iMac 21,5 - Plama na matrycy
Napisano 10 kwietnia 2011 - 13:56
---------- Wpis dodano o 14:56 ---------- Poprzedni wpis dodano o 14:53 ----------
Trzeci raz serwisowałem iMaca w ciągu niecałego roku. Uważam, że na zwrot kasy nie masz co liczyć. Tym bardziej, że serwis usuwa problem bezpłatnie i szybko.
Napisano 10 kwietnia 2011 - 14:29
Trzeci raz serwisowałem iMaca w ciągu niecałego roku. Uważam, że na zwrot kasy nie masz co liczyć. Tym bardziej, że serwis usuwa problem bezpłatnie i szybko.
Bez obrazy ale czy 2 tygodnie co 2-3 miesiace to malo? Osobiscie potrzebuje kompa do pracy.. Zreszta chyba tak jak wszyscy, ktorzy sie tu wypowiadaja. Kazdy brak kompa todla mnie strata kasy, dobrze ze mam jeszcze swojego starego lapka. Nie wiem jak taka "wielka" firma moze sobie pozwolic na taki "szajs".
Napisano 10 kwietnia 2011 - 14:37
Napisano 10 kwietnia 2011 - 15:39
3 razy? To domagaj się nowego!
Napisano 10 kwietnia 2011 - 16:19
@Śfieży
3 razy? To domagaj się nowego!
A potem sprzedaj ten badziew.
Oni nie mają na to rozwiązania, po za wymianą matryc.
Ile razy by nie wymienili, tyle razy to wróci. Będą wymieniać aż ci się skończy gwarancja. Potem już cię będą kasować.
Napisano 10 kwietnia 2011 - 17:00
Napisano 10 kwietnia 2011 - 17:21
Napisano 10 kwietnia 2011 - 17:31
Napisano 10 kwietnia 2011 - 17:41
Napisano 10 kwietnia 2011 - 17:44
Napisano 11 kwietnia 2011 - 22:28
Napisano 12 kwietnia 2011 - 17:27
---------- Wpis dodano o 18:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:24 ----------
Na marginesie zastanawiam sie mocno nad sprzedaza i kupnem maca mini plus dobry monitor, z racji tego ,ze uzywam do obrobki zdjec. Powiedzcie mi ,czy wydajnosc mini jest duzo slabsza ?
Napisano 12 kwietnia 2011 - 17:34
Napisano 13 kwietnia 2011 - 23:55
Napisano 14 kwietnia 2011 - 11:07
42 strony o problemie ... ale nie każdy post to kolejny przypadek. Osób zgłaszających ten problem jest raptem kilka.
Prześledziłem forum apple.com:
Apple - Support - Discussions - Your Intel-based iMac Display
w którym znalazłem JEDEN temat dotyczący opisywnego w tym wątku problemu:
Apple - Support - Discussions - Greyish Smudge marks behind the glass ...
wątek zawiera raptem 14 stron, przyznać trzeba , że na tych 14 stronach jest więcej ludzi którzy zgłaszają problem niż na myapple'owskich 42 stronach, ale wciąż - to tylko 14 stron.
Przed zakupem iPhone'a 4 również śledziłem tamto forum, gdzie UWAGA! rozpoczęte wątki w sprawie smug na wyświetlaczu iPhone'a 4 były zamykane przez automat gdy osiągały 100 stron - takich stu stronnicowych wątków było kilka, albo nawet kilkanaście, także osób zgłaszających problem z iPhone 4 było nieporównywalnie więcej niż osób zgłaszających problem, który tutaj opisujecie.
Skoro tylu zgłaszało problem, byłem pewien, że problem dotyczy WSZYSTKICH iPhone'ów 4 - użytkownicy for tak samo twierdzili (jak wy tutaj), że skoro tylu zgłasza, to problem MUSI mieć każdy model.
Kupiłem iPhone'a 4 będąc pewnym, że ekran będzie żółty - nie był, wszystko jest OK.
Jestem pewien, że z iMac'iem będzie podobnie.
PS. Na formach również byli userzy, którzy wymieniali wadliwe iPhony po kilka, ba! nawet kilkanaście razy - nawet w trakcie wymiany w apple storze, po wyjęciu z pudełka stwierdzali plamy i znów wymieniali - to i tak nie oznaczało, że problem mają wszystkie modele.
Ilu was tutaj zgłasza problem, ilu na ww. forum ? Będzie razem 100 osób ? (nie liczyłem).
Gdyby wszystkie modele miły wadę, to w TV by o tym trąbili - ile firm ma iMac'i, szkół, wiecie ile tego jest na świecie ?
Możliwe, że w Polsce wymiana matrycy polega na zamontowaniu matrycy, która była wyjęta z innego uszkodzonego iMac'a - którz wie. A może poprostu pecha ma ten, kto tyle razy wymieniał .... albo poprostu ślęczenie z latarką i lupą przy monitorze do niczego dobrego nie doprowadzi ? Sprawdźcie swoje zwykłe monitory w ten sposób - też coś pewnie znajdziecie.
Natomiast jeśli macie wadę, to przypadek - nieliczny z resztą.
Napisano 14 kwietnia 2011 - 12:11
Napisano 14 kwietnia 2011 - 17:15
Napisano 15 kwietnia 2011 - 15:49
Napisano 15 kwietnia 2011 - 16:00
Napisano 17 kwietnia 2011 - 12:34
27", 21.5" iMac Owners, test your screen for yellow tint issue here - MacRumors Forums
Jest wątek poświęcony opisywanemu tutaj problemowi.
Nie mam iMac'a, ale przetestowałem swój monitor iiyama E1900S, a oto wynik:
Imageshack - zdjcieh.jpg
Jak widać wyświetlane kolory u góry różnią się znacząco od kolorów u dołu - tym też objawia się problem w iMac'ach.
Czy powinienem wymienić monitor ? Nie no, żartuję - już dawno po gwarancji, jednak do tej pory nigdy tego nie zauważyłem i nigdy mi to nie przeszkadzało.
Jak macie zwykłe monitory - sprawdźcie czy nie macie podobnie, bo możliwe, że macie i też wam to nie przeszkadzało do tej pory.
Napisano 17 kwietnia 2011 - 12:53
Napisano 17 kwietnia 2011 - 13:45
Dodam parę groszy od siebie, chociaż jeszcze nie mam iMac'a ... zamierzam go jednak kupić, pomimo negatywnych opinie znajdujących się w tym wątku.
42 strony o problemie ... ale nie każdy post to kolejny przypadek. Osób zgłaszających ten problem jest raptem kilka.
Prześledziłem forum apple.com:
Apple - Support - Discussions - Your Intel-based iMac Display
w którym znalazłem JEDEN temat dotyczący opisywnego w tym wątku problemu:
Apple - Support - Discussions - Greyish Smudge marks behind the glass ...
wątek zawiera raptem 14 stron, przyznać trzeba , że na tych 14 stronach jest więcej ludzi którzy zgłaszają problem niż na myapple'owskich 42 stronach, ale wciąż - to tylko 14 stron.
Przed zakupem iPhone'a 4 również śledziłem tamto forum, gdzie UWAGA! rozpoczęte wątki w sprawie smug na wyświetlaczu iPhone'a 4 były zamykane przez automat gdy osiągały 100 stron - takich stu stronnicowych wątków było kilka, albo nawet kilkanaście, także osób zgłaszających problem z iPhone 4 było nieporównywalnie więcej niż osób zgłaszających problem, który tutaj opisujecie.
Skoro tylu zgłaszało problem, byłem pewien, że problem dotyczy WSZYSTKICH iPhone'ów 4 - użytkownicy for tak samo twierdzili (jak wy tutaj), że skoro tylu zgłasza, to problem MUSI mieć każdy model.
Kupiłem iPhone'a 4 będąc pewnym, że ekran będzie żółty - nie był, wszystko jest OK.
Jestem pewien, że z iMac'iem będzie podobnie.
PS. Na formach również byli userzy, którzy wymieniali wadliwe iPhony po kilka, ba! nawet kilkanaście razy - nawet w trakcie wymiany w apple storze, po wyjęciu z pudełka stwierdzali plamy i znów wymieniali - to i tak nie oznaczało, że problem mają wszystkie modele.
Ilu was tutaj zgłasza problem, ilu na ww. forum ? Będzie razem 100 osób ? (nie liczyłem).
Gdyby wszystkie modele miły wadę, to w TV by o tym trąbili - ile firm ma iMac'i, szkół, wiecie ile tego jest na świecie ?
Możliwe, że w Polsce wymiana matrycy polega na zamontowaniu matrycy, która była wyjęta z innego uszkodzonego iMac'a - którz wie. A może poprostu pecha ma ten, kto tyle razy wymieniał .... albo poprostu ślęczenie z latarką i lupą przy monitorze do niczego dobrego nie doprowadzi ? Sprawdźcie swoje zwykłe monitory w ten sposób - też coś pewnie znajdziecie.
Natomiast jeśli macie wadę, to przypadek - nieliczny z resztą.
Nikt cię nie odwiedzie od kupna tego co chcesz.
Uparłeś się, twoja sprawa. Twój problem.
Pisałem już w kilku miejscach, ale widzę, że muszę przypomnieć jeszcze raz.
W 2010 tylko w jednym autoryzowanym serwisie przyjęto 150 sztuk iMaków 21,5 i 27"
do 25 stycznia tego roku przyjęto do reklamacji 30 sztuk, co daje więcej niż jeden dziennie.
Wszyscy moi znajomi, którzy kupili ostatnie modele mają problemy z matrycami, bez wyjątku. Większość po kilku wymianach pozbyła się ich. Nieliczni pogodzili się z tym, że co jakiś czas trzeba będzie oddać iMaka do serwisu.
Kiedyś notowałem sobie wpisy na tym forum o plamach:
http://myapple.pl/wi...tml#post1542770
http://myapple.pl/sp...te-matryce.html
http://myapple.pl/sp...na-matrycy.html
http://myapple.pl/sp...m-cortland.html
http://myapple.pl/sp...-imac-27-a.html
http://myapple.pl/sp...imaca-27-a.html
http://myapple.pl/sp...oswiadczyl.html
Dziś wiem, że to norma.
Problem nie rozwiązywalny.
Apple nie jest w stanie tego rozwiązać, bo to wada konstrukcyjna, podobnie jak z pękającymi TopCasami w plastikowych MB!
Serwis wymienia matryce na nowe, nie jakieś używane. Ale dalej będą powstawać plamy szare powstałe z wtłaczanego do wewnątrz matrycy kurzu, żółte z przebarwiania się warstwy odblaskowej (rozbierałem osobiście te matryce, to wiem).
TV o tym milczy, bo procentowo ilość sprzedanych iMaków w stosunku do sumy wszystkich innych PC jest może jak 1/100.
Napisano 26 kwietnia 2011 - 11:29
Na marginesie zastanawiam sie mocno nad sprzedaza i kupnem maca mini plus dobry monitor, z racji tego ,ze uzywam do obrobki zdjec. Powiedzcie mi ,czy wydajnosc mini jest duzo slabsza ?
Nie dużo, dramatycznie słabsza - a to z powodu tragicznie wolnego dysku twardego w Mini (przy nim wolniejszy o 30% procesor i kilkukrotnie karta graficzna to drobiazgi). No, chyba, że go wymienisz albo podłączysz zewnętrzny przez FW, wtedy nie będzie tak źle.
Napisano 26 kwietnia 2011 - 13:51
Napisano 01 maja 2011 - 10:29
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych