Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PYM Player 4: biblioteka i eksport do iPhone'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
130 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregory

Gregory


  • 2 714 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 27 marca 2010 - 20:15

Dołączona grafika
Jest już dostępny nowy PYM Player 4
wersja 4.0.0

Dołączona grafika



Oto podstawowe zmiany w stosunku do poprzedniej wersji:

— biblioteka, pozwalająca uporządkować posiadane filmy i seriale,
— możliwość użycia zewnętrznej ścieżki dźwiękowej,
— obsługa mencodera: możliwość eksportowania filmów z napisami np. w formacie dostosowanym do iPhone'a,
— możliwość korygowania opóźnienia dźwięku filmów w bibliotece,
— możliwość korygowania proporcji obrazu filmów w bibliotece,
— obsługa aluminiowego pilota Apple i systemu 10.6,
— nowy tryb przeglądania biblioteki na pełnym ekranie (z efektami 3D i odbiciami),
— możliwość użycia kilku różnych napisów z katalogu z filmem i przełączania ich środkowym przyciskiem pilota,
— usługa systemowa do pobierania napisów z NapiProjektu,
— kategoria „Filmy na teraz”, pozwalająca m.in. na korzystanie z filmów bez trwałego dodawania ich do biblioteki,
— automatyczne sprawdzanie uaktualnień,
— pobieranie okładek seriali TV z serwisu TheTVDB.com,
— szczegółowa pomoc hipertekstowa, której nikt nie czyta (z obrazkami, których nikt nie ogląda).

Oprócz powyższych jest także jedna dodatkowa rzecz: oglądanie filmów stało się faktem społecznym.
Dzięki obsłudze serwisu Blip można polecać znajomym ulubione filmy, wraz z opcjonalnym publikowaniem ich miniaturek.

Eksportowanie filmów wykonywane jest za pomocą mencodera. Należy umieścić posiadaną kopię tegoż programu
w katalogu /Biblioteki/Application Support/PYM/bin (np. skompilowaną samodzielnie z optymalizacją do używanego
sprzętu) lub pozwolić PYM Playerowi zająć się pobraniem i instalacją.

Do wyświetlania biblioteki na pełnym ekranie PYM Player używa funkcji dostępnych tylko w systemie Snow Leopard.
W starszych systemach (10.4 i 10.5) funkcjonalność pozostaje taka sama, nie ma jedynie efektów 3D oraz odbić.

Obecna wersja programu wymaga systemu 10.4 (zalecany 10.6) i komputera z procesorem Intel lub PPC.
Zapraszam: PYM: Wstepniak


Dołączona grafika



#2 Therioon

Therioon
  • 4 280 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 27 marca 2010 - 20:27

lux torpeda thanks

#3 Konrado

Konrado

  • 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 27 marca 2010 - 23:15

Zacząłem pobierać, ale strasznie wolno idzie :D

#4 shrek2oo7

shrek2oo7
  • 1 491 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 marca 2010 - 23:40

Kurcze, naprawdę wolno idzie. Czy mógłby ktoś wrzucić to na jakiś hosting?

---- Dodano 27-03-2010 o godzinie 23:52 ----
Dla chętnych mirror:
http://dl.dropbox.co...ymplayer400.zip

#5 Gregory

Gregory


  • 2 714 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 29 marca 2010 - 15:22

Najnowszą wersję, czyli PYM Player 4.0.0 (kompilacja 77) z poprawionym błędem dotyczącym
zamykania się programu po wyłączeniu w preferencjach automatycznego otwierania biblioteki
wrzuciłem także na Sendspace, może to coś pomoże na zatkany serwer.

#6 Konrado

Konrado

  • 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 29 marca 2010 - 15:47

Gregory, gdzie jest trzymany plik konfiguracyjny Pym Playera? Chciałbym sobie skopiować z drugiego konta użytkownika, ale nie wiem gdzie szukać. W User/Library/Application Support nie widzę.

#7 Gregory

Gregory


  • 2 714 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 29 marca 2010 - 16:21

Plik konfiguracyjny: ~/Biblioteki/Preferences/pym.pymplayer4.preferences. Plik biblioteki: ~/Biblioteki/Application Support/Biblioteka PYM Playera.pymlib.

#8 blazejj

blazejj
  • 159 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 29 marca 2010 - 16:33

Czy w nowej wersji nie można wyłączać*filmu za pomocą cmd+q? We wcześniejszej wersji ten skrót klawiszowy działał. + program odtwarza filmy bez problemu gdy w preferencjach mamy włączone napisy, natomiast gdy je wyłączę to film odpala na 2 sekundy i wyrzuca do findera. Ktoś ma podobny problem?

#9 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 marca 2010 - 18:24

Jakby ktoś chciał to daje link na Rapida bo z tych serwerów idzie super wolno ;)
=> RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting

#10 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 19 910 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 29 marca 2010 - 21:46

Przetestowałem wczoraj. Przy próbie pobrania napisów z NapiProjektu program się wywalał (Snow Leopard 10.6.2). Wskazówka: to nie przez brak tychże, bo QNapi jest ściągało poprawnie. @Gregory: i jeszcze jedno ważne (dla mnie przynajmniej) pytanie: macie w planach wrzucenie angielskiej wersji interfejsu? Mam jakieś takie 'zboczenie', że _wszystko_ w komputerze i telefonie muszę mieć po angielsku, PYM Player brzydko od tego odstaje :(

#11 FaFaL

FaFaL
  • 72 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 30 marca 2010 - 15:47

Witam gdy brak internetu program usilnie próbuje pobrać napisy. Mam wtedy czarny ekran i mogę czekać, jeśli w tym czasie podłączę internet to wszystko idzie do przodu. Pomijając tę drobną niedogodność to program jest super.

#12 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 30 marca 2010 - 15:53

Gregory - dzieki za ten program! Uzywam PYM Playera od wersj 2.x i nie zamienie go na nic innego!

#13 Gregory

Gregory


  • 2 714 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 31 marca 2010 - 10:07

program odtwarza filmy bez problemu gdy w preferencjach mamy włączone napisy, natomiast gdy je wyłączę to film odpala na 2 sekundy i wyrzuca do findera. Ktoś ma podobny problem?


Zawsze, czy tylko w przypadku jednego filmu?
Gdy wyłączone jest w ogóle wyświetlanie napisów, czy tylko pobieranie z NapiProjektu?
Odtwarzanie się rozpoczyna (widać film) i po 2 sekundach przerywa, czy tylko widać czarny ekran?
Czy w Konsoli pojawiają się jakiekolwiek informacje? (wpisz „pym” w polu wyszukiwania)
Czy wylatuje tylko mplayer (przerywa odtwarzanie, ale PYM Player nadal działa), czy również PYM Player?
Czy PYM Player wylatuje z jakimkolwiek komunikatem, np. standardowym systemowym raportem,
czy nie ma żadnego komunikatu?
Czy był to film otwierany z biblioteki, czy z dysku?

Przetestowałem wczoraj. Przy próbie pobrania napisów z NapiProjektu program się wywalał (Snow Leopard 10.6.2). Wskazówka: to nie przez brak tychże, bo QNapi jest ściągało poprawnie.


Zawsze, czy tylko w przypadku jednego filmu?
Jaką nazwę miał plik z filmem i jaka była ścieżka dostępu?
Czy był to film otwierany z biblioteki, czy z dysku?
Czy zmieniałeś położenie katalogu na napisy lub pliku biblioteki?
Czy używasz konta użytkownika, czy administratora?
Czy program wywalił się z komunikatem, czy bez?

@Gregory: i jeszcze jedno ważne (dla mnie przynajmniej) pytanie: macie w planach wrzucenie angielskiej wersji interfejsu? Mam jakieś takie 'zboczenie', że _wszystko_ w komputerze i telefonie muszę mieć po angielsku, PYM Player brzydko od tego odstaje :(


Na razie nie mam takich planów, nie chce mi się tego wszystkiego tłumaczyć ;) Wolę dodać nowe funkcje. Może kiedyś.

Witam
gdy brak internetu program usilnie próbuje pobrać napisy. Mam wtedy czarny ekran i mogę czekać, jeśli w tym czasie podłączę internet to wszystko idzie do przodu.
Pomijając tę drobną niedogodność to program jest super.


Naciśnięcie Esc powinno przerwać oczekiwanie na napisy, jeżeli na ekranie widoczny jest napis
„Szukam napisów w NapiProjekcie”. Jeżeli ekran jest czarny, nie ma takiego napisu, a program
nie reaguje na naciskanie Esc, być może źle działa wykrywanie połączenia internetowego.
Otwórz preferencje, kliknij w zaawansowane (pierwsza ikona od dołu) i wyłącz „Wykrywaj
połączenie internetowe”.

#14 blazejj

blazejj
  • 159 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 31 marca 2010 - 19:43

Zawsze, czy tylko w przypadku jednego filmu?

Sytuacja ma miejsce zawsze.

Gdy wyłączone jest w ogóle wyświetlanie napisów, czy tylko pobieranie z NapiProjektu?

Wyłączone jest wyświetlanie napisów.

Odtwarzanie się rozpoczyna (widać film) i po 2 sekundach przerywa, czy tylko widać czarny ekran?

Odtwarzanie się rozpoczyna, słychać dźwięk, ekran jest czarny.

Czy w Konsoli pojawiają się jakiekolwiek informacje? (wpisz „pym” w polu wyszukiwania)

brak informacji.

Czy wylatuje tylko mplayer (przerywa odtwarzanie, ale PYM Player nadal działa), czy również PYM Player?

Wylatuje tylko mplayer.

Czy PYM Player wylatuje z jakimkolwiek komunikatem, np. standardowym systemowym raportem,
czy nie ma żadnego komunikatu?

Brak komunikatu.

Czy był to film otwierany z biblioteki, czy z dysku?

Plik pochodził z dysku.

#15 kummer

kummer
  • 1 941 postów
  • SkądBydgoszcz,Osielsko

Napisano 01 kwietnia 2010 - 04:38

A najlepsze że pobiera również napisy srt.

#16 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 19 910 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 01 kwietnia 2010 - 05:40

1) Zawsze, czy tylko w przypadku jednego filmu?
2) Jaką nazwę miał plik z filmem i jaka była ścieżka dostępu?
3) Czy był to film otwierany z biblioteki, czy z dysku?
4) Czy zmieniałeś położenie katalogu na napisy lub pliku biblioteki?
5) Czy używasz konta użytkownika, czy administratora?
6) Czy program wywalił się z komunikatem, czy bez?


Ponumerowałem, żeby nie robić quote co moment ;-) Zatem:

1) w przypadku trzech - tyle mam na dysku, dla nich mogę testować;
2) Lost.S06E10.720p.HDTV.X264-DIMENSION.mkv, flashforward.s01e11-e12.repack.720p.hdtv.x264-2hd.mkv, flashforward.s01e13.720p.hdtv.x264-ctu.mkv - wszystkie w ~/Desktop;
3) pliki były dodane do biblioteki, ale otwierałem przez Narzędzia -> pobierz napisy i wskazywałem ręcznie;
4) nie
5) administratora;
6) bez. W logach:
4/1/10 6:30:19 AM [0x0-0x45f45f].com.pym.PYM Player[7305] App.HandleAppleEvent:actv
4/1/10 6:30:19 AM [0x0-0x45f45f].com.pym.PYM Player[7305] App.HandleAppleEvent:oapp
4/1/10 6:30:51 AM [0x0-0x45f45f].com.pym.PYM Player[7305] PYM_PLAYER_FORCE_QUIT:0

#17 Gregory

Gregory


  • 2 714 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 01 kwietnia 2010 - 09:16

otwierałem przez Narzędzia -> pobierz napisy i wskazywałem ręcznie


A spróbuj wyłączyć przekształcanie napisów na srt (opcja w oknie narzędzi).

#18 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 19 910 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 02 kwietnia 2010 - 14:35

Próbowałem już wcześniej, dokładnie to samo.

#19 mbytom

mbytom
  • 404 postów

Napisano 11 kwietnia 2010 - 20:51

Ja mam dokladnie to samo jak ftpd - przy napisach wywala program - zero komunikatow i robie dokladnie tak samo jak ftpd Mam 10.6.3 Gregory - co zrobic zeby tak sie nie dzialo?

#20 Gregory

Gregory


  • 2 714 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 16 kwietnia 2010 - 19:05

Wrzuciłem na PYM (jest też mirror na Sendspace, jakby co) nową wersję: 4.0.1, zawiera parę poprawek
i drobnych zmian, m.in.:

- działa na iMacu G3 (niestety nie wszystkie funkcje),
- w wyeksportowanych filmach używana jest czcionka lepiej wyglądająca na ekranie iPhone'a,
- działa automatyczne sprawdzanie uaktualnień.

...i inne. Być może ten problem z pobieraniem napisów też zniknął. Jeśli nie, to otwórzcie preferencje
PYM Playera z wciśniętym klawiszem alt, wtedy w zaawansowanych preferencjach będzie opcja
zapisywania w dzienniku systemowym szczegółów dotyczących pracy programu. Zaznaczcie ją sobie,
zróbcie to, co powoduje przykrość, po czym odpalcie Konsolę i prześlijcie mi to, co tam się pojawiło.
To mi pomoże ustalić, w którym dokładnie miejscu jest problem. A, w Konsoli trzeba kliknąć we
„Wszystkie komunikaty” i wpisać „pym” w okienku wyszukiwania.

One more thing: na podstawie otrzymanych maili wnoszę, że warto przypomnieć o usłudze systemowej
instalowanej przez PYM Playera:

Dołączona grafika

Można pobierać napisy bezpośrednio z Findera, wystarczy zaznaczyć film i wybrać Usługi > Pobierz
napisy lub nacisnąć klawisze Command-Shift-P. Polecenie do menu kontekstowego można dodać
w Snow Leopardzie: Preferencje systemowe > Klawiatura > Skróty klawiszowe > Usługi.

#21 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 19 910 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 17 kwietnia 2010 - 01:46

Działa u mnie - zarówno dwuklik w 'Bibliotece', który na początku 'szuka napisów w NapiProjekcie' jak i klikanie z palca w Narzędzia -> Pobierz napisy. Btw. dwa pytanka: 1) gdzie to trzyma zassane napisy? Usunąłbym te ściągnięte dla testu, a opcja 'otwórz katalog z napisami' nie działa; 2) tak sobie szukając napisów, o które pytam w 1) zerknąłem do ~/Library/Application Support/Biblioteka PYM Playera.pymlib i zaciekawiło mnie, na podstawie czego pliki związane z danym filmem (.info i .jpg) są wrzucane do katalogów A, B lub C? Bo nie po nazwie - flashforward raczej nie jest na 'A' ;-)

#22 Gregory

Gregory


  • 2 714 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 19 kwietnia 2010 - 21:09

Działa u mnie - zarówno dwuklik w 'Bibliotece', który na początku 'szuka napisów w NapiProjekcie' jak i klikanie z palca w Narzędzia -> Pobierz napisy.


Cudownie. Czyli problem rozwiązany.

Btw. dwa pytanka:
1) gdzie to trzyma zassane napisy? Usunąłbym te ściągnięte dla testu, a opcja 'otwórz katalog z napisami' nie działa;


Jak otwierasz film z Findera (dwuklik lub przeciągnięcie do ikony PYM Playera), to napisy pobierane
są do katalogu z napisami, domyślnie ~/Dokumenty/PYM Player — napisy.

Jak otwierasz film z biblioteki, to napisy pobierane są do biblioteki.

Jak pobierasz napisy w Finderze przez Command-Shift-P lub Usługi > Pobierz napisy, to pobierane
są do tego samego katalogu, w którym jest film.

Jak pobierasz napisy za pomocą okna narzędzi, to pobierane są do katalogu z napisami (tak, jak
z Findera), po czym wyświetlane jest pytanie, czy chcesz skopiować je do katalogu z filmem.

2) tak sobie szukając napisów, o które pytam w 1) zerknąłem do ~/Library/Application Support/Biblioteka PYM Playera.pymlib i zaciekawiło mnie, na podstawie czego pliki związane z danym filmem (.info i .jpg) są wrzucane do katalogów A, B lub C? Bo nie po nazwie - flashforward raczej nie jest na 'A' ;-)


Ale... ale tam nie wolno zaglądać! :)

Katalogi odpowiadają domyślnie utworzonym po uruchomieniu kategoriom. Katalog A odpowiada
kategorii Filmy, katalog B kategorii Seriale, katalog C kategorii Teledyski. Więc jak dodasz
FlashForward do kategorii Filmy, to plik .info pojawi się w katalogu A. Oczywiście po dodaniu
nowych kategorii i grup oraz usunięciu starych sytuacja się komplikuje.

Nie szukaj tych automatycznie pobranych napisów po dysku, zaznacz plik w Finderze i naciśnij
Command-Shift-P, a obok niego pojawią się napisy w formacie .txt i .srt, gotowe do odtwarzania
np. w QuickTime Playerze (z Perianem).

+ program odtwarza filmy bez problemu gdy w preferencjach mamy włączone napisy, natomiast gdy je wyłączę to film odpala na 2 sekundy i wyrzuca do findera. Ktoś ma podobny problem?


To musi być jakiś problem z samym mplayerem. U mnie wszystko działa OK. Spróbuj wyłączyć
opcję „Użyj nowego sposobu wyświetlania napisów” w preferencjach — czy to coś zmienia?

#23 ftpd

ftpd

    Nie.


  • 19 910 postów
  • Płeć:
  • SkądPoznań

Napisano 19 kwietnia 2010 - 21:30

Cudownie. Czyli problem rozwiązany.


A figę. Dzisiaj spróbowałem (póki co nie przestawiłem się na PYM Playera) i znów wykrzacza. W systemie nie zmieniło się nic. Działa tylko dwuklik na film w bilbiotece.

Jak otwierasz film z Findera (dwuklik lub przeciągnięcie do ikony PYM Playera), to napisy pobierane są do katalogu z napisami, domyślnie ~/Dokumenty/PYM Player — napisy.


Nie założył mi się taki katalog, nigdy. Jadę na defaultowych ustawieniach Playera, mam prawo zapisu w ~/Documents. Myślałem, że może kwestia lokalizacji i chce pisać do ~/Dokumenty, ale po założeniu takiego katalogu nie zmieniło się nic.

Jak otwierasz film z biblioteki, to napisy pobierane są do biblioteki.


Czyli gdzie fizycznie na dysku? I czy usunięcie filmu z bilbioteki automatycznie je wykasowuje?

Jak pobierasz napisy w Finderze przez Command-Shift-P lub Usługi > Pobierz napisy, to pobierane są do tego samego katalogu, w którym jest film.


Tego nie stestowałem - jak kiedyś działał, nie pobierałem z Findera.

Jak pobierasz napisy za pomocą okna narzędzi, to pobierane są do katalogu z napisami (tak, jak z Findera), po czym wyświetlane jest pytanie, czy chcesz skopiować je do katalogu z filmem.


Mnie o nic nie pytało, w katalogu z filmem mam nadal tylko film.


Ale... ale tam nie wolno zaglądać! :)


Przepraszam Wujku ;-)

Katalogi odpowiadają domyślnie utworzonym po uruchomieniu kategoriom. Katalog A odpowiada kategorii Filmy, katalog B kategorii Seriale, katalog C kategorii Teledyski. Więc jak dodasz FlashForward do kategorii Filmy, to plik .info pojawi się w katalogu A. Oczywiście po dodaniu nowych kategorii i grup oraz usunięciu starych sytuacja się komplikuje.


Dzięki za wyjaśnienie.

#24 Gregory

Gregory


  • 2 714 postów
  • Skądᴧ̊

Napisano 19 kwietnia 2010 - 21:56

A figę. Dzisiaj spróbowałem (póki co nie przestawiłem się na PYM Playera) i znów wykrzacza. W systemie nie zmieniło się nic. Działa tylko dwuklik na film w bilbiotece.


OK. W takim razie włącz logowanie: PYM Player > Preferencje (z wciśniętym alt) > zaawansowane,
opcja na samym dole okna, spróbuj pobrać napisy z okna narzędzi (tak, żeby wyleciał) i prześlij
mi wszystkie raporty com.pym z Console.app.

Nie założył mi się taki katalog, nigdy. Jadę na defaultowych ustawieniach Playera, mam prawo zapisu w ~/Documents. Myślałem, że może kwestia lokalizacji i chce pisać do ~/Dokumenty, ale po założeniu takiego katalogu nie zmieniło się nic.


A spróbuj wskazać w preferencjach zaawansowanych istniejący katalog.
Albo kliknij w przycisk Wyzeruj obok pola z katalogiem napisów w tym panelu preferencji.

Czyli gdzie fizycznie na dysku? I czy usunięcie filmu z bilbioteki automatycznie je wykasowuje?


Fizycznie w tym katalogu, do którego nie wolno zaglądać ;)
Usunięcie filmu z biblioteki powinno je kasować.

Tego nie stestowałem - jak kiedyś działał, nie pobierałem z Findera.


To bardzo wygodna funkcja. Poza tym skoro u Ciebie coś się stało z tym katalogiem na napisy,
to pobieranie z Findera może działać, bo całkowicie pomija ten katalog.

#25 macieks72

macieks72

  • 9 873 postów

Napisano 19 kwietnia 2010 - 22:24

Ale kurka kombinacje, prawie jak w linuksowym sofcie ;)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych