Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#676 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 26 stycznia 2012 - 20:25

Zamieniłem słówko z serwisantami by tak właśnie zrobili przy wymianie powiedzieli mi że od kiedy wymieniają matryce z tego powodu jeszcze nikt do nich nie wrócił z powodu tego samego problemu, tak wiec licze na to że tak zrobili, dla pewności tyrknę jutro i się dowiem

#677 zbyszek85

zbyszek85
  • 33 postów
  • SkądŚląskie

Napisano 30 stycznia 2012 - 21:53

@pablokoguto wiesz już coś więcej na ten temat i gdzie serwisujesz? :)

#678 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 31 stycznia 2012 - 11:36

No po rozmowie z Serwisem nie chcieli mi nic powiedzieć, ap ropo procedur jakie stosują w wymianie matryc ale raczej nie stosuja nic niestandardowego tak że autoryzowana wymiana matrycy. Serwis iMad

#679 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 02 lutego 2012 - 22:09

Mam nadzieję, że w przyszłej generacji iMaców będzie już to poprawione, bo od dłuższego czasu chcę zmienić obecnego na coś mocniejszego, ale te plamy odstraszają... A propo... Zwykle mniej więcej w tym okresie są jakieś wieści na ten temat, nie?

#680 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 03 lutego 2012 - 09:31

Mam nadzieję, że w przyszłej generacji iMaców będzie już to poprawione, bo od dłuższego czasu chcę zmienić obecnego na coś mocniejszego, ale te plamy odstraszają... A propo... Zwykle mniej więcej w tym okresie są jakieś wieści na ten temat, nie?

Widząc tępo tempo wypuszczania nowych iPhonów, to już dawno powiano to być naprawione i powinien powstać iMac bez tych wad

#681 pawelsarnacki

pawelsarnacki
  • 10 postów

Napisano 04 lutego 2012 - 20:37

Mam takie pytanko, zamierzam kupic iMaca 21,5 w ispocie. W związku z tym mam pytanie czy w dalszym ciągu występują te plamy na matrycy? Troche mnie to przeraża i nie chciał bym wydawac 5 tys na coś co bede musiał co chwila wysyłac do serwisu. Czy jest 100 % pewności ze bede miec te plamy? Czy jest jakaś alternatywa?

#682 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 04 lutego 2012 - 21:15

Czy jest 100 % pewności ze bede miec te plamy? Czy jest jakaś alternatywa?

Trochę mnie rozbiłeś tym pytaniem, kup iMaca i nie przejmuj się plamami. Nie wiadomo czy u ciebie się pokażą, gdyby plamy pokazywały się w każdym iMacu dawno by zawieszono sprzedaż tych komputerów, to problem małej cześć użytkowników, Dbaj by się w pokoju kusz nie zbierał i nie myśl o tym. Jak już nawet się tak stanie, zawsze ci wymienią na nowy.

LUB

Poczekaj na nową generacje

#683 fenestella77

fenestella77
  • 14 postów

Napisano 04 lutego 2012 - 22:36

Witam. Szukam jakiejś rady. Mam nowego Macbook Pro 17" i7. Tu sie tak o tych plamach mówi a ja właśnie mam plamy na wyświetlaczu. Wymieniłem po kilku dniach komputer i plamy nadal są widoczne, troch inne kształty, miejsca. Ustawiając 100 % bieli pojawiają siędziwne dwa pasy na środku, w 0 % bieli(czerni) nabierają innych kształtów, wzmacniają się na krawędziach. Szlag mnie trafia bo kupę forsy dałem za komputer. To już trzeci mac w moim życiu, generalnie to lubię ich rozwiązania itd. ale mam niezgodę na ten wyświetlacz. Wiem że tu chodziło o iMaki jednak zrobiłem nowy wpis lecz nikt się nie odzywał więc próbuje tutaj. Czy serio muszę się z tym pogodzić czy znów gnać do sklepu w którym go kupiłem. I w ogóle, jak to możliwe?

#684 Zetor

Zetor
  • 624 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 lutego 2012 - 22:46

Wal do serwisu za taką kasę musi wszystko działać.

#685 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 00:24

T

Dokładnie. Zbliża się cykl odświeżania iMaców. Może teraz dadzą całkowicie nowy model.

#686 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 lutego 2012 - 00:37

Trochę mnie rozbiłeś tym pytaniem, kup iMaca i nie przejmuj się plamami. Nie wiadomo czy u ciebie się pokażą, gdyby plamy pokazywały się w każdym iMacu dawno by zawieszono sprzedaż tych komputerów, to problem małej cześć użytkowników, Dbaj by się w pokoju kusz nie zbierał i nie myśl o tym. Jak już nawet się tak stanie, zawsze ci wymienią na nowy.

LUB

Skad wiesz, ze malej? Kurzu z powietrza wyeliminowac sie nie da, a problem matryc to cos wiecej niz tylko zakurzenie.

#687 pawelsarnacki

pawelsarnacki
  • 10 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 07:03

to jak kupywac czy nie kupywac?

#688 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 05 lutego 2012 - 08:20

Kupowac. Ja mam od czerwca 2011 i zadnych plam czy przebarwien. Jednak wiem,ze plamy wystepuja,bo doslownie pare osob zglasza.

#689 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 05 lutego 2012 - 10:26

U mnie plamy na matrycy spowodwane zakurzeniem pojawiły się dopiero w 15 miesiącu użytkowania. Jedyny czynnik jaki podejrzewam to że w miejscu gdzie na nim pracowałem paliło się w kominku i możliwe większe stężenie kurzu. Co do plam na macbooku. Wracaj do servisu i wymieniaj na nowy.

#690 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 postów
  • SkądNowy Sacz, Poland

Napisano 05 lutego 2012 - 13:57

Skad wiesz, ze malej? Kurzu z powietrza wyeliminowac sie nie da, a problem matryc to cos wiecej niz tylko zakurzenie.

Ja spotkałem się z tylko z kurzem jak chodzi o matryce, mam dużo znajomych użytkujących iMaci, praca bibloteka itp, jakoś tam tych problemów nie ma wiec zakładam że problem występuje w niedużym %

#691 pstanek

pstanek
  • 274 postów

Napisano 06 lutego 2012 - 00:31

te plamy są już nudne i mogą dołować.. ja tam mam coś nie nazwałbym tego plama ale bardzoooooo słaby zaciek z kurzu. Ale nie martwię się, aż tak. Mam gwarancję. Więc jest OK.

#692 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 12:16

Uff, ja swojego już sprzedałem (po drugiej wymianie matrycy)

#693 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 08 lutego 2012 - 12:56

Uff, ja swojego już sprzedałem (po drugiej wymianie matrycy)

Niestety to jest jedyne wyjście (rozwiązanie problemu) z którego sam swojego czasu skorzystałem. Cóż przykre jest to co Apple robi :)

#694 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lutego 2012 - 10:02

U mnie nie ma plam ani smug, ale mam za to malutki prostokącik (na oko z 10 px), który odbija światło (ma tęczowe kolory). Co to jest?

#695 czacha

czacha

fotografista ;)

• 2 209 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 19 lutego 2012 - 10:47

Jak bije na teczowo to zapewne cos tlustego ;)

#696 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 lutego 2012 - 10:58

Nie jestem takim durniem, żeby nie zauważyć brudu... szyba jest oczywiście wymyta, a to ustrojstwo ciągle jest.

#697 reaper

reaper
  • 1 108 postów

Napisano 19 lutego 2012 - 13:42

Od drugiej strony.

#698 jorosz

jorosz
  • 7 postów

Napisano 19 lutego 2012 - 18:21

Witam! Pisałem na forum w marcu ubiegłego roku o moich problemach z plamami na matrycy w iMacu 21,5 (2010). Pomimo wygaśnięcia gwarancji ( minął okres dwóch miesięcy ) Apple Polska wymieniła mi wtedy bezpłatnie ową matrycę za pośrednictwem serwisu Cortlandu. Teraz znowu problem powrócił jak bumerang, z tym że plamy są w obydwóch górnych narożnikach. Szkoda dalej pisać .... Komputer używany sporadycznie po około 1 godz. dziennie ( internet, poczta, edytor tekstu). Niech to będzie przestrogą dla osób, które zamierzałyby nabyć ten komputer.

#699 prissin

prissin
  • 261 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 lutego 2012 - 19:31

A ja dziś zauważyłem u siebie smugę. Konkretniej, smugę-widmo. Raz jest, a raz jej nie ma. Co jest grane?

#700 parmenides

parmenides
  • 960 postów

Napisano 20 lutego 2012 - 20:26

Może zorza polarna? ;) a tak na serio u mnie wciąż nie ma plam. Nie wiem co robić. Katuję kompa pracą nad wideo, katuję go codziennymi zdjęciami. wieczorem - czasem oglądam na nim film, albo przygrywa do snu. chodzi średnio 4-5 dni w tygodniu przez całą dobę. I, kurcze nic. Tym bardziej, że mi to wisi, bo do potrzeb fotografii i wideo mam drugi, lepszy monitor. Normalnie, jak na złość, nie chcą się pojawić te plamy czy inne zorze polarne.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych