Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Tablet od Google może być zabójcą iPada

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#26 bogdan840

bogdan840
  • 80 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 07:55

Może konkurencja ze strony Google zmusi Apple do udostępnienia MobileMe za free. MobileMe to w pewnym sensie odpowiednik chmury.

#27 firesoso

firesoso
  • 114 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:47

Może konkurencja ze strony Google zmusi Apple do udostępnienia MobileMe za free. MobileMe to w pewnym sensie odpowiednik chmury.

Fakt, świetne rozwiązanie tym bardziej że bardzo dobrze zintegrowane z OSX i iPhoneOS. Szkoda tylko że ostatnio sporo kosztowne. Pamiętam czasy taniego dolara gdzie ceny rocznego mobile family pack wynosiły tyle co teraz jednoosobowa licencja :)

#28 belrum

belrum
  • 336 postów
  • SkądŁodzia

Napisano 14 kwietnia 2010 - 08:53

to nie jest odpowiednik - to jest chmura, i nigdy jej za darmo nie uruchomią

#29 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 kwietnia 2010 - 09:06

Chmura jest jak najbardziej potrzebna, a ew braki w sieci będzie załatwiało zapewne za pomocą synchronizacji natychmiast po znalezieniu się w zasięgu. Idą czasy kiedy nikt z szarych użytkowników nie będzie inwestował w swoje magazyny dyskowe tylko wszsytko będzie w sieci. Choćby dlatego, że tam będzie: - bezpieczniej bo opiekuja sie nimi specjalisci od backupow - szybciej bo praca w grupie na współdzielonych dokumentach jest aktualną potrzebą cywilizacji - praktyczniej, bo utrzymywanie systemu u siebie jest drogie i kłopotliwie wygodniej jest mieć terminal typu iPad Moim zdaniem Google to doskonale rozumie i wie co robi, dla mnie nadzieja, że Apple będzie dalej konkurencyjne aby nie zostali wyautowani po raz kolejny z powodu swoich zbyt imperialistycznych zapędów. Swoją drogą Google jeśli zechce coś własnego zareklamować to, a miażdżącą przewagę nad w sumie „środowiskowym“ wydarzeniem Apple. Piszę środowiskowym bo na dziś dzień chyba tylko Apple było na tyle ignoranckie, że w przeglądarce sieciowej nie zamontowali flasha. Prawdopodobnie tylko dlatego, że mają swoje plany zajęcia tej multimedialnej i przyjaznego designerom formatu publikacji mediów.

#30 Richard

Richard
  • 66 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 09:37

Może się czepiam, ale trochę wyczulony jestem na punkcie tabletów i cały wstęp do artykułu:

Przenośne urządzenia służące do szybkiego przeglądania Internetu, potocznie zwane tabletami, istnieją na rynku od dłuższego czasu. Tablet to przenośny komputer osobisty wzorowany na notebookach, posiadający dodatkowo ekran dotykowy.

Moim zdaniem trochę jest nietrafiony i naciągany z punktu widzenia nazewnictwa. Przenośne urządzenia do szybkiego przeglądania Internetu NIE SĄ nazywane tabletami. A tablety to NIE komputery z ekranem dotykowym. Taki mały szczegół, ale uważam, że z punktu widzenia dziennikarza rzecz nie do przyjęcia, żeby tak lekko traktować słownictwo i poprawność językową.

#31 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 14 kwietnia 2010 - 09:38

@endrju...a Cydia? Jak ktoś*ma kaprys to postawi sobie na legalnym maku nielegalnego osx + nielegalne oprogramowanie i tyle. Poza tym iPhone to urządzenie rozrywkowe i takie też aplikacje na niego w większości wychodzą.

Mimo wszystko Apple dzięki całej tej otoczce, którą tworzy wokół App Store, dzięki przemyślanemu marketingowi, dzięki bardzo wielu innym czynnikom, "pomaga" podejmować zupełnie inne decyzje niż pobieranie aplikacji z internetu. Ludzie faktycznie kupują w App Store, co zresztą doskonale widać po ilości dostępnych aplikacji i ich różnorodności. Tak jak wcześniej zaznaczyłem, wielkie korporacje (typu Gameloft) mają gdzieś Androida, bo Market nie przynosił im takich kokosów jak App Store. Google wrzucając system na każdy możliwy telefon teoretycznie dało większą swobodę wyboru użytkownikom, podobnie jak z umożliwieniem instalacji aplikacji nieznanego pochodzenia, ale tenże brak restrykcji wywołał "samowolkę" i podejrzewam, że o wiele większy odsetek użytkowników iPhone OS kupuje aplikacje legalnie zamiast pobierać ich pirackie wersje, niż jest to w przypadku Androida.

