Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

„Come See Our Latest Creation” - relacja na MyApple Live

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
525 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: „Come See Our Latest Creation” - relacja na MyApple Live (0 użytkowników oddało głos)

1. Tablet od Apple (126 głosów [23.38%])

Procent z głosów: 23.38%

2. Nowego iPhone'a (91 głosów [16.88%])

Procent z głosów: 16.88%

3. Nową wersję iPhone OS z wieloma nowymi funkcjami (134 głosów [24.86%])

Procent z głosów: 24.86%

4. Nowe pakiety iLife oraz iWork (65 głosów [12.06%])

Procent z głosów: 12.06%

5. Finalną wersję iWork.com (23 głosów [4.27%])

Procent z głosów: 4.27%

6. Nowe Maki (74 głosów [13.73%])

Procent z głosów: 13.73%

7. Coś innego/żadne z powyższych (19 głosów [3.53%])

Procent z głosów: 3.53%

8. Nie interesuje mnie to co zostanie pokazane (7 głosów [1.30%])

Procent z głosów: 1.30%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#501 Pablowej

Pablowej
  • 531 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 27 stycznia 2010 - 21:59

gdzie jest iPhone OS 4.0 z multitaskingiem?

No właśnie! Od rana czekam na uaktualnienie mojego iPhone, a tu się okazuje, że lipa, żadnej aktualizacji nie będzie:(

#502 jnKIM

jnKIM
  • 2 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:01

se w kulki polecieli :P

#503 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:05

Przecież to, że dzisiaj iPhone OS 4.0 nie wyjdzie było pewne na 100%.

#504 myapple_123

myapple_123
  • 776 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:06

USB bedzie odchodzic do lamusa. Pojawiaja sie przeciez moduly bezprzewodowe do aparatow...

Mhmmm zwlaszcza patrzac na najnowsze uklady USB 3.0 i transmisje HD przez USB ;) Nie wspomne, ze wiele firm poszukuje inzynierow w tej dziedzinie. Jezeli nowe Maki nie beda mialy USB 3.0 to bedzie to porazka Jobsa i spolki - tyle powiem, ale w sumie nie dziwie sie, bo BluRaya do dzis nie uswiadczysz :P

#505 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:08

Uch przeczytałem wszystko, filmik na apple.com obejrzałem, specyfikacje też, otarłem pot z czoła i co myślę? (Filtr antyreklamowo-słodzikowy włączony oczywiście.) Wniosek: iPad zdobędzie Stany, Japonia oszaleje, a potem to już z górki. iPad poleci na niewiarygodnym sukcesie APP store, deweloperzy to muszą mieć teraz grzanie. Irresistible. Pozdrawiam

#506 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:14

Tzn to USB to jakoś tam dali i fotki z SD idzie wgrać, ale mono :/ tu zlamili

#507 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:18

Dziękuję w imieniu swoim i wszystkich prowadzących relację za ten wspólnie spędzony czas! Bardzo się cieszymy, że dostajemy od Was tyle ciepłych słów na temat naszej relacji! Jeszcze raz wielkie dzięki i do zobaczenia przy okazji kolejnego Keynote :) iPad z Wami ;)

#508 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:41

Mhmmm zwlaszcza patrzac na najnowsze uklady USB 3.0 i transmisje HD przez USB ;) Nie wspomne, ze wiele firm poszukuje inzynierow w tej dziedzinie. Jezeli nowe Maki nie beda mialy USB 3.0 to bedzie to porazka Jobsa i spolki - tyle powiem, ale w sumie nie dziwie sie, bo BluRaya do dzis nie uswiadczysz :P

Noooo na USB 3.0 i kable tez kiedys przyjdzie czas ;) Sam jestem ciekaw jak rozwinie sie TransferJet...

#509 soczekpl

soczekpl
  • 3 288 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:49

Dziękuję w imieniu swoim i wszystkich prowadzących relację za ten wspólnie spędzony czas! Bardzo się cieszymy, że dostajemy od Was tyle ciepłych słów na temat naszej relacji! Jeszcze raz wielkie dzięki i do zobaczenia przy okazji kolejnego Keynote :) iPad z Wami ;)

Ode mnie gratulacje!

Wszystkie te pseudoblogi popadały zanim się popadały zanim się rozpoczęło Keynote, praktycznie pod koniec miałem otwarte jedynie MyApple Live, Gizmodo i ewentualnie Engadget które miało najszybciej zdjęcia, ale padało co chwilę.

#510 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 stycznia 2010 - 22:49

obejrzałem filmik na apple.com i coraz bardziej chce iPada:D gdyby u nas też mozna było go kupić za 499 baksów to na bank bym kupił! ale będzie pewnie za 3k minimum ;(

#511 Regus

Regus
  • 268 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 27 stycznia 2010 - 23:06

Równiez obejrzałem ten film i nadal nie mogę oprzeć się wrażeniu, że zrobili to jakby trochę na siłę, bo trzeba było coś na rynek wprowadzić. Wymyślili większego iPhone'a z kilkoma dodatkowymi funkcjami, które poza ładnym wygladem wiele nie zmieniły. Żadnej rewolucji w tym nie ma.

#512 Hocbav

Hocbav
  • 38 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 23:14

Kiedy będzie video z tego keynote?

#513 51m0n

51m0n
  • 6 980 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 23:21

Kiedy będzie video z tego keynote?

Najprawdopodobniej za kilka godzin. Może już po 24 będzie.

#514 Thomaszek

Thomaszek
  • 220 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 27 stycznia 2010 - 23:34

Ciekawe urządzenie, ale w Polsce raczej się nie przyjmie. Za drogie jak na taką funkcjonalność. Jest to iPhone ze zwiększonym ekranem. Ani tego nosić w kieszeni, ani to w sumie praktyczne - do plecaka można spakować notebooka zamiast takiego śmiesznego paneliku.

#515 RiQ

RiQ

• 2 567 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 stycznia 2010 - 23:39

jedni chcą szybszego ipoda z większymi możliwościami, inni chcą w pełni funkcjonalny komputer na OSX w formie tabletu. Ja należę do tych drugich. Nie ma sie czym jarać, czekamy na rozwój wydarzeń.

#516 Grabus

Grabus
  • 112 postów
  • SkądTczew

Napisano 28 stycznia 2010 - 00:07

Mi się nie podoba. Za duża ramka w okół, a i funkcjonalnością nie grzeszy. W czym to jest lepsze od iPhone'a? Powiecie, że większy ekran, ale minusem jest mniejsza mobilność przez to. Poza tym wydaje mi się, że tak jakoś nie przyłożyli się jednak do softu. Przecież skoro ten ekran jest taki duży, to dlaczego tak małą siatkę na ikony zrobiono. Dlaczego na docku mieszczą się nadal tylko cztery ikony. W iPhonie taka ilość ma sens, bo po prostu więcej byłoby niewygodne w obsłudze, ale tutaj? Nie wiem, jakoś mnie nie zachwycili pierwszy raz niestety, jestem jednak lekko rozczarowany.

#517 LukaS92

LukaS92
  • 319 postów
  • SkądCzersk, Warszawa

Napisano 28 stycznia 2010 - 00:29

A ja jestem zawiedziony ogólnie Keynotem. Skupili się na tym tableciku i nie zaprezentowali już zupełnie nic innego.. Mam nadzieję, że niedługo zaktualizują ofertę z MBP..

#518 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 stycznia 2010 - 01:46

Ja bym nie oceniał na razie funkcjonalności. A jeśli już bym musiał, to zwróćcie uwagę na to, że chodzą na tym wszystkie appsy z iPhone'a a jemu nie można odmówić funkcjonalności. Do iPhone'a też ludzie podchodzili sceptycznie a teraz jest szał. Co do pakowania do plecaka, to dla mnie jest różnica czy pakuję do niego 1kg czy 2kg. Poza tym netbooka nie obsłużysz dopóki nie usiądziesz, bo potrzebujesz 2 rąk. I powiedzcie w czym netbooki są takie funkcjonalne ze swoimi śmiesznymi procesorkami i rozdzielczościami tak małymi, że niektóre programy nie chcą się nawet zainstalować..

#519 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 28 stycznia 2010 - 02:16

Keynote już dostępny http://www.apple.com...ecialevent0110/
A USB 3.0? To będzie prawdopodobnie taka sama padaka jak i 2.0 czyli dalej nie będzie potrafiło utrzymać transferu i może mieć nawet 600Gb/s...

#520 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 stycznia 2010 - 09:51

Ja bym nie oceniał na razie funkcjonalności. A jeśli już bym musiał, to zwróćcie uwagę na to, że chodzą na tym wszystkie appsy z iPhone'a a jemu nie można odmówić funkcjonalności. Do iPhone'a też ludzie podchodzili sceptycznie a teraz jest szał. Co do pakowania do plecaka, to dla mnie jest różnica czy pakuję do niego 1kg czy 2kg. Poza tym netbooka nie obsłużysz dopóki nie usiądziesz, bo potrzebujesz 2 rąk. I powiedzcie w czym netbooki są takie funkcjonalne ze swoimi śmiesznymi procesorkami i rozdzielczościami tak małymi, że niektóre programy nie chcą się nawet zainstalować..

Netbooki mają przecież lepsze procesory i identyczne rozdzielczości - znasz w ogóle ten rynek? Masz netbooka? czy bazujesz na tym co Stiwi powiedział?
Ja mam 1.5 roku eee 901 więc co nieco wiem o tym.
- netbooka odsłużysz bez siadania tak samo problematycznie jak tablet - jak nie siadam to mam iphone, rozumiem że idąc wyjmujesz z plecaka ipada (nie bądź śmieszny). Ale jakby co to eee rozkłada się o 180 stopni i mogę go nosić w 1 ręce, równie łatwo, a rozmiar 9" pozwala mi na obsługę klawiatury kciukami, jak zwykłą kciukówkę.
- netbooka rozkładasz na kolanach, stole, masce samochodu, stoliczku w pociągu i układsz sobie ekran jak chcesz - tablet _trzymasz_ cały czas, więc 1 ręke masz _stale_ zajętą
- netbook 9" jest mniejszy od ipada (wielkości A5)
- brak usb, sd, 2GB ram pomijam
- _każdy_ netbook ma stereofoniczne głośniki, a ipad ma mono buzer do generowania dźwięków systemowych, a nie do oglądania filmów
- jak coś noszę w torbie/plecaku to jak kumpel da mi pendrive z "czymś" to chcę "to coś" odpalić, od telefonu tego nie wymagam, od czegoś co waży prawie 1kg już raczej tak.
- jak coś waży prawie 1kg to niech ma kamerkę do skype

#521 iPestek

iPestek
  • 564 postów
  • SkądKópertino

Napisano 28 stycznia 2010 - 11:09

Netbooki mają przecież lepsze procesory i identyczne rozdzielczości - znasz w ogóle ten rynek? Masz netbooka? czy bazujesz na tym co Stiwi powiedział?
- netbooka odsłużysz bez siadania tak samo problematycznie jak tablet - jak nie siadam to mam iphone, rozumiem że idąc wyjmujesz z plecaka ipada (nie bądź śmieszny). Ale jakby co to eee rozkłada się o 180 stopni i mogę go nosić w 1 ręce, równie łatwo, a rozmiar 9" pozwala mi na obsługę klawiatury kciukami, jak zwykłą kciukówkę.
- netbooka rozkładasz na kolanach, stole, masce samochodu, stoliczku w pociągu i układsz sobie ekran jak chcesz - tablet _trzymasz_ cały czas, więc 1 ręke masz _stale_ zajętą
- _każdy_ netbook ma stereofoniczne głośniki, a ipad ma mono buzer do generowania dźwięków systemowych, a nie do oglądania filmów
- jak coś noszę w torbie/plecaku to jak kumpel da mi pendrive z "czymś" to chcę "to coś" odpalić, od telefonu tego nie wymagam, od czegoś co waży prawie 1kg już raczej tak.

A ja myślę, że nie ma co się kłócić o zastosowania obu urządzeń bo to troche inna półka. iPad miał być głównie konkurentem eReaderów (jestem ciekaw jak ma tradycyjny wyświetlacz LCD konkurować z technologią eInk), ma być prosty w obsłudze (czego nie można powiedzieć o netbookach - mówię o interfejsie), szybki, nie wymagający wiedzy informatycznej (patrz "prosty w obsłudze" - aktualizacje, sterowniki etc. etc.)

Osobiście mnie urządzenie niczym nie zaskoczyło, chociaż jest to kolejny produkt, który namiesza na rynku i zmieni spojrzenie na elektroniczne książki, być może w przyszłym czasie wytępi tradycyjne np. zeszyty (ja uwielbiam zapach kartek!)... Czekamy na rozwój wydarzeń :)

---- Dodano 28-01-2010 o godzinie 11:34 ----

Mi się nie podoba. Za duża ramka w okół

A jak sobie wyobrażasz trzymanie tego urządzenia bez przypadkowego dotknięcia ekranu? :) A na reszte poczekamy na rozwój wydarzeń (vide iPhone i jego soft).

#522 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 28 stycznia 2010 - 15:33

Ja miałem netbooka i sprzedałem go głównie z tego powodu, że był po prostu niewygodny - MSI Wind i i porównując go do iPada zdecydowanie jestem za tym drugim. Netbook jednak jest zmniejszoną wersja klasycznego laptopa, trzeba go otworzyć, najlepiej z nim usiąść itp. Fakt jest może lekki, niewielki ale rozmiar tutaj przekłada się na wygodę. Gdybym miał wybierac lekki komputer celowałbym w MB Air, albo coś pokroju tego (ze względu na wysoką cenę Aira), uciążliwe było dla mnie nawet przeglądanie stron na netbooku. W iPadzie dostajemy dotykowy ekran, gdzie www przegląda się jak w iPhone i jest to zdecydowanie wygodniejsze.
Co do procesora, to ciekawi mnie czy pojawi się jakieś porównanie Atom'a do A4 z iPad'a, chociaż ciężko tutaj wybrać jakaś miarodajna kategorię wydajności, oprócz oczywiście cyferek:D
A czas pracy na baterii? MSI Wind wytrzymywał tyle co mój obecny macbook:D a tutaj mam 13", pełnowymiarową klawiaturę i mobilność wciąż jest zachowana (mi akurat waga nie przeszkadza).
Głośniki? Raczej mało osób chwali jakość jakichkolwiek głośników montowanych w laptopie i jak ogląda się film w domu to na porządnych zewnętrznych, a w trasie to jednak wypada mieć ze sobą słuchawki;)
Co do portów, to tutaj faktycznie minus dla apple, niekoniecznie USB, ale slot SD byłby ciekawym rozwiązaniem.

Generalnie tak jak wcześniej sceptycznie podchodziłem do tego nowego wynalazku Apple, który mimo wszystko został zrobiony na siłę, to jednak teraz widzę całkiem niezłe zastosowanie tego, ale wciąż nie widzę, by miał tylu klientów co iPhone. Ciekawy gadżet, wygodniejszy niż netbook, ale cenowo wypada już gorzej. U polskich resellerów pewnie cena zastartuje od 2000 (jak w ofercie na Allegro) za najsłabsza wersję, jak nie więcej oczywiście.

#523 tujko

tujko
  • 17 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 28 stycznia 2010 - 16:50

W sam raz Do kibla, czy do łóżka, żeby poserfować w sam raz ;)

#524 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 28 stycznia 2010 - 19:21

Ja miałem netbooka i sprzedałem go głównie z tego powodu, że był po prostu niewygodny - MSI Wind i i porównując go do iPada zdecydowanie jestem za tym drugim. Netbook jednak jest zmniejszoną wersja klasycznego laptopa, trzeba go otworzyć, najlepiej z nim usiąść itp. Fakt jest może lekki, niewielki ale rozmiar tutaj przekłada się na wygodę. Gdybym miał wybierac lekki komputer celowałbym w MB Air, albo coś pokroju tego (ze względu na wysoką cenę Aira), uciążliwe było dla mnie nawet przeglądanie stron na netbooku. W iPadzie dostajemy dotykowy ekran, gdzie www przegląda się jak w iPhone i jest to zdecydowanie wygodniejsze.
Co do procesora, to ciekawi mnie czy pojawi się jakieś porównanie Atom'a do A4 z iPad'a, chociaż ciężko tutaj wybrać jakaś miarodajna kategorię wydajności, oprócz oczywiście cyferek:D
A czas pracy na baterii? MSI Wind wytrzymywał tyle co mój obecny macbook:D a tutaj mam 13", pełnowymiarową klawiaturę i mobilność wciąż jest zachowana (mi akurat waga nie przeszkadza).
Głośniki? Raczej mało osób chwali jakość jakichkolwiek głośników montowanych w laptopie i jak ogląda się film w domu to na porządnych zewnętrznych, a w trasie to jednak wypada mieć ze sobą słuchawki;)
Co do portów, to tutaj faktycznie minus dla apple, niekoniecznie USB, ale slot SD byłby ciekawym rozwiązaniem.

Generalnie tak jak wcześniej sceptycznie podchodziłem do tego nowego wynalazku Apple, który mimo wszystko został zrobiony na siłę, to jednak teraz widzę całkiem niezłe zastosowanie tego, ale wciąż nie widzę, by miał tylu klientów co iPhone. Ciekawy gadżet, wygodniejszy niż netbook, ale cenowo wypada już gorzej. U polskich resellerów pewnie cena zastartuje od 2000 (jak w ofercie na Allegro) za najsłabsza wersję, jak nie więcej oczywiście.

Tu widać 2 rozbieżności na rynku pośrednim 9-10":
- dla jednego ma to być ciut więcej niż pda - bez klawiatury, bez dodatków, webtablet, duże pda
- dla drugiego ma to być ciut mniej niż laptop/desktop - z klawiaturą, system operacyjny z desktopa
tego nie da się pogodzić, ale jak słusznie zauważyłeś USB czy SD byłoby nawet w dużym pda pomocne.

Porównanie atom/a4 nie da się, obawiam się że porwnało by się kompilatory, a nie soft, stawiam je na równi, ot arm dopchany wydajnością do x86 z zachowaniem energooszczędności kontra x86 z zachowaną wydajnością z dodaniem wysokiej energoszczędności (np speedstep z zero wat idle).

Twój wybór Air-a to nie jest wybór <1kg to inna klasa, nie ta mobilność jaką oferuje 9"

Musiałeś mieć MSWInd z bardzo kiepską baterią, mój eeepc ma baterię 55Wh a pobiera typowo 8W co daje 6,7h pracy i tyle jest rzeczywiście, bo to dane z monitoringu baterii i atoma w żywym systemie,

Co do ceny - to nie jest źle, powiem że jest niska jak na Apple (gdyby w pl kosztował te obiecane 499$ nawet +VAT).

#525 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 28 stycznia 2010 - 21:59

Tu widać 2 rozbieżności na rynku pośrednim 9-10":
- dla jednego ma to być ciut więcej niż pda - bez klawiatury, bez dodatków, webtablet, duże pda
- dla drugiego ma to być ciut mniej niż laptop/desktop - z klawiaturą, system operacyjny z desktopa
tego nie da się pogodzić, ale jak słusznie zauważyłeś USB czy SD byłoby nawet w dużym pda pomocne.

Dlatego jak netbook obieram w kategorii gadżetu, prezentu na święta itp. A nie komputera, na którym mamy wykonać zadanie (ew. netbooki nadawały się do prezentacji, tak swojego też wykorzystywałem, i to było jedyne sensowne rozwiązanie. Podpięcie pod projektor tych 9-10"). Gadżetu w dodatku, który oprócz ceny niczym nas nie zachęca, bo mniej niż 1000zł za sprzęt przyciąga klientów, a jeszcze kolorki itp. Mini laptop się sprzedał, dla mnie był niewygodny (mimo, że na początku faktycznie myślałem, ze wystarczy mi desktop + netbook).
Co do iPada, to przez przykładowe zastosowania, o których wcześniej wspominałem (w jednym z tematów dotyczących iPada, a jest ich już kilka) mam coraz lepsze zdanie o tym produkcie, co jednak nie pozwala mi przestać myśleć o nim jak o gadżecie. Dla mnie idealnie sprawowałby się w postaci organizera. Mail, iCal, iWork trochę więcej niż iPhone, dużo mniej niż Mac. Pytanie czy warte ceny?

Porównanie atom/a4 nie da się, obawiam się że porwnało by się kompilatory, a nie soft, stawiam je na równi, ot arm dopchany wydajnością do x86 z zachowaniem energooszczędności kontra x86 z zachowaną wydajnością z dodaniem wysokiej energoszczędności (np speedstep z zero wat idle).

O tym samy wcześniej pomyślałem, dlatego pomysł porównania jest bez sensu. Jeszcze A4 nie widziałem. Atoma znam, widziałem jak się sprawuje i nie byłem zadowolony. Nie tylko przez MSI, przez moje ręce przewinęło się kilka netbooków.

Twój wybór Air-a to nie jest wybór <1kg to inna klasa, nie ta mobilność jaką oferuje 9"

Wspominałeś o wadze, więc przy takim porównaniu od razu Air jest na pierwszym miejscu. 13" i pełnowymiarowa klawiatura przy niskiej wadze. To jest to. Tylko bateria nie trzyma fenomenalnie dłużej niż pozostałe MB. Nie ta mobilność? Tzn. chcesz go zawsze w kurtce ze sobą nosić?

Musiałeś mieć MSWInd z bardzo kiepską baterią, mój eeepc ma baterię 55Wh a pobiera typowo 8W co daje 6,7h pracy i tyle jest rzeczywiście, bo to dane z monitoringu baterii i atoma w żywym systemie,

Ja o 6h pracy na nim mogłem zapomnieć. Mam nadzieje, ze nie ruszany z włączoną matrycą wytrzymałby 6h:)

Co do ceny - to nie jest źle, powiem że jest niska jak na Apple (gdyby w pl kosztował te obiecane 499$ nawet +VAT).

Taniej niż 3GS? Wtedy faktycznie popyt na nie mógłby rosnąć.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych