OK udało mi się zarejestrować jako Company prowadząc jednoosobową dzialalność gospodarczą (sole proprietorship). Kluczowym elementem układanki jest kontakt z supportem Apple. Przedstawiłem im sytuację, czyli że mam działalność gospodarczą i że nie chcę rejestrować się jako individual, bo wtedy nie będę mógł rozliczyć faktury opiewającej na $99 + VAT. Support wyjmuje czarodziejską różdżkę i likwiduje następujący komunikat (uniemożliwiający przejście przez formularz rejestracyjny):
"This organization could not be verified as a legal entity. If you are a sole proprietorship/single person company, enroll as an individual. If this organization should be listed as a legal entity, update your D&B profile."
Wypełniłem formularz, wysłałem i automatycznie status mojego "enrollmentu" przeskoczył na "is being processed". Następnego dnia dostałem telefon od Apple (z Irlandii). Po odebraniu... cisza w słuchawce. Rozłączenie i za chwilę kolejny, to samo i tak trzy razy. Widocznie jakiś problem na linii. W takiej sytuacji trzeba zawnioskować o ponowny kontakt telefoniczny (https://developer.apple.com/contact/). Po wysłaniu takiego request'u, telefon zadzwonił ponownie. Tym razem po drugiej stronie usłyszałem miły głos konsultanta z lekko hinduskim akcentem. Podczas rozmowy konsultant nie prosił o żadne dodatkowe dane. Zweryfikował jedynie nazwę firmy, moje imię i nazwisko, mail i poinformował o tym, że wszystko jest OK, a mail potwierdzający może znaleźć się w SPAMie. Po paru minutach od telefonu dostałem możliwość opłacenia swojego członkostwa w Apple Developer Program. W formularzu była możliwość wpisania nazwy firmy i NIPu do faktury VAT. Hajsiwo w wysokości 429 zł zostało ściągnięte z mojej karty i po chwili miałem już pełny dostęp do programu. I tyle
Aha, faktura ma dotrzeć na maila w ciągu 2-3 dni roboczych.
Użytkownik marx_amigauser edytował ten post 23 maja 2019 - 09:08