Oczywiście masz rację, nic nie stoi na przeszkodzie by podobnie zachowywać się w przypadku iPhone'a i łamiąc soft wgrywać nielegalne kopie gier, ale Apple potrafi przyciągnąć użytkowników i otworzyć ich portfele, co niestety w przypadku Google (nastawionego nota bene na OpenSource) nie jest aż tak doskonale "rozwinięte", dlatego walka z iPadem nie będzie łatwa i na początku (no chyba, że Google da o wiele niższą cenę tabletu) będzie to wyglądało jak walka z wiatrakami.

#32 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:24

Jeśli można dorzucić swoją myśl, to, szkoda, że autor nie podrzucił tego co już znamy, czyli Dell Streak, który jest właśnie iPadem z androidem. W zasadzie to będzie dopiero;) Jeśli mam być szczery - wszyscy narzekali, że iPad jest ograniczony itp. a teraz będą zachwyty nad produktami della itp. Przecież android jest tak samo ograniczony! Jest też coś, czego niestety android nie przeskoczy (nie mówię o tym,*że dell ma słabe parametry) - gry na iPada. AppStore jest nie do przeskoczenia aktualnie. Trochę boli mnie to naśladownictwo innych firm, ale dzięki temu mamy konkurencję. Na razie jednak bardzo słabo rozwiniętą.

#33 Andrzej Puczyk

Andrzej Puczyk

• 2 857 postów
  • SkądLublin, Poland

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:40

Jeśli można dorzucić swoją myśl, to, szkoda, że autor nie podrzucił tego co już znamy, czyli Dell Streak, który jest właśnie iPadem z androidem. W zasadzie to będzie dopiero;)

Jest o połowę mniejszy, będzie raczej większą wersją iPoda Touch z Androidem.

Jest też coś, czego niestety android nie przeskoczy (nie mówię o tym,*że dell ma słabe parametry) - gry na iPada. AppStore jest nie do przeskoczenia aktualnie.

Nie tylko gry, ale i cała masa innych mniej lub bardziej przydatnych aplikacji. iPad jest nie tylko biznesowym "gadżetem", ale również multimedialnym centrum rozrywki, a może przede wszystkim jest właśnie nim.

Trochę boli mnie to naśladownictwo innych firm, ale dzięki temu mamy konkurencję. Na razie jednak bardzo słabo rozwiniętą.

Nie zapominajmy, że App Store również się rozwija, a co za tym idzie ciężko będzie komukolwiek/czemukolwiek osiągnąć równie wysoki poziom.

#34 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 10:45

całość dopełnia bateria starczająca na 10 godzin pracy, co nawet produkty "tak wspaniałe" jak WePad nie przeskoczą, działając na jednym procesie. Kluczowe jest tu zastosowanie własnego procesora. Wkładanie atoma do takich urządzeń mija się z celem.

#35 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 14 kwietnia 2010 - 11:53

endrju iPad jest przede wszystkim centrum rozrywki podobnie jak iPhone. Biznesowym gadżetem, wogóle komputerem do zastosowań biznesowych to Apple od dobrych kilku lat być przestaje. Jeszcze trzymają*się przy Apple wszelkiej maści tFurcy, ale i to na skutek wojny Apple vs. Adobe może niedługo się*zmienić. Spójrz na dokonania Apple, na produkty jasno widać*że tergetem jest rozrywka a nie biznes. Blign bling na matrycach, wywalenie computers z nazwy, to wszystko pokazuje że Apple odchodzi od tego co było jej siłą i za co było tak cenione a idzie w stronę*gdzie pieniądze rosną wszędzie i można je wyciągnąć z byle gadżetu. Czy to źle? Powiedziałbym brzydko że j... mnie to. Nie moje małpy nie mój cyrk ale jest stare powiedzenie że chytry dwa razy traci.

#36 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 kwietnia 2010 - 13:42

Wyglosze to aby bylo jasne to co kazdy chyba mysli i aby tego ciagle nie powtarzać w niekończących się utarczkach.

Apple z iPadem jest dzis bezkonkurencyjne - to fakt. tego chyba nikt nie podważa i póki co nie ma co się nad tym rozgadywać.

Co do Google Pad to moim zdaniem tak, że jak kiedys drewniane koła były bezkonkurencyjne, tak po „ulepszeniu“ ich przez chyba Michelina stały się ukoronowanym krokiem w motoryzacji.
Jeśli Google w podobny sposób ulpeszy iPada nie mam nic przeciwko :)

A sokor się znowu odzywam to nie powstrzymam się i powiem:
Obecnie iPad ma wartośc dekoracyjną i „uczuciową“ oraz jest bardziej fetyszem ale na pewno NIE JEST „pełnosprawnym“ sparwnym sposobem przeglądania zasobów internetowych. — Jeśli jutro flash wyleci w kosmos i zastąpi go HTML5, to jutro kupię iPada. Niech sobie Jobs kupi sam okulary, które pokazują mu tylko te „dobre“ rzeczy z otaczającej go rzeczywistości.

wieslawo — szanuję Twoje wyważone wypowiedzi ale tu przegiąłeś

"endrju iPad jest przede wszystkim centrum rozrywki podobnie jak iPhone. (...)

Ani jedno ani drugie się do tego jeszcze nie nadaje. To co moim zdaniem stoi na drodze to paradoksalnie logika All-in-Apple .

#37 camelot

camelot
  • 57 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:22

Cóż, jako jedyny (tak mi się wydaje, mogę się mylić) posiadacz iPada w tym gronie, muszę stwierdzić, że jest on jednym z lepszych patentów na serfowanie po sieci, jakie da się*znaleźć. Można się zwinąć w wygodnym fotelu z iPadem w ręku i serfować do upadłego. Decyduje o tym duży ekran, szybkość wgrywania stron i rozwiązania interfejsu. Idealna sprawa w podróży. Oczywiście poza Polską, bo w bydłowozach Polskich Kuleji Państwowych WiFi raczej nie ma, co nie? Oczywiście zgadzam się, że dlatych, dla których internet to głównie gierki flash, iPad się nie nadaje, ale porównywanie iPada do drewnianego koła, które ma "wartość dekoracyjną i uczuciową" to, wybarcz Mariuszu, jechanie na Apple z pozycji forum Onetu - byle tylko dokopać. A ludziska głosują portfelami i kupują aż się kurzy!

#38 waszgosc

waszgosc
  • 86 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 14:45

Swietny artykul o iPadzie z tytułem o google i 2 ostatnich akapitach o google ;p

#39 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:07

Ze wszystkich obecnie iPadkillerow najbardzie przemawia do mnie ten [url=http://www.chip.pl/news/sprzet/notebooki_i_netbooki/2010/04/wepad-czyli-tablet-z-atomem-i-androidem]Newsy, Aktualności — Sprzęt, Notebooki i netbooki: WePad, czyli tablet z Atomem i Androidem — CHIP[/url]

#40 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:29

póki co wszystkie "kilery" są w planach:) nie zobaczę - nie uwierzę.

#41 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 kwietnia 2010 - 15:50

(...)Oczywiście zgadzam się, że dlatych, dla których internet to głównie gierki flash, iPad się nie nadaje, ale porównywanie iPada do drewnianego koła, które ma "wartość dekoracyjną i uczuciową" to, wybarcz Mariuszu, jechanie na Apple z pozycji forum Onetu - byle tylko dokopać. A ludziska głosują portfelami i kupują aż się kurzy!

Wiesz może jak sprzedaż jest np. LCD SONy czy LG? :) tam to się kurzy!

:) nie mam co wybaczać ale dziękuję za uprzejmość. Poza tym pominąłeś ważne znaczenie fetysz.
Chyba przesadne jest aby uderzać w „dzwon“ nieprawdy kiedy tylko się skrytykuje produkt Apple. :)
Zawodowo zajmuje sie wydawnictwem oraz zastosowaniem nowych technologii publikacji i dystrybucji treści.
Pomysł iPad akurat jest mi na rękę bo trafia w niszę e-wydawnictw. Byłbym zachwycony gdybym mógł go użyć już teraz na szerszą skalę wszelkie wartości dodane jak mi.in. flash bardzo by się przydały aby psychologicznie obniżyć cenę tego urządzenia w RP dzięki czemu mógłbym mieć więcej lepiej płatnej pracy.

Wypowiadam się szczerze więc doceniaj to. Mało kto ma czas i ochotę na zabawę urządzeniem tylko dla samej zabawy.

Skoro siedzisz i używasz tego urządzenia to pewnie widzisz, że problem ikonek flasha zamiast treści to nie tylko gry, ale także to forum, wszystkie ważniejsze serwisy informacyjne, portale typu vod.onet.pl, do tego e-publikacji to na dziś dzień jeden z lepszych formatów, po PDF, które nie sypią się na platformach.

I nie zadzieraj nosa, że jesteś jednym z nielicznych posiadającym ten genialny wynalazek bo to nie ładnie ale też niezbyt mądrze. :) Chyba nie chcesz powiedzieć, że „intymne“ dotykanie tego urządzenia daje CI więcej rozkoszy niż po prostu treść informacja itd. :)

Oczywiście jest też całe mnóstwo zastosowań możliwości jakie daje iPad. np multimedialny Atlas świata to superpomysł ale przeglądanie www bez flasha dziś jest problemem jak byś miał okulary z wycinanek.

#42 waszgosc

waszgosc
  • 86 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:04

mnie to troszke smieszy nazywanie telefonow "iphone killerami " i tabletow "ipad killerami" :) przeciez konkurencja nie robi swoich urządzeń "na złość" lub z zazdrości po prostu uwazaja ze tez maja cos do powiedzenia i do zrobienia w danym dziale elektronicznym czy to smartfony czy tablety, watpie zeby mowili :"nasze urzadzenie zabije ipada" ^^ iPad odniosl bardzo duzy sukces jak na swoje mozliwosci troche zadziwiajace ;) poczekajmy teraz na to co da nam gugle i inne firmy ktore sie zapowiadaja w danej dziedzinie ;) Google wychodzi z zalozenia wszystko dla wszystkich - blednie rozumiane przez niektorych - "wcisnac swoj soft gdzie sie da" czyli sie i dla biednych i dla bogatych, jezeli ktos sie nie chce w taki sposob "mieszac z pospolstwem" to zawsze moga zaplacic ;p watpliwe jest tez stwierdzenie ze swoje 130% google wypracowalo wlasnie wciskaniem sie - watpie ze robia to na sile , google daje darmowy soft i to bardzo dobry a to ze ma "branie" zalezec może tez od teog ze jest za darmo ale gdyby bylo szitem to za darmo tez nikt by pewnie nie chcial

#43 art.mariusz

art.mariusz
  • 1 542 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:17

waszgosc - Calkowicie się zgadzam. killer to pomysł oczywiście marketingu bo jak zabijać coś co nie ma nie tyle ugruntowanej funkcji w życiu codziennym co w ogóle nie wiadomo do czego używać z wyjątkiem AppStore i sparwdzaniem pogody. (trochę pzresadzam, bo wiki, słowniki itp to fajny pomysł ale do tych celów zupełnie dobrze sprawdzają się iPhony w rodzinie). Rynek się rodzi i bardzo dobrze. Cały ten dym to kit sprzedawców. fajnie jeśli w końcu przestaniemy ścinać drzewa, ale oczywiście Apple posiadając stosowną technologię nie upowszechni jej tylko dlatego, że jakieś tam lasy tropikalne cierpią... Apple to Apple. Fajnie, że jest bo bez niego nie byłoby może tyle zamieszania :)

#44 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 14 kwietnia 2010 - 16:47

No to teraz będziemy miec caly worek "iPad Killer'ów" Tylko na to czekałem, mam nadzieje że jak najszybciej iPadło odejdzie w zapomnienie.

#45 kreceliscie

kreceliscie
  • 76 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 17:19

Google ma chmurkę, ale autor chyba zapomniał że przecież Apple ma Mobile Me które służy do synchronizacji danych Mac<>iPhone<>iPad przez serwery Apple

#46 waszgosc

waszgosc
  • 86 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 18:14

Tylko trzeba pamietac tez o tym ze urzadzenia apple swietnie dzialaja z kazdym urzadzeniem...apple ;)

#47 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 kwietnia 2010 - 19:19

Google nie potrafi się odnaleźć w urządzeniach elektronicznych, takie "zabójca od google" nie mają szans na rynku. Dziwi mnie, że ktokolwiek wierzy w cuda od google. Ta firma nie ma przebicia, jedynie dwa naprawdę popularne produkty (Google, Gmail).

#48 axyon

axyon
  • 141 postów
  • SkądRzeszów (pustynia iSpotowa)

Napisano 14 kwietnia 2010 - 19:45

eee... nikt nie bedzie mial tak przyciągającego , hipnotyzującego dizajnu jak apple. kto choc raz widzial apple nie kupi już tkiego syfa który odpycha zarówno wyglądem zewnętrzymjak i nieciekawie wyglądającym softem

#49 Kuras77

Kuras77
  • 191 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 20:03

I nie zadzieraj nosa, że jesteś jednym z nielicznych posiadającym ten genialny wynalazek bo to nie ładnie ale też niezbyt mądrze. :) Chyba nie chcesz powiedzieć, że „intymne“ dotykanie tego urządzenia daje CI więcej rozkoszy niż po prostu treść informacja itd. :)

Kolega to chyba ma jakiś problem... Camelot jako posiadacz iPada chciał, dla odmiany, napisać swoje wrażenia z pozycji użytkownika, a art.mariusz odebrał to jako chwalenie się. To jest już poziom onetu, o którym zresztą sam pisał...

killer to pomysł oczywiście marketingu bo jak zabijać coś co nie ma nie tyle ugruntowanej funkcji w życiu codziennym co w ogóle nie wiadomo do czego używać z wyjątkiem AppStore i sparwdzaniem pogody.

To już jest kwestia Twojej (nie najgłębszej jak widać) wyobraźni a nie bezużyteczności iPada. Nie martw się -
developerzy otworzą Ci niedługo oczy :-D

#50 waszgosc

waszgosc
  • 86 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 20:20

@Riddle google dopiero raczkuje na rynku sprzetu i napewno ma sile przebicia nie wiem po czym sadzisz ze jej nie ma ;) google zaczyna naprawde uderzac w potrzeby rynku i jak dotad im to wychodzilo , to jest dla nich cos nowego i zobaczymy jak sobie poradza. Mozliwe ze nie bedzie tak jak z apple'owskim iPad'em , ale spojrz apple mialo iphone'a ktorego powiekszylo dwa razy ;) zobaczymy co nam google zaproponuje, a mysle ze swoja otwartoscia bedzie tylko przyciagac klientow, ludzie beda chcieli tworzyc na darmowy soft i mysle ze producenci hardware'u tez patrza pozytywnie w strone google poniewaz robia cos taniego - jak nie darmowego ( soft ) skad wiesz ze nie potrafi sie w nich odnalezc skoro ich prawie nie ma ?;) fakt ipad jest bardzo "dizajnerski" ale to tez kwestia gustu , kto kocha styl apple ten pokocha iPada to nie jest zadne odkrycie. nie wiemy jak bedzie google tablet wygladal i co bedzie potrafil - przynajmniej niezbyt dokladnie. Smieszy mnie gdy dana osoba nazywa sprzet konkurencji "killerem" a potem wysmiewa że ten killer nie dal rady - to po co go tak nazywasz ?:) odnosnie google chrome os. wrzucilem na pendrive'a podlaczylem i jakos dzialal i to bardzo dobrze jak na wersje testowa - bez konfliktow ani innych bledow. teraz wez plytke z apple os'em i zainstaluj gdzies spoza polki apple ;) mysle ze apple ma ulatwiona sprawe w porownaniu z MS i Google, poniewaz wybiera sprzet danych firm (nvidia, ati, intel) i tworzy soft tylko na to ktory nie ruszy nigdzie indziej - to i tak wielki krok na przod apple bo troche otworzylo architekture swoich komputerów. Co prawda tez wydaja poprawki na soft co oznacza ze tak jak i innym czasem popelniaja gafe. teraz spojrz na Win7 od MS wkladasz plytke w kazdy komputer instalujesz i gotowe. Dziala na kazdym nawet na makach :) Mysle ze kaleki windows powoli odchodzi do lamusa a na jego miejsce wchodza dobre stabilne systemy operacyjne ;) tym samym sladem idzie google tylko ze robi to za free Fakt Apple robi cos niesamowicie prostego - latwego w obsludze. Nie każdy jednak w tej prostocie gustuje a inne systemy operacyjne zaczynaja byc rownie intuicyjne. Ja tam trzymam kciuki za google ;) Zaznaczam ze absoolutnie nie jestem przeciw Apple - sam choruje na macbooka air juz dluzszy czas ale cena sprawia ze jeszcze bardziej choruje ;]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych