Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

iMac 21,5 - Plama na matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1022 odpowiedzi w tym temacie

#251 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 19:39

dirk.diggler -> robimy eksperyment ? Jeżeli tak to ściągnij sobie program np HandBrake i załatw sobie jakiś film 1080p (MKV) około 20GB i w chwili kiedy nie potrzebujesz zbytniej wydajności uruchamiaj konwertowanie filmu na format odpowiedni dla np AppleTV, i jestem w stanie zagwarantować że po 2,5 do 3 miesięcy pojawi się plama. Sprawdzałem jeszcze na starym egzemplarzu po prostu obciążając go na maxa plama pojawiała się bardzo szybko chyba po miesiącu już miałem to co chciałem:)

#252 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 19:55

@seb możliwe że to właśnie od tmp, nie wykluczam:/ Chociaż ja na iMaku mam postawionego W7 jako drugi system i często (tak co 2-3 dni) grywam po kilka godzin w StarCraft 2. On mocno komputer rozpala (jak chyba każda gra), zawsze iMak jest gorący. Czy to wpłynie na matryce? Zobaczymy (gram od premiery gry więc trochę już minęło) Pytałeś o radę w sprawie Twojego iMaka w innym temacie. I tam Ci ją dałem: ja na Twoim miejscu chyba już bym go sprzedał i przesiadł się na miniaka + jakiegoś Della 24-27" (nawet kosztem spadku wydajności). Mi mija rok użytkowania komputera i raz go miałem w serwisie. Jestem to w stanie zaakceptować (stąd kupuję AC na dniach). Gdybym jednak przeszedł to co ty, iMac poszedłby na Allegro.

#253 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 listopada 2010 - 21:34

Melduję się w klubie. Z lektury tego wątku niewesołe płyną wnioski.

Mam szarą plamę. One mają tendencję do pogarszania się? (czyli serwis?)

Posted Image
Untitled by ThomasPercy, on Flickr

#254 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 05 listopada 2010 - 21:58

Do serwisu, wymienia matrycę:) Mi w Cortlandzie zrobili to błyskawicznie (chyba wysłałem we wtorek a w piątek czy sobotę miałem komputer w domu)

#255 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 listopada 2010 - 22:59

No to w poniedziałek dzwonię do Cortlandu. Ktoś wie, czy jeśli zawiozę im iMaka, przyspieszy to proces? ( jestem z Wawy, zachowałem pudło, a iMac mnie utrzymuje :-) ) Dodatkowa troska :-( Kupiłem iMaka na Allegro, ale w Polsce, mam rachunek i to ja aktywowałem z Polski gwarancję. Cortland będzie mi robił problemy? PS IMHO z ta plama da się żyć, ale faktycznie póki mam gwarancję, warto to załatwić.

#256 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 23:02

Tak ale wiesz ta plama będzie coraz to większa i ciemniejsza także raczej się nie da z nią żyć :/ wiem coś o tym też mam iMaca i to nie pierwszego i powiem szczerze iMac G3 to chyba mój najlepszy zakup od Apple pomimo że za 170 zł :D

#257 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 23:35

@Thomas u Ciebie na niewielkie to wygląda. U mnie były to wielkie plamy (czarne, jakby ktoś matrycę brudnymi palcami wypaćkał). Ale nie zastanawiaj się, zawieź do Cortlandu niech wymienią. Szkoda aby sprzęt za taką cenę miał coś takiego na matrycy. Co do rachunku... gwarancję masz na numer seryjny komputera. Cortland jest autoryzowanym przedstawicielem, nie powinni robić problemu.

#258 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 listopada 2010 - 23:42

O w dziuplę. Przykro mi, że masz takie doświadczenia z iMakiem. Nie dziwię się, że masz go dość. Ja, pomimo tej plamy, uważam go za najlepszy komp w życiu. Oczywiście, jeśli plama się powtórzy, sprzedam (pewnie ktoś będzie miał więcej szczęścia, by nie trafiać w to 2% zaplamionych matryc Apple), ale: 1. To mój pierwszy mak. Pewnie znasz to uczucie, gdy po jakimś czasie z makiem, użyjesz Windows. Ja walę w Lenovo pieścia z bezsilności, gdy dyski sieciowe same się odłaczaja, słownik synonimów w Wordzie opala się 45 sekunud, a aktualizacja Dropboxa czy iDisku całkowicie zamula komputer ( to tylko przykłady z ostatnich dni, KAŻDY ma swoje doświadczenia tego typu z Windowsem). Wniosek: na Windows jednak nie wrócę, choć Win 7 jest cool). 2. Relacja cena - jakość iMaka jest mocna, bo monitor 27 cali + komp z prockiem 3,0 za 6 tysiów w tak miażdzacej obudowie to jednak coś.

#259 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 23:49

@Thomas nie no, nie mam go dość:) Miałem tylko jedną wymianę matrycy. Sam komputer jest super, uważam go za prawie idealny (gdyby tylko nie te matryce z którymi potrafią być takie akcje). Mój ma już rok, chodzi tak że go nie słychać. System bez reinstalki, chodzi jak marzenie. Mój PC po 6 miesiącach wył tak że można było oszaleć;) Ja do iMaka kupiłem właśnie AppleCare. O sprzedawaniu go nawet nie myślę (za dobrze mi się na nim pracuje i przy grafice i przy fotografii:)

#260 dredg

dredg
  • 2 452 postów
  • SkądVendin les Béthune

Napisano 07 listopada 2010 - 00:33

Korci mnie ten iMac (27") ale strach z tymi matrycami :/ szczególnie ze to ma chodzić 24h na dobę i dość często na max obrotach :/ a z tego co piszecie to ciepło komponentów powoduje te plamy itp. Co do pc, woda i komp staje się nieslyszalny, sam jadę na powietrzu, zasilacz corsair nieslyszalny, na cpu noctua 2 wentyle, i w obudowie zmienione wszystkie wentyle na noctua na min obrotów, grafika w 2d wyciszona, jedynie jak gram to zwiekszam sam częstotliwość jak i obroty z poziomu klawiatury w 2 sekundy i wtedy daje po uszach, no ale w grach wydajność najwiazniejsza ;-) A co do szybkości do w7 na i7, ssd i 6GB ramu zapierdziela aż miło ;-)

#261 ssak

ssak
  • 91 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopada 2010 - 12:16

No to w poniedziałek dzwonię do Cortlandu.

Ktoś wie, czy jeśli zawiozę im iMaka, przyspieszy to proces? ( jestem z Wawy, zachowałem pudło, a iMac mnie utrzymuje :-)

Nie przyspieszy, wręcz nawet może spowolnić. Zawiezienie do salonu Cortlandu w Warszawie da Ci tylko tyle, że kurierem wyślą oni, a nie Ty. Ja oddawałem przez nich tylko dlatego, że nie byłem pewny czy będę dostępny w Polsce w terminie odesłania z powrotem, więc wolałem oddać do serwisu. Wymiana matrycy trwała w sumie 3 tygodnie (z tego 2 tyg. oczekiwanie na sprowadzenie nowej), problem zasikanej podstawy ekranu rozwiązany nie został. Nowa matryce jest co prawda trochę mniej zasikana niż stara, ale jest nadal. Dla mnie po upływie czasu wniosek jest jeden - jeśli da się z tym jakoś żyć, to próbować odczekać, może kiedyś w końcu się poprawi wystarczająco? (mam 3 lata gwarancji, więc czas jest). Każda kolejna interwencja to znowu X czasu walki z serwisem i Apple, a efekt niepewny, nawet jak dobijesz się wymiany na nowym, to całkiem możliwe, że nowy tez będzie miał problem.

#262 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopada 2010 - 15:09

No i jest u mnie. Cztery smugi "prowadzace" do kamery na gorze plus plamy dokladnie ponizej i powyzej napedu DVD.

#263 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2010 - 15:25

Witamy w klubie. Daj znać, co robisz z tym makiem. Ja na razie żyję z plama, bo życie z nia jest znośniejsze niż życie w ogóle bez maka. Jak kupię MacBooka, na którego mnie nie stać, iMac pojedzie do serwisu.

#264 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopada 2010 - 15:33

Smugi na gorze mam juz jakis rok niecaly chyba. Te boczne zauwazylem dopiero po reboocie komputera. Od jakis paru tygodni maka nie wylaczam, tylko usypiam. Jakos dziwna koincydencja... Co robic? Nie wiem. Sama wiedza troche przeszkadza. Gdybym mial go sprzedawac, to na pewno bym wymienil matryce. Jakis serwis to w ogole jeszcze robi? :) Ale juz wiem, ze wiecej iMaca nie kupie. Troche za drogi interes, najpierw inwestowac 8,5 kafla a potem musiec sie zajmowac takimi pierdolami.

#265 Thomas Percy

Thomas Percy
  • 252 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 listopada 2010 - 17:03

Od jakis paru tygodni maka nie wylaczam, tylko usypiam. Jakos dziwna koincydencja...

Może zbieg okoliczności, ale u mnie smuga pojawiła się w niecały miesiąc po tym, jak przestałem wyłączać maka, a zacząłem usypiać.

#266 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 18:52

Ja miałem plamy w komputerze który nigdy nie był usypiany tylko wyłączany więc to raczej nie to:)

#267 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 19:22

Dzwoniłem dzisiaj do Apple Poland dowiedziałem się że o problemie z matrycami oni już dawno nie słyszeli :/

#268 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 listopada 2010 - 22:55

Dzwoniłem dzisiaj do Apple Poland

:).

#269 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 12 listopada 2010 - 23:08

Dzwoniłem dzisiaj do Apple Poland dowiedziałem się że o problemie z matrycami oni już dawno nie słyszeli :/

To bardzo dziwne, bo ostatnio ciągle o tym najczęściej słyszę.
iMak to chyba teraz najczęściej psujący się produkt Apple

#270 ptp2000

ptp2000
  • 14 postów

Napisano 19 listopada 2010 - 10:04

Ja mam nowego Imac 21.5 3.06 ma on 2 tygodnie i w lewym górnym rogu pojawiły się plamy o wielkości 150mm/90mm jest to z tylu na luminoforze ewidentnie od przegrzania - najpierw myślałem że to brud , ale po zdjęciu szyby - matryca idealnie czysta! Będę musiał odesłać imaca, ile w isource trwa taka wymiana ?

#271 CEHM

CEHM
  • 639 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 listopada 2010 - 22:51

Odwoluje alarm do polowy, bo plamy na boku wyswiatlacza....zniknely :D

#272 mcsea

mcsea
  • 10 postów

Napisano 12 grudnia 2010 - 23:19

Miałem taką samą sytuację przy zakupie. Po rozpakowaniu okazało się, że jest znacząca plamka na matrycy (podłużna). iMac został wymieniony na fabrycznie nowy z tytułu rękojmi. Nie wchodź w coś w stylu "odsyłamy do cortland", bo to strata czasu -prosisz o nowy i masz do tego prawo na podstawie art. 556 KC. To Ty wybierasz kto odpowiada za niezgodność towaru z umową (sprzedawca /gwarant). Mam nadzieję, że i mnie się nic nie wysypie ;-) Powodzenia!

#273 ssak

ssak
  • 91 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 grudnia 2010 - 23:31

Miałem taką samą sytuację przy zakupie. Po rozpakowaniu okazało się, że jest znacząca plamka na matrycy (podłużna). iMac został wymieniony na fabrycznie nowy z tytułu rękojmi. Nie wchodź w coś w stylu "odsyłamy do cortland", bo to strata czasu -prosisz o nowy i masz do tego prawo na podstawie art. 556 KC. To Ty wybierasz kto odpowiada za niezgodność towaru z umową (sprzedawca /gwarant).

To nie jest do końca prawda. Przepisy o rękojmi mówią, że klient ma prawo domagać się od sprzedawcy wymiany towaru na nowy, wolny od wad, ale jednocześnie zwalniają sprzedawcę z tego obowiązku jeśli spowoduje on usunięcie wady. Innymi słowy, sprzedawca co prawda nie ma prawa odsyłać klienta do serwisu bez jego zgody, ale ma prawo przyjąc wadliwy towar od klienta i samemu przesłać go do serwisanta, jeśli serwis usterkę usunie, sprzedawca nie ma obowiązku wymiany sprzętu na nowy.

#274 Adrianzoo

Adrianzoo
  • 76 postów
  • SkądBielawa

Napisano 27 grudnia 2010 - 13:08

Witam! Mam pytanie, czy problem dalej występuje? Zamierzam kupić iMaca 21,5" z iSpotu i nie wiem czy ryzykować, bo się boje tych plam. Jeśli odradzacie mi kupno, to opłaca się kupić MacBooka Pro 13"? Pozdrawiam!

#275 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 27 grudnia 2010 - 13:11

Plamy nadal występują, niestety :/ Co do MBP ja się nie wypowiadam :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych