Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
* * * * * 1 votes

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Please log in to reply
1022 replies to this topic

#376 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 21 February 2011 - 12:27

że czasem obciążam go oglądaniem HD/Full HD po 1,5-2 godziny.

Oglądanie filmu HD nazywasz obciążaniem komputera? Co więcej przez 1,5 - 2h, wiesz jak ja miałem iMaca to oglądanie filmu HD dla niego było odpoczynkiem, u mnie komputer potrafi chodzić cały dzień na konwertowaniu filmów :)

#377 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 February 2011 - 14:12

no wiesz, ciepło niejakie dostawał :) nie twierdzę, ze pracował na max, bo bym skłamał, ale ok 40% i więcej procesora działało

#378 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Posted 21 February 2011 - 14:17

Musisz się bardziej postarać RiQ. Daj mu na 200% load, popatrz chwilę wprost w słońce, potem szybko na spójrz na ekran. Na pewno zobaczysz plamy i seb będzie usatysfakcjonowany :D

#379 stankowp

stankowp
  • 59 posts

Posted 21 February 2011 - 14:45

Nadal nie wydaje mi sie ze to temperatura wplywa na defect matrycy. Kurz to raczej najbardziej prawdopodobna przyczyna. Moze dzieje sie tak ze pod wplywem nagrzania matrycai rozczelnia sie. Lapiac caly kurz z obudowy. Widzialem dzisiaj iMaca w MM 27 cali ktory stoi z animacja po 12h na dobe i tez mial w prawym gornym rogu plamke. Wiec teoria o przegrzaniu raczej nieaktualna, a napewno malo prawdopodobna. Przepraszam za ortografie ale slownika w ps3 brak. iMac poszedl dzisiaj do serwisu.

#380 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 February 2011 - 15:00

Musisz się bardziej postarać RiQ. Daj mu na 200% load, popatrz chwilę wprost w słońce, potem szybko na spójrz na ekran. Na pewno zobaczysz plamy i seb będzie usatysfakcjonowany :D

:P no na pewno. Ale mam coś w zanadrzu, czego nikt zapewne z Was nie ma - kupiłem jednego iMaka, a widzę dwa :)

#381 a11

a11
  • 511 posts

Posted 21 February 2011 - 15:35

@seb235 korzystasz z SMC Fan Control ? u mnie na mini 2010 czasami komputer obciążony 8h dziennie , wiatraki czasami na 1800RPM (na mini to wartość minimalna) , czasami na 2500RPM , komputer jest ciepły , a nic mu się nie dzieje. a taki iMac jest chyba lepiej chłodzony - jest znacznie większy

#382 RiQ

RiQ

• 2567 posts
  • SkądWrocław

Posted 21 February 2011 - 20:28

hmmm ale w mini nie masz wbudowanego monitora, a o to tu chodzi :)

#383 a11

a11
  • 511 posts

Posted 21 February 2011 - 21:00

racja :S

#384 stankowp

stankowp
  • 59 posts

Posted 25 February 2011 - 13:17

Matryca wymieniona. Serwis RAGZ Łódź. Oddałem w poniedziałek w piątek rano już czekał w salonie do odbioru. Żadnych uszkodzonych pikseli, plam ogólnie wszystko jak należny. Oprócz drobnych pyłków kurzy na szybie od środka. Ale to da się przeżyć i wytrzeć samemu. Czas pokaże. Reasumując wszystko na tak.

#385 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 12 March 2011 - 19:02

Matryca wymieniona. Serwis RAGZ Łódź. Oddałem w poniedziałek w piątek rano już czekał w salonie do odbioru. Żadnych uszkodzonych pikseli, plam ogólnie wszystko jak należny. Oprócz drobnych pyłków kurzy na szybie od środka. Ale to da się przeżyć i wytrzeć samemu. Czas pokaże.

Reasumując wszystko na tak.

Znając życie, na przełomie maja i czerwca twój iMak znów powróci do serwisu.

#386 jorosz

jorosz
  • 7 posts

Posted 13 March 2011 - 10:30

Witam! Jestem użytkownikiem iMaca 21.5 który został zakupiony w lutym ubiegłego roku. Przez około pół roku nie był używany. Pech w tym, że dopiero teraz w marcu 2011 dosięgło mnie "fatum" plam w lewym górnym rogu ekranu. Okres gwarancji upłynął. Zanim jutro skontaktuje się z serwisami, mam pytanie: jakie orientacyjnie mogą być koszty wymiany matrycy?

#387 Blutut

Blutut
  • 207 posts

Posted 13 March 2011 - 11:03

$400. Chyba, że postawisz na matrycę niższej klasy, to widziałem jedną z 3 bad pixelami za $99.

#388 tristeza

tristeza
  • 48 posts
  • SkądWrocław

Posted 18 March 2011 - 00:19

Mam drugiego 21,5" - pierwszego miałem w 2009 od nowości, teraz kupiłem używanego, po gwarancji. Renderuję na nim 3D pod windowsem 7 czasami po 24h, czyli bardziej dać w d..pę chyba się nie da i odpukać matryca OK. Zostaje jeszcze ciekawa kwestia co uznajemy za przebarwienia. Niektórzy mają fioła i dla nich mała plamka niewidoczna dla kogoś innego będzie wywoływała palpitacje serca. Widziałem zdjęcia masakrycznie przebarwionych matryc imakowych, ale ciekawe jaki to procent wszystkich sprzedanych. Wydaje mi się, że nie jest to dużo, skoro Apple od 2 lat dalej je sprzedaje :)

#389 kielmt

kielmt
  • 2 posts

Posted 18 March 2011 - 13:22

Witam. Mój pierwszy post. :) No to dołączyłem do tych, którzy mieli pecha. w zeszłym tygodniu skonczyła mi się gwarancja na imaca 27 i5, a wczoraj wieczorem dostrzegłem szarawe plamy w prawym górnym rogu ekranu. gwarancja już nie działa, aplle care nie posiadam, stąd rodzą się moje pytania: ile kosztuje wymiana matrycy na własną rękę? czy można ubiegać się o zwrot gotówki lub usunięcie defektu na podstawie rękojmi u sprzedawcy (Media Markt)? Jeśli ktoś się orientuje, proszę o odpoiwedź. Dziękuję.

#390 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 18 March 2011 - 13:32

Jeśli to MM to możesz spokojnie przez dwa lata ubiegać się o naprawę.

#391 pisar

pisar
  • 140 posts
  • Skąd666

Posted 18 March 2011 - 15:47

AC możesz chyba również kupić po ustaniu gwarancji...więc wyjdzie Ci taniej niż wymiana na własną rękę.

#392 kielmt

kielmt
  • 2 posts

Posted 18 March 2011 - 16:35

AC możesz chyba również kupić po ustaniu gwarancji...więc wyjdzie Ci taniej niż wymiana na własną rękę.

niestety napisano apple.pl "AppleCare Protection Plan można wykupić w dowolnym terminie przed upływem rocznej ograniczonej gwarancji."

Spróbuję zadziałać na rękojmię w MM, a jeśli się nie uda zorientuję się czy można dostać się do matrycy z drugiej strony i ją wyczyścić (choć pewnie gdyby tak było, to apple nie wymieniałby matryc na taką skalę tylko je czyścił w serwisie) no i wersja ostateczna, naprawię na własny koszt :(.

Proszę napisać czy ktoś z Was lub Waszych znajomych próbował z taką usterką reklamować w Media Markt, jeśli tak to jaki był odzew?

Dzięki za okazaną pomoc, pozdrawiam.

#393 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 18 March 2011 - 17:02

Matrycę można rozebrać jak ma się cierpliwość, odwagę i clean room:
http://www.blueflash.../imacpanel1.png
http://www.blueflash.../imacpanel2.png

dodatkowy opis:
There is Hope for iMac 27" Display - Black Spots/Smudges/Dust in the display FIXED! - MacRumors Forums

częściowe wideo:
YouTube - iMac 27 screen opening problem

A tak wygląda LCD w środku:

#394 pisar

pisar
  • 140 posts
  • Skąd666

Posted 18 March 2011 - 18:33

niestety napisano apple.pl "AppleCare Protection Plan można wykupić w dowolnym terminie przed upływem rocznej ograniczonej gwarancji."

.

Widzisz mnie np. udzielono informacj, że można to zrobić po upływie standardowej gwarancji (info od PL sprzedawcy).

#395 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 18 March 2011 - 20:42

@seb235
korzystasz z SMC Fan Control ?

Dawno tutaj nie zaglądałem, ale napisze jeszcze raz to co pisałem już sporo razy kupująć komputer za taką kase nie miałem nawet ochoty bawić się w ustawienie sobie wiatraków, bo to jest (dla mnie był) problem firmy apple a nie mój. SMC tylko włączyłem po to aby usłyszeć wszystkie wiatraki w akcji po czym go wywaliłem :D

#396 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 18 March 2011 - 23:03

Tak sobie czytam porady "fachowców" od czyszczenia matryc i pytam, po co ta zabawa? Jeden nieopatrzny ruch i uszkodzenie matrycy gotowe.
Ewidentnie Apple wypuściło iBubla.
Temat ma już ponad trzydzieści siedem tysięcy wejść!
Ktoś powinien się poświęcić, rozebrać swojego iMaka, porobić zdjęcia i napisać arta na temat wad konstrukcyjnych.
Ja swój opis zadedykowałem moim znajomym, którzy przed upływem roku mieli już dziury w TopCase.
Wtedy jeszcze autoryzowane serwisy żądały kasę za wymianę. Dziś po masowych protestach przyznali się do błędu i wymieniają za darmo nawet po gwarancji.

Zastanawialiście się dlaczego seb235, człowiek, który zapoczątkował tą dyskusje tak rzadko pisze już w tym temacie? Bo po prostu, jak większość pozbył się dziada.
Kupił sobie za podobną kasę komputer wydajniejszy, cichszy i na normalnej dwudziestoczteromiesięcznej gwarancji.
Puki będziecie słodzić tej firmie i dofinansowywać ich zakupując ich niepełnowartościowy sprzęt, póty będą was lekceważyć i zbywać, unikać odpowiedzialności za własne błędy.
Proponuje zebrać się do kupy i coś zrobić w tej sprawie. Szczególnie powinno zależeć tym, którzy nie mają Apple Care czy tym, którzy mają ponad roczne komputery.

#397 marek.mdproject

marek.mdproject
  • 21 posts

Posted 10 April 2011 - 11:41

Mam ten sam problem co "seb235". Już drugi raz wysłałem iMac'a do serwisu i pewnie powtórzy się to znów. Mam do Was pytanie, czy udało się komuś wywalczyć zwrot pieniędzy? Proszę o pomoc.. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam

#398 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8114 posts

Posted 10 April 2011 - 12:44

Niestety nie uda Ci się odzyskać kasy, jedyne co możesz robić to nabijać sobie telefony do apple poland i mega narzekać na problem, jeszcze z 2 razy w serwisie i powinni Ci wymienić na nowy egzemplarz w którym problem pewnie i tak się pojawi, ale jak go tylko dostaniesz to wystaw na allegro i sprzedaj. Jeżeli chcesz zachować iMaca i nie bawić się w serwisowanie co chwile to musiał byś praktycznie przestać go używać na tyle aby on się przestał grzać w szczególności PSU. Moja rada jest taka jak zrobiłem ja, doczekaj do wymiany sprzedaj i kup PCta :)

#399 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 10 April 2011 - 13:01

Że kupno PeCeta albo Hackintosha ma być radą na co? Na matrycę? Może tak, a może na inne rzeczy - niekoniecznie. Każda platforma ma swoje wady. Ta PeCetowa też ;)

#400 janek220

janek220
  • 268 posts

Posted 10 April 2011 - 13:11

Owszem, PC w porównaniu z iMac'em też ma trochę wad. Jednak głównie to ilość zajętego miejsca i wygląd.
Reszta: Wydajność, możliwości rozbudowy, długość gwarancji itd. w PC zwykle jest lepsza...
Co do mitów, że OS X na PC się wiesza: http://forum.osx86.o...maca-vt4349.htm

Aha, ostatnio jak byłem w iSpocie w Gliwicach, to każdy iMac na wystawie miał czarne plamy. Wrażenie potęgowała jasna tapeta. Skutecznie zniechęciło mnie to tego sprzętu.

5 user(s) are reading this topic

0 members, 5 guests, 0 anonymous users