iMac 21,5 - Plama na matrycy
Napisano 15 września 2011 - 07:45
Napisano 15 września 2011 - 08:17
Napisano 15 września 2011 - 08:20
Napisano 15 września 2011 - 08:32
Napisano 15 września 2011 - 08:49
Napisano 15 września 2011 - 08:55
Napisano 15 września 2011 - 09:01
Napisano 15 września 2011 - 09:22
czyli jak chcę kupić iMaca, to muszę od razu kupić też konsolę, odtwarzacz DVD/blueray i telewizor tak ?
Z tego by wynikało że raczej tak, chodź osobiście raczej tego nie popieram.
---------- Wpis dodano o 10:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:12 ----------
Naprawdę nie wiem (jak wielu innych userów) o czym mówisz. Wiadomo, że nie można kompa katować. Ale komputer służy do wielu rzeczy i oglądnięcie filmu, czy kilku filmików na YT, nagranie płyty, pisanie maili i używanie przeglądarki nie powinno powodować plam na matrycy. Oczywiście mam tu na myśli korzystanie z kompa po kilka godzin dziennie a nie od rana do wieczora granie i oglądanie filmów. W tym tamacie wypowiadały się osoby, które korzystają z przeglądarki, maila, itunes-a po zaledwie kilka godzin w tygodniu i też mają plamy.
Tylko pojawia się pytanie dlaczego? Dlaczego mówimy o katowaniu skoro po prostu wykorzystujemy tylko 100% tego za co zapłaciliśmy? Wydaje mi się że to jest normalne iż wykorzystujemy to za co płacimy, jeżeli ktoś kupuje iMaca i7 to nie po to aby się na niego patrzeć tylko do czegoś mu to i7 było potrzebne, poza tym apple w którymś spocie też nazywa iMaca koniem roboczym do obróbki wideo.
Napisano 15 września 2011 - 11:29
Dlaczego mówimy o katowaniu skoro po prostu wykorzystujemy tylko 100% tego za co zapłaciliśmy? Wydaje mi się że to jest normalne iż wykorzystujemy to za co płacimy
To nie jest wykorzystywanie na 100% - to katowanie.
Kup nowe auto, wykorzystuj je na 100% - 24h/dobę jazda z maksymalna prędkością - zobaczymy ile pojeździ na 100%
Kup odkurzacz i włącz go na miesiąc - daję głowę że nie przeżyje ciągłej 100% pracy nawet przez tydzień.
Takich przykładów można mnożyć tysiące, kończę dyskusję w tym wątku, bo jak napisał Reaper Nie interesuje mnie również, że ktoś tego nie rozumie i jest to dla niego niepojęte.
Napisano 15 września 2011 - 11:35
A czemu nie?Przemex wiekszych bzdur nie czytalem.
Kupowac Imaca 27 cali do worda ^^
Mam 17'' i już 2 okna obok siebie mi się nie mieszczą, w dodatku muszę dużo przewijać.
Napisano 15 września 2011 - 11:50
To nie jest wykorzystywanie na 100% - to katowanie.
Kup nowe auto, wykorzystuj je na 100% - 24h/dobę jazda z maksymalna prędkością - zobaczymy ile pojeździ na 100%
Kup odkurzacz i włącz go na miesiąc - daję głowę że nie przeżyje ciągłej 100% pracy nawet przez tydzień.
Takich przykładów można mnożyć tysiące[/i]
Podaj z świata komputerów jeden przykład, nie podasz bo błąd jest po stronie apple każdy inny komputer problemu z tym miał nie będzie.
Napisano 15 września 2011 - 12:35
Napisano 15 września 2011 - 13:46
Napisano 15 września 2011 - 14:25
Napisano 15 września 2011 - 14:32
Mój iMac ma 5 lat i jest jak nowy^^
Napisano 15 września 2011 - 14:33
Napisano 15 września 2011 - 14:35
Napisano 15 września 2011 - 15:07
Odpowiedz jest bardzo prosta:
Przy takiej temperaturze i obciążeniu jaką toleruje ta konserwa zwana imac'iem normalny komputer samoistnie by się wyłączył i musiał 3 dni odpoczywać ;-)
@Przemex
Rozumiem to co wypisujesz, myśle że po częsci masz racje ale..
Weżmy chociaż hasło z apple.com na temat nowego macbooka air
If a notebook is thin and light enough to carry with you everywhere you go, it should be powerful enough to handle everything you do. The new MacBook Air is more than up to the task — whatever the task may be.
Trochę to przeczy Twoim ideałom.
Napisano 16 września 2011 - 10:39
Ktoś rzucił porównanie - dlaczego tak na komputerach z windowsem się nie dzieje..
Odpowiedz jest bardzo prosta:
Przy takiej temperaturze i obciążeniu jaką toleruje ta konserwa zwana imac'iem normalny komputer samoistnie by się wyłączył i musiał 3 dni odpoczywać ;-)
No nie zgodzę się, mogę to porównać na dwa sposoby ale tylko jeden jest uznawany na forum więc nim się posłużę. Zainstaluj na iMaku windowsa 7ke z pełnymi wersjami sterowników do komponentów w środku zobaczysz że standardowa praca na 7ce nagrzewa go znacznie w porównaniu do pracy na OSX. Problem zbytniego nagrzewania na 7ce nie występuje na normalnych komputerach.
Wg mnie odwrotnie, jak by wywalił z iMaca OSX i znaczą używać go na innym systemie który nie wprowadza ograniczeń apple, iMak by lądował w serwisie dość często i nie mam tutaj na myśli plam na matrycy tylko wykończonych temperaturą komponentów.
Jeżeli chcesz 2gi argument napisz na priw
---------- Wpis dodano o 11:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:35 ----------
Trochę to przeczy Twoim ideałom.
Przeczy jego ideałom bo ja na stronę apple też zaglądam i raczej nie widzę żadnych przesłanek o tym że iMac jest do przeglądania internetu.
(...) and you’ve got an all-in-one that can handle just about anything.
Napisano 16 września 2011 - 11:35
Napisano 17 września 2011 - 08:22
Napisano 17 września 2011 - 08:38
Aż się musiałem zarejestrować przez takie posty....
Do czego w takim razie mogę używać Apple iMac 27″ 3.4GHz(i7) 4GB/2TB/AMD Radeon HD 6970M 2GB za ponad 10 tysięcy złotych??
Oto jest pytanie. Bo ja w tej chwili to już nie wiem czy to ja jestem z innego świata, czy komputer wykorzystuje w inny sposób niż inni ale zawsze uważałem że jak płace za kompa to mogę go "katować" i nikomu nic do tego, a tym bardziej nie ma to wpływu na żywotność komputera.
Napisano 17 września 2011 - 08:51
i za to dałbym Ci duże ostrzeżenie i nie będę tłumaczył dlaczego, sam pomyśl.Kupiłeś więc sobie komputer z marketu za jedną pensję ciecia
Napisano 17 września 2011 - 08:56
Napisano 17 września 2011 - 09:11
Jeżeli ktoś kupuje iMac'a po to, aby 24/7 konwertować filmy, to nie przemyślał swojego zakupu.
Chcesz kompa do konwertowania filmów, to na moje laickie oko powinieneś mieć najmocniejszego procka, dobrą płytę, szybki ram i do tego (przede wszystkim dobre chłodzenie). Z uwagi na dobre chłodzenie zapewne przydałaby się większa obudowa aby była lepsza cyrkulacja powietrza i aby elementy nie nagrzewały się jeden od drugiego.
Oczywiście odpowiednio pojemny dysk (bardzo szybki najlepiej i najlepiej jesli dawałby rade przy sporym nagrzewaniu).
Tu się nie zgode, dobra płyta i procesor to ma znaczenie jak szybko coś się zrobi, ale może mi się nie śpieszy? Myślisz że każdy co potrzebuje coś przekonwertować czy wyrenderować od razu leci do sklepu po profesionalną stacje roboczą na Xeonie? Mam sporo znajomych co się tym trudnią, żaden z nich nie ma niczego nadzwyczajnego - normalne komputery.
Jesli kupiles mac'a do konwertowania filmów non-stop ... to czyja to wina ?
iMac zrobi wszystko co zwykły komp, ale nie będzie tego robił non-stop, z resztą zaden PC nie wytrzyma jeśli mu włączyć konwertowanie filmów 24/7 - chyba, że taki ze specjalnie do tego dobranymi elementami jw.
Każdy wytrzyma, pisałem jako przykład netbook na Atomie chodzący przez pół roku jako serwer na FreeBSD - żyje do dzisiaj ma się świetnie
A do czego jest iMac w takim razie?
Ja robię na nim:
- przeglądam internet;
- ściągam pliki;
- mail;
- word;
- mp3;
- przekonwertowalem w pierwszy dzien to, co mialem do przekonwertowania;
Mac'a kupilem dla wyglądu - bez niego robiłbym dokładnie to samo na moim poprzednim PC, który w zupełności mi wystarczał pod względem mocy obliczeniowej - był zwyczajnie brzydki, głośny i zajmował więcej miejsca.
Oki tylko to co piszesz tak na prawdę nie wymaga droższego komputera niż za 1500zł zestaw. Ja zawsze jak kupuje to biorę coś minimalnie lepsze niż potrzebuje i to w zupełności mnie satysfakcjonuje, ale płacenie 10k za iMaca z i7 aby na nim nic nie móc zrobić to dla mnie abstrakcja. Komputer obciążany około 12h na dobę to wg mnie nie jest dużo i każdy sprzęt powinien to wytrzymać. Że komputer ładny czy brzydki to dla mnie na prawdę nie ma znaczenia bo to jest tylko narzędzie. Będę przybijał 1000 gwoździ dziennie to kupie sobie młotek nie ten ładny tylko ten solidny.
I jeszcze raz podkreślę...iMaciem można konwertować filmy, obrabiać grafikę i grać w wymagające gry, ale nigdy nie będzie on w tym tak dobry, wydajny, produktywny co specjalnie do tego celu złożony sprzęt.
No i tu się zgadzam w 100%, nie będzie aż tak dobry / wydajny / produktywny ale nie powinien być awaryjny od tego są oprogramowania które zmniejszają częstotliwość CPU, zwiększają prędkość wentylatorów itd ... także na pewno problem zażegnać się da. A jeżeli jest tak jak mówisz to niech apple napisze na opakowaniu "Komputer dedykowany do standardowej pracy, długie obciążanie sprzętu nie jest wskazane"
---------- Wpis dodano o 10:11 ---------- Poprzedni wpis dodano o 10:06 ----------
Na tym kończę wywód w tym wątku, bo nie zamierzam cofać kijem Wisły i poważnie, nie narzucam nikomu swojego zdania i nie proszę o jego zrozumienie, ale o jego uszanowanie. Ja również nie rozumiem Waszego podejścia, ale je szanuje.
Ja Cię rozumię, ale zestawiając możliwie najwyższą konfiguracje iMaca z tym że on się nie nadaje do pracy to jak dla mnie nie ma to po prostu sensu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych