Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
* * * * * 1 g艂osy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
1022 odpowiedzi w tym temacie

#651 Shegy

Shegy
  • 3 post贸w

Napisano 07 grudnia 2011 - 16:04

pablokoguto oni z ironi膮 pisz膮, daj prosz臋 zna膰 jak ci posz艂o z w艂asnor臋cznym czyszczeniem matrycy.

#652 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 post贸w
  • Sk膮dNowy Sacz, Poland

Napisano 07 grudnia 2011 - 16:14

Opr贸cz tekstu wypada jeszcze "czyta膰" emotikonki.

@pablokoguto, nie obra藕 si臋, ale... czego oczekujesz???

Pozdr贸wka!

na pewno nie ironii w komentarzach kt贸re wy艣miewaj膮 i niczego nie wnosz膮 dobrego

pablokoguto oni z ironi膮 pisz膮, daj prosz臋 zna膰 jak ci posz艂o z w艂asnor臋cznym czyszczeniem matrycy.

na pewno opisze co i jak na razie zbieram jak najwi臋cej informacji bo pr贸ba wyczyszczenia nie jest banalnie prosta
ale widz臋 偶e niekt贸rym przychodzi to 艂atwo

#653 dziobolek

dziobolek
  • 336 post贸w
  • Sk膮dDublin, Ireland, Ireland

Napisano 07 grudnia 2011 - 16:41

na pewno nie ironii w komentarzach kt贸re wy艣miewaj膮 i niczego nie wnosz膮 dobrego

Bosz... Ale艣 Ty "sztywny" Do艂膮czona grafika
Wyluzuj ch艂opie, bo si臋 nabawisz...
Ja tam 偶adnej ironii nie widz臋, tylko proste 偶arty.

na pewno opisze co i jak na razie zbieram jak najwi臋cej informacji bo pr贸ba wyczyszczenia nie jest banalnie prosta
ale widz臋 偶e niekt贸rym przychodzi to 艂atwo

Co trudnego jest w zdj臋ciu przedniej szyby i wytarciu kurzu...???

Je艣li Ci臋 to przerasta lub ta prosta czynno艣膰 nie pomo偶e, to tak jak napisa艂em wcze艣niej...

Poza tym pono膰 http://myapple.pl/ko...tan-zasady.html

Pozdr贸wka!

#654 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w
  • Sk膮dSchlesierland - K枚nigsh眉tte/Laurah眉tte

Napisano 07 grudnia 2011 - 16:54

pablokoguto wszystko co zosta艂o napisane, to jedynie z czystego i niezak艂amanego 偶artu, nie wobec Ciebie, a sytuacji. Bo w wielu watkach jest ten sam problem omawiany, od kilku lat apelujemy, nie kupujcie iMac贸w, bo s膮 wadliwe. Wtedy wchodzi kilku "jegomo艣ci" i uznaja nas za "wariat贸w", lub widz膮 w naszych postach jedynie ch臋膰 przejechania sie po firmie Apple lub uzytkownikach tego sprz臋tu, jakby nie widz膮c, 偶e przy okazji sami jeste艣my u偶ytkownikami sprz臋tu firmy Apple. St膮d czasem przychodzi ochota na zart, pomimo powaznego problemu. Zbieraj na nowy, ale zanim go kupisz, sprawdz czy kolejne modele tez nie maja tych wad. Wzia艂e艣 udzia艂 w sondzie? To wa偶ne dla nas wszystkich. Problemu nie da sie usun膮膰 szmatk膮, zrozumiesz, jak zaczniesz czy艣cic :) wiem cos na ten temat. Ale wiesz, ludzie czasem zyja z plama na honorze, co tam takie ma艂e smugi na ekranie iMac'a :) Pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywne rozwi膮zanie. I nie obra偶aj si臋 :) Chodz twoj tekst tez by艂 dobry! Pozdr.

#655 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 post贸w
  • Sk膮dNowy Sacz, Poland

Napisano 07 grudnia 2011 - 16:54

Dziki za odpowied藕 i ju偶 z plamami l偶ej na sercu :)

#656 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 07 grudnia 2011 - 16:57

I nie pomo偶e. Szkoda czasu. We藕 g艂臋boki oddech i zacznij zyc z mysl膮, ze kupi艂e艣 najwieksze badziewie w historii sprzetu produkowanego przez Apple. A przykre jest to, ze ta historia to piekne karty wspania艂ego i niezawodnego sprz臋tu. wybra艂e艣 nie z艂膮 firm臋, ale z艂y model. Na apple nie licz, zamiataja temat pod dywanik i milcz膮 licz膮c, ze i tak kazdemu skonczyc sie musi gwarancja i kazdy zostanie z tym g...em sam. Przykre ale prawdziwe, moze kolejny model cos wniesie innego?

#657 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 post贸w
  • Sk膮dNowy Sacz, Poland

Napisano 07 grudnia 2011 - 21:02

Dzi臋kuje ci za odpowied藕. ale tak 艂atwo nie chce si臋 podda膰 i mimo 偶e du偶o ludzi pisze 偶e nic z tym nie mo偶na zrobi膰, chyba kilku uda艂o si臋 to wyczy艣ci膰. To zabrudzenia wewn膮trz matrycy, trzeba wyczy艣ci膰 i dobrze uszczelni膰 by zn贸w si臋 nic nie dosta艂o. Mimo 偶e plamy mog膮 wr贸ci膰 chyba warto pr贸bowa膰 co艣 z tym zrobi膰 skoro firma si臋 wypina. Byle by niczego nie zepsu膰 po drodze

#658 ar3kb

ar3kb
  • 4聽635 post贸w

Napisano 07 grudnia 2011 - 21:38

to fakt, wiec bierz sie za to i opisz efekt koncowy :)

#659 Jotek

Jotek
  • 557 post贸w

Napisano 07 grudnia 2011 - 22:34

apropo sond:
Apple sweeps PCWorld satisfaction survey | TUAW - The Unofficial Apple Weblog

#660 pstanek

pstanek
  • 274 post贸w

Napisano 07 grudnia 2011 - 23:08

A wszystko si臋 zacz臋艂o od mojego 偶artobliwego wpisy. Przepraszam :(. Je偶eli Ci to przeszkadza i masz gwarancje reklamuj i tyle, jak nie to naprawiaj. Co tutaj mo偶esz innego doradzi膰?

#661 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 08 grudnia 2011 - 00:51

Co tutaj mo偶esz innego doradzi膰?

Dzwonienie na infolinie, za przeproszeniem do zesr****.

#662 Go艣膰_tygrysio_*

Go艣膰_tygrysio_*

Napisano 08 grudnia 2011 - 07:46

Przykre ale ja nigdy nie trafi艂em na dobry wy艣wietlacz od Apple .... Moje ACD 23 oraz 20 mia艂y "duchy", ACD24" 偶贸艂te plamy, poprzednie iMaci 偶贸艂te plamy, obecne kurz (w sumie jak policzy艂em na 12 zakupionych wy艣wietlaczy wszystkie mia艂y wady - nigdy nie by艂em z tego elementu zadowolony a w jednym z ACD 24 serwis wymienia艂 matryce SIEDEM razy) ....
Moje do艣wiadczenie pokazuje 偶e wy艣wietlaczy to oni robi膰 dobrych nie potrafi膮. Przy kolejnym MP pojd臋 jednak po rozum do g艂owy i kupi臋 EIZO - przynajmniej 5 lat gwarancji b臋dzie.
C贸偶 mo偶e tak 艂adnie nie wygl膮da, ale mam ju偶 troch臋 do艣膰 chodzenia na kompromis w kwestii wygl膮du do awaryjno艣ci tych rozwi膮za艅

@pablokoguto spore masz te plamy - u mnie jest to du偶o mniejsza skala - cho膰 problem identyczny. Na Twoim miejscu (je艣li masz zamiar tego komputera jeszcze korzysta膰) a jest po gwarancji odda艂 bym sprz臋t do kogo艣 kto to wyczy艣ci - nie mam na my艣li serwisu Apple bo tam pewnie zap艂acisz jak "za zbo偶e" ale jest na rynku kilka firm kt贸re zrobi膮 Ci to nie gorzej a na pewno taniej :) Nie b臋d臋 wymienia艂 robi膮c reklam - ale wiem 偶e koledzy z forum min. tym te偶 si臋 zajmuj膮.

Ja w swoich iMacach czekam bo sa jeszcze na gwarancji, wymienie matryce pod koniec gwarancji by nowy w艂a艣ciciel mia艂 "czysto" i sprzedam te komputery.

PS. A kupuj膮c kolejnego iMaca nie omieszkam kupi膰 Apple Care ....

#663 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 post贸w
  • Sk膮dOpole, Poland

Napisano 08 grudnia 2011 - 09:28

Apple nie produkuje matryc. Matryce w iMacach to LG itd. po kolei. Problemem w konstrukcji jest to 偶e powietrze jest puszczana od do艂u do g贸ry. Wog贸le problem jest taki 偶e jest wentylacja. Matryca jest zaklejona od spodu ta艣m膮 materia艂ow膮 kt贸ra przepuszcza powietrze. W monitorach nie ma wentylacji wi臋c takie zabezpieczenie jest OK. Tutaj jest to za ma艂o. Dodatkowo dobr膮 opcj膮 jest zabezpieczenie otwor贸w komputera filtrem. Ja zabezpieczy艂em tak otw贸r z ty艂u i otw贸r ko艣ci pami臋ci- to co zobaczy艂em po 3 miesi膮cach to ci臋偶ka sprawa- kurz w najdrobniejszej postaci kt贸ry idealnie osadza si臋 na tylniej 艣ciance matrycy.

#664 Go艣膰_tygrysio_*

Go艣膰_tygrysio_*

Napisano 08 grudnia 2011 - 09:40

Tak, wiem 偶e Apple nie produkuje matryc .... dlatego napisa艂em (mo偶e faktycznie troch臋 niejasno) wy艣wietlacz od Apple maj膮c na my艣li gotowy produkt w postaci monitora czy komputera z monitorem. Co nie zmienia fakty 偶e r贸偶ne problemy mia艂em z ka偶dym z tych urz膮dze艅 od ACD 20" przez 23" do 24" ko艅cz膮c na iMacach. Ja jeszcze dobrego "wy艣wietlacza" od Apple nie mia艂em .... mo偶e mam pecha :) O ile komputer jako rozumiane elementy jednostki centralnej nigdy mnie nie zawiod艂y to s艂abym ogniwem zawsze by艂 "wy艣wietlacz" :)

#665 dziobolek

dziobolek
  • 336 post贸w
  • Sk膮dDublin, Ireland, Ireland

Napisano 08 grudnia 2011 - 16:33

...ale tak 艂atwo nie chce si臋 podda膰 i mimo 偶e du偶o ludzi pisze 偶e nic z tym nie mo偶na zrobi膰, chyba kilku uda艂o si臋 to wyczy艣ci膰.
To zabrudzenia wewn膮trz matrycy, trzeba wyczy艣ci膰 i dobrze uszczelni膰 by zn贸w si臋 nic nie dosta艂o.
Mimo 偶e plamy mog膮 wr贸ci膰 chyba warto pr贸bowa膰 co艣 z tym zrobi膰 skoro firma si臋 wypina.
Byle by niczego nie zepsu膰 po drodze

Tak mi si臋 jeszcze przypomnia艂o...

Je艣li nie czujesz si臋 na si艂ach, to zg艂o艣 si臋 do u偶ytkownika tumpio.
Pono膰 czy艣ci i konserwuje matryce tak, 偶e problem nie powraca.

Pozdr贸wka!

#666 zbyszek85

zbyszek85
  • 33 post贸w
  • Sk膮d艢l膮skie

Napisano 21 grudnia 2011 - 21:10

Da艂em si臋 na nabra膰 kiedy艣聽na pi臋kne ba艣nie o wspania艂ym apple i co ? i dupa zbita :) Pierwsze dwie matryce -> plamy, dosta艂em wiec najnowszy model z 2011 hehe i co? po 4 miesi膮cach znowu :D Fantastyczny spektakl jak z ka偶dym dniem ekran pokrywa si臋 coraz wi臋kszym g贸***em

#667 tomek03

tomek03
  • 23 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 07 stycznia 2012 - 14:41

Dla zainteresowanych - wymieniona matryca w nowym (model z 2011) Imac'u 21,5. Kilka dni w serwisie i po sprawie (pozdrawiam Isource ;))

#668 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8聽114 post贸w

Napisano 07 stycznia 2012 - 14:49

Da艂em si臋 na nabra膰 kiedy艣聽na pi臋kne ba艣nie o wspania艂ym apple i co ? i dupa zbita :)
Pierwsze dwie matryce -> plamy, dosta艂em wiec najnowszy model z 2011 hehe i co? po 4 miesi膮cach znowu :D
Fantastyczny spektakl jak z ka偶dym dniem ekran pokrywa si臋 coraz wi臋kszym g贸***em

Wypada艂o by napisa膰, a nie pisa艂em? :D Ja rozumiem wadliw膮 serie no ale apple pobi艂o wszystko i wszystkich, ja po przygodzie z Apple na pewno nie kupie produktu tej firmy bo komputer ma by膰 dla mnie nie dla serwisu :)

---------- Wpis dodano o 16:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:49 ----------

Dla zainteresowanych - wymieniona matryca w nowym (model z 2011) Imac'u 21,5. Kilka dni w serwisie i po sprawie (pozdrawiam Isource ;))

Dodaj po sprawie ... (na jaki艣 czas)

#669 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 07 stycznia 2012 - 17:24

Da艂em si臋 na nabra膰 kiedy艣 na pi臋kne ba艣nie o wspania艂ym apple i co ? i dupa zbita :)
Pierwsze dwie matryce -> plamy, dosta艂em wiec najnowszy model z 2011 hehe i co? po 4 miesi膮cach znowu :D
Fantastyczny spektakl jak z ka偶dym dniem ekran pokrywa si臋 coraz wi臋kszym g贸***em

Wypada艂o by napisa膰, a nie pisa艂em? :D Ja rozumiem wadliw膮 serie no ale apple pobi艂o wszystko i wszystkich, ja po przygodzie z Apple na pewno nie kupie produktu tej firmy bo komputer ma by膰 dla mnie nie dla serwisu :)

Dodaj po sprawie ... (na jaki艣 czas)

Za taka ignorancj臋 Apple powinno si臋 wytoczy膰 proces z pozwu zbiorowego.
To ju偶 trzecia generacja 21,5 i 27" i ci膮gle to samo. A w poprzednikach te偶 by艂y z tym problemy.

#670 trenneman

trenneman
  • 845 post贸w

Napisano 07 stycznia 2012 - 17:29

To na co czekacie? Instytucja pozwu zbiorowego jest ju偶 dost臋pna w Polsce :)

#671 Iro

Iro
  • 6聽955 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 07 stycznia 2012 - 17:38

Cz艂owieku, tu si臋 ludzie boj膮 藕le napisa膰 o Apple, a co dopiero pozew zbiorowy.

#672 trenneman

trenneman
  • 845 post贸w

Napisano 07 stycznia 2012 - 17:40

Hehe, poniek膮d masz racj臋 :) Chocia偶 przegi臋cia zdarzaj膮 si臋 w obie strony, zar贸wno w pochwale jak i w krytyce...

#673 Rafifafi

Rafifafi
  • 58 post贸w
  • Sk膮dWarszawa

Napisano 12 stycznia 2012 - 19:07

Spisek 偶ar贸wkowy - nieznana historia zaplanowanej nieprzydatno艣ci - YouTube polecam, jest tez o produktach Apple i celowym postarzaniu iPod... Przegrali proces z pozwu zbiorowego. Firme mozna cenic i lubic ale to nie znaczy zeby byc bezkrytycznym

#674 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 post贸w
  • Sk膮dNowy Sacz, Poland

Napisano 26 stycznia 2012 - 13:26

Tak jak obiecywa艂em opisuje jak moja sprawa z matryc膮 si臋 sko艅czy艂a dowiedzia艂em si臋 co nale偶y zrobi膰 by wyczy艣ci膰 ten kusz i zbiera艂em si臋 do tego sumiennie. Mi臋dzy czasie zg艂osi艂em ten problem telefonicznie (serwis apple) i uznano moj膮 pro艣b臋 wymiany matrycy wiec samodzielne czyszczenie mo偶e i by przynios艂o efekt ale przynajmniej mam now膮 matryce co teoretycznie wyd艂u偶a 偶ycie temu iMacowi. Poproszono mnie o fotki plam wys艂a艂em, potem skontaktowano si臋 ze mn膮 i mimo 偶e gwarancja dawno min臋艂a to udzielono mi bezp艂atn膮 wymian臋 w serwisie Krakowskim. Komputer po wymianie i wyczyszczeniu z kurzu czysty jak 艂za tak 偶e jestem zadowolony niepokoj膮ce pytanie jak d艂ugo ? i czy na pewno w 艣rodku to nowa matryca a nie stara wyczyszczona ale z drugiej strony to autoryzowany serwis wiec chyba lipy nie robi膮. Tak czy siak sprawa sko艅czy艂a si臋 dobrze

#675 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 post贸w
  • Sk膮dOpole, Poland

Napisano 26 stycznia 2012 - 13:46

Witaj. Na pewno jest nowa, jednak偶e na Twoim miejscu, w zwi膮zku z tym i偶 plamy ponownie powstan膮 zabezpieczy艂bym matryc臋 szerok膮 ta艣m膮 pakunkow膮. Trzeba oklei膰 matryc臋 dooko艂a. Jak pisa艂em zrobi艂em to w zesz艂ym roku, w pa藕dzierniku i jak na razie nie ma 艣lad贸w. Pa藕dziernikowe czyszczenie by艂o poprzedzone czerwcowym. Wtedy nie zabezpieczy艂em matrycy ta艣m膮 pakunkow膮 tylko oryginaln膮.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych

Bing (1)