Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple jak narkotyk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
220 odpowiedzi w tym temacie

#176 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:20

uzależnienie przechodzi jak kupisz Maca za 6000zł i okazuje się że co tydzień coś innego w nim pada i jak zaczynasz użerać się z polskimi serwisami.

Tak się zastanawiam nad kolegą. Twoje posty przypominają argumentację: ogórka/jaw23/etc. Czyżby troll powrócił?

#177 Narmer

Narmer
  • 556 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:23

A jak powszechnie wiadomo, narkomani tracą kontakt z rzeczywistością...

#178 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:25

Narkomani tak, użytkownicy Apple nie :)

#179 tgr2007

tgr2007
  • 199 postów
  • SkądPolska

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:40

tgr2007 - nigdzie nie pisałem o zamykaniu okna aplikacji, tylko o tym, że zamykając okno zamykam aplikację. spora różnica.
ale twoje 'uwagi' to aktualnie tylko rzecz gustu bo nie podajesz żadnych konkretów. To jest tak samo stwierdzenie, że 'nie podoba mi się bo jest brzydki'. gdybyś powiedział co jest w nim tak prymitywnego, bądź takiego zacofanego (i mówiąc jak powinno być) to to by miało sens.
teraz mówisz, że go po prostu 'nie lubisz' i wychodzi na to, że sam nie wiesz dlaczego.

Dla mnie okno jest naturalnym zasobnikiem aplikacji, więc nie widzę różnicy. Chyba kłócisz się dla zasady, na tym forum wielu zwolenników Apple krytykowało niektóre rozwiązania Apple w zakresie ergonomii, zdania są po prostu podzielone, ale ewidentnie nie dajesz innym prawa do własnej opinii.

Noi ta moja opinia o Mailu - podpisuję się pod nią i to bez żadnych zbędnych pogrubień czcionki w tym zdaniu. Wolę programy Outlook Express/Thunderbird-podobne, bo są ładniejsze i przyjemniejsze w obsłudze. Wszystko jest w nich na swoim miejscu i są świetnie zaprojektowane. Osobiście najbardziej lubię Entourage. Nie będę wymieniał kolejnych elementów, typu układ, paski narzędzi, style ikon, bo to strata czasu.

#180 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:41

@dvcam a skąd ty masz takie informacje...??? jakoś ciężko mi w to uwierzyć... :D

Oglądnij kiedyś*uważnie tvn24, zwłaszcza rano, kiedy pokazują często widoki na całe studio, wystarczy ;)

#181 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:44

Ja maila preferuję - prosty program, wszystko co potrzeba pod ręką, bez zbędnych dodatków.

#182 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:47

za to widziałem mnóstwo postów z cyklu "kupiłeś maka bo masz wodę zamiast mózgu"

Tak tylko to piszą użytkownicy Windowsa najprawdopodobniej z powodu kiepskiej zależności pomiędzy ceną sprzętu a parametrami, i uwierz mi gdybym nie miał nigdy kontaktu z makiem i ktoś by mi dawał taki sprzęt za taką cenę na pewno też bym podobnie pomyślał o osobie kupującej go, znam sporo osób które kupując np telewizor ustalają wielkość np 40' po czym idą do sklepu i kupują telewizor taki jaki chcieli ale z firmy która ma najtaniej bo po co płacić 1000 więcej za Panasonica. Posiadam 3go Maka i nie mam jakiś większych problemów, zapłaciłem też jak wszyscy inni czy jestem skończonym debilem ? Wydaje mi się że nie bo wiedziałem co kupuje znałem wszystkie zalety i wady sprzętu jak i oprogramowania i ostatecznie jestem zadowolony, z drugiej strony nie potępiam użytkowników PC ale jak słyszę ich rozmowy o partycjach porządkach w systemie, formatach itd ... , które na prawdę często się przewijają robi mi się ich żal. Także z jednej strony przy zakupie PC oszczędzasz na sprzęcie ale tracisz na rozwiązywanie problemów przede wszystkim czas i pieniądze, ogólnie zaoszczędzisz 1000 a 2000 poświęcisz na rozwiązywanie problemów bo czas to w jakimś sensie także pieniądz nie mówiąc już o sytuacji jak trzeba dopłacać do tego rozwiązania problemu.

I najważniejsze z PC zawsze pojawiał mi się problem wtedy kiedy miał działać na już bo jak trzeba było coś wydrukować przed wyjściem to się okazywało że drukarka nie działa, teraz pełny relaks nawet na 5 minut przed wyjściem.

#183 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:48

Dla mnie okno jest naturalnym zasobnikiem aplikacji, więc nie widzę różnicy.

Ja widzę. Mogę*zamknąć okno i nadal mieć*uruchomiony w tle program bez zwijania go do docka.
Przyznam się, że po przesiadce na maka 5 lat temu długo nie mogłem się z tym pogodzić, że zamknięcie okna nie powoduje wyjścia z programu. Teraz sobie to cenię. Po prostu inne podejście :)

#184 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:49

@tgr2007 - Thunderbird spoko, może być, ale czy lepszy, nie sądze. Co do Outlook Express to słyszałem wiele opinii, ale żadna z nich nie była pochlebna. I jeszcze Thunderbird jest zupełnie oddzielną aplikacją, a Mail jest zintegrowany z osx (Spotlight, iPhoto, Aperture, Książka adresowa, iCal pewnie też) Co do argumentu że jest coś na swoim miejscu, no to wybacz, ale to wg ciebie jest na miejscu, bo tobie to pasuje, wg kogoś innego to w Mail.app jest wszystko na miejscu, a wg jeszcze kogoś innego w programie Bat. Ładniejszy? - to samo co wyżej. Szczerze? To myślałem że wytoczysz MS Outlook i jakieś konkretne argumenty, a nie że ładniejszy albo że ikonki są z prawej, a nie lewej.

#185 zientekk

zientekk
  • 66 postów

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:52

Nie wiem po co się tak sprzeczać? nie rozumiem ludzi którzy tak strasznie chcą pokazać że apple nie jest niczym nadzwyczajnym? Pewnie że nie jest ale czemu tak chcecie "nam" to uświadomić? to jest podobne zachowanie do bycia fanatykiem (antyfanatyk) :P U mnie szef w pracy m$fan i gada wszystko co najgorsze o apple od tak sobie, na wszystko ma kontragument, kiedyś opowiadałem mu o tym ze na androidzie trzeba sie logowac do konta google zeby odpalic telefon tak mnie wtedy sluchac musial, ze jak kupilem iphona to on mowi ooo to jest to dziadostwo co trzeba sie logowac do konta google zeby odpalic telefon. Nie ma co sie wyklucac kazdy ma prawo do swoich opinii i odczuc i lubic marke apple tak jak niektorzy lubia ferrari chodz maja przecierz fiata i forda :) poczytajcie ksiazke o Stevie i zobaczycie czemu produkty sa tak dopracowane i maja takowy design. Mnie apple urzeklo od ipoda jak otwieralem pudeleczko i wyjalem ipoda shuffle jak broszka taka meska bizuteria :), pozniej iphone , sam jego design tak mi sie podoba ze sobie go wyjmuje z pokrowczyka i czyszcze :D lubie na niego patrzec tak juz mam jestem zbocozny i sie do tego przyznam i nie bede wstydzil. Na inne produkty apple niestety jescze mnie nie stac ale po woli szykuje sie na macbook-a pzdr

#186 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 stycznia 2010 - 23:57

wydrukować przed wyjściem to się okazywało że drukarka nie działa

Moja drukarka nie działa z macbookiem, muszę*używać PC.
Swoją drogą, jakiś czas temu krytykowałeś apple, a nagle przybrałeś postawę odwrotną, użytkownika o lekkim zabarwieniu fanatyzmu. Skąd ta odmiana, Jobs ci się*objawił*czy co?

nie rozumiem ludzi którzy tak strasznie chcą pokazać że apple nie jest niczym nadzwyczajnym?

Bo nie jest, a niektórzy przedstawiają go jakby był. Nawracam zagubione owieczki, ot co:)

#187 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 00:00

A ja podsumuje temat, bo już nie chce mi się dalej pisać w nim. Mam na imię Maciek i jestem uzależniony ;) Pozdro dla wszystkich uzależnionych.

#188 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 00:01

Nie bronie apple w żadnym aspekcie i nie mam zamiaru tego robić, bo robią sporo rzeczy które mi się nie podobają ale w gruncie rzeczy nie mam na to wpływu także tu nie ma o czym dyskutować. Mój jedyny wybór to kupić dany produkt lub nie i koniec :)

#189 Fotoshop

Fotoshop
  • 88 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 01:04

Powiem tak: Zaczynałem przygodę z komputerami od AMIGI 500 dość dawno temu (czytaj bardzo) dawno. Potem było kilka PC-ów,win 95,98,2000,xp, visty nie znam przynaje! Po drodze skończyłem informatykę i zraziłem się do Linux-a. Niedawno wykończył mi się mój Dell na XP. Rozmyślałem długo co kupić i zdecydowałem,że żony nie zmienię ale system operacyjny owszem ;) i zmieniłem. Powiem krótko jestem zakochany,zachwycony i uzależniony!!! Żałuję ,że tak późno i mało tak naprawdę interesują mnie słowa malkontentów,prowokatorów i windziarzy. Pozdrawiam

#190 dundrub

dundrub
  • 842 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 23 stycznia 2010 - 09:58

Moja drukarka nie działa z macbookiem, muszę*używać PC.

A co to za drukarka?

#191 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 10:26

PCsoldier1982 :D nie tak skromnie... tysiąc razy, tysiąc razy wydajniejszy :D

#192 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 23 stycznia 2010 - 10:36

miliart

---- Dodano 23-01-2010 o godzinie 10:39 ----
A co do PC soldiera - zastanawiam sie kiedy w koncu jakis mod albo admin da mu osta albo bana, bo facet ma 40 postów, wszystkie flejmująco-fanatyczne. Gorszy jest od kinderlinuksiarzy. To jest właśnie przykład, który przytaczałem w innych wątkach - przychodzi taki burak na forum makowe i sieje jakieś swoje teorie, żeby podleczyć własne kompleksy i przekonywać wszystkich, że kupując maka przepłaciliśmy 20 razy, jeseśmy snobami i chcemy się tylko lansować.

#193 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 stycznia 2010 - 10:48

Bo nie jest, a niektórzy przedstawiają go jakby był. Nawracam zagubione owieczki, ot co:)

ale nikt tak nie mówi, że jest. tylko takie mity w stylu 'nie ma prawego przycisku myszki', 'wymiana plików jest problematyczna' czy 'Windows jest lepszy' denerwują.
Windows nie jest (obiektywnie!) lepszy. jest inny. tak samo jak OS X nie jest (obiektywnie!) lepszy - jest inny.
inny. nie gorszy. nie lepszy.

Dla mnie okno jest naturalnym zasobnikiem aplikacji, więc nie widzę różnicy. Chyba kłócisz się dla zasady, na tym forum wielu zwolenników Apple krytykowało niektóre rozwiązania Apple w zakresie ergonomii, zdania są po prostu podzielone, ale ewidentnie nie dajesz innym prawa do własnej opinii.

może ty się kłócisz, ja dyskutuję.
nie daję prawa? podkreślając, że "dla mnie to głupota"? zaznaczając, że jest to tylko moje zdanie, a nie obowiązując prawda, ani żadne "norma"?
to ty się dopytywałeś dlaczego - więc ci tłumaczyłem, czemu uważam to za głupotę. ja nie potrzebuję okna, żeby mieć odpaloną aplikację - dla mnie w wielu przypadkach jest zbędne. po co mi np. okno odtwarzacza muzycznego? on ma muzykę odtwarzać, nie musi mnie bombardować swoim oknem. jak je będę potrzebował - to je sobie włączę i tyle. A skrajną niewygodą jest dla mnie, że jak zamknę okno, to mi się zamknie aplikacja. po co mam n+1 razy otwierać przeglądarkę internetową?

Nie będę wymieniał kolejnych elementów, typu układ, paski narzędzi, style ikon, bo to strata czasu.

to powoduje prostacki do bólu program z zeszłej epoki? nikt nie mówi, ze mail jest najlepszy, tylko wypowiedź bez argumentów jest niewiele warta.

Tak tylko to piszą użytkownicy Windowsa najprawdopodobniej z powodu kiepskiej zależności pomiędzy ceną sprzętu a parametrami, i uwierz mi gdybym nie miał nigdy kontaktu z makiem i ktoś by mi dawał taki sprzęt za taką cenę na pewno też bym podobnie pomyślał o osobie kupującej go

nie uważasz, że to jest głupota? "nic nie wiem, ale osądzam". no ale magia cyferek to u nas norma i u nas występuje myślenie 'muszę kupić komputer z jak najlepszymi cyferkami za daną cenę' a nie 'ile będzie kosztował komputer spełniający moje potrzeby'. jakoś dziwnie wg. mnie w większości przypadków to cyferki są ważniejsze, niż te potrzeby ;)

z drugiej strony nie potępiam użytkowników PC

nie rozumiem tego 'z drugiej strony', to jest raczej 'zupełnie abstrahując od tematu'. to nie jest przecież żadna 'druga strona medalu'

To że niektórzy najzwyczajniej nie radzą sobie z jego obsługą to już inna sprawa. Nie każdy potrafi dobrze administrować systemem, a dobrze utrzymany Windows stoi latami, bez formatów, reinstalek, etc.

otóż to - to jest jeden z większych bólów i żalów właśnie
z windowsem musisz sobie radzić, musisz dobrze administrować systemem, musisz o niego dbać, żeby był dobrze utrzymany, żeby nie robić formatów/reinstalek.
to system jest dla człowieka, nie człowiek dla systemu. to nie ja mam dbać o system

#194 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:26

miliart

---- Dodano 23-01-2010 o godzinie 10:39 ----
A co do PC soldiera - zastanawiam sie kiedy w koncu jakis mod albo admin da mu osta albo bana, bo facet ma 40 postów, wszystkie flejmująco-fanatyczne. Gorszy jest od kinderlinuksiarzy. To jest właśnie przykład, który przytaczałem w innych wątkach - przychodzi taki burak na forum makowe i sieje jakieś swoje teorie, żeby podleczyć własne kompleksy i przekonywać wszystkich, że kupując maka przepłaciliśmy 20 razy, jeseśmy snobami i chcemy się tylko lansować.

Trudno się nie zgodzić.

Póki co bawi mnie to :lol: jednak w zasadzie jest to niezdrowe dla samego PCsoldiera1982, mógłby zająć się w tym czasie czymś pożytecznym dla siebie.

Moja sugestia: Nie karmić!!!

Pozdrawiam

#195 bezybezy

bezybezy
  • 603 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:34

jednak w zasadzie jest to niezdrowe dla samego PCsoldiera1982, mógłby zająć się w tym czasie czymś pożytecznym dla siebie.

dokładnie... lepiej niech administruje sobie systemem ;p

#196 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:40

dokładnie... lepiej niech administruje sobie systemem ;p

Litości!

Piję kawę, prawie oplułem monitor :lol:

Pozdrawiam

#197 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:43

ale Robert cos*za coś :) Komputer z Windowsem możesz nabyć*taniej niż*z MacOs'em. Więc to taniej to Twój czas jaki poświęcasz w utrzymywanie komputera. Ogólnie i tak wyjdzie to bardzo podobnie, bo w końcu czas to pieniądz ale zysk, a oszczędność*jest zyskiem, doraźna jest bardziej ceniona niż długoterminowe zyski. Ot takie zawiłości naszej psychologii ;) Oczywiście pomijam tu hobbystów, którzy lubią*tuning oraz graczy. Ale generalnie jak powiesz panu Kowalskiemu tu ma pan latopa za 2000 z Windowsem, ale poświęci pan swój czas na dbanie o system i na jego konserwacje a tutaj Mac za 3000 ale będzie Pan po prostu go użytkował 80% wybierze Windowsa bo zysk 1000 złotych jest wystarczająco silnym bodźcem. Te 1000 będzie tu i teraz a nie za jakiś*czas i to w niematerialnej formie.

#198 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:49

No np defragmentacja dysku, skanowanie antywirusem, czyszczenie plików tymczasowych i rejestru do tego można dołożyć aktualizacje oprogramwania Ad-aware, Spyware, do ochrony prywatności a przy okazji poprawić ustawienia portów w FireWalu no ewentualnie jeszcze może BIOS ustawić inaczej :D Kurde ile tego się nazbierało :D

#199 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 23 stycznia 2010 - 11:52

ale Robert cos*za coś :) Komputer z Windowsem możesz nabyć*taniej niż*z MacOs'em. Więc to taniej to Twój czas jaki poświęcasz w utrzymywanie komputera. Ogólnie i tak wyjdzie to bardzo podobnie, bo w końcu czas to pieniądz ale zysk, a oszczędność*jest zyskiem, doraźna jest bardziej ceniona niż długoterminowe zyski. Ot takie zawiłości naszej psychologii ;)

Oczywiście pomijam tu hobbystów, którzy lubią*tuning oraz graczy. Ale generalnie jak powiesz panu Kowalskiemu tu ma pan latopa za 2000 z Windowsem, ale poświęci pan swój czas na dbanie o system i na jego konserwacje a tutaj Mac za 3000 ale będzie Pan po prostu go użytkował 80% wybierze Windowsa bo zysk 1000 złotych jest wystarczająco silnym bodźcem. Te 1000 będzie tu i teraz a nie za jakiś*czas i to w niematerialnej formie.

Prawda prawda!

Do tego jeszcze pan Kowalski nawet nie wie, że ma taką możliwość wyboru, plus nawet kiedy mu się o tym powie to nie uwierzy.
Natomiast ten niewielki odsetek, który spróbuje maczków już zazwyczaj nie wraca, bo jest to po prostu niewygodne, a czasem nawet nieopłacalne.*

Narkotyk? Raczej nie. Wygoda, funkcjonalność, oszczędność cennego czasu, spokój - raczej tak.**

Pozdrawiam

* - zależnie w jakimś stopniu czyjś czas jest cenny, nie tylko materialnie.
** - nie w każdym zastosowaniu oczywiście, maczki to nie panaceum.

ps. Kurcze mój tysięczny post. Moim celem ostatnio było nie nabić tego 1000 przed rokiem pobytu na forum, ale się nie udało :rolleyes:

http://grab.by/1V3Q

E, nie jest tak źle, trzy dziennie to jeszcze nie spammerstowo, tak myślę :D

Podelektuję się trochę, bujnę się na zakupy :D

#200 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 stycznia 2010 - 12:15

wieslawo - nie wiem czy zostaje coś dodania niż "ależ oczywiście" ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych