Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Kamera z przodu oraz lampa błyskowa w nowym iPhonie

• Please log in to reply
67 replies to this topic

#1 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 April 2010 - 19:02

Posted Image
W iPhone SDK 4.0 znaleziono pliki, które świadczą o tym, że iPhone kolejnej generacji będzie posiadał kamerkę z przodu oraz lampę błyskową LED.

O tym, że pojawi się kamerka z przodu, świat poinformował serwis TUAW.com. Wgrali oni do iPhone z betą oprogramowania 4.0 aplikację, która pokazuje aktualnie uruchomione procesy. Jednym z nich był - niedostępny w wersjach 3.x.x - iChatAgent.

Posted Image

iChat to aplikacja przeznaczona dla komputerów Mac, która umożliwia wideokonferencje. Ujawnienie działania procesu iChatAgent na sofcie 4.0 jest jedynie potwierdzeniem plotek, które od dawna krążyły po sieci. Prawdopodobieństwo, że następca iPhone 3GS będzie posiadał kamerkę z przodu znacznie wzrosło.

Kolejnym, równie ciekawym odkryciem w SDK 4.0, są trzy nietypowe pliki, które na poniższym zdjęciu zaznaczone są na fioletowo:

Posted Image

Jak sugerują nazwy poszczególnych plików, iPhone zyska nowe polecenia. Odpowiadają one za tryby wykonywania zdjęć. Takie frazy jak Flash czy Torch oznaczają, że iPhone do uruchomienia konkretnego trybu, będzie wymagał dodatkowego urządzenia – tutaj widzimy, że akurat lampy błyskowej.

To dopiero początek plotkowania. Najnowsze SDK premierę miało dopiero wczoraj, więc możemy się przygotować na to, że w najbliższym czasie będziemy zasypywani coraz to bardziej zaskakującymi możliwościami przyszłej wersji telefonu Apple.

Źródło: SIMBlog.pl via TUAW.com

Polecamy także: MyApple: Nowy model iPhone'a - czego możemy się spodziewać? - Apple

#2 ssebal

ssebal
  • 990 posts

Posted 10 April 2010 - 23:54

Jak miło.

#3 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 10 April 2010 - 23:56

iPad i iPod Touch tez miał mieć kamerkę z przodu do wideo konferencji. Po przedniej kamerze została tylko piękna pusta przestrzeń w ramie urządzenia ;)

#4 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4943 posts
  • SkądKraków, PL

Posted 11 April 2010 - 00:14

iPad i iPod Touch tez miał mieć kamerkę z przodu do wideo konferencji. Po przedniej kamerze została tylko piękna pusta przestrzeń w ramie urządzenia ;)

Teraz dodadzą kamerkę i będą trąbić o nowym rewolucyjnym iPhone 3G V (V jak Videocolling).

#5 tmkszlc

tmkszlc

• 1846 posts
  • SkądSzczecin, PL

Posted 11 April 2010 - 00:33

rzymianin, cos z tym V w nazwie moze byc ;p

mnie osobiscie sie podoba, ze iphone idzie do przodu, no bo jest skejp ale brakuje troszku tej kamerki z przodu bo po wifi to mozna sobie spokojnie pogadac by bylo, nie wiem jak 3g bo nie testowalem nigdy tak.

i tak nie bede mial nowego iphona xD

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 11 April 2010 - 00:41

Teraz dodadzą kamerkę i będą trąbić o nowym rewolucyjnym iPhone 3G V (V jak Videocolling).

Bardzo prawdopodobne. to będzie rewolucja. Już widzę te kolejki na 5av w NY w oczekiwaniu na nowy produkt Apple. Kamera wow ;)

#7 Kuras77

Kuras77
  • 191 posts

Posted 11 April 2010 - 02:04

Po co ten sarkazm - jasne, że to nie będzie żadna rewolucja ale (spóźniona) ewolucja. Mam nadzieję, że kamerka będzie przynajmniej tej samej jakości co w Nokiach (N95, N97, N82) czyli 5MP i przyzwoity jak na telefon obiektywik. Chciałbym też, by zamiast diody była prawdziwa lampa xenonowa jak w Nokii N82 - różnica między diodową (nawet x2) jest kolosalna. Poniżej dowody - zdjęcia testowe z iPhone 3GS, Nokii N82 i Nokii97 Mini:

Picasa Web Albums - Paweł- Test aparatu

#8 kiler129

kiler129
  • 403 posts
  • SkądSiedlce

Posted 11 April 2010 - 03:37

Chciałbym też, by zamiast diody była prawdziwa lampa xenonowa

Idiotyzm, żre strasznie baterię i nie posłuży jak zazwyczaj jej się używa czyli jako latarki.

#9 orius

orius
  • 370 posts
  • SkądJastrzębie-Zdrój, PL

Posted 11 April 2010 - 07:34

O, to może go sobie kupie za jakieś 10 lat. :P

#10 Mattcabb

Mattcabb
  • 43 posts

Posted 11 April 2010 - 09:18

a co do tego procesu iChat, to nie musi to być odpowiedzialne za wideokonferencje. to może być po prsotu agent komunikatora odpowiedzialny za to, żeby się wyświetlały wiadomości w czasie rzeczywistym. taka uboga wersja iChata z osx.

#11 xinoxie

xinoxie
  • 321 posts

Posted 11 April 2010 - 09:54

Myśle że jednak ta kamera z przodu będzie a co do flasha to raczej jako akcesorium z własnym zasilaniem podłączane do portu, takie rozwiązanie po pierwsze zmniejsza cene a po drugie kto potrzebuje to kupuje i po trzecie nie ciągnie baterii i tak prądożernego iPhone'a. Co do iChat'a to myślę że jednak zrobią wideorozmowy jeżeli kamera będzie to dlaczego nie. A nazywać się będzie iPhone V :) czyli niby videocall ale jednak jakby 5-ta generacja :D (czyli jak z 3 zrobić 5 :) Marketing taki.

#12 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 11 April 2010 - 09:56

Po co ten sarkazm - jasne, że to nie będzie żadna rewolucja ale (spóźniona) ewolucja. Mam nadzieję, że kamerka będzie przynajmniej tej samej jakości co w Nokiach (N95, N97, N82) czyli 5MP i przyzwoity jak na telefon obiektywik. Chciałbym też, by zamiast diody była prawdziwa lampa xenonowa jak w Nokii N82 - różnica między diodową (nawet x2) jest kolosalna. Poniżej dowody - zdjęcia testowe z iPhone 3GS, Nokii N82 i Nokii97 Mini:

Picasa Web Albums - Paweł- Test aparatu

Dla mnie zdjęcia które pokazałeś są o wiele gorszej jakości niż z iPhone. Piękne ziarno prezentuje ta Nokia N97. widać je nawet po zmniejszeniu obrazka. W iPhone tego nie uświadczysz, a tam nie ma flasha i jest "tylko" 3Mpx aparacik.

#13 BlackSimon

BlackSimon
  • 240 posts
  • SkądPrzecław

Posted 11 April 2010 - 10:02

Ja nie mogę jak teraz wszyscy trąbią, że soft 4.0 nie będzie na 2G to jak ceny 2G od razu spadły na allegro :)

#14 welsh

welsh
  • 298 posts
  • Skądlubuskie

Posted 11 April 2010 - 10:03

lampa błyskowa LED haha ale wspaniale a zwłaszcza przydatne rozwiązanie,(powinno się to nazywać doświetlenie które i tak nic nie daje)

#15 McYack

McYack
  • 354 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 April 2010 - 10:08

A nazywać się będzie iPhone V :) czyli niby videocall ale jednak jakby 5-ta generacja :D (czyli jak z 3 zrobić 5 :) Marketing taki.

To bedzie 4 generacja iPhone'a, a nie 5

#16 Jax

Jax
  • 462 posts
  • SkądDolina Muminków

Posted 11 April 2010 - 10:37

Lampa to zbytek, kamerka z przodu? hmm, miałem pare lat temu w htc, dwa razy użyłem w dwa lata, tez zbytek. Korzystanie ze skype? mam w domu komputer z kamerka do skype, a na zewnątrz po to jest telefon.

#17 szymonvader

szymonvader
  • 557 posts
  • SkądBędzin

Posted 11 April 2010 - 10:55

jak czytam o tych aparatach i porownania diody czy lampy blyskowe to smiac mi sie chce. Kupcie sobie SB-900 to napewno lepiej doswietlicie sobie zdjecia. Tak na serio wszelkie diody i kamerki na okolo aparatu to bedny gadzet, ktorego i tak praktycznie sie nie uzywa. Kolega wyzej bardzo madrze napisal w domu ma komputer do skypa a poza telefon.

#18 pigmejek

pigmejek
  • 50 posts

Posted 11 April 2010 - 11:28

Po co mi mega aparat w telefonie? Profesjonalne zdjęcia to się lustrzanką zrobi..

#19 Numb

Numb
  • 256 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 April 2010 - 11:54

Jak to czwarta generacja? iPhone 1 generacji, 2 generacji, 3 generacji, 3gs (który wg mnie jest już czwarty z kolei) no i teraz będzie 5 generacja. Czwarta generacja. Ciekawe czy ten "flash" rzeczywiście doświetli zdjęcia... @down mea culpa

#20 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 11 April 2010 - 11:55

Jak to czwarta generacja? iPhone 1 generacji, 2 generacji, 3 generacji, 3gs (który wg mnie jest już czwarty z kolei) no i teraz będzie 5 generacja.

1. iphone
2. iphone 3g
3. iphone 3gs

kolejny bedzie 4 generacji

#21 wsciekly

wsciekly
  • 335 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 11 April 2010 - 11:59

Ciekawy jestem bardzo jak będzie wyglądał 4G i jaka zaporowa cenę dadzą

#22 Adi21

Adi21
  • 367 posts
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Posted 11 April 2010 - 12:00

Całe szczęście że nie wymieniałem telefonu jeszcze :) Po premierze nowego iPhona się weźmie. Co do kamerki bajer dobry ale bez dock raczej będzie mało wykorzystywany bo kto będzie telefon trzymać w ręku non stop. Co do flash pomysł dobry nocne zdjęcia powinny lekko się poprawić lub w mało naświetlonym pomieszczeniu.

#23 wannamb

wannamb
  • 249 posts
  • SkądKalisz

Posted 11 April 2010 - 13:58

A kiedy można spodziewać się nowego ip? Zawsze premiera była w czerwcu wiadomo już coś o tym?

#24 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 11 April 2010 - 14:03

Ta, kamera 5mpx i lampa blyskowa, koniecznie chcecie przeksztalcic iphone w kolejną shitnokię?

#25 borsuk1

borsuk1
  • 1450 posts
  • SkądWarszawa

Posted 11 April 2010 - 14:05

@up, były spekulacje już o "dokładnej" dacie WWDC w czerwcu. Na bank dadzą podczas WWDC nowego iPka. A co do wyglądu to myślę ze taki iPadowy. Jeżeli chodzi o ta lampe to już z kimś na blogu Norbiego się o tym klocilem ze to nie potrzebne i lepsza jakość jest na iPhone. A wideorozmowy to sprawdza się znów w USA. W Europie ew. Skype.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users