iMac 21,5 - Plama na matrycy
Napisano 26 stycznia 2011 - 09:55
Napisano 26 stycznia 2011 - 10:46
Raczej się mylisz. Znam kilku takich ludzi dotkniętych tym problemem i oni już wiedzą, że źle zrobili kupując iMaka. Mało tego więcej go nie kupią i dodatkowo zniechęcają innych do takiego zakupu.a ja myślę że Apple ma to dość głęboko w poważaniu. Oni sprzedają tyle sprzętu że stać ich na wymianę tych matryc - tym bardziej że matryca ich kosztuje grosze (nie porównujcie cen z allegro) - np. Iphone 3G kosztuje chyba 30$ w częściach....
Jedyne co faktycznie tracą to PR ale nie oszukujmy się 95% ludzi dotkniętych problemem matrycy i tak kupi kolejnego iMaca
To właśnie widzę wśród użytkowników maków. Filozofia Apple każe palić za sobą wszelkie mosty i potem już trudno jest wrócić do poprzedniego "świata".Stevie kiedyś powiedział (nie wiem dokładnie jak to leciało): My nie kreujemy swoich klientów, my ich posiadamy na wyłączność.
Dzisiaj kupowanie maka bez Apple Care, to spore ryzyko....a dodatkowo rośnie sprzedaż Apple Care
Chyba, że ktoś sprzeda maka prze końcem gwarancji.
Napisano 26 stycznia 2011 - 12:36
Raczej się mylisz. Znam kilku takich ludzi dotkniętych tym problemem i oni już wiedzą, że źle zrobili kupując iMaka. Mało tego więcej go nie kupią i dodatkowo zniechęcają innych do takiego zakupu.
ale gdzie się mylę? napisałem 95% - też kilku takich znam - ale znam też kilkudziesięciu któryz problem znają i już zbierają kasę na nowego iMaca...
Napisano 28 stycznia 2011 - 16:52
Napisano 29 stycznia 2011 - 10:41
I do tego działa idealnie, matryca nówka sztuka.Cortland serwis pozytywnie mnie zaskoczył. Mój iMac dotarł z Poznania juź dziś, prawie tydzień wcześniej niż zapowiadano mi na stronie. Na razie jest zamarznięty jak kra lodu, więc dopiero jutro go sprawdzę. kurier chyba całą noc trzymał go na pace przy minus sześć.
Napisano 30 stycznia 2011 - 14:40
A ja myślę, że LG nie przyjmie tego ponieważ plamy powstają głównie z powodu gorących elementów, źle odizolowanych od matrycy.
Zwalone jest chłodzenie i wentylacja wewnątrz nowych iMaków.
Paru userów z forum Apple potwierdziło, że te szare przebarwienia to smugi kurzu, sadzy itp za ekranem LCD. Jak ktoś ma odwagę to rozebrać i wyszysci problem znika. Podkreślam za ekranem LCD, nie za szkłem chroniącym ekran mocowanym na magnesach. Mam imaca 24" i własnie to g zauważyłem.
Apple - Support - Discussions - Brown spots, dark smudges and irregular ...
Napisano 30 stycznia 2011 - 21:23
#358 Gość_owca666_*
Napisano 31 stycznia 2011 - 11:11
Jeśli przywrócisz kompa do stanu fabrycznego "bez śladów nieautoryzownego otwierania" to nikogo nie trzeba "oszukiwać" (jak napisał gitarzysta". Oddajesz do reklamacji i już. Jeśli serwis stwierdzi jednak takowe ślady, to już zależy od nich. Może być jak w linkowanym temacie (zakładając, że moje wątpliwości tam wyrażone są bezpodstawne ), a może być też odwrotnie.
Napisano 31 stycznia 2011 - 15:39
Napisano 01 lutego 2011 - 16:21
Napisano 01 lutego 2011 - 16:46
Napisano 01 lutego 2011 - 16:56
To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich.
Tak czytam ten temat i coraz bardziej się zniechęcam to iMaca.
Mac OSX kusi, ale jest bardzo dużo rzeczy, które mnie odstraszają...
Chciałbym Imaca wykorzystywać jako monitor do konsoli, a taka możliwość jest tylko w modelu 27", do tego trzeba kupić konwenter za 400 zł. Czemu nie ma po prostu wejścia HDMI, czemu apple musi robić wszystko na swój sposób?
Taka sama sytuacja jest z bezstratną muzyką, wszyscy używają flac, a tu trzeba konwertować do alac...
Gwarancja tylko rok, trzeba sporo dopłacić do przedłużenia, co przy problemach, o których tu czytam wydaje się obowiązkowe.
Sam już nie wiem... sprzęt będę kupował za rok, może trochę później, zobaczymy jak to wtedy będzie wyglądać.
Na tę chwile zdecydowałbym się chyba jednak na komputer AIO od MSI - 4300 zł, zobaczymy jak to będzie za rok... mam nadzieję, że apple się poprawi do tego czasu.
Niestety, czy stety to taka już jest strategia Apple.
Napisano 19 lutego 2011 - 12:12
Napisano 19 lutego 2011 - 12:19
Proponował bym sprawdzić iMaca na stronie appleserialnumberinfo w kontekście daty produkcji (tydzień produkcji). Skoro wasz mac został wyprodukowany w okresie kiedy występowały problemy no to trzeba się liczyć z możliwością wystąpienia problemu z matryca. Czytałem gdzieś ze problem znika w modelach powyżej 40 tygodnia (21.5-inch, Mid 2010). Ja niestety mam model z 22 tygodnia i problem wystąpił. Choć kupowałem go w październiku 2010. Na dniach zamierzam go oddać do serwisu. Dam znać co i jak gdy wróci.
To wszystko teoria a praktyka? Ja mam iMaca 24 cale early 2008 i też mam (miałem) plamę z kurzu na matrycy - na szczęście miałem AppleCare i już mam nową
Napisano 19 lutego 2011 - 12:26
Napisano 19 lutego 2011 - 13:56
Napisano 20 lutego 2011 - 18:18
Napisano 20 lutego 2011 - 18:41
Napisano 20 lutego 2011 - 20:00
Napisano 20 lutego 2011 - 22:34
Napisano 20 lutego 2011 - 22:52
Komfort pracy nie porównywalny z żadnym PC z Windows 7.
Zgadzam się ale tylko pod warunkiem że na tym PC jest Win7
Co do ustawiania sobie samemu wiatraków w komputerze za tą cene to sorry ale jak dla mnie głupota, ja wiedziałem że jak sobie zwiększe obroty to problem pewnie zniknie no ale sorry to za co ja zapłaciłem w takim wypadku ? Ja do ostatnich dni iMaca u mnie wyznawałem zasade że nie podkręcę wentylatora ani o 1RPM choćby miał mi się roztopić na biurku, ty postanowiłeś zwiększyć o pawie 45%, zeskrobał bym i wysłał do serwisu.
Ilość iMaców dotkniętych wadą jest raczej niewielka.
Oczywiście, a wiesz dlaczego ? Wg mnie łatwo to wyjaśnić, bo jeżeli problemem jest temperatura a większość userów imaców przegląda na nim neta i po 3-4h komputer jest wyłączany, wtedy ten efekt który u mnie trwał 3 miesiące nieraz mniej u niego może trwać 2 lata.
Napisano 20 lutego 2011 - 23:02
Napisano 20 lutego 2011 - 23:57
Ja nie widzę w tym jakiegoś strasznego problemu. Ilość iMaców dotkniętych wadą jest raczej niewielka. Polecam do zakupu mimo problemów z matryca.
Ciekawe to co piszesz. Na 10 moich znajomych, wszyscy mają te problemy, a niektórzy mieli nawet po kilka iMaków.
Nie wiem, jak można polecać coś, co i tak wiadomo, że się popsuje?
Przyznam co prawda, że nadal nie do końca rozumiem przyczynę występowania tego schorzenia matrycy. Wada konstrukcyjna, przegrzanie, naprawdę zdiagnozować trudno.
Wada konstrukcyjna.
Jak zwykle brakło miejsca na odpowiednie chłodzenie.
seb235 się o tym przekonał, bo miał 2 iMaki i teraz ma inny komputer, ale z odpowiednim chłodzeniem.
Temperatury zupełnie inne. Wentylatory nie hałasują nawet w stresie.
Napisano 21 lutego 2011 - 09:23
Napisano 21 lutego 2011 - 10:05
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych