@s3awek
Mam podobne zdanie do twojego

Większość fanboyów Apple rozpływa się tu nad rzekomo ogromną przewagą MacBooka (mimo jego znacznie słabszych parametrów od Sony), a wystarczy popatrzeć na tym forum pogrom topiców o problemach ze sprzętem Apple, zwiechach, padaniu kart grafiki, zamulaniu systemu, itp. Prawda jest taka, że jest to sprzęt tak samo awaryjny jak każdy inny (na marsie go nie robią, tylko w zwykłych chińskich fabrykach, z których linii produkcyjnych schodzą HP, Sony i inne marki), przy czym znacznie mniej opłacalny od sprzętu konkurencji patrząc pod kątem czynnika cena/wydajność.
Do autora tematu - jeśli wychowałeś się na Windowsie i teraz jeśli miałbyś go porzucać na rzecz maka to musisz się zastanowić, czy ci się to opłaca. Będziesz musiał się przyzwyczaić do mniejszego bogactwa dostępnych programów pod system OS-X w porównaniu do Windy, zapomnieć o grach i przyzwyczaić się do obsługi nowego dla ciebie środowiska pracy.
Maki mają wg mnie jedną zasadniczą przewagę nad kompami z Windą - jest nią gotowy, zoptymalizowany system, w zasadzie już od momentu włączenia komputera po zakupie. Nie trzeba konfigurować i się cackać z ustawieniami, do tego mniej podatny na wirusy, ładny, schludny i przejrzysty. Jeśli to są dla Ciebie priorytety i nie szkoda ci przepłacać za sprzęt Apple - wybierz MacBooka PRO

Jeśli zaś poświęcenie dla ciebie kilku godzin na konfiguracje, ustawienia, zainstalowanie antywirusa i ogólne dostosowanie systemu pod twoje preferencje nie stanowi problemu, bierz Sonego, to dobry model i opłacalny jak za jego cene. Dobrze zoptymalizowana Winda (szczególnie w wersji 7) nie ma prawa się zawieszać, mulić i sprawiać problemów, trzeba tylko trochę na to czasu poświecić, ale potem można miesiącami, jak nie latami bezproblemowo i przyjemnie korzystać. Na stacjonarnym PC mam XP, na lapie win7 i wiesz co, nie uświadczyłem ani jednej zwiechy na PC (od 3 lat), na lapie czasem nieco przymuli, ale to wina słabych jego parametrów sprzętowych, a nie windy.
Co do designu - ktoś tu napisał, że PRO bezsprzecznie lepszy. Nie zgodzę się, Sony mi się równie bardzo podoba, Mak jest jednak od tego modelu sony solidniejszy (bo z aluminium).
A jeśli nie zamierzasz porzucać Windy, to możesz nie patrzeć na to co napisałem wyżej o makach. Ja sam rozważam nabycie jakiegoś MacBooka, ale nigdy jako porzucenie świata pecetów i windy, lecz jako ciekawostka w postaci 2-3 kompa w domu, dwa z windą i 1 z OS-X, czemu nie. Nigdy jednak jako całkowita przesiadka na system Appla