Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Przeglądarka Opera mini już w App Store

• Please log in to reply
237 replies to this topic

#101 abovePL

abovePL
  • 2385 posts
  • SkądJaworzno, Poland

Posted 13 April 2010 - 11:19

Dobra nie dopisałem. Chodziło mi że na 3GS ponoć nie rwie a nie że nie ma opery;)

#102 shepard

shepard
  • 50 posts

Posted 13 April 2010 - 11:20

z tej wypowiedzi wynika to że w 3GSie niema rwania :roll:

#103 rafalko

rafalko
  • 140 posts
  • SkądBiałystok

Posted 13 April 2010 - 11:30

Na pewno będą update'y, przecież to pierwsze release przeglądarki na taką skalę :)

#104 Damiankossek

Damiankossek
  • 142 posts
  • SkądBiałogard

Posted 13 April 2010 - 11:31

Damian, jaka jest różnica między mobile a mini? :) zawsze myślałem że to jedno i to samo.

Być może i masz racje :> Ale mi wydawało się że na Mobile zawsze mamy strony jak na PC i nie przekierowuje nas na np. mini.wp.pl :P

#105 duchian

duchian
  • 1224 posts
  • SkądWarszawa

Posted 13 April 2010 - 11:37

brakuje nam po prostu opcji przedstaw się jako (która by wysyłała w zależności od wyboru różne wersje przeglądarek. Np. przedstaw się jako safari, lub jako firefox ;) ). Proste do zrobienia, więc może w przyszłości się pojawi

#106 Pedro407

Pedro407
  • 597 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 April 2010 - 11:58

Te mobilne serwisy włączają się tylko po wejściu przez link z Google. Jak wpisuję ręcznie adres np Allegro to mnie kieruje do pełnej wersji serwisu. Z tymi serwisami jest tak, ze np z mobilnego Allegro nie da się korzystać, jest do dupy, ale już Onet lajt jest super-żadnych reklam, mrugajacych szajsow, tylko konkretna treść. W każdym razie w zakladkach Safari mam normalne Allegro i kieruje mnie prosto do pełnego serwisu.

#107 rolex83

rolex83
  • 237 posts

Posted 13 April 2010 - 12:11

Tak jak Pedro pisze. Jak wpisałem bezpośrednio adres Allegro to załadowało mi pełny serwis. Oprócz tego to te wszystkie wady typu zoom itp. to nic skoro nie mogę wejść w temat na forum myapple.pl bo wraca spowrotem (plusem jest że robi to bardzo szybko :D ).

#108 s1ntex

s1ntex
  • 27 posts

Posted 13 April 2010 - 12:30

Safari out, Opera in, dziękuję.

#109 Mikir2

Mikir2
  • 618 posts
  • SkądŁódź,PL / UK

Posted 13 April 2010 - 12:39

Nareszcie jest xD ! pzdr:)

#110 Bystryyy

Bystryyy
  • 163 posts
  • SkądKnw

Posted 13 April 2010 - 12:45

Szkoda że "flash" nie działa z safari na operze... Miałem takie siakie coś z cygi i działało wyśmienicie... + za to że jak się zamknie opere to w procesach jej nie ma, nie to co safari.

#111 shepard

shepard
  • 50 posts

Posted 13 April 2010 - 12:51

flasha w ajfonach/ipadach/ipodach niema i nigdy nie będzie, zamiast tego będzie HTML5

#112 halucjan

halucjan
  • 148 posts

Posted 13 April 2010 - 12:59

zamiast czego ten html5? zamiast flasha czy zamiast flash video? farmville rozumiem juz zaczeli przepisywac na tego calego html5? no to pewnie jego premiera zbiegnie sie z premiera flasha na iphone. A wracajac do opery, to wlasnie dokladnie to czego oczekiwalem od mobilnej przegladarki, funkcjonalnosc, szybkosc i oszczednosc pamieci/bandwidtha (chociaz mowiac szczerze mam unlimited 3g w pakiecie) Skonczyly sie cierpienia kiedy przejezdzalem jakimis zadupiami z dostepnym wylacznie edge i zastyganie w oczekiwaniu na sygnal 3g, roznice sie zminimalizowaly. Finalny test przeprowadze po calodniowym obcowaniu z opera, bedzie on polegal na powrocie do safari uruchomieniu losowo wybranej strony, przeklnieciu pod nosem po pierwsze z powodu predkosci, po drugie z powodu niemoznosci wyrzucenia safari na amen, po czym ikonka safari ulegnie zapomnieniu na naleznym jej miejscu na ostatniej stronie mojego iphonowego launchera

#113 MDW

MDW
  • 653 posts
  • SkądPolska

Posted 13 April 2010 - 13:01

Okropne jest to przeformatowywanie tekstu na stronie żeby się mieścił w jakiejś kolumnie. Tragiczne czcionki i obrazki w pokazanej całej stronie. No i głupie animowane GIFy nie działają. No i ten zoom. Koszmar! Jak dla mnie to będzie awaryjna, druga przeglądarka. Na razie nie jestem w stanie sobie wyobrazić sytuacji w której wolałbym tego użyć niż Safari. Ja rozumiem, że to jest MiniOpera ale jednak powinni sobie zdać sprawę z tego, że iPhone to nie javowy telefonik na którym ludzie się cieszą jak cokolwiek widzą. Safari nas przyzwyczaiło do tego, że strony wyglądają normalnie.

#114 bboyMarcus

bboyMarcus
  • 258 posts

Posted 13 April 2010 - 13:08

Nareszcie ;]

#115 shepard

shepard
  • 50 posts

Posted 13 April 2010 - 13:11

halucjan nie wiem dokładnie ale podejrzewam że zamiast flasha będzie HTML5, Steve tłumaczył to niby że sam flash ssie zbytnio baterie (tutaj opieram się na pogłoskach kiedyś usłyszanych, a ponoć jest tak że cały sklep iTunes jest zrobiony we flashu i Apple za nic nie dopuści flash ze względu na hacki itd) , i będzie HTML5. Poszukaj na tej stronie dobreprogramy - vortal o legalnym oprogramowaniu dzisiaj przeglądałem to było chyba na pierwszych 5ciu stronach. wiem że wydania gazet tj. The New York Times i Times są już dostosowane do iPada (czyli zamiast flasha mają html5)

MDW przypuszczam że Opera wstawiła wersje MINI żeby sprawdzić czy w ogóle dopuszczą ją do App Store, a dopiero teraz zrobią wersje Opera Mobile i przystosują Opere do ajfona

#116 halucjan

halucjan
  • 148 posts

Posted 13 April 2010 - 13:23

MDW rowniez sie zastanawiam, jak jakis port z dopiskiem "mini" moze byc bardziej uzyteczny od "prawdziwej" przegladarki majacej nawet animowane gify.

na obrazku jest porownanie jednej z najbardziej (dla mnie) znienawidzonych "funkcjonalnosci" safari - ten po lewej

Posted Image

#117 Łukasz CIN

Łukasz CIN
  • 190 posts
  • SkądKruszwica

Posted 13 April 2010 - 13:26

Ja mam taki problem, że u mnie nie działa.
Jest tak, zainstalowałem, włączam i pokazuje się Opera tylko że jest biały ekran i u góry na czerwonym pasku obok napisu Opera mini kręci się kółko ładowanie i tak stoi, nic się dalej nie dzieje, cały czas biały ekran i żadnych stron startowych, NIC :(
Posted Image
To wszystko co widzę po włączeniu OPERY
Zrobiłem restart iP i dalej to samo.
Jakieś pomysły co to może być ??

#118 halucjan

halucjan
  • 148 posts

Posted 13 April 2010 - 13:32

Co mozesz sprobowac zrobic to w settings/advanced zmien protocol z socket na http, moze zadziala.

#119 wikal1910

wikal1910
  • 501 posts
  • SkądRadom

Posted 13 April 2010 - 13:34

Jak dla mnie rewelacja pod względem szybkości po EDGE działa szybciej niż w 3G pod Safari. Muszą poprawić niedociągnięcia i najbardziej brakuje mi autodopasowania ekranu do strony (trzeba cały czas odświeżać) i autokorekty. Warto było czekać te 20 dni.

#120 Pedro407

Pedro407
  • 597 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 April 2010 - 13:40

Na nie wiem jak można korzystać z przeglądarki, która mi własnie nie wczytala kawałka strony nakladajac szary prostokat po prawej stronie na 1/3 szerokości.. Do tego jak już się powiększyła strona to już nie mogę zmniejszyć z powrotem.. Co za szmelc..

#121 CrYSTaL

CrYSTaL
  • 69 posts

Posted 13 April 2010 - 13:44

Jak powiększysz strony to bez problemu można z powrotem zmniejszyć jednym "tapnięciem" bzdury piszesz pedro

#122 eZie

eZie
  • 242 posts

Posted 13 April 2010 - 13:49

A ja pokusiłem się o zrobienie małego testu na moim przestarzałym już iPhonie 2G z softem 3.1.3 bez żadnych niepotrzebnych dodatków zamulających telefon.
Oto jak to wygląda:
Posted Image

Jak dla mnie....BOMBA!
Safari poszło w odstawkę, nie przeszkadzają mi drobne minusy opery. Działa dużo szybciej i to dla mnie liczy się najbardziej! (:

#123 halucjan

halucjan
  • 148 posts

Posted 13 April 2010 - 13:55

Ja chcialbym sie jeszcze zapytac, bo pewnie w tym watku bedzie troche osob bardziej w temacie. Czy jest jakas aplikacja zliczajaca dokladnie uzycie sieci? chcialbym sobie sprawdzic jak wyglada uzycie "bandwidtha" w standardowym uzytkowaniu, niestety te applowe cos w konfiguracji to troche malo.

#124 kleskus

kleskus
  • 821 posts

Posted 13 April 2010 - 14:07

Ode mnie: Edge - niesamowicie szybka, deklasuje Safari 3G - porównywalna do Safari Dalej, obrazki mają gorszą jakość, cały UI jest jakiś koślawy, brzydki, wręcz ułomny. Zostaję na Mercurym, jednak dla kogoś z iPhone'em 2G, czy w miejscu gdzie nie ma zasięgu 3G, świetna sprawa :)

#125 matlas

matlas
  • 9 posts
  • SkądWrocław

Posted 13 April 2010 - 14:20

Świetna wiadomość. Po krótki testowaniu, Safari wygląda strasznie blado. W końcu można net przeglądać na iPhonie bardzo szybko. Warto w ustawieniach dać na pełny ekran, wtedy lepiej się jakoś obsługuje.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users