Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#351 1084

1084
  • 495 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 stycznia 2011 - 09:55

...a dodatkowo rośnie sprzedaż Apple Care ;)

#352 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 10:46

a ja myślę że Apple ma to dość głęboko w poważaniu. Oni sprzedają tyle sprzętu że stać ich na wymianę tych matryc - tym bardziej że matryca ich kosztuje grosze (nie porównujcie cen z allegro) - np. Iphone 3G kosztuje chyba 30$ w częściach....

Jedyne co faktycznie tracą to PR ale nie oszukujmy się 95% ludzi dotkniętych problemem matrycy i tak kupi kolejnego iMaca :)

Raczej się mylisz. Znam kilku takich ludzi dotkniętych tym problemem i oni już wiedzą, że źle zrobili kupując iMaka. Mało tego więcej go nie kupią i dodatkowo zniechęcają innych do takiego zakupu.

Stevie kiedyś powiedział (nie wiem dokładnie jak to leciało): My nie kreujemy swoich klientów, my ich posiadamy na wyłączność.

To właśnie widzę wśród użytkowników maków. Filozofia Apple każe palić za sobą wszelkie mosty i potem już trudno jest wrócić do poprzedniego "świata".

...a dodatkowo rośnie sprzedaż Apple Care ;)

Dzisiaj kupowanie maka bez Apple Care, to spore ryzyko.
Chyba, że ktoś sprzeda maka prze końcem gwarancji.

#353 brachson

brachson
  • 145 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 12:36

Raczej się mylisz. Znam kilku takich ludzi dotkniętych tym problemem i oni już wiedzą, że źle zrobili kupując iMaka. Mało tego więcej go nie kupią i dodatkowo zniechęcają innych do takiego zakupu.

ale gdzie się mylę? napisałem 95% - też kilku takich znam - ale znam też kilkudziesięciu któryz problem znają i już zbierają kasę na nowego iMaca...

#354 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 stycznia 2011 - 16:52

Cortland serwis pozytywnie mnie zaskoczył. Mój iMac dotarł z Poznania juź dziś, prawie tydzień wcześniej niż zapowiadano mi na stronie. Na razie jest zamarznięty jak kra lodu, więc dopiero jutro go sprawdzę. kurier chyba całą noc trzymał go na pace przy minus sześć.

#355 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 29 stycznia 2011 - 10:41

Cortland serwis pozytywnie mnie zaskoczył. Mój iMac dotarł z Poznania juź dziś, prawie tydzień wcześniej niż zapowiadano mi na stronie. Na razie jest zamarznięty jak kra lodu, więc dopiero jutro go sprawdzę. kurier chyba całą noc trzymał go na pace przy minus sześć.

I do tego działa idealnie, matryca nówka sztuka.

#356 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 30 stycznia 2011 - 14:40

A ja myślę, że LG nie przyjmie tego ponieważ plamy powstają głównie z powodu gorących elementów, źle odizolowanych od matrycy.
Zwalone jest chłodzenie i wentylacja wewnątrz nowych iMaków.

Paru userów z forum Apple potwierdziło, że te szare przebarwienia to smugi kurzu, sadzy itp za ekranem LCD. Jak ktoś ma odwagę to rozebrać i wyszysci problem znika. Podkreślam za ekranem LCD, nie za szkłem chroniącym ekran mocowanym na magnesach. Mam imaca 24" i własnie to g zauważyłem.

Apple - Support - Discussions - Brown spots, dark smudges and irregular ...

#357 probak

probak
  • 13 postów

Napisano 30 stycznia 2011 - 21:23

na wstępie muszę dodać, że baaaardzo zasmucił mnie wynik wyszukiwania na google, gdy zapytałem: "plamy imac 2010" :( Zorbiłem spore zamieszanie wewnątrz imac'a zaraz po zakupie: wymieniłem hdd na 2TB i... zamiast DVD zainstalowałem SSD... Wszystko byłoby ok, gdyby okazało się, że czarne plamy to kurz, który przez moją niedokładność znalazł się za szybą. Przejdzmy jednak do sedna: z tego co pamiętam nie zerwałem ani jednej plomby - teroretycznie mógłbym przywrócić wnętrze komputera do stanu fabrycznego. Czy ktoś ma doświadczenia z reklamacją ekranu w podobnej sytuacji? Czyli.. pytanie dokładnie takie samo jak powyżej.

#358 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 31 stycznia 2011 - 11:11

^^^http://myapple.pl/sprzet-apple-opinie-wlascicieli/168196-cortland-serwis-imaca-27-a-7.html#post1490259 - przeczytaj 3 pierwsze posty, resztę możesz sobie darować ;)

Jeśli przywrócisz kompa do stanu fabrycznego "bez śladów nieautoryzownego otwierania" to nikogo nie trzeba "oszukiwać" (jak napisał gitarzysta". Oddajesz do reklamacji i już. Jeśli serwis stwierdzi jednak takowe ślady, to już zależy od nich. Może być jak w linkowanym temacie (zakładając, że moje wątpliwości tam wyrażone są bezpodstawne ;)), a może być też odwrotnie.

#359 probak

probak
  • 13 postów

Napisano 31 stycznia 2011 - 15:39

dziękuję za info!

#360 kowal131

kowal131
  • 7 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 16:21

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich. Tak czytam ten temat i coraz bardziej się zniechęcam to iMaca. Mac OSX kusi, ale jest bardzo dużo rzeczy, które mnie odstraszają... Chciałbym Imaca wykorzystywać jako monitor do konsoli, a taka możliwość jest tylko w modelu 27", do tego trzeba kupić konwenter za 400 zł. Czemu nie ma po prostu wejścia HDMI, czemu apple musi robić wszystko na swój sposób? Taka sama sytuacja jest z bezstratną muzyką, wszyscy używają flac, a tu trzeba konwertować do alac... Gwarancja tylko rok, trzeba sporo dopłacić do przedłużenia, co przy problemach, o których tu czytam wydaje się obowiązkowe. Sam już nie wiem... sprzęt będę kupował za rok, może trochę później, zobaczymy jak to wtedy będzie wyglądać. Na tę chwile zdecydowałbym się chyba jednak na komputer AIO od MSI - 4300 zł, zobaczymy jak to będzie za rok... mam nadzieję, że apple się poprawi do tego czasu.

#361 emacs

emacs
  • 171 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 16:46

Zależy do czego będziesz wykorzystywał sprzęt. Masz przecież jeszcze opcję mac mini czy MBP i zew. monitor

#362 Erykos

Erykos
  • 2 847 postów

Napisano 01 lutego 2011 - 16:56

To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich.
Tak czytam ten temat i coraz bardziej się zniechęcam to iMaca.

Mac OSX kusi, ale jest bardzo dużo rzeczy, które mnie odstraszają...

Chciałbym Imaca wykorzystywać jako monitor do konsoli, a taka możliwość jest tylko w modelu 27", do tego trzeba kupić konwenter za 400 zł. Czemu nie ma po prostu wejścia HDMI, czemu apple musi robić wszystko na swój sposób?
Taka sama sytuacja jest z bezstratną muzyką, wszyscy używają flac, a tu trzeba konwertować do alac...

Gwarancja tylko rok, trzeba sporo dopłacić do przedłużenia, co przy problemach, o których tu czytam wydaje się obowiązkowe.

Sam już nie wiem... sprzęt będę kupował za rok, może trochę później, zobaczymy jak to wtedy będzie wyglądać.
Na tę chwile zdecydowałbym się chyba jednak na komputer AIO od MSI - 4300 zł, zobaczymy jak to będzie za rok... mam nadzieję, że apple się poprawi do tego czasu.

Niestety, czy stety to taka już jest strategia Apple.

#363 stankowp

stankowp
  • 59 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 12:12

Proponował bym sprawdzić iMaca na stronie appleserialnumberinfo w kontekście daty produkcji (tydzień produkcji). Skoro wasz mac został wyprodukowany w okresie kiedy występowały problemy no to trzeba się liczyć z możliwością wystąpienia problemu z matryca. Czytałem gdzieś ze problem znika w modelach powyżej 40 tygodnia (21.5-inch, Mid 2010). Ja niestety mam model z 22 tygodnia i problem wystąpił. Choć kupowałem go w październiku 2010. Na dniach zamierzam go oddać do serwisu. Dam znać co i jak gdy wróci.

#364 gitarzysta

gitarzysta
  • 516 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 19 lutego 2011 - 12:19

Proponował bym sprawdzić iMaca na stronie appleserialnumberinfo w kontekście daty produkcji (tydzień produkcji). Skoro wasz mac został wyprodukowany w okresie kiedy występowały problemy no to trzeba się liczyć z możliwością wystąpienia problemu z matryca. Czytałem gdzieś ze problem znika w modelach powyżej 40 tygodnia (21.5-inch, Mid 2010). Ja niestety mam model z 22 tygodnia i problem wystąpił. Choć kupowałem go w październiku 2010. Na dniach zamierzam go oddać do serwisu. Dam znać co i jak gdy wróci.

To wszystko teoria a praktyka? Ja mam iMaca 24 cale early 2008 i też mam (miałem) plamę z kurzu na matrycy - na szczęście miałem AppleCare i już mam nową

#365 stankowp

stankowp
  • 59 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 12:26

Odnoszę się tylko do modeli 21.5-inch, Mid 2010 bo taki posiadam i takim się interesowałem.

#366 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 lutego 2011 - 13:56

Ile czasu trwało zanim Ci się pojawiła plama ? Jest to istotne bo na nowej matrycy po tym samym czasie także się pojawi, u mnie przy porządnej eksploatacji komputera pojawiały się co 2,5 - 3 miesięcy :)

#367 stankowp

stankowp
  • 59 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 18:18

Minelo z dwa miesiace zanim sie pojawily.

#368 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 18:41

No to witam w klubie bo miałem dokładnie to samo i w takim samym czasie :)

#369 Meduza

Meduza
  • 736 postów
  • SkądTønsberg, NO; Los Angeles, USA

Napisano 20 lutego 2011 - 20:00

jaacie... masakra. to ja chciałem kupic iMaka, przekonany ze problem juz nie wystepuje ; // od roku widze juz sie z tym borykacie ;/ nie ma cioty we wsi, nie kupie poki nie bd pewny xD jak narazie MBP mi w zupelnosci wystarcza, chociaz niestety malo korzystam z niego xD (praca taty;/) musze siedziec na PC'cie a windows mnie juz doprowadza do białej gorączki xD dobrze że nie zółtej. Fu! nie lubie tego koloru teraz xD

#370 stankowp

stankowp
  • 59 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 22:34

Ja nie widzę w tym jakiegoś strasznego problemu. Ilość iMaców dotkniętych wadą jest raczej niewielka. Polecam do zakupu mimo problemów z matryca. Komfort pracy nie porównywalny z żadnym PC z Windows 7. Przyznam co prawda, że nadal nie do końca rozumiem przyczynę występowania tego schorzenia matrycy. Wada konstrukcyjna, przegrzanie, naprawdę zdiagnozować trudno. A tak przy okazji to raczej nie polecam używać iMaca bez smcFanControl. Temperatury na domyślnym ustawieniu 3 wiatraków (1200 obrotów) jest zbyt duża. Optymalna ilość obrotów to 1800 przy wszystkim: granie (Wow Eve Civ5), obróbce filmów, przerabianie mp3 itd. itp. Poziom hałasu nie zwiększa się do jakiejś niebotycznej wielkości natomiast podzespoły maja komfortowe warunki do pracy.

#371 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 22:52

Komfort pracy nie porównywalny z żadnym PC z Windows 7.

Zgadzam się ale tylko pod warunkiem że na tym PC jest Win7 :)

Co do ustawiania sobie samemu wiatraków w komputerze za tą cene to sorry ale jak dla mnie głupota, ja wiedziałem że jak sobie zwiększe obroty to problem pewnie zniknie no ale sorry to za co ja zapłaciłem w takim wypadku ? Ja do ostatnich dni iMaca u mnie wyznawałem zasade że nie podkręcę wentylatora ani o 1RPM choćby miał mi się roztopić na biurku, ty postanowiłeś zwiększyć o pawie 45%, zeskrobał bym i wysłał do serwisu.

Ilość iMaców dotkniętych wadą jest raczej niewielka.

Oczywiście, a wiesz dlaczego ? Wg mnie łatwo to wyjaśnić, bo jeżeli problemem jest temperatura a większość userów imaców przegląda na nim neta i po 3-4h komputer jest wyłączany, wtedy ten efekt który u mnie trwał 3 miesiące nieraz mniej u niego może trwać 2 lata.

#372 stankowp

stankowp
  • 59 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 23:02

Cena komputerów nie jest duża. Po prostu my niewiele zarabiamy ale to już jest temat na inne forum. Co do temperatury i obrotów. Każdy robi to co lubi. Po to ktoś sprytnie zaprojektował i zmieścił w malej obudowie dając 3 wentylatory i masę czujników temperatury aby regulować wedle potrzeby. A po co ? No po to, żeby za 3 lata odprzedać kompa komuś kto np. zaczyna swoja zabawę z macami. Odzyskasz 1/4 może 1/3 jego wartości. Chyba warto jednak się trochę pobawić i poregulować. Ale mogę się mylić.

#373 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 20 lutego 2011 - 23:57

Ja nie widzę w tym jakiegoś strasznego problemu. Ilość iMaców dotkniętych wadą jest raczej niewielka. Polecam do zakupu mimo problemów z matryca.

Ciekawe to co piszesz. Na 10 moich znajomych, wszyscy mają te problemy, a niektórzy mieli nawet po kilka iMaków.
Nie wiem, jak można polecać coś, co i tak wiadomo, że się popsuje?

Przyznam co prawda, że nadal nie do końca rozumiem przyczynę występowania tego schorzenia matrycy. Wada konstrukcyjna, przegrzanie, naprawdę zdiagnozować trudno.

Wada konstrukcyjna.
Jak zwykle brakło miejsca na odpowiednie chłodzenie.
seb235 się o tym przekonał, bo miał 2 iMaki i teraz ma inny komputer, ale z odpowiednim chłodzeniem.
Temperatury zupełnie inne. Wentylatory nie hałasują nawet w stresie.

#374 stankowp

stankowp
  • 59 postów

Napisano 21 lutego 2011 - 09:23

Chłodzenie jest wystarczające. Trzeba je tylko wyregulować i dopasować do miejsca w którym pracuje. I nic w tym dziwnego nie widzę. Patrząc po ilości wpisów na forum to raczej niewielka liczba osób ma problem. A wytłumaczenie ze tylko niewielu obciąża go czymś innym niż internet nie bardzo do mnie trafia. Wystarczy Flasha odpalić na YouTubie i obejrzeć filmik 1080p przez 20 minut. Mimo problemu to i tak uważam, że iMac jest godny polecenia i nie myślę tak tylko ja ale chyba kilka milionów innych użytkowników. W tym w stanach gdzie koma pozna chyba zwrócić jak się nie podoba. A sprzedaż rośnie dziwne prawda. Ale to penie są wszyscy ci co korzystając tylko z neta.

#375 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 lutego 2011 - 10:05

iMak i inne (oprócz Maca Pro) miał być z założenia cichym komputerem. W iMaku (mam 24" early 2008) wiatraki ustawione są na 1200rpm i jest cicho. Przy 1800 twierdzę, że już je dość słychać. Jakby miało byc tak cały czas to sorry. A propos plam - mam swojego iMaka ponad 1,5 roku i plam nie stwierdziłem mimo, że czasem obciążam go oglądaniem HD/Full HD po 1,5-2 godziny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych