Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#201 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 sierpnia 2010 - 16:27

hmm raczej nie ale jutro ma być chłodno i sobie będę obserwował jak to wygląda :)

#202 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 15:21

W pokoju mam 24C - PSU 59C. Komputer jedyne co robi to gra na nim radio internetowe :)

#203 hacik

hacik
  • 37 postów
  • SkądMikołów

Napisano 24 sierpnia 2010 - 21:02

W pokoju mam 24C - PSU 59C. Komputer jedyne co robi to gra na nim radio internetowe :)

U mnie jest na PSU teraz 61C ale za to na Northbridge aż 85! Komputer działa bez awarii już ponad rok (nie licząc wymiany matrycy z powodu kurzu). Więc takie temperatury są chyba normalne.

#204 ssak

ssak
  • 91 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 sierpnia 2010 - 21:46

Mój komputer drugi raz pojechał do Poznania. Poprzednio wymienili matrycę, a tym razem, pomimo że zażółcenia matrycy wyglądają dość podobnie (może trochę mniej intensywnie) dostałem powiastkę, że niby wszystko spełnia normy, z infantylnym komentarzem, że to jest komputer klasy desktop i nie będzie spełniał wymagań dla monitorów. Do tego dołączyli mi jakiś wydruk testów kolorymetrycznych, z których co prawda wiele nie rozumiem, ale w konkluzji jest, że zmierzone odchylenia mieszczą się w normach. Czy jest sens dalej bić się o swoje, a jeśli tak to czy z Apple, czy z innym serwisem, bo z Cortlandem to pewnie będzie dyskusja pt. "myśmy się już wypowiedzieli"...

#205 martiso

martiso
  • 185 postów

Napisano 02 września 2010 - 08:09

ja testowałem oba serwisy i cortland i isource - lepsza obsługa i podjeście do klienta (osobiscie tam byłem) zdecydowanie isource - jak miałem plamy to zawsze matryca była wymieniana - z zażółceniami może być ciężko bo jak sa naprawdę małe to niestety nic nie wywalczysz bo taka jest specyfika tych imakowych matryc. Mi została wymieniona żółta matryca ale miałem naprawdę żółty cały dół. Powodzenia i nie poddawaj się :)

#206 Gramaton

Gramaton
  • 98 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 02 września 2010 - 19:02

ja testowałem oba serwisy i cortland i isource - lepsza obsługa i podjeście do klienta (osobiscie tam byłem) zdecydowanie isource - jak miałem plamy to zawsze matryca była wymieniana - z zażółceniami może być ciężko bo jak sa naprawdę małe to niestety nic nie wywalczysz bo taka jest specyfika tych imakowych matryc. Mi została wymieniona żółta matryca ale miałem naprawdę żółty cały dół. Powodzenia i nie poddawaj się :)

Powiedz proszę, jak po wymianie matrycy. U mnie w przypadku serwisu Cortland i MIK jest kurz i jakieś paprochy między szybą a matrycą. Czy iSource też tak nieudolnie wymienia matryce ?

#207 martiso

martiso
  • 185 postów

Napisano 03 września 2010 - 07:25

z tego co pamiętam nie było nic pod szybą - wymiana była szybka i sprawna - co nie zmienia faktu że po 2 miesącach plamy na matycy powrciły :) i była wymieniana kolejny raz :)) hahah btw pozbyłem sie imaka raz na zawsze i każdemu to radzę w celu zapewnienia sobie świętego spokoju amen :)

#208 Zbig.AppleUser

Zbig.AppleUser
  • 1 327 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 września 2010 - 19:07

U mnie w Macbooku Pro 15,4 pojawiła się biała plama o średnicy około 3mm. Zastanawiam się, czy dadzą radę wymienić mi matrycę na poczekaniu... (nie mogę zostawić im kompa na miesiąc - pracuje na nim). Normalnie przebolałbym tę plamkę ale nie w sprzęcie Apple za taką kwotę. Czytałem trochę o tych plamkach, ludzie maja z nimi kłopoty. Wiecie jak zachowują się firmy serwisowe w tych sytuacjach i gdzie najlepiej z tym pójść? (Warszawa) Pozdrawiam! Dodam, że komp jest jeszcze na gwarancji.

#209 martiso

martiso
  • 185 postów

Napisano 04 września 2010 - 17:47

zapomnij o wymianie na miejscu :) 7-10 dni minimum wszędzie w polsce jak będziesz miał fart :)

#210 troxter

troxter
  • 283 postów
  • SkądKingston UK

Napisano 05 września 2010 - 01:03

z tego co pamiętam nie było nic pod szybą - wymiana była szybka i sprawna - co nie zmienia faktu że po 2 miesącach plamy na matycy powrciły :) i była wymieniana kolejny raz :)) hahah btw pozbyłem sie imaka raz na zawsze i każdemu to radzę w celu zapewnienia sobie świętego spokoju amen :)

Mi juz raz wymienili iMaca(late 2009) z powodu zoltej matrycy, teraz czekam az zolknie znowu to wymienia na nowy model:)! Tyle cos nie chce zolknac:(.
pozdro
P.S imac to komp pomiedzy MacPro a Macmini, Pro za drogi, mini za slaby sprzet. Jezeli chodzi o mnie to nie widze alternatywy w stacjonarnym komputerze.

#211 Cameliosso

Cameliosso
  • 41 postów

Napisano 07 września 2010 - 23:02

Ja nie polecam MIK Radom. Wymienili mi w 20 calowym iMacu pożółkłą matrycę na matrycę z 2 kolorowymi subpikselami, jednym czarnym i pięcioma lekko poszarzałymi pikselami ( nie wygląda to jak kurz, bo pod lupą idealnie widać pokrycie granic piksela). Pewnie dlatego, że te piksele są tylko lekko szare, przy kolejnych serwisowaniach powiedzą, że tego nie usuną, bo się w normie ISO mieści :) Kolorowe to też ciekawa sprawia. Pojawiają się około godziny po używaniu komputera. Żeby je usunąć trzeba komputer wyłączyć, odczekać 3 minuty i z powrotem włączyć ... i tak do następnej godzinki. Może to jednak jakieś złe podpięcie matrycy ? Mówiąc szczerze, z takimi akcjami to już bym wolał zawieźć ten komputer do iSource na wykończenie, zgłosić ponowną reklamację i otrzymać świeższy egzemplarz (z 2009 jest model analogiczny tylko ze słabszą kartą grafiki GeForce...) ... Ale znając życie to zażyczą sobie 200 zł za nieuzasadnioną diagnozę :/ Przepraszam że się wyżaliłem ale to naprawdę wkurzająca sprawa ... Już zaczynam myśleć, że po zakończeniu gwarancji zamontuję sobie zamiast matrycy lustro w iMacu i podepnę komp przejściówką do jakiegoś monitora CRT, co by więcej takich cyrków nie było... przynajmniej komp jako taki działa miodzio.

#212 dam_k

dam_k
  • 6 postów

Napisano 10 września 2010 - 08:05

Witam Mam problem z żółkniejącą matrycą (iMac late 2009). Komputer był kupowany w styczniu br. w Media Markt. Czy istnieje możliwość oddania komputera prosto do któregoś z autoryzowanych serwisów, czy muszę się zgłosić do MM? Czy sam paragon z zakupu w MM wystarczy serwisantowi? Zależy mi na jak najszybszym rozwiązaniu problemu. Z góry dziękuje za pomoc

#213 Empiryczny

Empiryczny
  • 525 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 września 2010 - 08:28

Można od razu do serwisu. Paragon czy tam fakturka wystarczy.

#214 dsy

dsy
  • 633 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 października 2010 - 03:37

No to teraz i ja mam plamy. Co ciekawe pojawiły się dopiero po 10 miesiącach. W listopadzie kończy mi się gwarancja :)

Dołączona grafika

#215 tbgkol

tbgkol
  • 293 postów

Napisano 02 października 2010 - 07:18

Wiecie może, czy te najnowsze iMaci zaaktualizowane w wakacje nadal mają takie problemy?

#216 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 19 października 2010 - 20:49

Tak, własnie zauważyłem w okolicach napędu SD w iMacu 27" mid 2010 plamy, już po troszkę ponad miesiącu użytkowania. Tylko czy to są plamy na matrycy czy brud od wewnątrz szyby. Bo matryca wydaje się być ok i ew. mogę z tym żyć. Jak matryca to trzeba będzie oddać na gwarancję :(

#217 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 19 października 2010 - 21:01

Plamy na bank na matrycy :) Tez mialem w okolicy napędu. @ dsy ueee, lajcik:) Ja miałem takie czarne, jakbym zdjął szybę, wysmarował palce czymś tłustym i ciemnym a następnie poodbijał je na matrycy;)

#218 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 19 października 2010 - 21:28

innymi słowy reklamacja mnie czeka, ale jeszcze troszkę poczekam :) Zresztą trochę się boję co dostanę, chyba lepsze plamy niż pożółknięta matryca lub bad pixele :(

#219 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 19 października 2010 - 21:31

Te plamy będą się robiły ciemniejsze;)

#220 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 19 października 2010 - 21:51

W sumie niekoniecznie, na małżonkowym 24" też są na środku na samej górze plamki, ale mam wrażenie że są w miare o stałym odcieniu ;)

#221 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 19 października 2010 - 21:59

Czyli widzisz, pomogłeś sobie sam. W pierwszym wpisie byłeś smutny że jak plamy na matrycy to będziesz musiał oddać do serwisu... finalnie sam jednak doszedłeś do wniosku że da się z tym zyć;)

#222 coolbart

coolbart
  • 141 postów
  • SkądWiry, Poland

Napisano 20 października 2010 - 11:06

Wiesz najlepiej byłoby sprzęt reklamować, ale z drugiej strony jeśli chodzi o matrycę mogą wystąpić jeszcze gorsze usterki, takie jak pisałem, czyli żółknięcie czy bad pixele. I w sytuacji ponowej reklamacji średnio mi się uśmiecha pozbywać komputera na kolejne tygodnie :( Tak przy okazji pytanie, przy zakupie AppleCare i przypisaniu jej do komputera w przypadku reklamacji i np. wymiany komputera AC przechodzi na nowy komputer ?

#223 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 28 października 2010 - 20:15

Nowy iMac i już mam ten sam problem także jednak cały czas on istnieje :)

#224 BlackBox

BlackBox
  • 1 026 postów
  • SkądToruń

Napisano 01 listopada 2010 - 14:28

Czy ktoś oprócz seb235 ma problem z matrycą w iMacu z nowej serii?

Zastanawiam się nad zakupem 21,5" i3 3.2. W Cortland powiedzieli mi, że problemy już nie występują, na stronach supportu Apple sprawa trochę wycichła ...

#225 ssak

ssak
  • 91 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 listopada 2010 - 14:45

Czy ktoś oprócz seb235 ma problem z matrycą w iMacu z nowej serii?

Zastanawiam się nad zakupem 21,5" i3 3.2. W Cortland powiedzieli mi, że problemy już nie występują, na stronach supportu Apple sprawa trochę wycichła ...

A czego oczekujesz od sprzedawcy, ze Ci powie: niech pan nie kupuje, bo są problemy? Dla nich jest ważne, żebyś kasę zostawił. Pózniej w razie czego to Ty będziesz miał problem, a nie oni...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych