Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Please log in to reply
1022 replies to this topic

#651 Shegy

Shegy
  • 3 posts

Posted 07 December 2011 - 16:04

pablokoguto oni z ironią piszą, daj proszę znać jak ci poszło z własnoręcznym czyszczeniem matrycy.

#652 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 posts
  • SkądNowy Sacz, Poland

Posted 07 December 2011 - 16:14

Oprócz tekstu wypada jeszcze "czytać" emotikonki.

@pablokoguto, nie obraź się, ale... czego oczekujesz???

Pozdrówka!

na pewno nie ironii w komentarzach które wyśmiewają i niczego nie wnoszą dobrego

pablokoguto oni z ironią piszą, daj proszę znać jak ci poszło z własnoręcznym czyszczeniem matrycy.

na pewno opisze co i jak na razie zbieram jak najwięcej informacji bo próba wyczyszczenia nie jest banalnie prosta
ale widzę że niektórym przychodzi to łatwo

#653 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 07 December 2011 - 16:41

na pewno nie ironii w komentarzach które wyśmiewają i niczego nie wnoszą dobrego

Bosz... Aleś Ty "sztywny" Dołączona grafika
Wyluzuj chłopie, bo się nabawisz...
Ja tam żadnej ironii nie widzę, tylko proste żarty.

na pewno opisze co i jak na razie zbieram jak najwięcej informacji bo próba wyczyszczenia nie jest banalnie prosta
ale widzę że niektórym przychodzi to łatwo

Co trudnego jest w zdjęciu przedniej szyby i wytarciu kurzu...???

Jeśli Cię to przerasta lub ta prosta czynność nie pomoże, to tak jak napisałem wcześniej...

Poza tym ponoć http://myapple.pl/ko...tan-zasady.html

Pozdrówka!

#654 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 07 December 2011 - 16:54

pablokoguto wszystko co zostało napisane, to jedynie z czystego i niezakłamanego żartu, nie wobec Ciebie, a sytuacji. Bo w wielu watkach jest ten sam problem omawiany, od kilku lat apelujemy, nie kupujcie iMaców, bo są wadliwe. Wtedy wchodzi kilku "jegomości" i uznaja nas za "wariatów", lub widzą w naszych postach jedynie chęć przejechania sie po firmie Apple lub uzytkownikach tego sprzętu, jakby nie widząc, że przy okazji sami jesteśmy użytkownikami sprzętu firmy Apple. Stąd czasem przychodzi ochota na zart, pomimo powaznego problemu. Zbieraj na nowy, ale zanim go kupisz, sprawdz czy kolejne modele tez nie maja tych wad. Wziałeś udział w sondzie? To ważne dla nas wszystkich. Problemu nie da sie usunąć szmatką, zrozumiesz, jak zaczniesz czyścic :) wiem cos na ten temat. Ale wiesz, ludzie czasem zyja z plama na honorze, co tam takie małe smugi na ekranie iMac'a :) Pozdrawiam i trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie. I nie obrażaj się :) Chodz twoj tekst tez był dobry! Pozdr.

#655 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 posts
  • SkądNowy Sacz, Poland

Posted 07 December 2011 - 16:54

Dziki za odpowiedź i już z plamami lżej na sercu :)

#656 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 07 December 2011 - 16:57

I nie pomoże. Szkoda czasu. Weź głęboki oddech i zacznij zyc z myslą, ze kupiłeś najwieksze badziewie w historii sprzetu produkowanego przez Apple. A przykre jest to, ze ta historia to piekne karty wspaniałego i niezawodnego sprzętu. wybrałeś nie złą firmę, ale zły model. Na apple nie licz, zamiataja temat pod dywanik i milczą licząc, ze i tak kazdemu skonczyc sie musi gwarancja i kazdy zostanie z tym g...em sam. Przykre ale prawdziwe, moze kolejny model cos wniesie innego?

#657 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 posts
  • SkądNowy Sacz, Poland

Posted 07 December 2011 - 21:02

Dziękuje ci za odpowiedź. ale tak łatwo nie chce się poddać i mimo że dużo ludzi pisze że nic z tym nie można zrobić, chyba kilku udało się to wyczyścić. To zabrudzenia wewnątrz matrycy, trzeba wyczyścić i dobrze uszczelnić by znów się nic nie dostało. Mimo że plamy mogą wrócić chyba warto próbować coś z tym zrobić skoro firma się wypina. Byle by niczego nie zepsuć po drodze

#658 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts

Posted 07 December 2011 - 21:38

to fakt, wiec bierz sie za to i opisz efekt koncowy :)

#659 Jotek

Jotek
  • 557 posts

Posted 07 December 2011 - 22:34

apropo sond:
Apple sweeps PCWorld satisfaction survey | TUAW - The Unofficial Apple Weblog

#660 pstanek

pstanek
  • 274 posts

Posted 07 December 2011 - 23:08

A wszystko się zaczęło od mojego żartobliwego wpisy. Przepraszam :(. Jeżeli Ci to przeszkadza i masz gwarancje reklamuj i tyle, jak nie to naprawiaj. Co tutaj możesz innego doradzić?

#661 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 08 December 2011 - 00:51

Co tutaj możesz innego doradzić?

Dzwonienie na infolinie, za przeproszeniem do zesr****.

#662 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 08 December 2011 - 07:46

Przykre ale ja nigdy nie trafiłem na dobry wyświetlacz od Apple .... Moje ACD 23 oraz 20 miały "duchy", ACD24" żółte plamy, poprzednie iMaci żółte plamy, obecne kurz (w sumie jak policzyłem na 12 zakupionych wyświetlaczy wszystkie miały wady - nigdy nie byłem z tego elementu zadowolony a w jednym z ACD 24 serwis wymieniał matryce SIEDEM razy) ....
Moje doświadczenie pokazuje że wyświetlaczy to oni robić dobrych nie potrafią. Przy kolejnym MP pojdę jednak po rozum do głowy i kupię EIZO - przynajmniej 5 lat gwarancji będzie.
Cóż może tak ładnie nie wygląda, ale mam już trochę dość chodzenia na kompromis w kwestii wyglądu do awaryjności tych rozwiązań

@pablokoguto spore masz te plamy - u mnie jest to dużo mniejsza skala - choć problem identyczny. Na Twoim miejscu (jeśli masz zamiar tego komputera jeszcze korzystać) a jest po gwarancji oddał bym sprzęt do kogoś kto to wyczyści - nie mam na myśli serwisu Apple bo tam pewnie zapłacisz jak "za zboże" ale jest na rynku kilka firm które zrobią Ci to nie gorzej a na pewno taniej :) Nie będę wymieniał robiąc reklam - ale wiem że koledzy z forum min. tym też się zajmują.

Ja w swoich iMacach czekam bo sa jeszcze na gwarancji, wymienie matryce pod koniec gwarancji by nowy właściciel miał "czysto" i sprzedam te komputery.

PS. A kupując kolejnego iMaca nie omieszkam kupić Apple Care ....

#663 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 posts
  • SkądOpole, Poland

Posted 08 December 2011 - 09:28

Apple nie produkuje matryc. Matryce w iMacach to LG itd. po kolei. Problemem w konstrukcji jest to że powietrze jest puszczana od dołu do góry. Wogóle problem jest taki że jest wentylacja. Matryca jest zaklejona od spodu taśmą materiałową która przepuszcza powietrze. W monitorach nie ma wentylacji więc takie zabezpieczenie jest OK. Tutaj jest to za mało. Dodatkowo dobrą opcją jest zabezpieczenie otworów komputera filtrem. Ja zabezpieczyłem tak otwór z tyłu i otwór kości pamięci- to co zobaczyłem po 3 miesiącach to ciężka sprawa- kurz w najdrobniejszej postaci który idealnie osadza się na tylniej ściance matrycy.

#664 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Posted 08 December 2011 - 09:40

Tak, wiem że Apple nie produkuje matryc .... dlatego napisałem (może faktycznie trochę niejasno) wyświetlacz od Apple mając na myśli gotowy produkt w postaci monitora czy komputera z monitorem. Co nie zmienia fakty że różne problemy miałem z każdym z tych urządzeń od ACD 20" przez 23" do 24" kończąc na iMacach. Ja jeszcze dobrego "wyświetlacza" od Apple nie miałem .... może mam pecha :) O ile komputer jako rozumiane elementy jednostki centralnej nigdy mnie nie zawiodły to słabym ogniwem zawsze był "wyświetlacz" :)

#665 dziobolek

dziobolek
  • 336 posts
  • SkądDublin, Ireland, Ireland

Posted 08 December 2011 - 16:33

...ale tak łatwo nie chce się poddać i mimo że dużo ludzi pisze że nic z tym nie można zrobić, chyba kilku udało się to wyczyścić.
To zabrudzenia wewnątrz matrycy, trzeba wyczyścić i dobrze uszczelnić by znów się nic nie dostało.
Mimo że plamy mogą wrócić chyba warto próbować coś z tym zrobić skoro firma się wypina.
Byle by niczego nie zepsuć po drodze

Tak mi się jeszcze przypomniało...

Jeśli nie czujesz się na siłach, to zgłoś się do użytkownika tumpio.
Ponoć czyści i konserwuje matryce tak, że problem nie powraca.

Pozdrówka!

#666 zbyszek85

zbyszek85
  • 33 posts
  • SkądŚląskie

Posted 21 December 2011 - 21:10

Dałem się na nabrać kiedyś na piękne baśnie o wspaniałym apple i co ? i dupa zbita :) Pierwsze dwie matryce -> plamy, dostałem wiec najnowszy model z 2011 hehe i co? po 4 miesiącach znowu :D Fantastyczny spektakl jak z każdym dniem ekran pokrywa się coraz większym gó***em

#667 tomek03

tomek03
  • 23 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 January 2012 - 14:41

Dla zainteresowanych - wymieniona matryca w nowym (model z 2011) Imac'u 21,5. Kilka dni w serwisie i po sprawie (pozdrawiam Isource ;))

#668 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 07 January 2012 - 14:49

Dałem się na nabrać kiedyś na piękne baśnie o wspaniałym apple i co ? i dupa zbita :)
Pierwsze dwie matryce -> plamy, dostałem wiec najnowszy model z 2011 hehe i co? po 4 miesiącach znowu :D
Fantastyczny spektakl jak z każdym dniem ekran pokrywa się coraz większym gó***em

Wypadało by napisać, a nie pisałem? :D Ja rozumiem wadliwą serie no ale apple pobiło wszystko i wszystkich, ja po przygodzie z Apple na pewno nie kupie produktu tej firmy bo komputer ma być dla mnie nie dla serwisu :)

---------- Wpis dodano o 16:49 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:49 ----------

Dla zainteresowanych - wymieniona matryca w nowym (model z 2011) Imac'u 21,5. Kilka dni w serwisie i po sprawie (pozdrawiam Isource ;))

Dodaj po sprawie ... (na jakiś czas)

#669 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 07 January 2012 - 17:24

Dałem się na nabrać kiedyś na piękne baśnie o wspaniałym apple i co ? i dupa zbita :)
Pierwsze dwie matryce -> plamy, dostałem wiec najnowszy model z 2011 hehe i co? po 4 miesiącach znowu :D
Fantastyczny spektakl jak z każdym dniem ekran pokrywa się coraz większym gó***em

Wypadało by napisać, a nie pisałem? :D Ja rozumiem wadliwą serie no ale apple pobiło wszystko i wszystkich, ja po przygodzie z Apple na pewno nie kupie produktu tej firmy bo komputer ma być dla mnie nie dla serwisu :)

Dodaj po sprawie ... (na jakiś czas)

Za taka ignorancję Apple powinno się wytoczyć proces z pozwu zbiorowego.
To już trzecia generacja 21,5 i 27" i ciągle to samo. A w poprzednikach też były z tym problemy.

#670 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 07 January 2012 - 17:29

To na co czekacie? Instytucja pozwu zbiorowego jest już dostępna w Polsce :)

#671 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 07 January 2012 - 17:38

Człowieku, tu się ludzie boją źle napisać o Apple, a co dopiero pozew zbiorowy.

#672 trenneman

trenneman
  • 845 posts

Posted 07 January 2012 - 17:40

Hehe, poniekąd masz rację :) Chociaż przegięcia zdarzają się w obie strony, zarówno w pochwale jak i w krytyce...

#673 Rafifafi

Rafifafi
  • 58 posts
  • SkądWarszawa

Posted 12 January 2012 - 19:07

Spisek żarówkowy - nieznana historia zaplanowanej nieprzydatności - YouTube polecam, jest tez o produktach Apple i celowym postarzaniu iPod... Przegrali proces z pozwu zbiorowego. Firme mozna cenic i lubic ale to nie znaczy zeby byc bezkrytycznym

#674 pablokoguto

pablokoguto
  • 200 posts
  • SkądNowy Sacz, Poland

Posted 26 January 2012 - 13:26

Tak jak obiecywałem opisuje jak moja sprawa z matrycą się skończyła dowiedziałem się co należy zrobić by wyczyścić ten kusz i zbierałem się do tego sumiennie. Między czasie zgłosiłem ten problem telefonicznie (serwis apple) i uznano moją prośbę wymiany matrycy wiec samodzielne czyszczenie może i by przyniosło efekt ale przynajmniej mam nową matryce co teoretycznie wydłuża życie temu iMacowi. Poproszono mnie o fotki plam wysłałem, potem skontaktowano się ze mną i mimo że gwarancja dawno minęła to udzielono mi bezpłatną wymianę w serwisie Krakowskim. Komputer po wymianie i wyczyszczeniu z kurzu czysty jak łza tak że jestem zadowolony niepokojące pytanie jak długo ? i czy na pewno w środku to nowa matryca a nie stara wyczyszczona ale z drugiej strony to autoryzowany serwis wiec chyba lipy nie robią. Tak czy siak sprawa skończyła się dobrze

#675 kuba_slonka

kuba_slonka
  • 211 posts
  • SkądOpole, Poland

Posted 26 January 2012 - 13:46

Witaj. Na pewno jest nowa, jednakże na Twoim miejscu, w związku z tym iż plamy ponownie powstaną zabezpieczyłbym matrycę szeroką taśmą pakunkową. Trzeba okleić matrycę dookoła. Jak pisałem zrobiłem to w zeszłym roku, w październiku i jak na razie nie ma śladów. Październikowe czyszczenie było poprzedzone czerwcowym. Wtedy nie zabezpieczyłem matrycy taśmą pakunkową tylko oryginalną.

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users