Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple prezentuje odświeżoną linię MacBooków Pro - znamy ceny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
236 odpowiedzi w tym temacie

#101 Yurek90

Yurek90
  • 958 postów
  • SkądGdańsk, PL

Napisano 13 kwietnia 2010 - 20:42

1400 zł za dodatkowe TYLKO 70GB HDD, jak dla mnie się totalnie nie opłaca, za 1400 można kupić 0,5TB + jakieś akcesoria i jeszcze zostanie sporo. a 4700 to dalej trochę za drogo uważam, 4000 byłoby ok.

#102 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:04

Zapewne nie, ale ceny mają na rynek w US. Trzeba jeszcze mieć na uwadze to, że u nas nie ma Apple Store i do ceny nasi resellerzy dorzucają jeszcze swoją marżę. Moim zdaniem nie jest źle, biorąc pod uwagę ceny w PLN. Poza tym, MBP 13" za 3000zł to cena nawet poniżej tej w dolarach;)

mylisz sie - dodaj do ceny z USA podatek oraz clo (7%+22%) ... okaze sie ze roznica jest praktycznie zadna

#103 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:09

mylisz sie - dodaj do ceny z USA podatek oraz clo (7%+22%) ... okaze sie ze roznica jest praktycznie zadna

Ceny w PLN są chyba konwersją z EUR jak to wcześniej ktos napisał. A skąd są sprowadzane do nas MBP nie mam pojęcia - różnice w układzie klawiatury między US, UK a PL są. Nie jestem resellerem, więc nie znam dokładnych szczegółów ;)

btw. cła na sprzęt elektroniczny nie ma;) płaci się jedynie VAT. Tak przynajmniej było pisanie w jednym z wątków nt. sprowadzania sprzętu z US.

Poza tym pisząc o cenie 3000 miałem na myśli tą, którą zaproponował igiel ;)

#104 igiel

igiel
  • 1 141 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:12

no ja troche "przefantazjowałem" ,ale chodziło mi o cenę mb pro przeliczoną z dolarów ,to są normalne ceny które powinny być wszędzie,szkoda że nie można zamiawiać z us apple store do nas :(

#105 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:15

no ja troche "przefantazjowałem" ,ale chodziło mi o cenę mb pro przeliczoną z dolarów ,to są normalne ceny które powinny być wszędzie,szkoda że nie można zamiawiać z us apple store do nas :(

Możesz zrobić sobie wycieczkę do US i przywieźć ze sobą "pamiątki" :D

#106 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:21

abstrahując od ceny to konfigurację wydają się być bardzo interesujące :)

#107 maziboss

maziboss
  • 550 postów
  • SkądTychy

Napisano 13 kwietnia 2010 - 21:51

Zapewne nie, ale ceny mają na rynek w US. Trzeba jeszcze mieć na uwadze to, że u nas nie ma Apple Store i do ceny nasi resellerzy dorzucają jeszcze swoją marżę. Moim zdaniem nie jest źle, biorąc pod uwagę ceny w PLN. Poza tym, MBP 13" za 3000zł to cena nawet poniżej tej w dolarach;)

Nie resellerzy tylko isource czyt. dystrybutor appla na polske. To oni maja kosmiczne marze. Gdyby resellerzy brali bezposrednio komputery od Appla to ceny bylyby nizsze. Poza tym mozna miec pretensje do Appla, ze gnojki w Europie maja przelicznik 1$=1E.

#108 Bartek Libort

Bartek Libort
  • 235 postów
  • SkądPuławy/Łódź, PL

Napisano 13 kwietnia 2010 - 22:20

Konfiguracja po prostu cacy:)!! ale Cena to już kosmos jak dla mnie:P... to nie na kieszeń studenta:/...myślałem właśnie nad zmianą na MB Pro 15tke po wakacjach jak zarobie za granica, w sumie to może i w UK od razu kupię MB...nie wiecie gdzie w Edinburgh-u sa sklepy Apple bo w tamtym roku nie udało mi się znaleźć nigdzie podczas spacerów??

#109 Fikou

Fikou
  • 475 postów
  • SkądStettin, Poland

Napisano 13 kwietnia 2010 - 22:23

zastanawiałem się między.. imac 21,5 w lepszej konfiguracji, i czekałem na nowe MBP. Ale porównując ceny nie mam już pytań.. iMac wygrywa.

#110 M4nfr3D

M4nfr3D
  • 200 postów

Napisano 13 kwietnia 2010 - 22:54

Kiedy rozpocznie się sprzedaż? Nie przewiduje ktoś wycieczki do USA? :D

#111 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 13 kwietnia 2010 - 23:20

Tak jak się można było spodziewać - komputery nowe, a jęczenia jak zawsze te sam. A teraz czas wziąć Pitagorasy kalulator do ręki i policzyć. Kilkadziesiąt postów i żaden chyba nie zauważył, że ceny w USA są cenami netto Łał co? I teraz mamy po dzisiejszym kursie dolara:

MC374PL/A - MacBook Pro 13” Core 2 Duo 2.4GHz/4GB/250GB/GeForce 320M/SD

US - 3450zł netto
PL - 3850zł netto

MC372PL/A - MacBook Pro 15” Core i5 2.53GHz/4GB/500GB/HD Graphics/GeForce GT 330M 256MB/SD

US - 5720zł netto
PL - 6550zł netto

MC024PL/A
MacBook Pro 17” Core i5 2.53GHz/4GB/500GB/HD Graphics/GeForce GT 330M 512MB/SD

US - 6580zł netto
PL - 7540zł netto.

Jak widać różnica nie przekracza 1000zł na najwyższym modelu. I teraz trzeba pamiętać, że Apple sprzedaje osobiście komputerów w Polsce, więc przechodzi to jeszcze przez jedną rękę. O cle nie wspominam bo nie wiem jak sprawa w US wygląda.

Tak więc poniekąd odnosząc się do jednego z postów powiem brutalnie do wszystkich: jak się nieukiem było całe życie tak się teraz zarabia afrykańskie pensje i jeszcze robi z siebie nie powiem kogo pokazując publicznie, że się nie umie prostego mnożenia wykonać. Tak więc żal trzeba mieć do siebie.

#112 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 13 kwietnia 2010 - 23:50

Oj troszke sie mylisz krakersie, a od nieukow wyzywasz. Owszem, w US to sa cenny netto, ale dolicza sie do nich tylko podatek stanowy. Ktory w najgorszym wypadku wynosi 7.5% (Kalifornia), w najlepszym 0% (Oregon). Wiekszosc stanow ma go na poziomie 5%. Dlatego do podanych przez Ciebie cen netto z US doliczamy te 5%. Natomiast podajac nasze ceny netto odliczyles po prostu cale 22% VATu. To nie jest dobre porownanie wiec. Oczy zamydlic mozna, nic wiecej.

#113 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 13 kwietnia 2010 - 23:51

Przy okazji zauważyliście, że podają ram dla tej karty 256 lub 512 przy tej samej ilości ramu (4gb)? pamiętam dyskusje nt maków mini i zawsze było podkreślone, że warto wziąć słabszą wersję i dołożyć ram, a wtedy karta będzie korzystała z 512 ramu. w takim razie dlaczego przy tej samej karcie i tej samej ilości ramu teraz w makbukach pro podają inne wartości?

To jak z tym jest? czy są dwie wersje nvidii 9400m? czy są dwie wersje nv3300, tak jak sugerujesz?

GF 9400M i 320M oraz Intel HD to integry wykorzystujące pamięć RAM.
GF 330M to karta dedykowana z 256 lub 512 MB własnej pamięci VRAM.

#114 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 14 kwietnia 2010 - 00:00

Racja, ale czyja jest to wina, że VAT u nas wynosi 22%, a u nich ok 5? Czy winą Apple jest, że od Polski wyższy VAT w EU mają tylko znane z wysokich podatków kraje skandynawskie, oraz Węgry, która mają taką stawkę ponieważ same o mało nie doprowadziły się do bankructwa? Przecież Apple zabiera do kieszeni to co jest opodatkowane, a ile klient podatku płaci to już nie ich sprawa. Poza tym o ile się nie mylę to stanowy podatek dochodzi do 12%. Edit: najwyższy ma CA i jest to od 8.25% do 10.75%

#115 jackeill

jackeill
  • 640 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 14 kwietnia 2010 - 00:26

To nie do konca jest VAT. Niczyja to wina, ale w takim razie sensu nie ma porownywac cen netto, bo w praktyce to nie ma zadnego znaczenia (zwlaszcza ze nawet te ceny netto roznia sie o 10-15%, co jest calkiem sporo).

#116 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 14 kwietnia 2010 - 00:36

Tym bardziej nie ma co porównywać ich cen netto do naszych brutto.

#117 psych0l

psych0l
  • 138 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 14 kwietnia 2010 - 01:20

tylko ze nikt nie pomyślał iż sprzęt apple w PL nie pochodzi z dostaw z USA tylko z dostaw z UK.

#118 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 14 kwietnia 2010 - 01:53

Wiesz, bo tak naprawde to nie ma znaczenia skad sprzet pochodzi tylko ile kosztuje, a raczej, za ile najtaniej mozna go kupic. Oto odwieczne pytanie ludzkosci, co tu robic aby nic nie robic, wyjsc na swoje i zarobic ;)

#119 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 07:03

Ja tylko wtrącę, bo chyba nikt tego nie zauważył. Rynek USA to zupełnie inna historia. Inne ceny WSZYSTKIEGO (ot chocby samochodów, paliwa, sprzętu foto, RTV ...) a zarobki wyższe. Z kolei nasi sprzedawcy (cortland/ispot) nie kupują sprzętu w Apple Store. Na pewno mają inne źródła (NIECH ZGADNĘ - CZYŻBY TAŃSZE). Więc doją NAS jak mogą, bo wiedzą, że nie wszyscy będą się decydować na zakup w krajach UE, gdzie jest nieco taniej przy obecnym kursie. O USA nie wspomnę, bo pierwsze primo - bilet drogi, drugie primo - trzeba się liczyć z dodaniem VAT (a to już nie jest takie cool). Dobrze byłoby, gdyby kurs Euro spadł do np 3,20 jak niegdyś. Wtedy można by się pokusić o zakup np w DE. I wtedy nasi resellerzy dzięki dramatycznie spadającej sprzedaży i pustkach w sklepach przejrzeliby na oczy.

#120 Vitorek

Vitorek
  • 47 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 07:04

Panowie, skąd ten entuzjazm? Fakt procesory to spory krok do przodu (tylko ilu z was wykorzysta jego moc?), ale cała reszta to odgrzewany kotlet. Największym rozczarowaniem jest karta graficzna. To była najlepsza pora aby przybić piątkę z serią HD5xxx od Ati. Nie wspomnę że czas aby apple zainteresowłlo się HSDPA, czy bluray. To taki update "naturalny", wynikający z biegu czasu, i spadających cen podzespołów (13' w ogóle marnie tutaj wygląda), jednak ciągle pozostawiający wiele do życzenia. Biorąc pod uwagę cenę, i coraz bardziej "wyimaginowaną" innowacyjność apple, jestem zawiedziony.

#121 k-kolacz

k-kolacz
  • 26 postów

Napisano 14 kwietnia 2010 - 07:14

Nowe MBP będą wreszcie przesyłać dźwięk przez Mini DisplayPort :D
Apple Mac: Mini DisplayPort w nowych MacBookach Pro przenosi audio. Wiadomości ze świata Apple Mac | MacKozer

#122 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 kwietnia 2010 - 07:18

Dobrze byłoby, gdyby kurs Euro spadł do np 3,20 jak niegdyś. Wtedy można by się pokusić o zakup np w DE. I wtedy nasi resellerzy dzięki dramatycznie spadającej sprzedaży i pustkach w sklepach przejrzeliby na oczy.

A co mają przeglądać jak upust resellerski to ledwie kilka procent, a jeszcze zindoktrynowana Pani z działu marketingu iSource zaczyna Ci walić tekstem, że sprzedaż produktów Apple to prestiż i zarabiać (na chleb z masłem) na tym nie trzeba!

Ludzie przejrzyjcie na oczy i nie wińcie biednych resellerów bo sprzedaż Apple w Polsce to naprawdę ciężki kawałek chleba, a dystrybutor ma cię tam gdzie słońce nie dochodzi.

#123 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 14 kwietnia 2010 - 07:22

spokojnie, spokojnie. Resellerzy na pewno nie tracą. Nikt za darmo niczego nie odda. A tym bardziej w Polsce. Mi się ze zmianą sprzętu nie spieszy, więc mogę jeszcze ze dwa lata poczekać. Może w międzyczasie coś się zmieni (kurs Euro choćby). Wtedy wycieczka do Gorlitz :)

#124 Wąsik

Wąsik
  • 38 postów
  • SkądDabrowa Gornicza, Poland

Napisano 14 kwietnia 2010 - 07:27

Witam, ja mam pytanie z innej beczki. czy nowe Macbooki Pro posiadają podświetlaną klawiaturę ?

#125 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 14 kwietnia 2010 - 07:51

spokojnie, spokojnie. Resellerzy na pewno nie tracą. Nikt za darmo niczego nie odda. A tym bardziej w Polsce. Mi się ze zmianą sprzętu nie spieszy, więc mogę jeszcze ze dwa lata poczekać. Może w międzyczasie coś się zmieni (kurs Euro choćby). Wtedy wycieczka do Gorlitz :)

Tak się składa RiQ, że mam info z pierwszej ręki bo sam sprzedaję też Apple moim klientom więc Twoje NA PEWNO wywołuje u mnie pusty śmiech

NA PEWNO to kasę kosi Apple.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych