Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#926 zigi7

zigi7
  • 62 postów

Napisano 06 października 2012 - 19:00

zastanawiałem się nad mini, ale taki w miarę kosztuje 3500 + magic mause i klawiatura 600, plus monitor 800 razem 4900 więc nie wiele mniej niż imac, po zastanowieniu myślałem że lepiej kupić już all in one i posłuży mi przez kilka dobrych lat, ale to tylko moje myślenie, mogę się mylić? wyprowadźcie mnie z błędu?

#927 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 06 października 2012 - 19:28

zigi7 - ja sprzedaje swojego iMaca, kropeczka zniknęła, ale uznałem że wolę MacBooka, który prawdopodobnie posłuży mi dłużej. Jeśli chcesz stacjonarny to bierz maca mini. Ja prawdopodobnie kupię MacBooka 13 i dokupię monitor myszkę i klawiaturę (zestaw apple ale uzywany, myszkę np. widziałem za nie całe 100 zł czyli na używanym można sporo zaoszczędzić)

#928 zigi7

zigi7
  • 62 postów

Napisano 06 października 2012 - 20:01

zigi7 - ja sprzedaje swojego iMaca, kropeczka zniknęła, ale uznałem że wolę MacBooka, który prawdopodobnie posłuży mi dłużej. Jeśli chcesz stacjonarny to bierz maca mini. Ja prawdopodobnie kupię MacBooka 13 i dokupię monitor myszkę i klawiaturę (zestaw apple ale uzywany, myszkę np. widziałem za nie całe 100 zł czyli na używanym można sporo zaoszczędzić)

dlaczego twoim zdaniem lepszy jest mini? dlaczego sprzedajesz imaca, przecież tak jak piszesz kropka znikneła?
wiesz co miałem już laptopy i to nie dla mnie, za mały ekran to podstawowy minus, pozatym nigdy go nigdzie nie wyniosłem
poza domem wiec dla mnie to było zbędne narzędzie. laptop to tylko wtedy gdy ktoś jest mobilny jak ktoś używa tylko w domu
to tylko stacjonarka, takie jest moje zdanie. Dlaczego sprzedajesz imaca jeśli znikneła plama, masz na gwarancji go przecież?
Może mini to dobry wybór, trochę się napaliłem na imaca szczerze mówiąc:)

#929 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 06 października 2012 - 20:50

Boje się palm itp. I jednak kropka nie zniknęła :/ Mam pytanie - może ktoś wie co to jest ta mała kropka (biała, widoczna tylko na jasnym tle) ? Słyszałem że są programy do 'leczenia' nie których przypadków pixeli, zn ktoś taki na mac-a, bo sam na windowsa znalazłem :/

#930 zigi7

zigi7
  • 62 postów

Napisano 06 października 2012 - 20:52

Dlaczego chcesz sprzedać i za ile? Co przemawia za maciem mini?

#931 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 06 października 2012 - 21:15

5200zł w media markt, 1,5 miesiąca temu.Jest to podstawowa wersja. Eh, sam nie wiem. Bo iMac do było takie moje marzenie, pierwszy mac którego zobaczyłem i napaliłem się na niego. Tak, zostało nie całe 11 mies. 4500zł Jednak plamą bym tego nie nazwał, to jest kropeczka. Mój tata jej nie zauważył za pierwszym razem jak mu pokazałem, musiał się mocno przyjrzeć :) Na szczęście jest z boku ekranu, i widać praktycznie tylko na biały tle więc praktycznie mi w ogóle nie przeszkadza, no ale jest :) Będę próbował ja 'wyleczyć', jak mi się uda to napisze jak, moze komuś sie przyda.

#932 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 06 października 2012 - 21:33

Ja bym na Twoim miejscu trochę poczekał - korzystaj z komputera ile wlezie i obserwuj czy coś się z tą "plamką" dzieje - czy się powiększa albo czy powstają nowe, gorsze. Jeśli tak będzie, to oddaj do serwisu, po wymianie matrycy możesz sprzedawać. Natomiast jeśli nic nie zaobserwujesz, to pogódź się z tą drobną niedoskonałością i ciesz się iMakiem, który jest naprawdę fajnym komputerem i szkoda go zamieniać na coś innego, z tak błahego* powodu. * Tak, wiem - nowy komputer, za niemałe pieniądze i pewnie chciałbyś żeby był idealny... Mówię tylko co ja bym zrobil na Twoim miejscu, poza tym obawiam się, że reklamacja może zostać nieuwzględniona, ja na zdjęciu też ledwo to dostrzegłem ;)

#933 MeGusta

MeGusta
  • 253 postów

Napisano 06 października 2012 - 21:41

I tak zrobię :) Nie jestem pewien na 100% ale po 'zabiegu' Jscreen plamka się trochę zmniejszyła, ale to p0 10 minutach, zostawię na jakąś godzinę i w tedy jeszcze zobaczę.

#934 willow

willow
  • 38 postów
  • SkądNew Caprica

Napisano 23 października 2012 - 18:02

hej , podłącze się do tematu , dziś odłączyłem mojego imaka w celu wyczyszczenia matrycy i zauważyłem że w momencie gdy skieruje na niego światło na połowie ekranu widać jakby parę , nie wiem czy jest to kwestia wysokiej temperatury czy może wilgoć dostała się do środka.W każdym bądź razie nie przekłada się to w ogóle na jakość wyświetlanego obrazu,zaznaczam że w momencie gdy nie świece na matryce ekran jest idealnie czarny na całej powierzchni.Dziś wyłączę go na noc i zobaczymy co będzie rano :)

#935 marianns

marianns
  • 6 postów

Napisano 03 listopada 2012 - 18:16

Kolejny raz przekonuje sie o wadliwosci IMAKÓW a wielokrotnie chcialem zakupic dla siebie, ale z tymi ekranami jest jakis dramat.

#936 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 13 listopada 2012 - 14:06

Mija 8 miesiąc po wymianie i zabezpieczeniu matrycy przed kurzem ,niestety wolniej niz wczesniej ale jednak pojawiajaja sie male plamy :cry: sprzedaje to g......no i chce sie przesiasc na mini + apple cinema display 27" ale tez nie mam pewnosci czy ten monitor nie jest wadliwy z tego co wyczytalem tez ma jeden wiatraczek w sobie ktory moze nadmuchiwac ten pie...... kurz,czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym monitorem?

#937 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 listopada 2012 - 14:56

Ja właśnie przesiadłem się z iMaca 21,5" na Mini mid 2011 + ATD właśnie ze strachu że pojawią się plamy. Wiatraczka nie słychać i monitor używam od dwóch miesięcy. Polecam gorąco. Jest piękny :)

#938 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 13 listopada 2012 - 15:04

A zapytam tak z "glupia" mozna odlaczyc ten wiatraczek zeby nie dmuchal tego kurzu na matryce? co on tak naprawde chlodzi w tym monitorze?

#939 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 listopada 2012 - 15:08

Z tego co wiem to chłodzi on wbudowany zasilacz. Po co odłączać coś co zupełnie nie przeszkadza ?

#940 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 13 listopada 2012 - 15:12

Apple Thunderbolt Display Teardown - iFixit
nie chodzi mi o jego chalas ale zeby nie mieszal powietrza w srodku i nie robil plam jak w iMacu

#941 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 15:21

Mija 8 miesiąc po wymianie i zabezpieczeniu matrycy przed kurzem ,niestety wolniej niz wczesniej ale jednak pojawiajaja sie male plamy :cry:
sprzedaje to g......no i chce sie przesiasc na mini + apple cinema display 27" ale tez nie mam pewnosci czy ten monitor nie jest wadliwy z tego co wyczytalem tez ma jeden wiatraczek w sobie ktory moze nadmuchiwac ten pie...... kurz,czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym monitorem?

Nie lepiej poczekac kilka dni na nowego iMaca? W nowym juz nie ma przerwy pomiedzy szyba a matryca.

Sam kiedys myslalem o przejsciu na mini, ale to jest takie ubogie jezeli chodzi o parametry...

#942 GIZIU

GIZIU
  • 923 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 listopada 2012 - 15:27

Wg. mnie Mini jest bardziej opłacalny od iMaca. Możesz podpiąć dowolnie wybrany monitor, jest mały więc przenośny. A jeśli chodzi o parametry to głównie kwestia karty graficznej. Do netu/muzyki/filmów w zupełności wystarczy.

#943 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 13 listopada 2012 - 15:35

Nie lepiej poczekac kilka dni na nowego iMaca? W nowym juz nie ma przerwy pomiedzy szyba a matryca.

Sam kiedys myslalem o przejsciu na mini, ale to jest takie ubogie jezeli chodzi o parametry...

Chyba nie znasz problemu to nie jest kurz pomiedzy szyba a matryca tylko w srodku matrycy i w nowym iMacu TEZ TO BĘDZIE nie łudzmy się
co do mini to moim zdaniem i7 i dysk ssd w zupelnosci wystarczą iMac nie ma tu przewagi :D
http://allegro.pl/no...2773830129.html

#944 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 13 listopada 2012 - 15:38

Jak już czekać to nie kilka dni a kilka miesięcy (6-8) aby się przekonać czy nowy jest wolny od tej wady czy nie:) Kupienie nowego modelu aby po 3-4 miesiącach mieć to samo to IMO dopiero niezła porażka...

#945 kucyk

kucyk
  • 1 918 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 23:21

Chyba nie znasz problemu to nie jest kurz pomiedzy szyba a matryca tylko w srodku matrycy i w nowym iMacu TEZ TO BĘDZIE nie łudzmy się
co do mini to moim zdaniem i7 i dysk ssd w zupelnosci wystarczą iMac nie ma tu przewagi :D
Nowość! Apple Mac Mini 2.3GHz i7 4GB 256GB SSD (2773830129) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ze co? Kurz w matrycy? Ale niby jak? Mozesz podeslac jakies linki na ten temat?

#946 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 14 listopada 2012 - 23:46

Chyba nie znasz problemu to nie jest kurz pomiedzy szyba a matryca tylko w srodku matrycy i w nowym iMacu TEZ TO BĘDZIE nie łudzmy się...

Faktycznie kurz wchodzi do środka matrycy pomiędzy przekładki i jak na razie tego nie rozwiązali.
Ale poczekajmy kilka miesięcy od premiery, zanim ktokolwiek powie, że nic się nie zmieniło.
Nowy iMac jak widać jest przeprojektowany i możliwe, że wreszcie nie będzie plam.
Jedyne co w przyszłości może być problemem to serwis.
Prawdopodobnie będzie to jednorazówka, jak MacBooki z retiną.
Jak coś w środku walnie, to po ptokach.

#947 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 15 listopada 2012 - 08:56

Iro Ty rozbierałeś iMaca kiedyś na pewno. Zdejmując szybę i patrząc na matrycę można zobaczyć że w metalowej ramce występują otwory na całej powierzchni. Najlepszym rozwiązaniem które u mnie zadziałało i działa do dzisiaj- zaklejenie wszelkich możliwych szpar.

#948 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 16 listopada 2012 - 01:47

U mnie nie zadzialalo ,zakleilem szczelnie w kolo matryce wolniej jak poprzednio ale jednak kurz sie pojawil

#949 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 postów
  • SkądOpole, Poland

Napisano 18 listopada 2012 - 14:47

A wyciągnąłeś ją z ramki? Z tyłu też zakleiłeś??

#950 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 18 listopada 2012 - 18:59

Tak calą mialem na wierzchu ,plamy nie są tak duze jak poprzednio ale mysle ze to kwestia czasu,moze powiedz czym zaklejales ? moze tu jest błąd

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych