pominąłeś ważne znaczenie fetysz.

Nie spotkałem jeszcze użytkownika Apple, dla którego byłby to fetysz (pewnie i tacy są, ale to nie tak częste). Oskarżenia o fetyszyzm spotykam głównie w ustach przeciwników.

Chyba przesadne jest aby uderzać w „dzwon“ nieprawdy kiedy tylko się skrytykuje produkt Apple. :)

Jeśli się skrytykuje nieprawdziwie?

Wypowiadam się szczerze więc doceniaj to. Mało kto ma czas i ochotę na zabawę urządzeniem tylko dla samej zabawy.

Doceniam. Dalszej części nie rozumiem. A Xboksy i podobne?

Skoro siedzisz i używasz tego urządzenia to pewnie widzisz, że problem ikonek flasha zamiast treści to nie tylko gry, ale także to forum, wszystkie ważniejsze serwisy informacyjne, portale typu vod.onet.pl, do tego e-publikacji to na dziś dzień jeden z lepszych formatów, po PDF, które nie sypią się na platformach.

Właśnie tego nie widzę. W ciągu tych paru dni raz tylko natknąłem się*na screencast, którego nie mogłem obejrzeć. Problem IMHO wyolbrzymiony, jak niegdyś "wielki problem MMSów".

I nie zadzieraj nosa, że jesteś jednym z nielicznych posiadającym ten genialny wynalazek bo to nie ładnie ale też niezbyt mądrze. :) Chyba nie chcesz powiedzieć, że „intymne“ dotykanie tego urządzenia daje CI więcej rozkoszy niż po prostu treść informacja itd. :)

Nie, nie chcę tego powiedzieć. Ale oskarżanie kogoś o niemądre zachowanie i zadzieranie nosa, kiedy się nie rozumie, co się*czyta jest ...nie za mądre, nie? Dla Ciebie wyjaśnię: ten tekst mówił o tym, że w odróżnieniu od komentatorów-teoretyków, ja wiem co mówię, bo mam osobiste doświadczenia, nie skopiowane z blogów w sieci.

Oczywiście jest też całe mnóstwo zastosowań możliwości jakie daje iPad. np multimedialny Atlas świata to superpomysł ale przeglądanie www bez flasha dziś jest problemem jak byś miał okulary z wycinanek.

Cóż, zacznij przeglądać sam i się przekonaj, jak ja, że tak wcale nie jest. Póki twoją główną działalnością w sieci nie są gierki flashowe - pełen spokój. Raczej zamiast do okularów można to porównać do poruszania się po mieście obranego z krzykliwych reklam i bilboardów. Samo dobre :)

#52 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2010 - 06:46

to po co go tak nazywasz ?

Bo śmieszy mnie to całe halo z "kilerami". Każdy nowy telefon reklamowany jest jako "iPhone Killer", a każdy przenośny tablet to będzie "iPad Killer". A i tak wyjdzie, że nic nawet nie zdobędzie w przybliżeniu takiej popularności.

napewno ma sile przebicia nie wiem po czym sadzisz ze jej nie ma

Google nie ma siły przebicia, jedynym jej atutem jest oferowanie czegoś, co dawno miała konkurencja, tyle, że bez drobnych niedogodności. Emaile wysyłało się i wcześniej, a różnica od google polega na braku spamu i wygodzie. Youtube to ich zakup, było popularne już wcześniej.
W elektronice nie ma takiej prostej sprawy, tutaj chodzi o wygodę, wygląd, parametry, wagę i oprogramowanie, które będzie na tym chodzić - a w tym Google się nie sprawdza. Nexus nie jest ani ładny jak iphone, ani wygodny jak iphone, ani nie ma AppStore jak iphone, tylko Android Market który... jest. Bez nawet jednej hitowej aplikacji.

EDIT:

Cóż, zacznij przeglądać sam i się przekonaj, jak ja, że tak wcale nie jest.

Akurat brak flasha jest bardzo nieprzyjemny.

#53 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 15 kwietnia 2010 - 07:11

killerow Apple bylo juz wielu, ale zaden do tej pory nie zrobil tego do czego zostal stworzony - nie 'skillowal' Apple ;)

#54 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 kwietnia 2010 - 08:13

camelot.
Swoje powiedziałem niech inni sami wyrobią sobie zdanie.
Jesli Interesuje Cibie moje generalne zdanie o iPadzie wroc na pierwszej mojej wypowiedzi do tego watku.

Z jednym się zgadzam z drugim, nie. Nie bede opowidal na każde pytanie bo jest tego za dużo i stanie się nieczytelne.

Odpowiem tylko co na to o co prosisz aby wyjasnic:

Wypowiadam się szczerze więc doceniaj to. Mało kto ma czas i ochotę na zabawę urządzeniem tylko dla samej zabawy.
— "Doceniam. Dalszej części nie rozumiem. A Xboksy i podobne?“

Jesli siegam po „poważny“ sprzet aby przegladac internet to chcę uzyskać nieogranicony dostęp do treści. Ipad tego nie oferuje , na dziś dzień (jak jutro będzie to ten zarzut zniknie). — Z tego powodu dla mnie jest tylko zabawką do „mizinia“. Oczywiście może być tak, że popędzę kupic go dla konkretnej aplikacji. Dziś takiej nie widzę.

Podobnie ma się z iPhonem, którego kupiłem z czasem dla całej bliskiej rodzinki. W iPhonie jedak tą „dziurawą“ stronę można wysłać na desktopowca aby tam zobaczyć wszystko w przypadku iPada to mija się z clelem. Tylko Tyle.
Zauwaz, ze rozpatruje uzytkowosc iPada jako przegladarki tresci z sieci. Nie dyskutuje o innych aspektach ktore dla wielu uzytkownikow moga byc przewazajace.

#55 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 kwietnia 2010 - 08:22

UWAGA.
Aby nie bić piany, dla każdego kogo to interesuje „problemem“ flash w iPad.
Proponuje prosty eksperyment aby każdy kto chce wyrobił sobie włąsne zdanie na temat przydatności tej wtyczki w swoim przeglądaniu treści internetowej.

Wyłączcie sobie np. w Safari wtyczkę flash i popracujcie tak sobie np przez miesiąc.
Jak to zrobić pod OS X na obrazku poniżej. wystarczy przenieść pliki do katalogu.

I tak będzie chyba najlepiej bez konfrontacji i rozdzierania koszul :)
Pamiętajcie tylko aby to miało sens minimum miesiąc chyba, że w ogóle ktoś chce z tego zrezygnować np. w lapkach aby sparwdzić ile więcej akumulatora zostanie kiedy flash jest wyłączony.
Zapraszam przy okazji na strone VoD w Onet.pl wg mnie dedykowanej właśnie takim urzadzeniom jak iPad i TV z netem, (wchodzą już TV z Android). Za nic nie zrozumiem, dlaczego Apple do dzis zatrzymało rozwój tego fajnego pomyslu jako dodatku do Mac, chyba tylko dlatego, ze uznali to jako tzw. wartosc dodana do komp Mac. :( tak jest ze wszystkim w Apple. Czy to jest rozsadne to chyba nie dowodzi to historia Windowsa, kotrego teoretycznie nie powinno bylo byc gdyby nie pazerna polityka Jobsa.

A tak na marginesie zauważcie, że kiedyś w Safari pod menu SAFARI/ była opcja wyłącz flash, teraz Apple zrezygnowało z takiej opcji? Paradoks Apple?

#56 Tomo

Tomo
  • 214 postów
  • SkądWars i Sawa

Napisano 15 kwietnia 2010 - 09:41

A propos chmury. Tego dnia kiedy rozbił się prezydenki samolot, w okolicy godziny 9-10, próbowałem się dzodzwonić w klika miejsc, niestety miliony ludzi chciało zrobić to samo, sieć zaczynała kompletnie siadać. 3g w moim ajfonie też mocno siadło. Myślę, że gdyby miało np. dojść do wojny, ataktu terrorystycznego, czy jakiegokolwiek sabotażu, włamania na masową skalę, dezinformacji, czy poprostu jakiejś grubszej afery na poziomie między państwowym, to właśnie cloud computing, bankowość elektroniczna, portale, twittery, facebooki, wszystko to pójdzie na I linię ognia. Wiem, że brzmi to trochę jak teoria spiskowa. Ale ludzie kiedy jest sytuacja względnego pokoju, uważają, że zawsze tak będzie. Czy wiecie co to jest bomba E ? Np. francuskie Air Busy, czy popoularne Renault od Megene w górę, to sprzęty naszpikowane elektroniką. Jeśli w Air busie siądzie elektornika, to jest dosłownie mogiła, w amerykańskim Boeing'u jest zawsze alternatywa machaniczna, analogowa... przykładów można mnożyć, ale warto zwrócić uwagę, że co własny dysk, karta pamięci to jednak nasze !

#57 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 kwietnia 2010 - 10:21

W sumie to samo dotyczy wszystkiego co nas otacza i jest zailane energia elektryczna. Pozostaje miec nadzieje, ze przeciezenia sieci nie dotycza sluzb specjalnych.

#58 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 15 kwietnia 2010 - 12:39

Nie rozumiem czemu zmieniać tak drastycznie front i jeszcze z niedawnych urządzeń bez dostępu do internetu (albo z bardzo ograniczonym i nie-ergonomicznym) na "chmurkę" całkowicie od niego uzależnioną...? Moim zdaniem kompromis i równowaga w tej kwestii będzie najlepsza, czyli dzisiejsze MobileMe czy synchronizacja z Google (kontakty, kalendarz, dokumenty itp.). Tym bardziej, że małe, szybkie, pojemne i coraz tańsze dyski SSD czy flash z powodzeniem zastąpiły już ciężkie i duże HDD. Po co uzależniać się od internetu i ich dostawców? Zupełnie ta koncepcja mnie nie przekonuje... Co do iPada - przeglądanie internetu to jedno z jego zastosowań, fakt że ważnych ale nie koniecznie najważniejszych. Brack technologii Flash jest minusem ale nie demonizujmy - bardzo wiele stron nie używa jej i wielu użytkowników może nawet nie zdawać sobie sprawy, że czegoś im brakuje. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb więc proszę nie forujmy tak jednoznacznie drastycznych opinii - myślę, że AppStore z dnia na dzień będzie zasypywał nas nowymi użytecznymi aplikacjami dla tego urządzenia tak jak to ma miejsce w przypadku iPhone. Jednak w przypadku iPada i jego większego ekranu i szybszego procesora możliwości te się drastycznie zwiększają i cena około 2000zł za najprostszego iPada może wydać się atrakcyjna :) Ja osobiście poczekam i zobaczę jak rozwinie się te urządzenie a na razie sprezentuję je dziewczynie, która ma już go obiecanego na urodziny :D

#59 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 15 kwietnia 2010 - 12:39

Wyglosze to aby bylo jasne to co kazdy chyba mysli i aby tego ciagle nie powtarzać w niekończących się utarczkach.

Apple z iPadem jest dzis bezkonkurencyjne - to fakt. tego chyba nikt nie podważa i póki co nie ma co się nad tym rozgadywać.

Co do Google Pad to moim zdaniem tak, że jak kiedys drewniane koła były bezkonkurencyjne, tak po „ulepszeniu“ ich przez chyba Michelina stały się ukoronowanym krokiem w motoryzacji.
Jeśli Google w podobny sposób ulpeszy iPada nie mam nic przeciwko :)

A sokor się znowu odzywam to nie powstrzymam się i powiem:
Obecnie iPad ma wartośc dekoracyjną i „uczuciową“ oraz jest bardziej fetyszem ale na pewno NIE JEST „pełnosprawnym“ sparwnym sposobem przeglądania zasobów internetowych. — Jeśli jutro flash wyleci w kosmos i zastąpi go HTML5, to jutro kupię iPada. Niech sobie Jobs kupi sam okulary, które pokazują mu tylko te „dobre“ rzeczy z otaczającej go rzeczywistości.
....

W pełni się z tym zgadzam.
Dodam jeszcze, że iPda raczej częściej będzie funkcjonował jako konsolka do gier, niż to do czego niby miał być przygotowywany.

#60 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 kwietnia 2010 - 17:33

konsolka do gier

Age Of Empires na iPada... to by było coś! Nawet bezpośredni port - na opakowaniu AoE jest "pentium 166 mhz ram 32mb" - to ma nawet iPhone!

#61 rad3ks

rad3ks
  • 353 postów
  • SkądOberschlesien

Napisano 15 kwietnia 2010 - 17:37

Jaki błąd popełniło Google z Nexus'em ? Ostatnimi czasy wgłębiłem się w usługi oferowane przez Google... Jestem pod wrażeniem. Cloud Computing to wielka przyszłość. Może w końcu ludzie zrozumieją, że dostęp do internetu powinien być wszedzie. Chciałbym mieć jednak niewielki dysk twardy. Troche sobie nie wyobrażam przetrzymywania bibliotek zdjęć, filmów, muzyki ... gdzieś. To są setki gigabajtów. Sama opcja tabletu ... mnie to nie jest specjalnie potrzebne. Niech próbują, a nuż*się uda. Od dziś dostępne jest w Polsce Windows Azure

#62 waszgosc

waszgosc
  • 86 postów

Napisano 15 kwietnia 2010 - 18:42

"Niektórzy" uważają że google wzięło sobie cos co już było - poprawiło ze działa ekstra i rozdaje to za darmo i że nie potrafią nic innego, że nie maja siły przebicia ;)

#63 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 15 kwietnia 2010 - 20:23

Google nie popełniło błędu z Nexusem. Google po prostu pokazało co może Android. Nexus nie trafił do bespośredniej sprzedaży, ludzie nie dostali go do ręki żeby poniuchać sprawdzić. Siłą Nexusa jest Android. Nexus miał tylko pokazać że Adnroid potrafi wiele. To inni producenci mają za zadanie wykorzystać. Nexus to prototyp. Ale dobry prototyp i na nim mają wzorować*się*firmy wykorzystujące Androida w swoich modelach. W końcu nikt tak dobrze jak producent nie wie do czego zdolny jest jego własny system. I google koniec w końcu zje Apple. Będzie jak Windows, który przez większość*świata albo nielubiany albo obojętny, przez tą samą większość od dziesięcioleci używany. Ludzie uwielbiają*wolność, lubią sami decydować*o tym jaki model, jaki producent, jakie oprogramowanie. Chociaż*googla bardzo nie lubię to jednak dając Androida dał wolność, mogę nie lubić*Microsoftu ale to wolność. Polityka Apple przypomina mi politykę*walki z przemysłem narkotywkowym gdzie dorośli ludzie są*traktowani jak dzieci, które nie wiedzą*czego chcą. Zdominowali rynek przenośnych odtwarzaczy mp3, ale na szczęście nie było to powiązane z koniecznością*zakupu mp3 tylko ze sklepu Apple. To wolny produkt. Ale z postałymi produktami Apple nie wyskoczy powyżej swoich ~17% w Stanach i ~10?% w Europie.

#64 danny24

danny24
  • 148 postów

Napisano 15 kwietnia 2010 - 20:43

Ostatnio wyczytałem, że RipCode zapowiada udostępnienie narzędzia TransAct Transcoder V6, które pozwoli na odtwarzanie plików i strumieni Flash na iPadzie. (będzie to w wielkim skrócie działało na zasadzie chmury)... oczywiście jeżeli apple dopuści, ale jak już operę dopuściło to może również i to dopuści. Więc dla tych którzy nie chcieli ipada, tylko i wyłącznie z powodu braku obsługi flasha może będzie rozwiązanie, no... chyba, że zawsze znajdzie się jakieś "ale"

#65 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 15 kwietnia 2010 - 22:14

...I google koniec w końcu zje Apple. Będzie jak Windows, który przez większość*świata albo nielubiany albo obojętny, przez tą samą większość od dziesięcioleci używany. Ludzie uwielbiają*wolność, lubią sami decydować*o tym jaki model, jaki producent, jakie oprogramowanie. Chociaż*googla bardzo nie lubię to jednak dając Androida dał wolność, mogę nie lubić*Microsoftu ale to wolność.

Co Ty tak z tą wolnością? Że niby na systemie Android wolno oficjalnie instalować kradzione oprogramowanie czy wstawiać tapetki i fikuśnie ikonki? Bo umówmy się, że do tego tak na prawdę to się sprowadza. Zresztą na iPhone też można posmakować tej "wolności" poprzez JB. Pomijając jednak JB czy na iPhone nie można instalować czego się chce? Czy developerzy mają jakiś problem z pisaniem aplikacji? A to, że Apple sprawdza pod kątem stabilności każdy program ja zaliczam to jako wielki plus AppStore - poprzez taką politykę producenci aplikacji bardziej przykładają się do pisania swoich programów a i świadomość zysków nie zeżarta przez piractwo w takiej mierze, jak to się dzieje na tych super otwartych, wolnych, wręcz anarchistycznych ;) systemach konkurencji wzmaga ich aktywność... Zresztą polityka Apple odnośnie systemu iPhone OS oraz urządzeń z nim ma bardzo dobre następstwa - całość na pewno będzie zgrana i pozbawiona problemów znanych z PeCetów, czyli tych wszystkich sterowników, niekompatybilności podzespołów względem siebie itp. To samo tyczy się PDA z Win Mobile - pomimo złudnej otwartości systemu i "profesjonalnych" możliwości palmtopy na wielu płaszczyznach odstają jakościowo od iPhone, szczególnie pod względem łatwości, przyjemności oraz szybkości obsługi, czyli sławetnego User Experience. Mam w tym temacie kilka lat doświadczenia.

Polityka Apple przypomina mi politykę*walki z przemysłem narkotywkowym gdzie dorośli ludzie są*traktowani jak dzieci, które nie wiedzą*czego chcą.

Bo właśnie znakomita większość ludzi w tej kwestii je przypomina i chce być tak traktowana :) Nie patrz na to zagadnienie tylko przez swój pryzmat, forumowicza z zacięciem "informatycznego majsterkowicza" ;) iPhone ma to do siebie, że po wyjęciu z pudełka jest już całkowicie gotowy do użycia a instalowanie i zarządzanie aplikacjami jest dziecinnie proste, dziecinne w tym dobrym tego słowa znaczeniu ;) Pamiętam ile "zabawy" było przy Win Mobile - fakt, że czasami powodzenia różnych dziwnych operacji na rejestrze czy patchach sprawiały przyjemność a instalacja "ugotowanych" ROMów wręcz podnosiła adrenalinę, ale ja osobiście już z tego wyrosłem i oczekuję dopracowanego produktu, którego dla odmiany mógłbym efektywnie poużywać... ;)
Zresztą jeśli zakładamy, że odbiorcami produktów Apple są dorośli ludzie to chyba mają oni świadomość pewnych zasad panujących w tym świecie, czyli w przypadku iPhone w pewnym sensie "zamkniętego" systemu i sklepu z aplikacjami? Jeśli tak, to widać wyraźnie po ilości szczęśliwych użytkowników iPhone/iPod Touch, że ten wyolbrzymiony przez Ciebie "problem" wolności dla wielu nie ma najmniejszego znaczenia. Dla mnie również - zupełnie nie czuję się w jakimkolwiek stopniu ograniczony :-D

#66 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 16 kwietnia 2010 - 07:04

w Androidzie instalujesz co chcesz i łamiesz przy tym licencji Androida. Nie trzeba instalować nielagalnego oprogramowania prawda? JB jest złamaniem iPhona, złamaniem licencji co de facto sprawia że Twój system staje sie*nielegalny. I gdyby Apple sprawdzało aplikacje tylko pod kątem poprawności kodu wszystko byłoby jak najbardziej ok. Ale Apple wycina konkurencję w ten sposób dopiszczając te programy, które uważają za słuszne. Był temat, że przecież*od dawna są programy, które oferują funcjonalność OS4. Gdyby Apple legalnie dopuściło programy do odpalania kilku aplikacji (niech każdy sam decyduje jak telefon ma im mulić*i żyć długo na beterii) to czym by błysnęli w OS4? Nie byłoby "łał". Zawsze jest jakaś cena wolności. Czasem jest to niestabilna praca systemu, czasem jego zepsucie, ale ja lubię mieć prawo do popełniania błędów. Nie wykorzystuje go w praktyce ale lubię je mieć. Nie mam zacięcia majsterkowicza. Wręcz przeciwnie. A dorośli ludzie mają*prawo wciagać*koks jak mają*kaprys i nic nikomu nic do tego albo instalować*programy, które ktoś*uznał że dublują funcjonalność. A ludzie jak to ludzie, świadomość nie jest ich mocną stroną. Łatwo jest kierować masami, czego dowodem jest miliard Chińczyków, niedawna historia bloku Europy Wschodniej, Afryka. Ludzie są szczęśliwi bo im sie*to wmawia że są. To jest polityka konsupcjonizmu, gdzie poziom szczęścia wyznacza posiadanie materialnych pierdoł. Jako masa ludzie są głupi niestety.

#67 lupowilk-4d485847d8

lupowilk-4d485847d8
  • 606 postów

Napisano 16 kwietnia 2010 - 08:39

Apple iPad 16GB (MB292LL/A) - kup Apple iPad 16GB (MB292LL/A) , cena 2849,00 zł - sklep Gram.pl! mozna kupic ipada

// już jest o tym cały temat, więc zapraszam do dyskusji tam: http://www.myapple.p...ie-gram-pl.html // dawxxx666

#68 sfinks

sfinks
  • 288 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 kwietnia 2010 - 09:09

wolność od google'a ;]

czy będzie jakiś "zabójca" iPada czy nie, wisi mi to, oby tylko nie był od google'a.

#69 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 16 kwietnia 2010 - 09:15

ależ jasne że google czerpie informacje o nas. Sukces finansowy googel jest na tym oparty ale mówić można o androidzie, który jako otwarty system, jest transparenty i nic nie stoi na przeszkodzie by prześwietlić sobie Androida. I wcale nie lubię google, wolę*binga. Zresztą ostatnio wydaje mi się że jest bardziej precyzyjny. Nie wiem może za wielu chce oszukać algortytmy i robi się*bałagan.

#70 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 16 kwietnia 2010 - 14:17

w guście bojówkarskim! :) - iPad jest super! — Apple jest imperialistyczne! — Uwolnić iPada! Ha Ha ha! :D o to chodziło :D To Apple ma cisnienie jako koporacja nie konsument :D stąd taki zamęt sieją :D To wszystko jest bez sensu i ta nasza rozmowa to tez czesc marketingu wirusowego :D i po raz kolejny: Wyluzujcie w końcu, słowa o zabijaniu rzeczy której praktycnzie jeszcze nia ma to bezsens z palca markeingowca wyssany :D Jak nie kupicie to Apple dołoży jeszcze coś do softu we wrześniu może coś odblokuje nawet jak ciśnienie im skoczy, a jak popędzicie do sklepu to dołożą jak najmniej. Przecież to logiczne sądowanie rynku :) Czekac! nie kupowac nowosci! bo potem sie cierpi jako betaTester.

#71 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 16 kwietnia 2010 - 14:33

w dodatku pokazując firmie jak bardzo może sobie olać*własne testy, bo i tak kupią. NIe dosć*że bubel edition to potem jeszcze kupią*basic normal edition, która będzie oczywiście zaskakująca i innowacyjna ;)

#72 elmak

elmak
  • 156 postów
  • SkądOlkusz

Napisano 18 kwietnia 2010 - 15:10

Witam wszystkich ten artykuł znalazłem w necie: Serwis iLounge poinformował, że władze Izraela zakazały wwozu iPada na teren tego kraju. Problemem okazał się moduł Wi-Fi. Zdaniem izraelskiego Ministerstwa Telekomunikacji, Amerykańska Federalna Komisja Łączności (FCC) zezwala na stosowanie modułów Wi-Fi o większej mocy, niż te na które zezwalają przepisy obowiązujące w Izraelu i .... Europie. Jeśli faktycznie iPad nie spełnia norm Europejskich zakaz ten może zostać rozszerzony również na kraje Unii Europejskiej (w tym Polskę). Od chwili wprowadzenia zakazu skonfiskowano 10 iPadów, które na teren Izraela próbowali wwieźć amerykańscy turyści. Urządzenia są zwracane przy wyjeździe lub na koszt właściciela odsyłane do Stanów. Przechowywanie skonfiskowanych urządzeń również odbywa się na koszt właścicieli.

#73 Morgoth_

Morgoth_
  • 221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 kwietnia 2010 - 22:34

Jeśli mam być szczery - cała ta idea chmury i danych online nie wpływa na mnie pozytywnie. Nie zawsze człowiek ma dostęp do sieci, a zanim w naszym kraju zrobią sieci wifi w miastach minie ćwierć wieku. Rozumiem trzymać kopie zaspasowe, ale oryginał? Ja serdecznie dziękuje. Co do któregoś postów z pierwszej strony o ilości partycji - ja sie obracam w różnych systemach i na każdym jaki sobie ustawie trzymam pare partycji. Dlaczego? Jak mi pójdzie to trace mniej danych. I poza tym mam większy porządek. iPad podoba mi się pod względem pracy na akumulatorze, aczkolwiek niebawem wchodzą nowe MB Pro, które również maja taki akumulator. Czego tu wiecej chcieć?:)

#74 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 18 kwietnia 2010 - 23:06

Zawsze jest jakaś cena wolności. Czasem jest to niestabilna praca systemu, czasem jego zepsucie, ale ja lubię mieć prawo do popełniania błędów. Nie wykorzystuje go w praktyce ale lubię je mieć.

To jest chyba wlasnie roznica miedzy dyktatura a demokracja ;) Podzielam Twoja opinie - dobrze miec pole manewru.

Co do Google Androida i Apple OS to obawiam sie, ze chyba jednak przyswieca im podobny cel, ale obym sie mylil ;-)

#75 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 19 kwietnia 2010 - 11:55

Zawsze jest jakaś cena wolności. Czasem jest to niestabilna praca systemu, czasem jego zepsucie, ale ja lubię mieć prawo do popełniania błędów. Nie wykorzystuje go w praktyce ale lubię je mieć.
A dorośli ludzie mają*prawo wciagać*koks jak mają*kaprys i nic nikomu nic do tego albo instalować*programy, które ktoś*uznał że dublują funcjonalność. A ludzie jak to ludzie, świadomość nie jest ich mocną stroną. Łatwo jest kierować masami, czego dowodem jest miliard Chińczyków, niedawna historia bloku Europy Wschodniej, Afryka.
.

Jeśli już rozmawiamy w takich kategoriach to to o czym piszesz to nie jest wolność - to raczej anarchia. A wiemy, że ta pomimo pełni wolności się w praktyce nie sprawdza. To tak, jakby wpuszczać do kina wszystkich a nie ograniczać wolność i nie wpuszczać więcej ludzi niż jest miejsc. Niby ludzie są dorośli i jakoś by się pomieścili przecież? Albo znieśmy zasady ruchu drogowego - przecież to ograniczenie wolności bo ja chcę jeździć w Polsce lewą stroną! Niech dorośli ludzie sami decydują - władza traktuje nas jak dzieci!! ;)
Da mnie to złe podejście - Apple ma rację uniemożliwiając działania mogące wpłynąć negatywnie na wydajność i stabilność systemu. Tak więc nie mylcie dbałości o sprawne działanie systemu i zapobieganie zawczasu potencjalnym problemom ze źle pojmowaną "wolnością".

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych