Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Istotna podpowiedz - MacBook Pro a Sony VAIO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#1 adrian6358

adrian6358
  • 138 postów
  • Skąd52'5'48 N, 17'17;59'' E

Napisano 17 stycznia 2010 - 23:49

Witam mam pytanie co do macbooka pro (15) i sony vaio fw41m

zamierzam kupic albo wlasnie tego macbooka albo sony lecz zupelnie nie wiem co wybrac.. :) chodzi o to ze za macbooka 15 zaplace z 5500 i ma takie sobie parametry a za np. sony vaio 4100 i ma bardzo dobre parametry.. dokladnie chodzi mi o tego sony

Sony Vaio VGN-FW41M/H P8700 4GB 500 BluRay FullHD (876026394) - Aukcje internetowe Allegro

chodzi o to ze rodzice powiedzieli ze moge sobie wybrac jakiegos i zobaczyli parametry sony i tego maca i widza ze sony jest lepszy lecz cos mnie ciagnie do macbooka poze chocby z samego wygladu.. do srody musze dac im takie argumenty ktore przekonaja ich do tego ze mac jest lepszy od tego sony :) tylko naprawde nie wiem co im powiedziec... czy moze jednak lepszym rozwiazaniem byloby kupienie tego sony? :)

o istotne podpowiedzi prosze bardzo przede wszystkim posiadaczy macbookow jak i tego sony.. :)

z gory bardzo dziekuje

#2 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 17 stycznia 2010 - 23:58

Uzywales kiedys maka? Siedziales w OS X? btw, w zlym dziale temat zalozyles.

#3 adrian6358

adrian6358
  • 138 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 00:02

wlasnie nie uzywalem nigdy.. :/ zawsze XP.. no nie wiedzialem w jakim wlasnie dziale mam zalozyc i padlo na ten.. z gory przepraszam jesli komus to przeszkadza... nie uzywalem nigdy os x i nigdy windowsa 7 wiec i to i to byloby cos nowego lecz latwiej byloby sie oswoic z win. 7 bo podobne do xp :) os x.. :) ale juz nie chodzi o to czy uzywalem to czy to tylko po prostu o podpowiedz :) o to czym moglbym przekonac rodzicow.. o to czy te sony sa wadliwe czy nie.. czytalem na jakims foru ze niby sie czesto psuja te sony i problemy sa z gwarancja bo trzeba wysylac albo do anglii albo irlandi albo francji.. ;/ ale nie bylo napisane jakiego modelu sie to dotyczy.. ten model jest jednym z nowszych wiec moze takich "bledow" nie posiada ;) nie wiem. . .

#4 amp

amp
  • 134 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 00:23

ale juz nie chodzi o to czy uzywalem to czy to tylko po prostu o podpowiedz :) o to czym moglbym przekonac rodzicow.. o to czy te sony sa wadliwe czy nie.. czytalem na jakims foru ze niby sie czesto psuja te sony i problemy sa z gwarancja bo trzeba wysylac albo do anglii albo irlandi albo francji.. ;/ ale nie bylo napisane jakiego modelu sie to dotyczy.. ten model jest jednym z nowszych wiec moze takich "bledow" nie posiada ;) nie wiem. . .

Ale to raczej nie to forum;) poszukaj gdzieś gdzie są fani/użytkownicy Vaio ;)

#5 dliwski

dliwski

• 15 306 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 stycznia 2010 - 00:27

Przeniesione, poprawione.

#6 feuerfest

feuerfest
  • 3 417 postów
  • SkądMonachium, DE

Napisano 18 stycznia 2010 - 01:13

Powiem ci tak: mój znajomy pracy całe życie jechal na windowsie, potem używał pół roku macbooka, potem nawiedziło go i kupił sobie full-wypas-o-ja-pie*dole sony vaio. Po 3 tygodniach wrócił z płaczem do maka ;)

#7 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 01:45

w tym VAIO taki full wypas zrobili a zapomnieli dac pamieci DDR3;) najlepsze to FullHD jest przy rozdzialce 1920x1080 na 16" matrycy. To sie dopiero nazywa oglupianie klienta;)

#8 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 stycznia 2010 - 02:00

Witam mam pytanie co do macbooka pro (15) i sony vaio fw41m

zamierzam kupic albo wlasnie tego macbooka albo sony lecz zupelnie nie wiem co wybrac.. :) chodzi o to ze za macbooka 15 zaplace z 5500 i ma takie sobie parametry a za np. sony vaio 4100 i ma bardzo dobre parametry...

chodzi o to ze rodzice powiedzieli ze moge sobie wybrac jakiegos i zobaczyli parametry sony i tego maca i widza ze sony jest lepszy lecz cos mnie ciagnie do macbooka poze chocby z samego wygladu.. do srody musze dac im takie argumenty ktore przekonaja ich do tego ze mac jest lepszy od tego sony :) tylko naprawde nie wiem co im powiedziec... czy moze jednak lepszym rozwiazaniem byloby kupienie tego sony? :)

o istotne podpowiedzi prosze bardzo przede wszystkim posiadaczy macbookow jak i tego sony.. :)

z gory bardzo dziekuje

Dołączona grafika Dołączona grafika

Różnica pomiędzy komputerem Sony o parametrach x z użytkowanym systemem Windows oraz komputerem Apple o parametrach x z użytkowanym systemem Mac, jest podobna jak różnica dwóch samochodów, których zdjęcia dodałem powyżej. Oba mają około 340KM. Bierz Audi, jest ładniejsze.

Jeżeli nie zrozumiałeś ukrytego przekazu mojej wiadomości do tej pory, mówiąc wprost, Mac nie potrzebuje takiej mocy obliczeniowej, jak Windows aby wykonać to samo zadanie, pisany jest od podstaw tak aby był stabilny, bezpieczny, szybki i jak najmniej irytujący użytkownika. Tak, też jest ładniejszy.

Także porównanie komputerów z działającym na nich systemem Mac OS [X] oraz Windows jest zupełnie nieuzasadnione, czy kiedykolwiek widziałeś betoniarkę na autostradzie jadącą*250km/h, lub Szamboniarkę wchodzącą z driftem w każdy zakręt, z której wszystko przelewa się na ulice?

Weź do ręki, pomiziaj i zobacz co spełnia Twoje oczekiwania.

#9 iFilip

iFilip
  • 791 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 18 stycznia 2010 - 02:12

_krzysiek Genialne porównanie z tymi samochodami. Będę teraz tego używał. :-)

#10 thozo

thozo
  • 1 956 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 07:54

Nie pracujesz z parametrami/cyferkami tylko z komputerem/systemem operacyjnym. Zalety maczka dla przekonania rodziców: - czas pracy na baterii do 7h (w praktyce ok. 5, ale jest to realne 5h w najnowszym modelu). Vaio zapewne mniej. - brak wirusów i całego tego chłamu, nie trzeba używać antywirusa zamulającego pracę komputera, co już samo w sobie daje do myślenia o wygodzie i stabilności pracy. - rewelacyjny trackpad z multitouch. - obudowa wyfrezowana w jednym kawałku aluminium. Trwała i ładna. - możliwość zainstalowania Windows w razie potrzeby OBOK Mac OS X, Vaio nie daje szansy na zainstalowanie legalnie dwóch systemów. Ma to spory aspekt edukacyjny. Ktoś kto używał większej ilości systemów operacyjnych znacznie lepiej radzi sobie w realnych warunkach, w pracy. Staje się bardziej elastyczyny. Jest to zależność podobna jak z nauką języków. - autoryzowane serwisy Apple w Polsce naprawiają w razie czego komputer zakupiony gdziekolwiek na świecie. Apple ma gwarację ogólnoświatową. Coś czytałem, że Vaio kupiony za granicą nie jest serwisowany w Polsce (ale tutaj nie mam pewności) - to tak na szybko bo muszę wyjść. Pozdrawiam

#11 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 08:09

wlasnie nie uzywalem nigdy.. :/ zawsze XP.. no nie wiedzialem w jakim wlasnie dziale mam zalozyc i padlo na ten.. z gory przepraszam jesli komus to przeszkadza... nie uzywalem nigdy os x i nigdy windowsa 7 wiec i to i to byloby cos nowego lecz latwiej byloby sie oswoic z win. 7 bo podobne do xp :) os x.. :) ale juz nie chodzi o to czy uzywalem to czy to tylko po prostu o podpowiedz :) o to czym moglbym przekonac rodzicow.. o to czy te sony sa wadliwe czy nie.. czytalem na jakims foru ze niby sie czesto psuja te sony i problemy sa z gwarancja bo trzeba wysylac albo do anglii albo irlandi albo francji.. ;/ ale nie bylo napisane jakiego modelu sie to dotyczy.. ten model jest jednym z nowszych wiec moze takich "bledow" nie posiada ;) nie wiem. . .

jeśli chodzi o gwarancję to SONY ma przynajmniej w tej chwili bardzo dobry serwis bo dzwoni się do nich bądź wypełnia wniosek na stronce i po lapka zjawia się kurier tak wiec nawet go nigdzie nie trzeba zawozić :)

a tak generalnie to bierz MBP (przynajmniej ja bym tak zrobił :D) chyba że używasz jakiegoś specjalistycznego oprogramowania które jest tylko pod Win bądź grasz dużo w gry...

#12 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 09:04

własnie, napisz do czego Ci laptop potrzebny, wtedy lepiej będzie doradzić. chociaż nie ukrywajmy, na lapku, jakimkolwiek, wiele się nie pogra :P

#13 oops2k

oops2k
  • 544 postów
  • SkądKrakow

Napisano 18 stycznia 2010 - 10:14

Jak rodzice maja cos do czynienia z komputerami (czyli wiedza mniej wiecej co i jak) to wez ich do jakiegos salonu gdzie sa Maki (ale bron Boze do iSpotu). Tylko powiedz sprzedawcy (wczesniej) ze musi przekonac rodzicow do zakupu Maka, zeby wszstko pokazal co i jak. Daje 99% gwarancje, ze rodzice zmienia zdanie, a do tego jak ojcec ma laptopa to patrzac na twojego tez stanie sie fanem OSX'a :D -- Tak wlasnie patrze na tego Sony i 4 sprawy: - pamiec DDR2 800MHz - MacBooki maja w tej chwili DDR3 1066MHz - BluRay - wg mnie kompletny bezsens i bajer dzieki ktoremu mozna sie pochwalic. Nic ponad to. - Matryca 16,4" z rozdzielczoscia fullHD - ja bym najpierw poszedl do jakiegos sklepu zobaczyc jak to wyglada bo wydaje mi sie, ze wszystko na ekranie bedzie za male (a mam monitor 22" ktory ma 1680x1050 i to dopiero mozna powiedziec, ze wyglada OK) - podswietlenie - 2 Lampy - MacBooki maja w tej chwili ekrany podswietlane LED - zdecydowana przewaga jesli chodzi o kolory i kontrast.

#14 alaikium

alaikium
  • 33 postów
  • Skądzewsząd

Napisano 18 stycznia 2010 - 11:06

jasne i juz :-) Witam! Uzywam Maca od roku. TO co mnie urzekło w nim to: 1. Wysmienity system, ktory sprawia, ze praca z Mac'iem jest czystå przyjemnosca. jEst taka z racji jego funkcjonalnsci, przejrzystosci, intuicyjnosci rozwiazan oraz zwartosci. Pamietam, ze gdy tylko chcialem na XP np. nagrac CD/DVD rozpoczynalo sie poszukiwanie po sieci demowek.Tu masz to w systemie. Slowniki- w systemie. Ponadto, jakosc obrazu!!!!!!!!!!! Dziecinna latwosc instalacji softu (i deinstalacji) etc. 2. Design. nie ma co prawda diod, neonow, chromow itd. jest lekki, elegancki, ergonomiczny. 3. Bateria. Rok uzytkowania, 100% sprawnosci (coconutBattery), 40 cyklow ladowania. Slowem, to tak jakby wziac inskrypcje egipskie, nabatejskie czy inne i zestawic z neonowa reklama. Co jest "ladniejsze"? a co zapiera dech? Pozdrawiam znad Ry507 &508 :-) اليكم

#15 krono9

krono9
  • 4 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 12:06

ciekawe porównania, a mnie gryzie taka rzecz czy jest mozliwosć wymiany komponentów jak dysk, ram, graf karta w MBP chodzi mi o 13,3, a nic nie znalalzem czy jest czy nie ma w nim tej mozliwosc. Pozdrawiam

#16 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2 464 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 12:10

A slyszales kiedys np. o wymianie procesorow czy karty grafiki w innych laptopach? :) To laptopy a nie PC, komputery mobilne. Zintegrowane wszystko. W MBP mozna wymienic dysk sobie lub RAMu dolozyc wiecej.

#17 adrian6358

adrian6358
  • 138 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 13:38

A własnie mam jeszcze pytanie co do macbooka 13,3 nie widziałem go na żywo tylko na zdjęciach. I może ni ktoś powiedzieć kto wlasnie ta 13stke posiada? Da się w miarę na nim pracować? Przeglądać neta słuchać muzyki? Podlaczyc pod niego jakiś wiekszy monitor czy tv? Bo koleżanka ma jakiegoś laptopa co ma 10,1 cali i jest strasznie malutki.. Po 2 minutach przeglądania neta na nim można się zasiekac.. Naprawdę ;) i nie wiem własnie czy 13 by wystarczyla... Czy jest to duża różnica od tej 10 czy nie ;)

#18 jaco88

jaco88
  • 781 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 13:45

Witam!

Uzywam Maca od roku. TO co mnie urzekło w nim to:

1. Wysmienity system, ktory sprawia, ze praca z Mac'iem jest czystå przyjemnosca. jEst taka z racji jego funkcjonalnsci, przejrzystosci, intuicyjnosci rozwiazan oraz zwartosci. Pamietam, ze gdy tylko chcialem na XP np. nagrac CD/DVD rozpoczynalo sie poszukiwanie po sieci demowek.Tu masz to w systemie. Slowniki- w systemie. Ponadto, jakosc obrazu!!!!!!!!!!! Dziecinna latwosc instalacji softu (i deinstalacji) etc.
2. Design. nie ma co prawda diod, neonow, chromow itd. jest lekki, elegancki, ergonomiczny.
3. Bateria. Rok uzytkowania, 100% sprawnosci (coconutBattery), 40 cyklow ladowania.

Slowem, to tak jakby wziac inskrypcje egipskie, nabatejskie czy inne i zestawic z neonowa reklama.
Co jest "ladniejsze"? a co zapiera dech?

Pozdrawiam znad Ry507 &508 :-)
اليكم

co do tej baterii to wszystko zalezy od intensywności użytkowania ja po roku mam prawie 200 cykli :)
aczkolwiek swoją drogą można na nim pracować bardzo długo na jednym ładowaniu z włączonym BT i WiFi spokojnie 4,5 godziny...

#19 Lachu

Lachu
  • 180 postów
  • SkądBukowno/Kraków

Napisano 18 stycznia 2010 - 13:51

A własnie mam jeszcze pytanie co do macbooka 13,3 nie widziałem go na żywo tylko na zdjęciach. I może ni ktoś powiedzieć kto wlasnie ta 13stke posiada? Da się w miarę na nim pracować? Przeglądać neta słuchać muzyki? Podlaczyc pod niego jakiś wiekszy monitor czy tv? Bo koleżanka ma jakiegoś laptopa co ma 10,1 cali i jest strasznie malutki.. Po 2 minutach przeglądania neta na nim można się zasiekac.. Naprawdę ;) i nie wiem własnie czy 13 by wystarczyla... Czy jest to duża różnica od tej 10 czy nie ;)

Ja mam MBP 13,3", siostra ma Samsunga 10,1" i różnica jest bardzo duża. Pewnie, że np. do poważniejszej obróbki grafiki przestrzeń robocza będzie zdecydowanie za mała, ale do tego o czym piszesz wystarczy w zupełności i praca będzie dość komfortowa. A z podłączeniem zewnętrznego monitora nie ma żadnego problemu.

#20 alaikium

alaikium
  • 33 postów
  • Skądzewsząd

Napisano 18 stycznia 2010 - 14:23

mam 13.3". pracuje codziennie okolo 15-18h z tekstem. JEsli masz kilka okien otwartych i musisz z nich w miare czesto korzystac, to owszem, jest to troche meczace, dlatego w domu za pomoca przewodu miniDVI-VGA podlaczam monitor 18.5" :-) netbooki(czy jak je zwal) te z ekranami 10=11" sa strasznie meczace, ale 13'3" to calkiem inna historia. Muzyka na 13 i 15 calach slucha sie tak samo :) a filmy zawsze mozesz obejrzec na wiekszym monitorze.

#21 Sandre

Sandre
  • 4 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 14:25

Hej! Powiedzcie jak mozna tutaj zamiescic wlasnego posta, bo nie moge do tego dojsc. Pomocy :)

#22 alaikium

alaikium
  • 33 postów
  • Skądzewsząd

Napisano 18 stycznia 2010 - 14:25

@jaco88 po identycznym okresie i trybie uzytkowania della z 9 ogniwowa bateria mialem wydajnosc 50% wartosci poczatkowej. To samo tyczy sie wiekszoski przypadkow nie-Macow jakie znam. Z resztą Twoich słow sie zgadzam.

#23 s3awek

s3awek
  • 11 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 14:27

na wstępie witam wszystkich bardzo serdecznie. bardzo czesto w Waszych wypowiedziach mozna dostrzec, że OSX jest o niebo lepszy od Windowsa. Nie chcę w tym momencie poruszać wyboru systemu operacyjnego pod zastosowania profesjonalne, lecz dla zwykłego szarego użytkownika, który komputer wykorzystuje głównie do przeglądania sieci. W czym OSX tak bardzo wyprzedza produkt MS ? Niektórzy napiszą brak potrzeby instalacji antywirusa (zgadzam się!), stabilność (mit - mam kontakt z XP już ponad 5 lat i nigdy się nie zawiesił). A może tak bardzo cenne są różnego rodzaju rozwiązania ułatwiające korzystanie z systemu OSX ? Smieszą mnie porównania w stylu Audi vs. Ciężarówka, ponieważ (patrząc dokąd zmierza jakość produktów Apple) może się okazać, że po podejściu do tego pięknego samochodu widzimy, że jest to piękny Fiat (który właśnie wrócił n-ty raz z serwisu), a odrażająca ciężarówka to Mercedes G. Nie chcę abyście odebrali mój post zle, ponieważ bardzo cenie sobie firme Apple i jej produkty, ale przerażają mnie chwilami wypowiedzi użytkowników. Dlatego też jako podsumowanie napiszę: podany Sony ma bez dwóch zdań lepsze podzespoły i kierując się rozumem zdecydowałbym się na niego. Gdybym jednak dorzucił emocje to wygląd macbooka pro (ech, ta obudowa, materiały, gładzik, choć trackpoint w moim Ibm t60 stawiam odrobine wyżej) spowodowałby, że…kupiłbym na Twoim miejscu macbooka pro 13 + monitor

#24 goodboy25

goodboy25
  • 4 354 postów
  • SkądWaWa

Napisano 18 stycznia 2010 - 14:58

@s3awek Mam podobne zdanie do twojego :) Większość fanboyów Apple rozpływa się tu nad rzekomo ogromną przewagą MacBooka (mimo jego znacznie słabszych parametrów od Sony), a wystarczy popatrzeć na tym forum pogrom topiców o problemach ze sprzętem Apple, zwiechach, padaniu kart grafiki, zamulaniu systemu, itp. Prawda jest taka, że jest to sprzęt tak samo awaryjny jak każdy inny (na marsie go nie robią, tylko w zwykłych chińskich fabrykach, z których linii produkcyjnych schodzą HP, Sony i inne marki), przy czym znacznie mniej opłacalny od sprzętu konkurencji patrząc pod kątem czynnika cena/wydajność. Do autora tematu - jeśli wychowałeś się na Windowsie i teraz jeśli miałbyś go porzucać na rzecz maka to musisz się zastanowić, czy ci się to opłaca. Będziesz musiał się przyzwyczaić do mniejszego bogactwa dostępnych programów pod system OS-X w porównaniu do Windy, zapomnieć o grach i przyzwyczaić się do obsługi nowego dla ciebie środowiska pracy. Maki mają wg mnie jedną zasadniczą przewagę nad kompami z Windą - jest nią gotowy, zoptymalizowany system, w zasadzie już od momentu włączenia komputera po zakupie. Nie trzeba konfigurować i się cackać z ustawieniami, do tego mniej podatny na wirusy, ładny, schludny i przejrzysty. Jeśli to są dla Ciebie priorytety i nie szkoda ci przepłacać za sprzęt Apple - wybierz MacBooka PRO :) Jeśli zaś poświęcenie dla ciebie kilku godzin na konfiguracje, ustawienia, zainstalowanie antywirusa i ogólne dostosowanie systemu pod twoje preferencje nie stanowi problemu, bierz Sonego, to dobry model i opłacalny jak za jego cene. Dobrze zoptymalizowana Winda (szczególnie w wersji 7) nie ma prawa się zawieszać, mulić i sprawiać problemów, trzeba tylko trochę na to czasu poświecić, ale potem można miesiącami, jak nie latami bezproblemowo i przyjemnie korzystać. Na stacjonarnym PC mam XP, na lapie win7 i wiesz co, nie uświadczyłem ani jednej zwiechy na PC (od 3 lat), na lapie czasem nieco przymuli, ale to wina słabych jego parametrów sprzętowych, a nie windy. Co do designu - ktoś tu napisał, że PRO bezsprzecznie lepszy. Nie zgodzę się, Sony mi się równie bardzo podoba, Mak jest jednak od tego modelu sony solidniejszy (bo z aluminium). A jeśli nie zamierzasz porzucać Windy, to możesz nie patrzeć na to co napisałem wyżej o makach. Ja sam rozważam nabycie jakiegoś MacBooka, ale nigdy jako porzucenie świata pecetów i windy, lecz jako ciekawostka w postaci 2-3 kompa w domu, dwa z windą i 1 z OS-X, czemu nie. Nigdy jednak jako całkowita przesiadka na system Appla :)

#25 adrian6358

adrian6358
  • 138 postów

Napisano 18 stycznia 2010 - 15:10

dziekuje bardzo za podpowiedzi.. :) teraz tylko zastanwiam sie czy macbook pro 13 mi wystarczy czy lepiej jednak macbooka 15 ktory kosztuje duzo wiecej? :/ za glupie 2 cale

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych