Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kamera z przodu oraz lampa błyskowa w nowym iPhonie

• Please log in to reply
67 replies to this topic

#26 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 posts
  • SkądJędrzejów, Poland

Posted 11 April 2010 - 14:17

Ta, kamera 5mpx i lampa blyskowa, koniecznie chcecie przeksztalcic iphone w kolejną shitnokię?

Dokładnie. iPhone coraz bardziej przestaje być wyjątkowy swoją prostotą. Pierwotnie był to telefon z iPodem - genialne połączenie. Teraz chcą zrobić z iPhone komputer, z odtwarzaczem, telefonem, aparatem cyfrowym? Może frytki do tego? Aż się serce kraja...

#27 MtK

MtK
  • 111 posts

Posted 11 April 2010 - 14:19

Magazyn Logo kiedyś udowodnił że do przeciętnego obiektywu montowanego w telefonie komórkowym nie ma sensu ładować większej matrycy niż 3,2MPX. Mogę potwierdzić. Używałem SE K800i, świetna optyka jak na komórkę i matryca 3,2PMX lampa Xenonowa. Mój ojciec używał C902 z matrycą 5MPX ale słabszą optyką. K800i robił zdecydowanie lepsze zdjęcia, jedynie przy powiększaniu fotek zdecydowanie wcześniej niż w C902 występowała tzw. pikseloza ;) Natomiast C902 charakteryzował się sporą ziarnistością zdjęć. No i tak na marginesie to zdjęcia robi się lustrzanką najlepiej analogową a nie telefonem. to co prezentuje sobą apple jest wystarczające, no można by trochę poprawić optyka i tyle. Kamera z przodu, jak dla mnie nadal jest to w Polsce abstrakcja, miałem w SE nie skorzystałem z tego nigdy bo gdy go kupiłem 3 lata temu 99% znajomych nie miało telefonu obsługującego UMTS a najbliższy nadajnik znajdował się w Katowicach. Potem jakoś się poprawiło ale większość studentów ma pre-paidy i każdy grosz się liczy a ceny za transfer danych były i są nadal bolesne. W sumie dopiero przy abonamencie iPhone w Erze mam stawkę za przesył chyba 19gr za 500KB, przedtem było to 79gr.

#28 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 11 April 2010 - 14:19

Dokładnie. iPhone coraz bardziej przestaje być wyjątkowy swoją prostotą. Pierwotnie był to telefon z iPodem - genialne połączenie. Teraz chcą zrobić z iPhone komputer, z odtwarzaczem, telefonem, aparatem cyfrowym? Może frytki do tego? Aż się serce kraja...

Jak chcą trafić do gimnazjalnego odbiorcy (sądząc po tej lampie błyskowej), powinni domontować subwoofer żeby gównażeria mogła wygodniej hiphopów słuchać w tramwajach.

#29 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 posts
  • SkądJędrzejów, Poland

Posted 11 April 2010 - 14:21

Haha, tak, to prawda..

#30 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 11 April 2010 - 14:22

Magazyn Logo kiedyś udowodnił że do przeciętnego obiektywu montowanego w telefonie komórkowym nie ma sensu ładować większej matrycy niż 3,2MPX. Mogę potwierdzić. Używałem SE K800i, świetna optyka jak na komórkę i matryca 3,2PMX lampa Xenonowa. Mój ojciec używał C902 z matrycą 5MPX ale słabszą optyką. K800i robił zdecydowanie lepsze zdjęcia, jedynie przy powiększaniu fotek zdecydowanie wcześniej niż w C902 występowała tzw. pikseloza ;) Natomiast C902 charakteryzował się sporą ziarnistością zdjęć.
No i tak na marginesie to zdjęcia robi się lustrzanką najlepiej analogową anie telefonem. to co prezentuje sobą apple jest wystarczające, no można by trochę poprawić optyka i tyle.
Kamera z przodu, jak dla mnie nadal jest to w Polsce abstrakcja, miałem w SE nie skorzystałem z tego nigdy bo gdy go kupiłem 3 lata temu 99% znajomych nie miało telefonu obsługującego UMTS a najbliższy nadajnik znajdował się w Katowicach. Potem jakoś się poprawiło ale większość osób w moim wieku ma pre-paidy i każdy grosz się liczy a ceny za transfer danych były i są nadal bolesne.

Miałem to samo napisać, ale ja czytałem że matryca większa niż 2MPX to już overkill. Z lustrzankami się zgodzę (chociaż nie uznaję wyższości analoga nad cyfrakiem "bo tak"), ale lustrzanka jest "nieco" nieporęczna, nie wyobrażam sobie cykać fotek na imprezce półtorakilowym behemotem typu mój Canon 7D z jakimś zmiennoogniskowym szkłem, od tego Bozia dała kompakty :P

#31 MtK

MtK
  • 111 posts

Posted 11 April 2010 - 14:25

Miałem to samo napisać, ale ja czytałem że matryca większa niż 2MPX to już overkill. Z lustrzankami się zgodzę (chociaż nie uznaję wyższości analoga nad cyfrakiem "bo tak"), ale lustrzanka jest "nieco" nieporęczna, nie wyobrażam sobie cykać fotek na imprezce półtorakilowym behemotem typu mój Canon 7D z jakimś zmiennoogniskowym szkłem, od tego Bozia dała kompakty :P

Analog ma swój klimat ;) mam lustrzankę(Sony Alpha380) i cyfrową i analogową (jakaś stara Minolta) może bez szału, raczej sprzęt amatorski, głównie mój ojciec się tym bawi, ja na imprezy zabieram Lumixa TZ1 z szerokokątnym obiektywem.

#32 deepack

deepack
  • 242 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 April 2010 - 14:47

Jak chcą trafić do gimnazjalnego odbiorcy (sądząc po tej lampie błyskowej), powinni domontować subwoofer żeby gównażeria mogła wygodniej hiphopów słuchać w tramwajach.

Jeśli masz na myśli hiphop pokroju firmy peji itede to mi strasznie przykro, z tego powodu że takie szczyle budują*stereotyp o słuchaczach hiphopu. Sam nim jestem ale nie uświadczysz w mojej bibliotece takich wykonawców ! patrz mój last

Masz oczywiście sto % racji o takiej żenadzie ktoś powinien wprowadzić akcję "słuchawki dla każdego" czy coś w tym stylu.

dość OT pewnie Apple i tak da lepszy procesor więcej pamięci i zmieni wygląd

#33 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 11 April 2010 - 17:09

niech dadza baterie lepsza to odrazu kupuje :) taka ktora trzyma 2 tyg :)

#34 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 11 April 2010 - 17:50

Po co ten sarkazm - jasne, że to nie będzie żadna rewolucja ale (spóźniona) ewolucja. Mam nadzieję, że kamerka będzie przynajmniej tej samej jakości co w Nokiach (N95, N97, N82) czyli 5MP i przyzwoity jak na telefon obiektywik. Chciałbym też, by zamiast diody była prawdziwa lampa xenonowa jak w Nokii N82 - różnica między diodową (nawet x2) jest kolosalna. Poniżej dowody - zdjęcia testowe z iPhone 3GS, Nokii N82 i Nokii97 Mini:

Picasa Web Albums - Paweł- Test aparatu

Lampa xenonwa jest to zdjeć, LED moze byc do zdjec i do oswietlania w czasie filmowania.
Do tego lampa blyskowa strasznie zjada baterie.

#35 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 11 April 2010 - 17:58

Analog ma swój klimat ;) ja na imprezy zabieram Lumixa TZ1 z szerokokątnym obiektywem.

Na imprezę to się flaszkę zabiera a nie aparaty ;)

#36 mpConroe

mpConroe
  • 288 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 April 2010 - 17:59

takie szczyle

Bez komentarza...

#37 berko

berko
  • 1285 posts

Posted 11 April 2010 - 18:14

niech dadza baterie lepsza to odrazu kupuje :) taka ktora trzyma 2 tyg :)

To fakt, że największym problemem telefonów multimedialnych to bateria. Powinni się skupić na tym, żeby taki iphone działał kilka razy dłużej. Ale niestety nie każdy tak rozsądnie podchodzi do zakupów i sprzętu. Dla wielu taki subwoofer w telefonie do słuchanie "dobrej" muzyki w klatkach, tramwajach itd będzie bardziej ważny niż żywotność baterii. Wiadomo, nasz klient nasz pan, klient głupi produkt też. Są różne telefony, dla różnego odbiorcy ale dużo jest telefonów dla młodzieży, która szczególnie lubi poszpanować bajerami, sam jestem przed 30-stką, ale te komóreczki młodzióżywki są po prostu kiczowate a od fabrycznych melodyjek można dostać szajby. Apple robi coś co jest dla każdego a jednocześnie nie jest tandetą czy kiczem, do tego maja talent.
Myślę, że przednia kamera stanie się kiedyś standardem, lampka z tylu tez do krecenia ciemnych motywów ( na imprezach jest najwieksze natchnienie na krecenie i zazwyczaj ciemno :lol: ) ale w tej chwili powinni skupić się na żywotności baterii.

#38 Kuras77

Kuras77
  • 191 posts

Posted 11 April 2010 - 18:25

Idiotyzm, żre strasznie baterię i nie posłuży jak zazwyczaj jej się używa czyli jako latarki.

Z telefonu też używasz jako młotka? Jeśli tak to idioty szukaj w lustrze. Jakoś nie zauważyłem, żeby xenon w mojej poprzednim telefonie "zżerał" baterię. Poza tym przecież lampę można wyłączyć, więc ma się kontrolę nad tym "zżeraniem" baterii. Ciekawe, że telefon reklamowany jako "uczta dla oka", "multimedialny kombajn" ze świetnym ekranem jest pod względem aparatu 3 lata do tyło względem konkurencji i patrząc przez ten pryzmat to tak - jest wyjątkowy... ;)

Dla mnie zdjęcia które pokazałeś są o wiele gorszej jakości niż z iPhone. Piękne ziarno prezentuje ta Nokia N97. widać je nawet po zmniejszeniu obrazka. W iPhone tego nie uświadczysz, a tam nie ma flasha i jest "tylko" 3Mpx aparacik.

Jak trzeba być zaślepionym wyznawcą Appla by dojść do takich wniosków?? Zdjęcia z iPhone, szczególnie te w robione w trudniejszych warunkach przypominają raczej kolorowe plamy. Mam oba aparaty i na prawdę mam porównanie a moje wnioski wynikają z praktyki, a nie z ideologii.

Ta, kamera 5mpx i lampa blyskowa, koniecznie chcecie przeksztalcic iphone w kolejną shitnokię?

Dokładnie. iPhone coraz bardziej przestaje być wyjątkowy swoją prostotą.

Czyli wniosek jest taki, że iPhone jest dlatego wyjątkowy, że ma dziadowskie bebechy a Nokia "szitowa", bo robi o wiele lepsze zdjęcia? Ciekawy temat...dla badaczy zaburzeń psychicznych oraz "wyznawców marek"...

Szkoda słów bo zaślepionych blaskiem ajfona żaden racjonalny i praktyczny argument nie przemówi do zamkniętego rozumu - wyjątkowość iPhone wynika...hm, z jego wyjątkowości i basta! :lol: :lol: :lol:

#39 MtK

MtK
  • 111 posts

Posted 11 April 2010 - 18:57

Na imprezę to się flaszkę zabiera a nie aparaty ;)

trochę zrobię offtopu.
Jestem biednym studentem w patowej sytuacji.
Nie mam prywatnego kierowcy a ojciec i matka pierwsze co mi powiedzą na hasło "zawieź mnie" to że mnie popier****** i że mam swoje auto więc mam sam swoją dupę zawieźć.
Moja kobieta po mimo posiadania prawa jazdy boi się mojego auta, choć w sumie się nie dziwie bo to Evo IX P03 po remape 417KM 536Nm z zawieszeniem Bilstein i paroma modyfikacjami o których nie będę się rozpisywał.
Autobus to dla mnie żadna alternatywa bo o 22 to ja się dopiero rozkręcam.
A większość znajomych z samochodem ma zazwyczaj do mnie daleko więc na zgarnięcie nie mam co liczyć.
Dlatego jak już nie pije to dokumentuje co robią inni :-D Poza tym taka praca że nigdy nie wiem kiedy będę musiał coś robić a moja fucha polega na dostarczeniu darmowego produktu w konkretne miejsce o konkretnym czasie i udokumentowaniu tego fotograficznie. No mam do tego służbowego Cannona Ixus ale on robi dobre fotki przy bezchmurnej pogodzie, 23.42 stopnia C, zerowym wietrze i wilgotności 79,53%, najlepiej ze statywem. W innych przypadkach wszystko wychodzi zamazane albo prześwietlone :-P

No a wracając do iPhone to jakoś fakt że przy moim używaniu ładuje codziennie nie jest dla mnie problemem. No może gdybym używał baterii od 100% do 0 to dwa dni by pociągnął ale nie lubię sytuacji kiedy rozładuje mi się telefon. Z resztą 3 poprzednie telefony też ładowałem minimum co 2 dni, SE K800i, K700i i T630i przy moim użytkowaniu nie miały za dobrze. Co poza tym, głośnik dla dzieci z gimnazjum i tak jest wystarczający. Na mojej Wish list znalazła by się wersja 64GB, którą z chęcią bym zakupił gdyż z powodu niewiedzy stwierdziłem że 16GB w 3GS mi wystarczy. Teraz wiem że gdybym chciał mieć wszystko na nim to by mi 32 brakło ;-)

#40 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 11 April 2010 - 19:00

Ja nie jestem jakims fanatykiem, ale akurat zdjęć komorką nie robie, w przeciwienstwie do emaili, skype, internetu itp, do tego iphone nadaje sie jak zaden inny telefon.

#41 clr

clr
  • 1326 posts

Posted 11 April 2010 - 19:05

To fakt, że największym problemem telefonów multimedialnych to bateria. Powinni się skupić na tym, żeby taki iphone działał kilka razy dłużej. Ale niestety nie każdy tak rozsądnie podchodzi do zakupów i sprzętu. Dla wielu taki subwoofer w telefonie do słuchanie "dobrej" muzyki w klatkach, tramwajach itd będzie bardziej ważny niż żywotność baterii. Wiadomo, nasz klient nasz pan, klient głupi produkt też. Są różne telefony, dla różnego odbiorcy ale dużo jest telefonów dla młodzieży, która szczególnie lubi poszpanować bajerami, sam jestem przed 30-stką, ale te komóreczki młodzióżywki są po prostu kiczowate a od fabrycznych melodyjek można dostać szajby. Apple robi coś co jest dla każdego a jednocześnie nie jest tandetą czy kiczem, do tego maja talent.
Myślę, że przednia kamera stanie się kiedyś standardem, lampka z tylu tez do krecenia ciemnych motywów ( na imprezach jest najwieksze natchnienie na krecenie i zazwyczaj ciemno :lol: ) ale w tej chwili powinni skupić się na żywotności baterii.

o technologii nowych baterii nieco slyszalem, apple przy upgrade zawsze pamieta o baterii ale mi raczej chodzi o kwestie zrobienia w tym zakresie 5 kroków a nie 1, niech poleca po calosci to kupie ich produkt odrazu :) , co do kamerki z przodu czy tylu to, ja i tak nie uzywam aparatu..no moze 1 na miesiac wiec taka funkcjonalnosc mnie nie interesuje, do tego musze update zrobic bo iphone 3h nie pociagnie MT, ogolnie obawiam sie ze moje 8gb raczej mi nie starczy przy tym co chcialbym miec w telefonie wiec z niecierpliwoscia czekam na keynote :)

---- Dodano 11-04-2010 o godzinie 18:06 ----

Ja nie jestem jakims fanatykiem, ale akurat zdjęć komorką nie robie, w przeciwienstwie do emaili, skype, internetu itp, do tego iphone nadaje sie jak zaden inny telefon.

dokladnie

#42 Kuras77

Kuras77
  • 191 posts

Posted 11 April 2010 - 19:15

Ja też wolę zdjęcia robić prawdziwym aparatem i jadąc w plener czy na wycieczkę zawsze go zabieram. Ale prawda jest taka, że przez 95% czasu nie mam go przy sobie a mam telefon. Dlatego na prawdę nie rozumiem sprzeciwu ludzi, którzy bronią się przed lepszej jakości aparatem z flashem. Jest wiele nieoczekiwanych sytuacji w życiu, w których aparat się przydaje i gadanie tylko o dzieciakach robiących foty na imprezkach jest na prawdę żenujące... Moim zdaniem aparat większy niż 5MP to bezsens, 3MP wystarczą ale z dobrą (jak na telefon oczywiście) optyką oraz mała lampa błyskowa xenon, bo wbrew potocznym opiniom ona na prawdę działa.
Jeśli chcecie zrobię jeszcze raz porównanie obu aparatów w różnych warunkach, iPhone 3GS oraz Nokia N82 z lampą xenonową, jednak będzie to daremny trud jeśli ideologiczne argumenty zagłuszą te praktyczne.

#43 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 11 April 2010 - 19:34

mam omniehd sprzetowo wypas niestety softowo daleko do iphona. jesli tylko pojawi sie w nim flash to od razu kupuje. mam kamere i lustrzanke do filmow i do zdjec ale najciekawsze filmiki mam nagrane omniahd . przy cenie iphona 5dolarow za diodke jego ceny nie zmieni jak kogos boli bateria moze nie uzywac . albo dokupic sobie plecki z bateria. co do videorozmow sa w cenie zwyklych polaczen. a przednia kamerka przydaje sie rowniez jako lusterko . i lepiej miec i nie korzystac . niz nie miec i chciec skorzystac i ani kamera ani flash nie zmieni ceny iphona ktory i tak bedzie kosztowal slono. bateri tez wam nie zezre jak nie bedzicie uzywac

#44 DonLechoos

DonLechoos
  • 238 posts
  • SkądJędrzejów, Poland

Posted 11 April 2010 - 19:43

Wydaje mi się, że z iPhone będzie jak z winem - im starszy, tym lepszy.

#45 m@rcinek

m@rcinek
  • 378 posts

Chcesz zrobić zdjęcie planu lekcji/ rozkładowi zajęć ? Masz ze sobą super wypasiony aparat z profesjonalnym szkłem? (szkoda, że został w domu...) MUSISZ zrobić zdjęcie i do tego jest aparat w telefonie, który w iPhone, mogłby być lepszy.

#46 berko

berko
  • 1285 posts

o technologii nowych baterii nieco slyszalem, apple przy upgrade zawsze pamieta o baterii ale mi raczej chodzi o kwestie zrobienia w tym zakresie 5 kroków a nie 1, niech poleca po calosci to kupie ich produkt odrazu :) , co do kamerki z przodu czy tylu to, ja i tak nie uzywam aparatu..no moze 1 na miesiac wiec taka funkcjonalnosc mnie nie interesuje, do tego musze update zrobic bo iphone 3h nie pociagnie MT, ogolnie obawiam sie ze moje 8gb raczej mi nie starczy przy tym co chcialbym miec w telefonie wiec z niecierpliwoscia czekam na keynote :)

---- Dodano 11-04-2010 o godzinie 18:06 ----

dokladnie

Gdyby iphone miał mieć już wszystko, to wiadomo, że było by najlepiej, ale chyba raczej dla klienta. Wtedy pierwszy iphone wyszedłby w tym roku albo jeszcze dalej może nie byłby już taki dobry a firma nie zarobiłaby tyle kasy. Do tego nie mieli by takiego doświadczenia bo wiadomo, że użytkownicy to najlepsi beta testerzy do tego czas działa na korzyść. Diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach, może mogli już wyposażyć pierwszego iphona w moduł 3G, a w modelu 3G mogli by dać już ta kamerkę, która ma 3gS itd. Taka jest teraz tendencja w biznesie, że wyścig szczurów wręcz zmuszcza firmy do pospiechu, sprzedaży to co się*ma, nawet jeśli nie jest dobre.
Ja wole poczekać i kupić coś dobrego niż byle co od razu, ale gdybym takie podejście stosował w firmie w której był bym prezesem to nie łudźmy się, inne szczury na rynku zjadłyby mnie. Taka cholerna moda panuje teraz, że wszystko jest na chwilę a nie lata, a najgorsze że nawet za te rzeczy. które są tandetne każdą słono płacić, dobry przykład to meble z ikei ( pomyłka z papieru za duża kasę).

#47 Sebosz

Sebosz
  • 4178 posts

Posted 11 April 2010 - 19:51

wg mnie za wcześnie dają coraz to nowsze iPhone'y. Ledwo kupię jeden za rok wyjdzie drugi - lepszy... I nie wmówicie mi, że "Nie muszę wymieniać co rok iphone'a"... Wiem to... Gdyby wszyscy tak myśleli to sprzedaż by im spadała. 3G kupiłem 3 miechy po premierze... gdybym wiedział, że wyjdzie nowszy i o wiele lepszy za kilka miesięcy oszczędził bym. Właśnie miałem zamiar sprzedać twego iphona i kupić 3gs'a(koniecznie białego :D) a tu mi wyskakują z jeszcze nowszym... mam nadzieję, że nie będzie miał więszego ekranu ani innych wymiarów... te są idealne

#48 Rodziu

Rodziu
  • 140 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 April 2010 - 19:57

Wydaje mi się, że z iPhone będzie jak z winem - im starszy, tym lepszy.

Haha dobrze to ująłeś. 2G był najsolidniejszy i mało czym się różnił od następcy...

#49 MtK

MtK
  • 111 posts

Posted 11 April 2010 - 20:18

Chcesz zrobić zdjęcie planu lekcji/ rozkładowi zajęć ? Masz ze sobą super wypasiony aparat z profesjonalnym szkłem? (szkoda, że został w domu...) MUSISZ zrobić zdjęcie i do tego jest aparat w telefonie, który w iPhone, mogłby być lepszy.

Chyba ten plan lekcji pisany czcionką 4 że masz problemy z jego jakością. Zrobiłem już kilkadziesiąt zdjęć notatek A4 pisanych 10 i 99% była czytelna z poziomu iPhone, z resztą jest to podstawowe źródło informacji, które wypadają z pamięci na egzaminach czy kolokwiach :-P Oczywiście mówię o 3Gs. Bo zapewne w 2G/3G jakoś będzie słabsza zwłaszcza przy powiększaniu.

#50 slawrumia

slawrumia
  • 1293 posts
  • SkądRumia

Posted 11 April 2010 - 20:21

jak odpowiadaja wam stare klamoty brak ram slabe procki brak gps to powinniscie tez sie cieszyc z kadym nowym modelem beda tansze w razie czego za grosze kupicie nastepny. sam sprzedam nieco mlodszy ale rownie stary 3g z pleckami bateria 2250 trzyma drugie tyle za 700zl

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users