Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Windows na maku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

#1 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:11

Hej, Zamierzam zmienić notebooka i bardzo bym chciał się przenieść na maka, ale głównie z powodu braku przyzwoitego Office'a nie mogę całkowicie przejść na Mac OS X. Mam taki plan, żeby do czasu pojawienia się nowego Office'a pracować na Windows 7. Zamierzam nabyć MacBook Air z SSD. Główne moje pytanie dotyczy codziennego użytkowania komputera i wszelkich spraw, które utrudniają życie - tak jak jeden przycisk, kompatybilność sterowników, wszelkie inne problemy wynikające z tego, że Maca nie projektowało się z myślą o pracy pod Windowsem. Kal

#2 Gość_soyerski_*

Gość_soyerski_*

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:20

a co dokladnie w tym office potrzebujesz ?

#3 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 307 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:22

I dlaczego nie poczytasz innych wątków? To, o co pytasz, było już strasznie dużo razy.

#4 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:25

proponuje użytkować osx a zainstalować sobie np na vmware fussion xp i na nim postawić ulubionego OFFIca a kiedyś w przyszłości zerknąć na iworka całkiem ciekawe działo pozdro

#5 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:29

Potrzebuję: 1. Funkcjonalności Outlooka w wersji co najmniej 2007 - pełna współpraca z Exchange, współdzielone kalendarze, delegowanie tasków, ergonomiczne UI - niestety wbudowany Mail w połączeniu z Calendarem z OS X nie zapewnia takiej ergonomii i produktywności jak Outlook. Próbowałem tego używać na Macu ojca i się naprawdę męczyłem. Fakt - narzędzia z Mac OS X są szybkie i bardzo lekkie, ale kosztem funkcjonalności. 2. Pełnej kompatybilności z Windowsowym Officem - w skrócie - jak dostanę od pracownika ofertę, to chciałbym nanieść na nią poprawki, czy komentarze i nic się nie rozjedzie po drodze, tak, że pracownik będzie mógł wziąć i dokument wydrukować bez problemu. Jeżeli chodzi o Excela, to nie zależy mi na wypasionych makrach, ale także pełnej kompatybilności. 3. Stabilności i szybkości w działaniu. Kal

#6 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:31

to zrób tak jak ci napisałem

#7 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:34

A bootcamp i Windows 7? Trochę mi się nie podoba ta wirtualizacja w kontekście podstawowego narzędzia pracy...

#8 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:41

możesz spróbować ale win 7 po co ci win 7 do jednego programu- jezeli wybierzesz wirtualizacje to tylko xp na bootcampie najnowszym zainstaluj 7 tylko poco do tego kupować maca ja wolę wirtualizacje jest bezpieczniejsza i bardziej zintegrowana z osx możesz przerzucać pliki z jednego do drugiego szybko a w bootcamp nie, chyba że użyjesz np wmware fussion i partycji bootcamp proponuje ci kupić 13 macbooka pro AIR bym nie brał pod uwagę

#9 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:42

A bootcamp i Windows 7? Trochę mi się nie podoba ta wirtualizacja w kontekście podstawowego narzędzia pracy...

Masz rację że ci się nie podoba, bo moim zdaniem to do "podstawowej pracy" się nie naddaje. A bootcamp jak najbardziej, tylko teraz pytanie, po co ci Mac jak będziesz na nim używał Windows. No chyba że w pracy Windows, a w domu OSX, no dobra nie wnikam w to;)

Co do Windows7 na Maku wiele ci nie powiem, bo nigdy nie instalowałem, ale jak już to BootCamp mi się wydaje najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem.

Dodam jeszcze na XP literki są strasznie małe na 13" ekranie.

#10 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:43

Masz rację że ci się nie podoba, bo moim zdaniem to do "podstawowej pracy" się nie naddaje. A bootcamp jak najbardziej, tylko teraz pytanie, po co ci Mac jak będziesz na nim używał Windows. No chyba że w pracy Windows, a w domu OSX, no dobra nie wnikam w to;)

Co do Windows7 na Maku wiele ci nie powiem, bo nigdy nie instalowałem, ale jak już to BootCamp mi się wydaje najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem.

ciekawe, on tylko używać będzie office 2007 ja tak długo używałem i działało bardzo dobrze
tylko nie na air

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:50

ciekawe, on tylko używać będzie office 2007 ja tak długo używałem i działało bardzo dobrze
tylko nie na air

Każdy ma inny styl pracy. Jak zasuwa jak błyskawica na tym office to może mieć jakieś "zacinki" na wirtualnym systemie bo na pewno nie jest to tak jak natywny system. Takie moje zdanie.

"Responsywność" (nie wiem czy to dobre określenie) wirtualnego systemu jest niższa.
Jak sobie przykładowo "tu klikniesz w okienko, tam klikniesz w okienko", to jest wszystko ok, a jak zaczynasz troszkę "szaleć" na klawiaturze, do tego szybko przewijasz większe dokumenty góra/dół, to całość dostaje "czkawki" czasami.

A do tego jeszcze Air, który demonem szybkości raczej nie jest ;)

#12 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:56

Każdy ma inny styl pracy. Jak zasuwa jak błyskawica na tym office to może mieć jakieś "zacinki" na wirtualnym systemie bo na pewno nie jest to tak jak natywny system. Takie moje zdanie.

tak szczególnie jak się ma 4 giga ramu w kompie
obecnie mam inny komp tymczasowo

#13 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 28 stycznia 2010 - 23:56

OK, może przybliżę swoje potrzeby - pracuję głównie na offisie i przeglądarce. Nie zależy mi na wydajności zbytnio, przede wszystkim ergonomia pracy, gabaryty i design. MacBook Air z całego rynku najbardziej mi leży - pod uwagę brałem Dell Adamo (niestety ta dziwnie otwierana klapa :( ), i Toshiba Portege R600 (niedostępna w PL). Ponadto poważam bardzo dokonania Apple'a i ogólnie Mac OS X, ale póki nie będę w stanie na nim pracować w pełni, chciałbym mieć rozwiązanie tymczasowe w postaci Windows 7 na drugiej partycji. I tyle. Reasumując potrzebuję ultramobilnego notebooka o wysokich walorach estetycznych, na którym mógłbym bez problemu pracować i Mac Book Air najbardziej mi odpowiada. BTW - Therioon - dlaczego sugerujesz, żeby nie brać MB A pod uwagę? Kal

#14 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 00:01

bo jest za słaby grzeje się i za drogi pro jest super i nie ma tych wad od razu masz 4 giga ramu jest szybki i ma lepszą według mnie matrycę, możesz sobie nawet dysk wymienić na ssd

#15 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 stycznia 2010 - 00:08

bo jest za słaby grzeje się i za drogi
pro jest super i nie ma tych wad od razu masz 4 giga ramu jest szybki i ma lepszą według mnie matrycę, możesz sobie nawet dysk wymienić na ssd

Za to jest większy i dużo cięższy, co w moim przypadku jest dużo ważniejsze niż nawet 3 krotnie większa wydajność. Co do ceny - akurat nie ma aż tak znaczenia, pamięci mi starczy, a to grzanie? Czy to wiąże się z możliwością awarii?

Kal

#16 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 00:14

awarii nie ale będzie ci głośno chodził jak chcesz 13 nie jest w cale taka duża i ciężka szczególnie aluminiowy

#17 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 29 stycznia 2010 - 00:35

Ja cały czas nie rozumiem. Kupować Maca i stawiać Windows? Lepiej kupić zwykłego lapka.

#18 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 01:53

Ja też za bardzo nie rozumiem, ale chyba koledze mocno zależy na mobilności, a AIR jest idealny, cienki, lekki i zgrabny ;) No i ładny.

#19 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 307 postów

Napisano 29 stycznia 2010 - 02:29

No właśnie chodzi chyba o ten 'lans'. Żeby nie było: ja nie krytykuję. Jak ktoś ma ochotę i fundusze, to jasne, róbta co chceta.

#20 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 stycznia 2010 - 03:27

Nie rozumiem dlaczego ludzie chcą koniecznie kupić Aira? Air vs MBP lżejszy od lekkiego vs lekki wolniejszy vs szybszy bez DVD vs z DVD droższy vs tańszy cieplejszy vs chłodniejszy głośniejszy vs cichszy Ponadto w Airze dysk SSD do demonów szybkości nie należy. Do MBP można za 800 zł dokupić dysk intela 80GB serii G2 i będzie śmigało aż miło. Ten dysk jest naprawdę szybki. Można o tym poczytać na necie i na tym forum również. Druga rzecz - nie rozumiem, dlaczego jak w temacie pojawia się tekst Windows na Maku to przynajmniej znajdzie się jeden głos "to po co kupujesz maka?" Odpowiedź jest prosta - widocznie w okresie przejściowym tego właśnie ów człowiek potrzebuje. Ja też przez miesiąc miałem W7 na Bootcampie po czym zrezygnowałem z niego na rzecz samego OSX. laptopy Apple są ładne/wytrzymałe/dość szybkie (seria MBP) więc dlaczego nie. Każdy niech kupuje co chce. A co do samego zainteresowanego i jego zapytania, Win7 na Maku chodzi po prostu fajnie, bez żadnych problemów jak dla mnie (na imaku). Szybko/stabilnie. Oczywiście tak jak napisałem wcześniej na bootcampie. Jakoś maszyny wirtualne parallelsy i inne tego typu wynalazki nie przemawiają do mnie.

#21 kal800

kal800
  • 246 postów
  • SkądGdynia

Napisano 29 stycznia 2010 - 09:33

Nie rozumiem dlaczego ludzie chcą koniecznie kupić Aira?

Air vs MBP
lżejszy od lekkiego vs lekki
wolniejszy vs szybszy
bez DVD vs z DVD
droższy vs tańszy
cieplejszy vs chłodniejszy
głośniejszy vs cichszy

Ponadto w Airze dysk SSD do demonów szybkości nie należy. Do MBP można za 800 zł dokupić dysk intela 80GB serii G2 i będzie śmigało aż miło. Ten dysk jest naprawdę szybki. Można o tym poczytać na necie i na tym forum również.

Nie za bardzo rozumiem - MB Air jest centymetr cieńszy od MB pro 13, czyli dwukrotnie i waży 800 g mniej, co też jest bardzo dużą różnicą. 2 kg to już kawał komputera i naprawdę się go czuje w torbie.

Jeżeli chodzi o DVD - jest to kompletnie zbędny dla mnie element wyposażenia i nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Co do wydajności - czy naprawdę te 0,40 GHz w taktowaniu CPU zrobi aż taką różnice w zastosowaniach czysto biurowych? Czy napewno otwarte 2 przeglądarki + email i kalendarz tak zagrzeją sprzęt, że się obudowa stopi? A dysk SSD raczej napewno będzie szybszy od tych 5400 z MB Pro.

No więc chyba spróbuje po prostu z OS X a Windows będę miał w odwodzie. Generalnie trochę mi nie leży minimalistyczne podejście Apple'a np w stosunku do kalendarza (to samo mam w Iphonie) czy do klienta poczty, ale może jakoś się przyzwyczaję.

Kal

#22 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 stycznia 2010 - 09:54

OK ja nie będę do niczego namawiał. Różnica w wadze jest mniejsza (700g) ale mniejsza z tym. Głos rozsądku podpowiada MBP, ale jeślii bardzo chcesz Air to kupuj. Różnica prędkości procesora w twoich zastosowaniach nie będzie miała znaczenia. Co innego SSD. Odsyłam do innych tematów traktujących o tych dyskach. One tylko na początku są szybkie. Z biegiem czasu i zapełnianiem się dysku robią się coraz wolniejsze. Tak wolne, że nawet dyski 5400 mogą być od nich szybsze. Zwłaszcza, że jak wspominałem dysk SSD montowany w Air nie należy do najszybszych. Stąd moja propozycja MBP + intel 80GB G2, który jako jeden z nielicznych przystępnych cenowo dysków SSD jest najmniej obarczony tą wadą. Jedynym sposobem w makach (jak na razie) aby odzyskać początkową sprawność to całkowity format dysku.

#23 bysiek

bysiek
  • 6 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 16:18

Witam.
Mam taki problem. Kolega prosil mnie zeby mu zainstalowac na Macu windowsa XP. Z tego co sie zorientowalem przegladajac forum to jest to mozliwe przy uzyciu Boot Campa. Jednak na tym Macu jest system Mac Os 10.4 i tam nie moge znalezc w narzędziach tego boot campa. Przegladajac stronke Apple znajduje tylko aktualizacje. Niby napisane jest ze Boot Camp wymaga minimum systemu 10.5 ale mam tutaj screen na ktorym widac ze dziala chyba tez na 10.4 (zdjecie na samym dole) , chyba ze czegos nie czaje:
[url=http://www.in4.pl/komentarze_Windows_XP_na_Mac%27u_-_OFICJALNIE,9460.htm]IN4.pl - Serwis informacyjny :: Windows XP na Mac'u - OFICJALNIE[/url]
I teraz mam takie pytania:
1. Czy moge zainstalowac Winde tak jak na zwyklym Pc, format wszystkiego i instalacja tylko windowsa.
2. Jesli nie mam Boot Campa to czy moge go zainstalowac? Jesli tak to skad sciagnac jakas wersje?

Prosze o pomoc.

Pozdrawiam.

#24 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 07 lutego 2010 - 16:21

pod 10.4 była czasowa beta Boot Camp'a 1. tak, tylko po co? 2. na tygrysie? szukasz bety, kombinujesz ze zmianą czasu w systemie, etc.

#25 bysiek

bysiek
  • 6 postów

Napisano 07 lutego 2010 - 17:00

Dzieki za odpowiedz. Komputer ten kolega dostal w prezencie dla swojej córki. A ona nie ma pojecia o macu i chce miec windowsa. Nigdzie nie moge znalezc tego Boot campa wiec pewnie bede musial sprobowac instalowac windowsa normalnie. Tylko jak zrobic zeby mi zabootowalo plytke xp? Cos trzeba wcisnąc? Biosu chyba takiego jak w PC nie ma. Jak to zrobic?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych