Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPod - pierwsze kroki

• Please log in to reply
1077 replies to this topic

#126 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 07 February 2007 - 23:38

doszedles powiadasz... zapewne w ten sposob zaznaczasz ktore utwory maja sie synchronizowac z ipodem, ale nie wiem na pewno, nie uzywam synchronizacji bo cala muzyke mam na ipodzie :)

#127 hunterka1410

hunterka1410
  • 8 posts

Posted 09 February 2007 - 17:47

Co zrobić kiedy podczas przenoszenia zdjęć ciągle pisze ,że niektóre nie mogły zostać przeniesione ,ponieważ iPod by ich nie odczytał. Problem w tym ,że tak pisze przy każdym synchronizowaniu i przez to nie mam żadnych zdjęć. Nie mogę zapisać żadnego zdjęcia na iPoda ,a kiedy zapisałam film (skonwertowany) to pokazuje mi się początek filmu jako obrazek z boku ,tak jak przy muzyce i owszem jest dźwięk ale obraz dalej sobie jest ten sam...czyli początek filmu...

#128 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 February 2007 - 21:23

ad1 sprawdz czy zdjecia sa w obslugiwanym przez ipoda formacie, jesli sa i w dalszym ciagu nie dzialaja to sprobuj przepisac jakies zdjecie do tego samego formatu np jpg>jpg, program dowolny, nie wiem jaki system operacyjny ale nawet windowsowy paint ma mozliwosc zapisu do jpg ad2 zle skonwertowany film?

#129 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 09 February 2007 - 21:41

wlanie robie temat o restore ...

#130 51m0n

51m0n
  • 6980 posts

Posted 09 February 2007 - 21:44

wlanie robie temat o restore ...

To się chwali ;) W sumie to zauważyłem, że w temacie Problem z iPod? Zanim zadasz pytanie - PRZECZYTAJ! też to jest, ale ze względu na dużą liczbę pytań, myślę że dwa razy napisać nie zaszkodzi.

#131 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 09 February 2007 - 22:47

ok zrobione - dodane nowe wiadomości

pytanie do modów :
czy jest możliwość stosowania znaczników:
[youtube][/youtube]
oraz 
[google][/google] 

#132 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 10 February 2007 - 00:17

warto by bylo wspomniec przy menu serwisowym o disk mode koniecznym przy robieniu restore jesli cos nam sie skopie z softem

#133 giancardi

giancardi
  • 77 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 03:30

Witam. W następnym tygodniu będe miał Ipoda mini. Już dziś zacząłem na itunes robić sobie playlisty. Jednak czytam tutaj i coraz smutniejszy się robię, że to nie będzie wyglądać tak ładnie. Otóż, na itunes zrobiłem sobie pięknie Folder w playlistach: Rap Potem kolejno (foldery w folderze rap) Wykonawca Album Smart Playlista. Chciałbym sie spytać czy na ipodzie będzie widać własnie tak: Rap-Big Pun-Yeeeah Baby-Playlista(czyli wszystkie piosenki) czy może po prostu będzie Rap i w tym wszystkie smart playlisty nawalone? Jeszcze jedno. Jak tworzę playlistę to czy muszę zawsze posługiwać sie tym badziewem co wyszukuje z biblioteki? Nie mogę jakoś powybierać sobie z biblioteki pojedynczych kawałków? Muszę wpisywać na każdą piosenkę Album/Artist/Date czy co tam? Jestem generalnie przerażony tym skomplikowanym sposobem obsługi ipoda. Z góry dzięki za odpowiedź.:)

#134 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 11 February 2007 - 09:27

szczerze to playlisty z gatunkami są niepotrzebne wystarczą BARDZO DOBRZE wypełnione tagi z utworami (czyli utwor album wykonawca numer tracku genere itp) jak to powypełniasz to itunes Ci to sam posegreguje wystarczy ze klinkniesz mu według którego z w/w kryteriów ma ci posegregować... a na ipodzie masz takie kategorie w dziale muzyka -listy odtwarzania -wykonawcy -albumy -utwory -gatunki -kompozytorzy także myśle ze to jest na tyle dobre ze nie trzeba sie męczyć z playlistami

#135 giancardi

giancardi
  • 77 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 13:04

Aha. Czyli wychodzi na to, że bez sensu robiłem tak ślicznie foldery? Bo wg Ciebie będzie widać Playlisty, czyli powiedzmy w moim wypadku wszystkie albumy będzie po prostu widać ( bo ja to tak zrobiłem ). A co wtedy z folderami? Ipod je pomija po prostu? Nawet jak zrobie "podfolderów" z 10 to będą tylko playlisty? No dobrze, ale w takim razie muszę wypełnić wszystkie tagi w itunes. A dodawanie do playlisty jest tylko wedle tej wyszukiwarki według typu, wykonawcy, daty itp? Czyli jeżeli chcę aby powiedzmy Eminem jedna piosenka plus Snoop jedna plus Edyta Górniak (:D) jedna to muszą mieć te utwory coś wspólnego? Przecież to prawie niewykonalne. :) A jak to zrobić żeby w playliście było więcej niż 1 piosenka??!! Bo jak robię "+" i wpisuję drugie coś co chcę dodać to mi się robi untitled playlsit wyświetla i jest pusta.:( A jak wpiszę jednego wykonawcę tylko czy album czy co tam to działa i jest. Na dobrą stronę coś czuję trafiłem.:)

#136 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 February 2007 - 14:01

tak beda tylko playlisty co do reszty to o ile dobrze cie zrozumialem to nie korzystasz z dobrodziejstw drag'n'drop, zrob sobie playliste a pozniej przeciagnij na nia wybrane utwory z biblioteki itunes lub wprost z jakiegos folderu na dysku (dodatkowo wtedy dodadza sie automatycznie do biblioteki itunesjesli ich tam nie ma)

#137 giancardi

giancardi
  • 77 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 14:49

No właśnie w tym problem. Normalnie przecież to co mi napisałeś powinno działać. U mnie jednak jak tak próbuję to mam tylko ikonkę z kółkiem przekreślonym i mogę dodawać tylko do biblioteki. Czemu tak jest? To by był lajt totalny jakbym mógł sobie wrzucać po prostu do playlisty po przeciągnięciu.Ale jak napisałem, to nie da się u mnie zrobić. Co najwyżej z folderu windowsowego do biblioteki.:(

#138 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 11 February 2007 - 14:56

w iT jest tak ze do playlisty przeciagasz utwory znajdujace sie juz bibliotece. playlista jest wirtualnym miejscem a fizycznie pliki sa w bibliotece (tez nie dokonca ale tak latwiej to zrozumiec). jest jeszcze instytucja smartlisty w ktorej pliki same sie "dodaja" wedlug zadanych parametrow np rodzaj muzyki. podsumowujac: pliki dodajesz do biblioteki a dopiero potem "rozdzielasz" na *listy, ich mozliwosci sa naprawde imponujace :) tylko trzeba sie tym pobawic

#139 giancardi

giancardi
  • 77 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 15:00

Chwila chwila. Chyba wiem już o co chodzi. Bo ja cały czas robiłem Smart Playlist! Czyli taka w której się parametry wpisuje? Czy jak teraz mam dajmy na to 10 Smart Playlist to one mogą być skopiowane do Ipoda? Tak jak normalne playlisty? Powiedzcie, że tak bo się potne chyba z żalu. Tyle roboty.. Teraz już rozumiem. Czyli można by powiedzieć, że playlisty działają na zasadze folderu trochę, co tam wrzucę to będzie razem w Ipodzie (przy wyszukiwaniu wg playlisty).

#140 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 11 February 2007 - 15:02

brawo znalazles swietego grala itunes :D smartlisty beda zyly razem z ipodem i itunes np jezeli masz liste "rap" to gdy dodasz nowe kawalki tego rodzaju, one automatycznie znajda sie w niej a przy pierwszej synchronizacji ipod-a tez i w nim :D

#141 giancardi

giancardi
  • 77 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 15:14

Uf. Całe szczęście.:) Dzięki za pomoc.:) Jeszcze jedno pytanie. Czy w itunes tagi trzeba dla każdej piosenki oddzielnie zmieniać czy np mogę jakoś zaznaczyć 20 piosenek i tam w okienku dla każdej zmieniać od razu? Chodzi mi o to, żeby nie klikać wszystkiego oddzielnie.

#142 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 11 February 2007 - 15:18

mozesz zmieniac grupy

#143 giancardi

giancardi
  • 77 posts
  • SkądGdynia

Posted 11 February 2007 - 15:31

A co mi to da jak zmienię grupę? Chodzi o wpisanie w pole "grouping" czegoś? Chwila znalazłem już. Wystarczy "next" albo "previous" dać. Coraz bardziej ten program lubię.:D

#144 kadargo

kadargo
  • 1312 posts

Posted 11 February 2007 - 15:39

hehe :D zycze duzo radosci i zadowolenia z uzytkowania, teraz zanim zapytasz na forum sprobuj sam poszukac wiecej radosci bedzie :D

#145 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 12 February 2007 - 00:42

polecam temat maslaq'a, a tak generalnie to jak zanzaczysz kilka utworow i dasz "get info"... ;) ps ja przeciagam do playlist utwory z dysku nie bedace w bibliotece itunes i sie wrzucaja do tejze playlisty, na dodatek od razu laduja sie do biblioteki (tylko ze to u mnie calkowicie nieprzydatne jako ze z braku miejsca na dysku 90% muzyki mam ana ipodzie)

#146 voytas

voytas
  • 4 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 February 2007 - 15:47

Hi, sciagnolem program Videaor iPod Coverter, i jak po wybraniu pliku i przekonwertowaniu go ( w 50% ) pokazuje mi sie "Rozpoczynam 2gie przejscie ... Czekaj", to ja czekam juz dobre 20 min i nic :F o co chodzi ? powie mi ktos :>

#147 migrena

migrena
  • 6337 posts
  • SkądŁódź

Posted 17 February 2007 - 15:57

o to ze albo interfejs videory nie zgadza sie z tym co sie dzieje naprawde (zadne drugie przejscie nie jest rozpoczynane a tylko wyswietla sie taki komunikat) albo cos jest skopane przy samym konwertowaniu w obu przypadkach nie powinno to miec wplywu na wynik konwersji bo videora robi tzw "pelne pierwsze przejscie" czyli juz wynik pierwszego przejscia jest w pewnym sensie kompletny i nadaje sie do wrzucenia na ipoda (zreszta to jest w pierwszym poscie napisane)

#148 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 17 February 2007 - 15:59

ojojo ktos nie doczytał a starałem się tak zeby było jasno ...

#149 karlab

karlab
  • 1 posts

Posted 25 February 2007 - 20:47

maslaq albo ktokolwiek kto ma cierpliwosc do blondynek mam ipoda video i nie umiem wgrywac filmow sciagnelam videore ale co z tego jak ona jest po angielsku i jej obsluga ni w zab mi nie idzie, robie wszystko na czuja jeden film mi sie przekonvertowal ale co z tego jak nie wiem do jakiego pliku trafil i nie mam jak go do ipoda wrzucic mi juz rece opadaja pomocy bo zwariuje

#150 maslaq

maslaq
  • 2389 posts
  • SkądTychy

Posted 25 February 2007 - 21:59

dodałem wpis do filmow ostatni konvertowałem nim 3 filmy i spoko wyszło

8 user(s) are reading this topic

0 members, 8 guests, 0 anonymous users