Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Valve Steam wreszcie na mac'a!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
431 odpowiedzi w tym temacie

#251 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 27 maja 2010 - 07:20

Wypraszam sobie, Mass Effect 2 ma identyczną ocenę metacritic!

Metacritic nie pokazuje setnych czesci oceny ale sortujac zwraca na nie uwage, dodatkowo w sortowaniu w razie 'remisu' branana jest po uwage ilosc ocen. Poza tym Mass Effect 2 na PC ma srednia 94/100 nie 96/100 jak HL2 - ocene taka (96) ma 5 gier na PC z czego 3 pochodza z uniwersum Half-Life. Mow co chcesz HL2 jest najwyzej oceniana gra PC w historii :)

To co mnie denerwuje w grach na maka, to niska wydajność sprzętu, przez co brak sensownego wygładzania krawędzi na moim mbp. Strasznie kanciasto.

Wygladzanie krawedzi ma bug powodujacy zbyt duzy spadek FPS po jego wlaczeniu - zaleca sie restart gry, moze to ci pomoze. Poza tym to nie wina sprzetu a driverow ;) 10.6.4 ponoc poprawki do tych ostatnich zawiera ;)

#252 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 27 maja 2010 - 10:25

Bylo walkowane 1000 razy - TAK :D

nie dotyczy to wszystkich wersji - ja mam pudelkowe HL2 GOTY i wklepujac kod do aktywacji produktu pisze mi, ze powinienem wlozyc plyte... oczywiscie wlozenie plyty nic nie daje ;) cale szczescie przypomnialem se stary login i wlasnie HL2 mi sie sciaga :)

#253 ex3v

ex3v

• 1 884 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2010 - 10:48

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie - czy widzicie na swoich kontach Steam w liście gier TF2? Bo ja widzę gry, w które można już grać jak i gry, które jeszcze nie są przeportowane na maka. Mimo tego, na liście w ogóle nie widzę TF2! :/ Mimo, że na windowsowym steamie jest...

#254 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 27 maja 2010 - 10:49

Niektore pudelkowe wersje gier Steam wymagaja podczas pierwszej aktywacji na koncie plyty w napedzie ;)

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie - czy widzicie na swoich kontach Steam w liście gier TF2? Bo ja widzę gry, w które można już grać jak i gry, które jeszcze nie są przeportowane na maka. Mimo tego, na liście w ogóle nie widzę TF2! :/ Mimo, że na windowsowym steamie jest...

Nikt nie widzi w makowej wersji klienta TF2 na swojej liscie - zasluga zapewne trwajacych betatestow.

#255 krzysztofnieradko

krzysztofnieradko
  • 14 postów

Napisano 27 maja 2010 - 20:58

Dzisiaj próbując odpalić któregokolwiek HL2 czy to ep. 1 czy ep. 2 natknąłem się na pewien problem. Gra ładuje się tylko do poziomu menu, lecz nie wyświetla żadnych napisów - sam background i muzyczka. Spotkał się ktoś z czymś takim? Jakieś pomysły jak z tym walczyć? Dodam jeszcze, że gra odpala się w oknie, czego wcześniej nie robiła. Właśnie sprawdziłem, portal zachowuje się tak samo, nie wyświetla menu, natomiast po najechaniu na miejsce gdzie opcja w menu, powinna być i kliknięciu słychać dźwięk wybranej opcji ale nic sie nie dzieje. Czytałem, że jest jakaś łatka steam która to koryguje, lecz nic mi sie dziś nie ściągało, a steam pisze, że jest aktualny.

#256 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 27 maja 2010 - 21:23

Dzisiaj próbując odpalić któregokolwiek HL2 czy to ep. 1 czy ep. 2 natknąłem się na pewien problem. Gra ładuje się tylko do poziomu menu, lecz nie wyświetla żadnych napisów - sam background i muzyczka. Spotkał się ktoś z czymś takim? Jakieś pomysły jak z tym walczyć? Dodam jeszcze, że gra odpala się w oknie, czego wcześniej nie robiła.

Właśnie sprawdziłem, portal zachowuje się tak samo, nie wyświetla menu, natomiast po najechaniu na miejsce gdzie opcja w menu, powinna być i kliknięciu słychać dźwięk wybranej opcji ale nic sie nie dzieje.

Czytałem, że jest jakaś łatka steam która to koryguje, lecz nic mi sie dziś nie ściągało, a steam pisze, że jest aktualny.

Tutaj znajdziesz temat w ktorym ludzie wymieniaja kilka rozwiazan tego problemu: Portal Loads, but there's no main menu! - Steam Users' Forums

Z troszke innej beczki - jezeli skonczyliscie Portal, Epizod 1 lub Ep 2 to polecam przejscie ich ponownie w trybie "Developer Commentary" - jest on naprawde fascynujacy. Szkoda tylko ze HL2 nie ma tego trybu ;)

#257 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maja 2010 - 21:45

Ta, uwielbiam ten komentarz. Przecież to poezja, słuchanie przez pięć minut o tym, jakiego świetnego nowego Stridera zrobili, jak to im się udał, i jak to go zastosują w przyszłości. Gdybym tylko jeszcze widział różnicę oprócz tego że w ep1 podobno zmieniło mu się ai strzelania, a w ep2 wbudowali mu pod maskę mózg. Eeekstra.

#258 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 27 maja 2010 - 23:04

Ta, uwielbiam ten komentarz. Przecież to poezja, słuchanie przez pięć minut o tym, jakiego świetnego nowego Stridera zrobili, jak to im się udał, i jak to go zastosują w przyszłości. Gdybym tylko jeszcze widział różnicę oprócz tego że w ep1 podobno zmieniło mu się ai strzelania, a w ep2 wbudowali mu pod maskę mózg.
Eeekstra.

Mialem raczej na mysli wglad w procesy towarzyszace tworzeniu gry i ciekawe informacje na temat manipulacji graczem aby zrobil to co developer planowal. Komentarze te ukazuja ile mysli weszlo w tworzenie tej gry i co czyni ja tak dobra. Jednak nie rozumie po co ten sarkazm ;) masz zly dzien czy jak?

#259 adamvet

adamvet
  • 485 postów
  • SkądNorwich, UK

Napisano 28 maja 2010 - 10:00

Ok a ja pisze z takowym malym problemem...Zakupilem sobie Orange Box wszystko przebieglo fajnie i szybciutko...gry zaczely sie sciagac ale zawiesil mi sie komputer...uruchomilem ponownie Steam otworzyl sie pokazal mi gry w zakladce Games i od wczoraj mam Download Starting...i tyle...Czy spotkal si ektos moze z takim przypadkiem i co najlepeij teraz zrobic??Zamykanie aplikacji i otwieranie na nowo w niczym nie pomaga...A tak chcialoby sie zagrac...:(

#260 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 28 maja 2010 - 10:24

Zatrzymaj downloady, kliknij gry prawym i wybierz Delete Local Content (usun zawartosc lokalna) i odpal sciaganie ponownie.

#261 adamvet

adamvet
  • 485 postów
  • SkądNorwich, UK

Napisano 28 maja 2010 - 10:38

Dzieki wielkie za rozwiaznie i mam nadzieje ze teraz juz bede mogl sobie spokojnie sciagnac i pograc w hiciora z lat mlodosci:)

#262 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maja 2010 - 14:24

ClassicGOD - tak właściwie to i ja lubię ten komentarz, ale pewne kawałki zawierają za dużo geekowego chwalenia się func(du.pa) :) Ten Steam mało stabilny jest. Zostawiłem go na 8 godzin włączonego, a zastałem raport błędu:)

#263 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 28 maja 2010 - 18:17

Powiedzcie mi cos bo ja nie ogarniam. Czy i kiedy bede mógł pograć w CS'a po sieci normalnie jak za dawnych lat. Mam konto stema'a i na nim CS'a. Pozdrawiam

#264 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 28 maja 2010 - 18:35

Jak Valve wyda wersję dla Mac'a. Proste. A że Valve nie podaje dat premier swoich gier dla Mac'a to nie wiadomo kiedy. Poza tym będziesz mógł zagrać jeśli masz CS: Source. Starszych raczej nie wydadzą dla Mac'a.

#265 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 28 maja 2010 - 18:41

CS Sourca nie mam ale jak bedzie trzeba to kupie.

#266 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 30 maja 2010 - 10:05

a ja mam inne pytanie .... otóż w domu przy komputerze Apple mam niestety BlueConnect z limitem 15GB ... nie usmiecha mi się cały limit wywalić na gre :) Pytanie nastepujące czy bedąc podłączony w pracy poprzez Steam dla Windows mogę zassać HL plus dodatki dla Mac ?

#267 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 30 maja 2010 - 10:17

Raczej nie, bo Steam wykrywa platforme i dla niej sciaga pliki. Wiec bedziesz musial sie pomeczyc w domu ;) Nawet myslalem, czy majac plyty z Orange Boxa da sie zainstalowac gry ale lipa z tego wyszla...

#268 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 30 maja 2010 - 10:31

Jezeli sciagnie gre na pc a nastepnie wrzuci pliki w odpowiednie miejsca na maku to steam powinien dociagnac tylko makowe binarki bo modele tekstury i dzwieki juz bedzie mial.

#269 revanmj

revanmj
  • 687 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 30 maja 2010 - 10:54

Na forum Steam piszą, że kopiowanie plików z Windows'a działa (jak już ktoś wspomniał dociąga tylko pliki specyficzne dla Mac'a)

#270 metal_man

metal_man
  • 489 postów
  • SkądChorzów

Napisano 30 maja 2010 - 11:51

To strzelilem gafe ;) Najwyrazniej cos schrzanilem jak sam sie tym bawilem ;)

#271 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 30 maja 2010 - 12:16

No to dla mnie problem .... bo chetnie pograłbym w HL plus dodataki ale nie pozbawie rodziny maila

#272 Numb

Numb
  • 256 postów
  • SkądWrocław

Napisano 30 maja 2010 - 12:52

No to dla mnie problem .... bo chetnie pograłbym w HL plus dodataki ale nie pozbawie rodziny maila

1) Ściągasz w pracy
2) Wypalasz jako backup na płytce
3) W domu instalujesz na virtualce na jakimś windowzie
4) Przerzucasz pliki do katalogu steam w osx.

#273 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 01 czerwca 2010 - 09:43

To może jeszcze inaczej - ktoś się orientuje ile zajmują poszczególne części HL ?

#274 k3rmit

k3rmit
  • 20 postów
  • SkądTychy

Napisano 01 czerwca 2010 - 10:14

u mnie HL2 (bez dodatkow) zajmuje 1,5GB

#275 ClassicGOD

ClassicGOD
  • 1 643 postów
  • SkądTychy

Napisano 01 czerwca 2010 - 10:26

Na jakiej podstawie to oceniasz? ;) Magia Steam i gier na Source jest to ze dziela one pliki. Przykladowo Steam pokazuje ze Half-Life2 zajmuje 5214MB a Portal 4945MB jednak razem zajmuja jedynie 6423MB z czego 1478MB to dane specyficzne dla HL2, 1209MB to dane specyficzne dla Portal a 3736MB jest danych wspolnych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych