Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Apple jak narkotyk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
220 odpowiedzi w tym temacie

#51 JFS

JFS
  • 105 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 23:20

nie jestem komputerowym guru i nie kończyłem ITI,

A ja to kończyłem?

Na czym polega kończenie ITI?

#52 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 00:15

Na czym polega kończenie ITI?

Dobre :D Pewnie chodziło o MIT, ale mogę się mylić ;)

#53 Zwickau

Zwickau
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2010 - 00:31

Pamiętam że do 2007 roku nigdy nie lubiłem Apple, a potem jednak zmieniłem zadanie bo kupiłem iPhone 2G, to był wspaniały telefon niż SE czy Nokia. Potem w 2008 roku kupiłem laptop MacBook Pro, znowu byłem bardzo zadowolony. Teraz mam iPhone 3GS. Nie jestem fanatykiem Apple, tylko uważam że sprzęty Apple są o wiele lepsze niż badziew Sony, Nokia i blablabla. Jeszcze system Mac OS X również, a do dzisiaj nie lubię*korzystać z Windowsa, ale tylko do gry czy programy na studia na bootcampie. Pozdrawiam!

#54 Redviking

Redviking
  • 583 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 00:59

Niestety (stety?) uzaleznia nawet i wygladem, po imaku, dysku lacie, tunerze miglii nachodzi mnie powoli na Airport Express Base, chcociaz mam bardzo dobry router linksysa... Na szczescie przed iPhonem sie jeszcze bronie z jakas przedpotopowa komorka w kieszeni ktora i tak jest prawie nieuzywana (tak sa jeszcze ludzie ktorzy spokojnie sobie zyja bezdzwonienia z komorki/elektrosmyczy) :D

#55 seb235-8731863dbe

seb235-8731863dbe
  • 8 114 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 01:16

Fakt OSX jest systemem prawie idealnym i mimo wszystko trzyma swojego użytkownika w garści że ten tak na prawdę nie ma wyboru i na nim siedzi bo wszystko inne wymaga zachodu, ale np udostępnianie muzyki z poziomu iTunes powinno działać cały czas a nie tylko wtedy kiedy program jest uruchomiony ale to już inna kwestia i może apple to zrozumie.

#56 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 01:32

np udostępnianie muzyki z poziomu iTunes powinno działać cały czas a nie tylko wtedy kiedy program jest uruchomiony ale to już inna kwestia i może apple to zrozumie.

Działa bez załączania iTunes, wystarczy zainstalować Simplify Media

#57 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 19 stycznia 2010 - 07:24

Nie przesadzajcie z tą jakością i designem Appla, widziałem parę laptopów czy telefonów równie dobrze wykonanych i ładniejszych :)

#58 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2010 - 07:31

No niestety te drukarki to parodia, miałem HP wielofukcyjne, niby tani a utrzymanie to wole na kobiete i jej zachcianki dać :P pomine ich serwis który jest komiczny 3tyg bez dukarki hahahaha nagle wróciła oczywiście nie tknieta ludzką reką, oficjalnie po serwisie , ale smieszne było to że następnego dnia konczyła sie gwarancja a ten syf nie działał tak więc tej firmie moze juz podziękuje, Wole tego Lexsmarka. Nie zaskoczył mnie jeszcze takimi wyskokami i bydle dalej działa

Ja kiedyś musiałem oddać lexmarka do serwisu, bo drukował tylko na.... różowo :D Wyczyścili głowice itp, ale co lepsze - znaleźli w środku.... pilniczek mojej siostry :D

Nie przesadzajcie z tą jakością i designem Appla, widziałem parę laptopów czy telefonów równie dobrze wykonanych i ładniejszych

Ładniejszych laptopów nie widziałem, ale telefony - zdecydowane. iPhone wygląda ohydnie, ale przynajmniej nie czuć go w kieszeni.

#59 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 postów
  • SkądKraków (PL)/ Haifa (IL)

Napisano 19 stycznia 2010 - 09:49

Ja kiedyś musiałem oddać lexmarka do serwisu, bo drukował tylko na.... różowo :D Wyczyścili głowice itp, ale co lepsze - znaleźli w środku.... pilniczek mojej siostry :D

No nie zostaje nic jak współczuć siostry, ale za pewne dziewczyna myślała że to jakaś ostrzałka do pilniczków :P

Dobre :D Pewnie chodziło o MIT, ale mogę się mylić ;)

Tak miałem na myśli MIT, ale jednocześnie myślałem o kilku innych sprawach. Jak to mówią: Myślał indyk o niedzieli, a w sobote łeb mu ścieli.

#60 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 19 stycznia 2010 - 10:02

W moim białasku pęka obudowa, porysowany jest niemilosiernie a nie zamieniłbym go na najnowszego full wypasionego laptopa PC z HDMI, BR, WTF, OMG za 1000000 PLN, bo jak sie spedza 14 godzin przy kompie to windows predzej czy pozniej mnie wku***. Pomijam juz, ze windows nie ma 90% naredzi, ktore sa mi niezbedne do zycia, a ktore sa w budowane we wszystkie systemy unixopochodne. Windowsa trzymam w paralelsie, bo jedyna rzecz ktora uzywam i ktora dziala pod nim lepiej niz na maku to firmowy soft do supportu (ale to juz wina badziewnych programistow KAYAKO), odpalam w trybie coherence i zapominam ze tam jest. Jak sie znarowi, to mam zawsze pod reka plik maszyny z czysta instalka i podmieniam. Mam też ipoda, bo dobrze gra, dobrze trzyma bateria, fajnie sie synchronizuje z itunesem, mozna robic inteligentne listy odtwarzania i takie tam, mam też iphone, bo zaje*scie sie nadaje do internetu, push email, jako modem do laptopa, dziala poza tym jak ipod wiec wszystkie plusy ipoda tez ma itp. Ale kupnem zadnego z tych urzadzen nie kierowala nazwa firmy tylko dlugie bolesne doswiadczenia z produktami konkurencji ;) Jak komputer to Mac, jak odtwarzacz to iPod, jak telefon to iPhone albo blackberry :P Oczywiscie mam otwarty umysl - zwlaszcza w kwestii telefonu i odtwarzacza - moze kiedys wyjdzie cos, co mi bardziej podpasuje i wymieni jabłko. DO tej pory wszystkie iphone killery okazały się być wielkimi klapami i chodzą teraz po 300 PLN na allegro (a pierwszy iphone nadal 6-7 stow) Ale jesli chodzi o komputery, to szczerze wątpię, ze kiedys nawroce sie na inny OS, w osttecznosci linux, ale windows raczej wyłączony z zawodów, no chyba że Billowi odwali i przeportuje win na unixa

#61 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 10:33

ale windows raczej wyłączony z zawodów, no chyba że Billowi odwali i przeportuje win na unixa

Wystarczyło by stworzyli system od podstaw bez głupich wspomnień o Vista, XP, 7, czy czego tam jeszcze nie stworzyli. Obiecuje że dam im szanse gdy zobaczę system zrobiony od zera. Bez wad typowych dla 4kwadratów

#62 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 19 stycznia 2010 - 13:41

yhm a co z profesjonalnym oprogramowaniem kupionym za ciężkie pieniadze? Nagle wypiąć się na 80% świata, które używa oprogramowania dla Windows? Powiedzieć im "teraz wraz z nowym systemem wasze programy kupione 2 lata temu pod nasz poprzedni system, musicie wymienić na nowe wersje? Co z producentami oprogramowania? "Piszcie na nowo?" Nie wiemy czy ludzie kupią nasz system, nie wiemy czy kupią nowe wersje pisane od nowa z mnóstwem błędów na nową platformę? Co z producentami sterowników? Co z użytkownikami składającymi sobie sami? Co z firmarmi sprzedającymi komputery? Poznajcie wszystko na nowo? Apple paradoskalnie miało szczęście. Przecież Classic, którego zapewne nie pamiętasz, miał oprócz zalet od cholery wad. Wielowątkowość leżała w tym systemie i kwiczała. Rebuild desktop na mojej G4 w agencji to była standardowa procedura żeby normalnie pracować. Jak robł MacOs jedno to mogłeś zapomnieć*o czymkolwiek innym. Nie sądzę by ta droga tego systemu była tak kolorowa gdyby nie grożące bankructwo. Mieli do wyboru zbankrutować albo zaryzkować. W zasadzie nie mieli nic do stracenia bo i tak gdyby nic nie zrobili to by upadli, a gdyby ryzyko się nie opłaciło...to również by upadli. System w makach nie był taki sam jak dziś. Polecam się*zapoznać z MacOs'em klasycznym. Przemyśleć czy gdyby Apple nie stało przed perspektywą upadku, to czy rozwój MacOs'a i czy MacOsX byłby tak fajny jak jest dziś. Zobaczyć którędy szło Apple. Tylko tak drastyczne okoliczności przywróciły Jobsa na stanowisko i pozwoliły mu wprowdzaić NexTStepa do firmy. Windwos takie "szczęścia" nie miał i do dziś musi utrzymywać*kompatybilność*wsteczną sięgającą wiele lat wstecz. Ps. Swoją*drogą Windows się*zmienia. Powoli po tylko w ten sposób może, zmieniając się*tak jak użytkownicy zmieniają oprogramowanie. Ewolucja Windowsa to długa i powolna droga. Od czasów 95 który to nadal miał DOS'a pod spodem w dodatku był cholernie niestabilny, przez 98, który ze stabilnością radził już sobie całkiem nieźle, a do 2000NT ciężko jest przewrócić Windwosa a jak to się udaje to najczęściej problemem jest hardware/sterowniki. Sam system w sobie jest wybitnie stabilnie. Tą stabilność powtarzając od tamtegu czasu w wersjach komercyjnych XP, Vista, Seven - można nie lubić*Visty ale stabilna to ona akurat jest. Wersje serwerowe zupełnie inna bajka. Tam ten system to właściwie coś innego niż wersjach dla zwykłych żuczków. Nawet nie chodzi o dodatkowe narzędzia co o szybkość i brak efektu zamulania. Swoją*drogą*Apple kiedyś*spróbowało uwolnić swój system. I wiesz co? Nie poradzili sobie. To była jedna z głównych przyczyn "upadku" Apple. Nie stworzyli systemu, który działał na byle czym.

#63 fraDiavolo

fraDiavolo
  • 528 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 stycznia 2010 - 14:56

Dla mnie jednak dalej windows nie jest dla zwykłych ludzi lecz dla programistów etc.

:lol:
Dawno się tak nie ubawiłem, czytając wpisy na Forum. Windows nie jest dla „zwykłych ludzi”? To dlaczego 90 % użytkowników komputerów głosuje portfelami (albo przynajmniej czasem, jeśli chodzi o tych ściągających piraty) na produkty Microsoftu?
Zdecydowana większość ludzi używa Windows, bo ten system zna, lubi i niczego innego nie potrzebuje. Podam prosty przykład: moja żona pracuje w biurze na Windows, w domu mamy dwa komputery z Mac OS X, kiedyś mieliśmy też peceta z linuksem. Pracowała więc na różnych systemach i ma porównanie. A i tak za bezkonkurencyjny uważa Windows XP, który ma w pracy. Tam wszystko umie sama zrobić, nie musi poznawać nowych funkcji, skrótów, ma swoje ulubione programy, tam „wszystko działa”. Inne systemy toleruje, ale uważa je za moje dziwactwo, w dodatku niepraktyczne, skoro i tak prawie wszyscy używają Windows. Gdybyś powiedział jej, że Windows nie jest dla zwykłych użytkowników, to by cię zabiła śmiechem. A przypominam, że jest to osoba mająca porównanie. Już nie mówię o przysłowiowej pani Krysi z recepcji, która nigdy nic oprócz Windowsa nie widziała i wcale nie chce oglądać.

Myślę, że to zależy też od opakowania ;) Zobaczcie - każdy sprzęt Apple niezależnie czy jest to komputer, ipod czy kabel jest ładnie zapakowany i to z pewnością kojarzy się z czymś porządnym :)

Opakownie Magic Mouse sprowadzonej wygląda fatalnie. Apple ma szczęście, że sprowadzałem ją z USA, bo gdyby leżała w iSpocie w takim opakowaniu, to bym jej nie kupił. :lol:

Nie przesadzajcie z tą jakością i designem Appla, widziałem parę laptopów czy telefonów równie dobrze wykonanych i ładniejszych :)

Ano właśnie. Ale jak już się kupiło produkt Apple, droższy niż w przypadku konkurencji, to już potem musi zachwycać. :lol:

#64 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 19 stycznia 2010 - 22:40

Swoją*drogą*Apple kiedyś*spróbowało uwolnić swój system. I wiesz co? Nie poradzili sobie. To była jedna z głównych przyczyn "upadku" Apple. Nie stworzyli systemu, który działał na byle czym.

Darwin OS to niby co?

#65 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 postów

Napisano 19 stycznia 2010 - 23:09

fraDiavolo to spytam tak Why Apple, chyba nie powiesz mi że to jakaś chwilowa zachcianka albo dziwne widzimisię

#66 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 19 stycznia 2010 - 23:31

nie rozmawiamy o darwinie i czasach OsX a o klasycznym MacOs'ie. Po przyjściu Jobsa firma odżyła ale to nie o tym pisałem. Wtedy im się*nie udało, w przeciwieństwie do Microsoftu, który robiąc system na "byle co" wciąż zdobywał rynek. Szefu, why Apple? I don't care 'bout Apple. Lubię OsX za styl pracy nad dokumentem i dopóki będę*mógł*przerzucać*dokumenty z przeglądarki na puplit z illustratora do dokuemntu photoshopa, który jest widoczny pod spodem, tak długo będę*miał OsX. Teksty o stabilności i wydajności zbywam, bo przecież*Windows nie jest straszny, Windows jest inny ale jest ok.

#67 mantis30

mantis30
  • 1 386 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 00:21

nie rozmawiamy o darwinie i czasach OsX a o klasycznym MacOs'ie. Po przyjściu Jobsa firma odżyła ale to nie o tym pisałem. Wtedy im się*nie udało, w przeciwieństwie do Microsoftu, który robiąc system na "byle co" wciąż zdobywał rynek.

Gdyby Apple była firmą stricte software'ową to by im się udało. Przez klony tylko tracili bo ilość klientów nie wzrastała, zać Ci, którzy kupili by Maczki kupowali Umaksy, PowerComputingi i inne.
Ja uważam, że uwpnienie MacOS było jednym z największych błędów Apple, i dzięki temu że Stefan ten proceder ukrócił, firma święci tera triumfy.

#68 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 stycznia 2010 - 01:26

Wtedy im się*nie udało, w przeciwieństwie do Microsoftu, który robiąc system na "byle co" wciąż zdobywał rynek.

Obecnie Windows traci udział w rynku, a Mac OS zyskuje.

OS market share
Operating Systems Usage / Market Share (Trend Analysis)
W3Counter - Global Web Stats

#69 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 20 stycznia 2010 - 08:17

no pewnie że zyskuje, bo po przejściu na Intele nikt niczym nie ryzykuje. Zawsze można Windowsa postawić, Apple ma w sobie, magię/marketing/ aurę zakazanego owocu z przed lat, kiedy to kupno Mac'a to była decyzja o używaniu MacOs'a i niczego innego ;) No i pozyskuje jeszcze troszkę ale Windowsa nie dogoni, bo potrzeby ludzi są różne. Apple ma otoczkę. Użytkownicy Apple to największy sukces i w pewien sposób fenoment tej firmy. To trzeba docenić, nie trzeba lubić, ale szanować*ich za to trzeba. Nie ma zbyt wielu firm na świecie, których użytkownicy tak bardzo byliby zaangażowani w rozwój i życie firmy. To jest niewątpliwy, a kto wie czy nie największy sukces Apple i Jobsa. Jak najbardziej to doceniam i w jakiś tam sposób podziwiam. To przecież*ta otoczka, ten fenomen zainspirował założyciela wątku do napisania pierwszego posta. Widziałeś gdzieś*wątek że ktoś*kupił sobie Zune, potem pierwszy PC, potem Windowsa? I wcale nie chodzi o to że Zune jest zły, bo imho jest bardzo dobrym odtwarzaczem, Windows jest również*bardzo dobrym systemem, ale Microsoft jest traktowany przez użytkoników jak zwykły OS. Nawet Gates nie cieszył się*taką*sympatią jak Jobs. A przecież Bill to spoko gość tak naprawdę. Ale żaden z użytkowników Windowsa (większość*nawet nie wie kto jest szefem Microsoftu) nie czytuje o nim książek ani nie uważa za kumpla. I tak można by wymieniać.

#70 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2010 - 08:32

Zune, potem pierwszy PC, potem Windowsa?

Pomijając to, że każdy praktycznie ma windowsa i pc przed zakupem odtwarzacza, to jeśli MS przerobił by system w stylu oprogramowania Zune, byłoby to całkiem możliwe. Po prostu mając iPoda i iTunes, wiesz jaki jest osx, bo każde wbudowane do niego oprogramowanie komponuje się z systemem.

#71 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 10:31

Po prostu mając iPoda i iTunes, wiesz jaki jest osx, bo każde wbudowane do niego oprogramowanie komponuje się z systemem.

Co prawda, to prawda. Synchronizacja miedzy produktami Apple to naprawdę bardzo miłe ułatwienie.
A co do stabilności produktu windows, to możemy się sprzeczać bez końca. No z jednej strony Windows nie jest taki straszny, ale z drugiej strony błędy typu "Kernel" (chyba tak się to pisze) itp potrafią naprawdę zniechęcić do użytkowania tego systemu a takich błędów było o wiele więcej o ile dobrze pamiętam

#72 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2010 - 11:10

Błędy "Kernel Panic" to masz w OSX... W Windows jest bluescreen, ale w 7 jeszcze go nie spotkałem.

#73 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 11:38

oj mój bład. Na temat "7" się niestety nie mogę wypowiedzieć bo nie korzystam

#74 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 20 stycznia 2010 - 12:20

Po prostu mając iPoda i iTunes, wiesz jaki jest osx, bo każde wbudowane do niego oprogramowanie komponuje się z systemem.

Chodzi Ci o graficzny layout? Używam iPoda + iTunes na Windowsie XP i nie mam żadnych problemów, wszystko śmiga płynnie, nic nie zamula, synchronizacja jest szybka. A to, że okienko iTunesa szare na tle zielono-niebieskiego Windowsa to mi w ogóle nie przeszkadza. Poza tym themesy można zmieniać.

#75 Riddle

Riddle
  • 1 631 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 stycznia 2010 - 12:24

Chodziło mi o to, że iPod, OSX i wbudowane do niego programy są zrobione w jednym stylu. Jeśli kupiłeś iPoda i podoba ci się jego system, spodoba ci się i OSX. Wcale nic nie krytykowałem, a ty już do obrony :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych