Throttling w nowych MacBookach Pro to ich zaleta
Pisaliśmy niedawno o zjawisku throttlingu, które występuje w nowych modelach MacBooków Pro wyposażonych w procesory Intel Core i9. Polega ono na obniżeniu taktowania procesora w sytuacji wystąpienia ryzyka przegrzania go, co powoduje, że wydajność komputera znacznie spada.
Z odsieczą przybywa firma Consumer Reports zajmująca się testowaniem i ocenianiem różnego rodzaju produktów, nie tylko elektronicznych. Jej przedstawiciele twierdzą, że takiej wady nie są pozbawione konkurencyjne laptopy wyposażone w procesory z najwyższej półki.
Dave Lee, youtuber który opublikował informację o throttlingu w nowych MacBookach Pro, opublikował też film, w którym opowiada o tym, że zjawisko to występuje także w laptopie Dell XPS 15 wyposażonym w procesor serii i9.
Richard Fisco, pracownik Consumer Reports stwierdził, że z dwojga złego preferuje obniżenie taktowania procesora niż jego uszkodzenie. Funkcja throttlingu istnieje od dawna i jej zadaniem jest ochrona procesora przed przegrzaniem.
Problem polega na tym, że ciepło generowane jest podczas zasilania laptopa oraz podczas pracy tak wydajnego procesora, a dążenie do miniaturyzacji obudowy powoduje, że odprowadzanie ciepłego powietrza jest utrudnione. Fisco twierdzi, że „laptop to najgorsze środowisko dla procesora”.
Źródło: CultOfMac