Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Slate PC

• Please log in to reply
32 replies to this topic

#1 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 29 January 2010 - 12:59

Jako że gdzie nie odwiedzę jakieś strony czy bloga poświęconego nowym technologiom wszędzie jest:
iPad iPad iPad...

Postanowiłem przyjrzeć się nie co konkurencji (a wiemy że tym większa konkurencja tym lepiej dla klientów - czyt. dla nas!) :D

Na targach CES 2010 prezes Microsoftu "Pan Ballmer" zaprezentował dość ciekawe urządzenie - Slate PC

Jak na razie zbyt wiele nie wiemy o tym urządzeniu ale skupmy się na tym co wiemy:

- Prawdopodobnie pojawi się w marcu
- Jest produkcji HP
- Będzie pracował pod kontrolą systemu Windows 7 więc architekturą procesora będzie pewnie x86 (czyli instalacja Linuxa i HackOSX będzie możliwa)
- obsługuje multitouch

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

YouTube - Microsoft shows off three 'Slate PC' devices at CES 2010

#2 mantis30

mantis30
  • 1386 posts

Posted 29 January 2010 - 13:22

Czemu to takie grube? :o Pewnie ważyć też będzie sporo... no i jak z czasem pracy na baterii? ;)

#3 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Posted 29 January 2010 - 13:32

szczerze ten slate zrobil na mnie zancznie lepsze wrażenie niż ipad. ciekawe jak cena i bateria.

---- Dodano 29-01-2010 o godzinie 15:47 ----
7 oferuje znacznie wiecej niz soft apple

#4 netruner

netruner
  • 564 posts
  • SkądKraków

Posted 29 January 2010 - 14:09

Tylko nie jest przystosowany do takiego małego ekranu :). Jednak to rozwiązuje problem komu się nie będzie podobał iPad ma alternatywę i wszyscy będą szczęśliwi.

#5 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 29 January 2010 - 15:13

Przycisk HOME zamienili na logo HP :lol:

#6 krl.krl

krl.krl
  • 522 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 January 2010 - 15:23

To chyba raczej zamienili logo HP na przycisk Home.

#7 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 January 2010 - 15:43

O czym dwukrotnie na forum wspominałem. Prezentacja Slate PC od HP miała miejsce na długo przed premierą Apple.
Dołączona grafika

Śmieszy mnie, jak ktoś myśli, że to MS ściągnął od Apple.

#8 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 29 January 2010 - 15:43

Jeśli Mac OS na tym pójdzie, to czemu nie? Wygląda ładnie, wygląd ma zbliżony do iPada. Parametry techniczne nie są znane, więc na testy baterii i informacje o rozdzielczości ekranu trzeba poczekać. Tylko cena może być o wiele wyższa.

#9 Linuz

Linuz
  • 50 posts
  • SkądMysłowice/Kraków

Posted 29 January 2010 - 15:53

W ciemno mogę powiedzieć że wyświetlacz gorszy i czas pracy na baterii o wiele niższy niż w przypadku iPada. Cena pewnie sporo wyższa niż $499. Jeśli ma wbudowanego Atoma, a gdzieś tak czytałem to czas pracy z takim wyświetlaczem nie będzie rewelacyjny, pewnie około 3 godzin. Pozostaje jeszcze kwestia tego że jest grubszy, a co za tym idzie cięższy i pewnie będzie się bardziej grzał, bo musi uciągnąć win7 który jest o wiele cięższy niż iPhone OS.

#10 biskup

biskup
  • 2479 posts
  • SkądKraków

Posted 29 January 2010 - 16:00

eh...

tutaj macie (lubiane przez pecetowców) "cyferkowo-tabelkowe" zestawienie urządzeń typul "slate":
Slate Showdown: iPad vs. HP Slate vs. JooJoo vs. the Android Tablets - Tablet fight - Gizmodo

Spoiler

#11 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 29 January 2010 - 18:39

eh...

eh...

tutaj macie (lubiane przez pecetowców) "cyferkowo-tabelkowe" zestawienie urządzeń typul "slate":
Slate Showdown: iPad vs. HP Slate vs. JooJoo vs. the Android Tablets - Tablet fight - Gizmodo

Spoiler

A to "makowcy" (czyli wrogowie pecetowców, tak?) nie lubią cyferek? Czyli nieważne jest ile czasu tablet trzyma na baterii i jaką ma rozdzielczość ekranu, tylko czy ma jabłko na obudowie? Albo, że nie ma sensu kupować Maca Pro zamiast Mini, skoro różnią się tylko cyferkami? Chyba coś Ci się pomyliło z powrzechnym mitem, że "pecetowcy" uważają procesor za szybszy, kiedy ma więcej gigaherców. To było lata temu i zdążyło się zmienić...

Cyferki... "eh..."

W ciemno mogę powiedzieć że wyświetlacz gorszy i czas pracy na baterii o wiele niższy niż w przypadku iPada. Cena pewnie sporo wyższa niż $499. Jeśli ma wbudowanego Atoma, a gdzieś tak czytałem to czas pracy z takim wyświetlaczem nie będzie rewelacyjny, pewnie około 3 godzin. Pozostaje jeszcze kwestia tego że jest grubszy, a co za tym idzie cięższy i pewnie będzie się bardziej grzał, bo musi uciągnąć win7 który jest o wiele cięższy niż iPhone OS.

W ciemno to sobie można gadać... Choć większość może się sprawdzić, to nie wiem z jakiej paki twierdzisz, że wyświetlacz będzie gorszy??? Raczej w obu urządzeniach będzie bardzo zbliżony i tak samo kiepski. No chyba, że lubisz czytać książki (bo między innymi do tego służą te urządzonka) gapiąc się w świecący ekran, który łapie wszystkie refleksy otoczenia? Powodzenia i dobrego wzroku życzę :)

#12 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 29 January 2010 - 18:52

Dla mnie to bez sensu umieszczać normalny Windows 7 na takim urządzeniu. Nie dość, że będzie to-to muliło, to jeszcze będzie tak samo grubsze i cięższe, co by w miarę uciągnąć ten OS. Poza tym co tak na prawdę odpalicie na takim Windows 7 na takim urządzeniu, czego nie ma na iPadzie? A i założę się, że praca w np Office na tym czymś będzie po prostu mordęgą w stosunku do iWork na iPadzie. Po prostu wszystkie aplikacje będą się otwierać z normalnym, desktopowym interfejsem na małym ekranie, co raczej dobrze nie wróży. Dodatkowo zastąpienie myszki dotykiem palców nie jest do końca dobre przy różnych aplikacjach. Wyobraźcie sobie pracę w typowych programach z interfejsem desktopowym na takim małym urządzeniu zastępując myszkę palcem. To będzie po prostu niewygodne, nie to, co przebudowany i dostosowany do małego multi-touchowego ekranu interfejs iWork na iPad. Dla mnie to nie wypali. LUDZIE! Tablet ma być do mobilnej pracy w pakiecie biurowym + oglądanie filmów, zdjęć, muzyki + internet/mail. To wszystko! Co wy chcecie na nim robić? Mieć pełnoprawny komputer o wymiarach 10 cali z dodykowym ekranem? Przecież nie taka jest IDEA tabletu! Ciekawe co będziecie odpalać na swoim świetnym Windows 7 na slate PC, czego nie odpalicie na iPad. A nawet jeżeli 'odpalicie' to praca w tym będzie okropnie nie wygodna, albo będzie muliło... BEZSENS dla mnie

#13 ed00c

ed00c
  • 2404 posts
  • SkądKostrzyn Wlkp.

Posted 29 January 2010 - 19:11

Brawo wojciech23, popieram każde słowo i dodam jeszcze to, że w "tabelkowym" porównaniu za Slate'a, dali 500$ MAYBE 600$, jakoś mi się*w to nie chce wierzyć, raczej zastanowił bym się nad 1000+. Bo żeby tam dobrze chodził WIn7, trzeba będzie niezłe bebechy zastosować. Pewnie trzeba jeszcze będzie zapłacić za Windows'a...
pozdrawiam, ed00c

#14 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 29 January 2010 - 19:16

Dla mnie to bez sensu umieszczać normalny Windows 7 na takim urządzeniu. Nie dość, że będzie to-to muliło jak skurwysyn, to jeszcze będzie tak samo grubsze i cięższe, co by w miarę uciągnąć ten OS. Poza tym co tak na prawdę odpalicie na takim Windows 7 na takim urządzeniu, czego nie ma na iPadzie? A i założę się, że praca w np Office na tym czymś będzie po prostu mordęgą w stosunku do iWork na iPadzie.

Najpierw wszyscy chcieli pełny system, teraz jak ma go konkurencja, a Apple nie, to mówi się, że pełny jest gorszy :D Autor wątku celowo dodał wzmiankę o całkiem prawdopodobnej możliwości instalacji Mac OSa. Przecież generalnie nie chcemy porównywać systemów, tylko urządzenia :) Zaraz znowu się rozpęta wojna Mac vs Win...

Dodatkowo zastąpienie myszki dotykiem palców nie jest do końca dobre przy różnych aplikacjach. Wyobraźcie sobie pracę w typowych programach z interfejsem desktopowym na takim małym urządzeniu zastępując myszkę palcem. To będzie po prostu niewygodne, nie to, co przebudowany i dostosowany do małego multi-touchowego ekranu interfejs iWork na iPad.

Myślę, że raczej ten tablet HP będzie tabletem z prawdziwego zdarzenia, nie tylko gadżetem. Czyli połączeniem komputera z tabletem LCD. Chyba o to większości z nas chodziło? Właśnie w stylu mniejszego ModBooka, tylko że bez jabłka w zestawie, a nie zabawką do gier i innych tego typu bajerków. Strzelam, że na tym Hp przy pomocy rysika (tak, rysika, profesjonalne tablety też je mają :P ) będzie można nawet coś naszkicować na szybko w terenie, żeby potem w domu przy pomocy prawdziwego tebletu dokończyć swoje dzieło.

#15 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 29 January 2010 - 19:20

Pewnie się znajdą tacy, którzy powiedzą, że będą mogli odpalić KONTERA i inne fantastyczne gierki :lol: Dla mnie dużym minusem w iPadzie jest brak flasha. Nie rozumiem... Przecież Maki to mają, więc w czym problem ?

#16 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 29 January 2010 - 19:25

Ja od początku nie chciałem pełnego systemu na tablecie, bo po prostu to się mija z celem. Raz, że zużycie baterii i zasobów, dwa, że ludzie by się spodziewali po tym nie wiadomo czego i potem dopiero przyszłoby rozczarowanie jak myśleli, że będą edytować Full HD płynnie na takim urządzonku.

@Bar-Trek Flash? Po co Ci Flash? YouTube masz, do czego chciałbyś używać Flash na iPadzie? Do gier czy aplikacji Flash? Jak myślisz, jak by rozwiązali sterowanie w aplikacjach Flash na iPad? Musiałbyś jakoś sterować klawiaturą albo jakaś wizualna myszka czy coś... Mija się z celem jak dla mnie ;)

#17 Octave007

Octave007
  • 107 posts

Posted 29 January 2010 - 19:29

O czym dwukrotnie na forum wspominałem. Prezentacja Slate PC od HP miała miejsce na długo przed premierą Apple.
Dołączona grafika

Śmieszy mnie, jak ktoś myśli, że to MS ściągnął od Apple.

ipda wyglada jak ekran macbooka pro tyle ze mniejszy... to ze Microsoft przedstawil swojego slate PC wczesniej nie znaczy ze nieskopiowal elegancji i stylu apple!!! W ostatnich 3 latach Apple dokonalo rewolucji w swiecie biznesu to Nokia, Microsoft i inne papugi stworzyly podobnie jak APPLE: swoje internetowe sklepy , telefony czy teraz tablety... niczego niepotrafia sami wymyslec!!!

#18 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 29 January 2010 - 19:36

.

@Bar-Trek Flash? Po co Ci Flash? YouTube masz, do czego chciałbyś używać Flash na iPadzie? Do gier czy aplikacji Flash? Jak myślisz, jak by rozwiązali sterowanie w aplikacjach Flash na iPad? Musiałbyś jakoś sterować klawiaturą albo jakaś wizualna myszka czy coś... Mija się z celem jak dla mnie ;)

Chodzilo mi bardziej o strony internetowe. Niektore sa praktycznie tylko na flashu.

#19 wojciech23

wojciech23
  • 2020 posts

Posted 29 January 2010 - 19:39

Popieram Octave007 - jak tylko pojawiła się nowa generacja Macbooków z aluminiową obudową wszystkie komputery PC wyglądają tak jak Apple - Srebrna (ale plastikowa) obudowa, czarna obwódka dookoła ekranu, ekran Glossy, z klawiaturą różnie. Mało już jest produktów o innym wyglądzie. EDIT - Bar-Trek: Możliwe, ale ile jest tych stron? Ja prawie żadnej nie odwiedzam, która potrzebuje Flasha, żeby normalnie ją przeglądać :)

#20 scurvy_shadow

scurvy_shadow
  • 825 posts
  • SkądŁódź

Posted 29 January 2010 - 19:48

ja bez flasha mialbym troche problemow. Po za yt istnieja jeszcze inne serwisy gdzie pojawia sie filmy a ludzi z nich korzystaja. Megavideo?

#21 Walsingham

Walsingham
  • 27 posts

Posted 29 January 2010 - 19:53

Myślę, że niektórzy za bardzo uwierzyli w magię Apple. Nie ma ekonomicznej możliwości żeby w 10 calowym urządzeniu umieścić bebechy z normalnego laptopa, normalny system i żeby to było tańsze niż laptop z tymi samymi bebechami. NIKT poza specjalistycznymi zastosowaniami nie kupi 10 calowego laptopa bez klawiatury fizycznej w cenie normalnego laptopa. Taki slate nie ma żadnej przewagi (poza dotykowym ekranem) nad zwykłym laptopem. Odpala się tak samo długo, zamyka się tak samo długo, bateria trzyma tak samo krótko, cena jest taka sama albo wyższa. Ja na pewno nie kupię ani pierwszej ani drugiej generacji ipada ale idę o zakład, że Apple sprzeda w ciągu dwóch lat więcej ipadów niż inne firmy łącznie tabletów z pełną windą na pokładzie.

#22 Riddle

Riddle
  • 1631 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 January 2010 - 20:50

"pecetowcy" uważają procesor za szybszy, kiedy ma więcej gigaherców.

Właśnie powtarzam sagę Wiedźmina, no i uderzyło mnie to. Ludzkość zawsze próbuje się podzielić, na swoich i tych gorszych. Tam elfy i ludzie, tutaj makowcy i pecetowcy, lecz wzajemne stosunki identyczne. Patrzycie z wyższością na prymitywów PC, wy, wyniosła rasa odgradzająca się i uciekająca od świata PC do "Think Different". Jejju, mam wrażenie, że walka PC-Mac powstała pod piórem Sapkowskiego.

Tak, wiem, że w swoim poście krytykowałeś ten mit, ale jesteś wyjątkiem, zdrajcą rasy, próbującym koegzystować z krwiożerczymi PC-tami.

:D

#23 Koyot

Koyot
  • 947 posts

Posted 30 January 2010 - 11:52

Całkowicie się z Tobą zgadzam, też mnie śmieszy i powala ten podział na "makowców" i "pecetowców". Dlatego pisałem o nich w cudzysłowiu, żeby to podkreślić. Żeby było zabawniej PC, czyli 'personal computer' to również maki. Po prostu na tym forum panuje tak zła opinia o wszystkim co nie jest Apple, że śmiało można nazwać tych ludzi, jak ktoś kiedyś tu o tym wspomniał, zakompleksioną sektą ;)

#24 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 30 January 2010 - 11:55

PC, czyli 'personal computer' to również maki. )

Tak, ale ogólnie się przyjeło, że PC to komputer z Windowsem a Mac to... Mac OS.
Na różnych programach, albo pudełkach od sprzętu też jest napisane np. PC + MAC itp. ;)

#25 rafaello87

rafaello87
  • 403 posts
  • SkądBielsko - Biała

Posted 30 January 2010 - 13:10

Myślę, że raczej ten tablet HP będzie tabletem z prawdziwego zdarzenia, nie tylko gadżetem. Czyli połączeniem komputera z tabletem LCD. Chyba o to większości z nas chodziło? Właśnie w stylu mniejszego ModBooka, tylko że bez jabłka w zestawie, a nie zabawką do gier i innych tego typu bajerków. Strzelam, że na tym Hp przy pomocy rysika (tak, rysika, profesjonalne tablety też je mają :P ) będzie można nawet coś naszkicować na szybko w terenie, żeby potem w domu przy pomocy prawdziwego tebletu dokończyć swoje dzieło.

Muszę Cię rozczarować, ale źle strzelasz. Bo jeśli urządzenie ma multitouch to jest to ekran pojemnościowy(taki jak w Iphonie i iPadzie) i jego zasada działania wyklucza stosowanie takich rysików jak w modbook'u.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users