Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#726 marek.mdproject

marek.mdproject
  • 21 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 18:10

A ja tylko dodam, że w moim iMacu 21.5" mid 2010 matryca była wymieniana już 2 razy.. i problem od ok 2 tygodni znów powrócił.. Szykuje się kolejna wymiana matrycy, chyba że uda mi się coś zdziałać po rozmowie z Apple.. ;/ porażka mój pierwszy i chyba ostatni iMac Szkoda, że Apple mimo problemów od dawna (z tego co mi wiadomo to już od serii G5) nie poprawiło wady konstrukcyjnej. A taką miałem nadzieję, że jak już w końcu kupię ten wymarzony sprzęt to przynajmniej będę mógł się nim cieszyć przez długi czas i będzie służył odpowiednio co do swojej ceny.. Z własnych przemyśleń uważam, że system, jego obsługa i użytkowanie jest na prawdę wygodniejsze, z początku myślałem, że ciężko będzie mi zastąpić aplikacje z Windy.. a teraz? Raczej na odwrót. Ale co z tego skoro mój wymarzony komputer już nie ma tego czegoś.. Kupując iMaca na opakowaniu powinno być napisane: Kupujesz na własne ryzyko.. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i zastanawiających się nad kupnem iMaca..

#727 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 26 lutego 2012 - 20:33

porażka mój pierwszy i chyba ostatni iMac

Szkoda, że Apple mimo problemów od dawna (z tego co mi wiadomo to już od serii G5) nie poprawiło wady konstrukcyjnej.

Dlatego ja wciąż trzymam iMaca z 2008 roku i wstrzymuje się do zakupu nowego. Jak teraz Apple pokaże niezmienionego konstrukcyjnie iMaca to ich wyśmieje...

#728 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 26 lutego 2012 - 21:00

I wlasnie o to biega ze system jest super szybki sprawny wygodny oprocz tych cholernych plam i nie chce robic przesiadki,ale juz sie rozgladam za czyms Appla pro juz z oddzielnym monitorem:) tylko to znowu trzeba dolozyc pare ładnych tysia za takie kombinacje po pozbyciu sie iMaca:(

#729 Gerwazy

Gerwazy
  • 52 postów

Napisano 03 marca 2012 - 10:47

Czy problem plam występuje rownież w modelach 27" bądź w Thunderbolt Display?

#730 Paprochwbody

Paprochwbody
  • 462 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 marca 2012 - 10:55

Nie, nie występuje w Thunderbolt Display, w Imacach 27 w pełnej rozciągłości WYSTĘPUJE.

#731 marek.mdproject

marek.mdproject
  • 21 postów

Napisano 07 marca 2012 - 15:45

Otrzymałem dzisiaj odpowiedź z firmy Apple odnośnie mojego przypadku z powracającymi plamami na matrycy (iMac 21,5" mid. 2010). szczerze jestem rozczarowany podejściem Apple do klienta :( dlatego jeśli ktoś zastanawia się nad kupnem iMaca.. NIE POLECAM chyba, że ktoś lubi okresowe wizyty w serwisie. Oczywiście w okresie gwarancji, bo po gwarancji zapomnijcie, że uda się coś załatwić.

Może w skrócie opiszę jak wyglądała moja sytuacja.

iMac kupiony w październiku 2010r. - jako, że to mój pierwszy komputer z systemem Mac OS X, dopiero zapoznawałem się z systemem i obsługą. Ledwie wykorzystywałem jego możliwości.

Grudzień 2010r. - pierwsze plamy na matrycy pojawiły się po ok. 2 miesiącach!! :( Komputer oddany do serwisu, po ok. 2 tyg. wrócił do mnie. po naprawie komputer był używany do grafiki (pakiet Adobe, Blender itp.)

Marzec 2011r. - na matrycy znowu pojawiły się plamy, 25 marca komputer został oddany do serwisu po niecałych 3 miesiącach od poprzedniej naprawy. Naprawa trwała ok. 2 tyg.

Styczeń 2012r. - na matrycy pojawiły się kolejne plamy, tym razem nieco mniejsze. Problem zgłaszałem dopiero w lutym z braku czasu.

27.02.2012r. postanowiłem zgłosić sprawę do Apple i przedstawiłem mój problem z komputerem na infolinii Apple. Powtarzałem, że satysfakcjonowała by mnie wymiana wadliwego modelu lub naprawa. Konsultant przyjął zgłoszenie przekazując sprawę do eskalacji do działu technicznego, wysłałem maila ze zdjęciami plam na matrycy, a odpowiedź miałem otrzymać w przeciągu 3-4 dni.

W dniu dzisiejszym (07.03.2012r.) otrzymałem odpowiedź, że moją sprawę rozpatrzono negatywnie. Firma Apple odmawia naprawy / wymiany wadliwego modelu. Argumentując, że komputer jest już po okresie gwarancji producenta. A poprzednia naprawa miała miejsce w kwietniu zeszłego roku. (zrozumiałem to jakbym miał się cieszyć, że matryca tak długo działała! - ale to tylko moje odczucie).

Konsultant przyznał, że komputer za takie pieniądze powinien dobrze służyć i działać oraz że na rynku za te pieniądze można by kupić sprzęt konkurencyjny, ale on nie może nic więcej zrobić. Zasugerował jedynie naprawę w innym serwisie - tańszym. Ręce opadają..

Dlatego jeśli zastanawiasz się nad kupnem komputera iMac - zastanów się jeszcze 3 razy!

#732 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 07 marca 2012 - 16:03

Temat gwarancji był już wałkowany na forum. Mimo upłynięcia roku możesz reklamować swój komputer u sprzedawcy. Gorzej jak masz komputer ze stanów...

#733 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 07 marca 2012 - 16:36

TheOktik wszystko pieknie, ale czy nie jest to tak, że to Apple ponosi winę za całą sytuację? Jak rozumiem wg. Twojej opini, to sprzedawca ma "zasponsorowac" nową matrycę, warta kupę kasy? Dla mnie Apple, podejscie do klienta tej firmy to żenada. Wyścig na słupki, wyścig na wyniki zarobionej kasy, a sprzedaje się zwykły badziew. Pisałem już ponad rok temu, że iMac'a powinno się wycofać ze sprzedaży.

#734 TheOktik

TheOktik
  • 405 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 07 marca 2012 - 16:45

TheOktik wszystko pieknie, ale czy nie jest to tak, że to Apple ponosi winę za całą sytuację?
Jak rozumiem wg. Twojej opini, to sprzedawca ma "zasponsorowac" nową matrycę, warta kupę kasy?
Dla mnie Apple, podejscie do klienta tej firmy to żenada. Wyścig na słupki, wyścig na wyniki zarobionej kasy, a sprzedaje się zwykły badziew. Pisałem już ponad rok temu, że iMac'a powinno się wycofać ze sprzedaży.

Zgadzam się z Tobą w 100%. Sam stoję przed zakupem iMac'a 27" i jestem wściekły, że takie kłopoty z tymi komputerami się pojawiają. Jednakże komputer mi się podoba, mam zamiar dokupić ORO lub AppleCare zakładając z góry, że jest to potrzebne.

Wskazuję jednak, że komputer kolegi marek.mdproject nie musi trafić do płatnego serwisu. Sprzedawca decydując się na dystrybucję tego sprzętu musiał brać pod uwagę ryzyko kosztu wymiany tego sprzętu w przyszłości.

#735 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 07 marca 2012 - 17:36

Zgadzam się, tym bardziej, że wada była zgłaszana przed upływem pół roku od daty sprzedaży, więc nie powinno być problemów z udowodnieniem niezgodności towaru z umową. Dwa warunki: kupiony w PL i na osobę prywatną. Co do pierwszego warunku, przypuszczam, że kupiony w PL, bo sprzętów stacjonarnych spoza Polski w naszych serwisach nie naprawiają.

#736 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 08 marca 2012 - 09:28

Dwa warunki: kupiony w PL i na osobę prywatną. Co do pierwszego warunku, przypuszczam, że kupiony w PL, bo sprzętów stacjonarnych spoza Polski w naszych serwisach nie naprawiają.

I tu się z tobą nie zgodzę, ja iMaca zakupiłem w Anglii po okresie gwarancji pojawiły się plamy, Apple matryce wymieniło

#737 ar3kb

ar3kb
  • 4 635 postów
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Napisano 08 marca 2012 - 09:40

I tu się z tobą nie zgodzę, ja iMaca zakupiłem w Anglii po okresie gwarancji pojawiły się plamy, Apple matryce wymieniło

Wymieniło w sensie...Appple UK serwis, czy Apple PL serwis?

#738 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 08 marca 2012 - 09:48

Apple PL serwis szczegółowo - iMad kraków

#739 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 08 marca 2012 - 09:49

Apple powinno wprowadzić program wymiany tych matryc ale nie wprowadzi ze względu na ich cenę (co innego case białego MacBooka a co innego 21 i 27 calowe matryce). Ja już nigdy iMaka nie kupię właśnie ze względu na problem z matrycami, nie chcę przechodzić przez to po raz drugi.

#740 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 08 marca 2012 - 11:44

@pablokoguto, może miałeś AppleCare?

#741 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 08 marca 2012 - 11:58

Tu nie chodzi o wymianie matrycy bo ona w sama w sobie nie jest winna pojawiania się plam chodzi o wade konstrukcyjna całego imaca wiec wymiana matrycy spowoduje ze problem wróci w mniejszym czy w większym stopniu. Ja z zakupem czekam na nowego iMaca gdzie jestem pewien ze Apple ten problem usunie jeżeli nie to strzeli sobie w kolano bo problem plam na matrycy rozchodzi się niezłym eche w całym świecie Co do pytania nie miałem apple care i nie miałem już gwarancji i nie kupiłem imaca w Polsce lecz Serwis PL wymienił matryce i będzie pewno wymieniał do skutku bo w przeciągu 90 dni plamy na pewno wrócą :) wynika to z tego że Apple wie o problemie i wie że sprzedaje wadliwy produkt w innym przypadku nie wymieniono by mi tego

#742 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 08 marca 2012 - 12:22

Przedziwne że po upływie gwarancji wymienili matrycę.

#743 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 08 marca 2012 - 23:47

Czy problem plam występuje rownież w modelach 27" bądź w Thunderbolt Display?

Wszędzie, gdzie jest wiatrak w środku będą problemy z plamami.
To właśnie wiatraki wciskają kurz do matrycy w iMaku.

Przedziwne że po upływie gwarancji wymienili matrycę.

Widać, że powoli uginają się pd presją.
Gdyby zjednoczyć siły, to można doprowadzić do takiej sytuacji jak z pękającymi MacBookami, że wymieniają nawet po okresie gwarancyjnym.
W końcu stać ich na to.

#744 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 09 marca 2012 - 14:34

Wszędzie, gdzie jest wiatrak w środku będą problemy z plamami.
To właśnie wiatraki wciskają kurz do matrycy w iMaku.

Nie do końca to wina wiatraków, które tam muszą być i może kiedyś to się zmieni ale jak narzazie to muszą tam pracować. Umieszczenie wszystkich elementów komputera, w tak małej powierzchni powoduje duże wydzielanie temperatury.

Problem matryc to złe zabezpieczenie samych matryc, niby montują już jakieś ciasne ale jednak problem powstaje.

Najlepszym rozwiązaniem jest zabezpieczenie samemu te matryce lub przy wymianie poprosić oto serwis. Ja tak zrobię mój iMac już długo dla mnie pracuje wiec nie szkoda mi by eksperymentować, można się tez zastanowić na lekkim filtrem w miejscu gdzie jest zasycane powietrze z zewnątrz do IMaca to tez możne pomóc w redukowaniu kurzu.

Zacznij używać wielkich liter na początku zdania i znaków przestankowych. renqien

#745 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 10 marca 2012 - 13:54

U mnie matryca wymieniona tydzien temu,wcale sie nie ciesze bo wiem ze sie pojawia znowu plamy,pytalem znajomego fachure co moge zrobic ,gwarancja mi sie skonczyla wczoraj i nie przedluzylem na kolejne 3 lata,powiedzial ze zadne tasmy nie pomoga za duza temperatura wewnątrz i wszystko sie odksztalci odklei i moze byc nieszczelne,jedyny sposob jaki mi poleca to calą nowa matryce no okolo posmarowac szczelnie cieniutka warstwa silikonu taki przezroczysty ,mowi ze kurzu nie pusci i sie nie odklei ,trochę kozacki sposob ale przemysle bo nie mam wyjscia jak sie pojawia plamy z takim czyms juz nie sprzedam iMaca,jest jeszcze jedna opcja sprzedac -ale nie chce rezygnowac z systemu czy ktos ma doswiadczenie z mac mini podlaczonym do monitora 27" jak to sie sprawuje widze ze juz bez problemu mozna kupic mini i7 4 rdzeniowy za 4k +monitor 27" i wychodza takie same pieniadze jak muj iMac moze to bedzie rozsadne rozwiazanie zamiast czekac az pojawia sie nowe plamy? ps.mac pro poza zasiegiem niestety

#746 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 10 marca 2012 - 14:00

Sprzedaj gdy nie ma plam i kup Mini z monitorem (np. Dell U2711) Zaletą będzie brak plam + mniejsze zużycie prądu.

#747 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 10 marca 2012 - 14:06

A czy ten mini daje rade nie ma wad wrodzonych? np. czy sie nie przegrzewa przeciez to malutka puszka? Musi byc to monitor Dell podoba mi sie monitor 27"mac on juz jest zamkniety od tylu na pewno kurz do niego nie wejdzie:D

#748 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 10 marca 2012 - 14:12

Nie, nie musi to być Dell. Możesz sobie kupić każdy inny monitor. A Mini należą do najmniej awaryjnych.

#749 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 10 marca 2012 - 14:19

monitor 27"mac

A co to takiego?

---------- Wpis dodano o 16:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:18 ----------

A Mini należą do najmniej awaryjnych.

Z jednej strony fakt są one zdecydowanie bezawaryjne, ale patrząc na to od 2giej strony są zdecydowanie najsłabsze :)

#750 tomas1973

tomas1973
  • 245 postów
  • SkądCork. IRL

Napisano 10 marca 2012 - 14:20

Cos takiego Monitor Apple 27" LED Cinema Display MC007 (2197215131) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

wlasnie tez tak myslalem ale Mini mozna kupic wypasionego conajmniej tak jak iMaca

kladziesz Mini na stopce od monitora 27" dokupujesz klawe i myche i masz iMca Mini he he:D i problem kurzu i plam masz w ........:wink:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych