Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

Dziwna Polityka Apple

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w (PL)/ Haifa (IL)

Napisano 15 stycznia 2010 - 17:21

Mo偶liwe 偶e wiele os贸b mnie skrytykuje za moj膮 teorie ale to tylko moje subiektywne spostrze偶enia. Tak wie膰 dziwi i zarazem zastanawia mnie "gwarancyjna polityka Apple" Problem wygl膮da nast臋puj膮co, jako 偶e jestem 呕ydem polskiego pochodzenia (i nie wstydz臋 si臋 do tego przyzna膰), posiadam 2 obywatelstwa, Izraelskie oraz Polskie. Tak wi臋c niedawno na 艣wi臋to Chanuka czyli odpowiednik Bo偶ego Narodzenia kt贸re sp臋dza艂em w Izraelu, wraz z moj膮 partnerk膮 (przysz艂a 偶ona), stwierdzili艣my 偶e kupimy mojemu przysz艂emu szwagrowi (17lat) iMac 27" taki sam jaki posiadam. I tu narodzi艂 si臋 pierwszy problem, a dok艂adnie gdy kupowa艂em w Polsce mojego iMacka dosta艂em gwarancje na 12 miesi臋cy co dla mnie jest troch臋 艣mieszne ale c贸偶 jak to m贸wi膮 co kraj to obyczaj, a kupuj膮膰 dos艂ownie ten sam model z tymi samymi specyfikacjami w Izraelu a dok艂adnie w iSpot Haifa (Haifa to miasto), dostali艣my gwarancje na 3 lata czyli 36 m-cy gwarancji na ca艂y zestaw. Troch臋 to dla mnie 艣mieszne 偶e polski u偶ytkownik Apple musi by膰 gorszy od reszty 艣wiata (debilizm jak wida膰 g贸ruje). Ale to nie koniec tej jak偶e 艣miesznej historii poniewa偶 iMack mojego "szwagra" mo偶liwe 偶e by艂 jaki艣 wybrakowany ale niestety uleg艂 awarii "krytycznej", z relacji wiem tyle 偶e zabra艂 go do iSpot i dali mu zupe艂nie nowiutki i w 100% wolny od wad (milutko), a iMac mojego kolegi po fachu dok艂adnie model 24" da艂 do Krakowskiego iSpot i odzyska艂 (niby) naprawiony po 4 tygodniach. Zaznaczam tu 偶e wada by艂a ta sama a dok艂adnie co艣 z przegrzewaniem karty graficznej ale ja niestety a偶 tak dobrze si臋 na tym nie znam bo nie jestem jakim艣 Mac Masterem. Tak wi臋c niech kto艣 wyt艂umaczy mi czemu Polski customer jest gorzej traktowany od reszty 艣wiata?? Chcia艂bym tu zaznaczy膰 偶e 3 cenne lata mojego 偶ycia sp臋dzi艂em w USA i wiem jakie tam (sympatyczne) jest podej艣cie do klienta a jakie tutaj. Wielu moich znajomych u偶ywa iPhone i ci膮gle narzeka na polska obs艂ug臋 Apple a o dziwo ja jako艣 tych problem贸w tam nie mia艂em. Wszystko fachowo, D2D (Door to door) przychodzi kurier daje mi nowy sprz臋t a stary po prostu zabiera bez 偶adnych zb臋dnych pyta艅 Pozdrawiam SZ3FU

#2 jackeill

jackeill
  • 640 post贸w
  • Sk膮dWroclaw

Napisano 15 stycznia 2010 - 17:27

Apple daje roczna gwrancje na calym swiecie. To co dostales w Izraelu, to albo jakas dziwna gwarancja sprzedawcy, albo po prostu Apple Care dodatkowo w zestawie (3 lata - to by sie zgadzalo). I tyle. Sprawdz numer seryjny tego iMaca na stronie Apple - zobaczysz, ile masz gwarancji producenta.

https://selfsolve.ap.../GetWarranty.do

A o traktowaniu klienta w polskich sklepach Apple juz wiele powiedziano - nie ma co bic znowu piany.

#3 Go艣膰_soyerski_*

Go艣膰_soyerski_*

Napisano 15 stycznia 2010 - 17:29

i takie co艣 utwierdza mnie, 偶e Polska to naprawde kraj 3 艣wiata. ciekawe kiedy doczekamy si臋 tego co jest standardem na zachodzie, 10-15 lat ?

#4 Witos

Witos
  • 4聽400 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 17:30

By艂o ju偶 o tym wiele razy. To nie jest polityka Apple, to jest polityka polskich nibysprzedawc贸w. W Polsce nie ma Apple Polska, mimo, 偶e niekt贸rzy tak twierdz膮, ale niestety oni te偶 nie rozr贸偶niaj膮. P贸ki co w Polsce istnieje taki tw贸r, kt贸ry si臋 nazywa iSource, "autoryzowany" sprzedawca, nic poza tym, komiwoja偶er, akwizytor. Nie maj膮 nic wsp贸lnego z Apple opr贸cz sprz臋tu, kt贸ry sprzedaj膮. St膮d te r贸偶nice.

#5 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 17:43

i takie co艣 utwierdza mnie, 偶e Polska to naprawde kraj 3 艣wiata. ciekawe kiedy doczekamy si臋 tego co jest standardem na zachodzie, 10-15 lat ?

Tu si臋 nie zgodz臋 偶e polska to kraj 3ciego 艣wiata, sam jestem handlowcem i znam wymagania polskiego rynku, szczerze nie r贸偶ni膮 si臋 niczym od innych rynk贸w a wr臋cz przeciwnie polscy klienci s膮 o wiele bardziej wymagaj膮cy co nie ukrywam mnie motywuje a polskie wymagania przenosz臋 na inne rynki.

jackeill uwierz mi 偶e to nie jest jaki艣 widzimisie relelera tylko czyste fakty. i tak naprawd臋 apple nie wsz臋dzie daje ten jeden rok gwarancji bo wg Unii Europejskiej gwarancja na produkty elektroniczne to 24mce, poczytaj troszk臋 konstytucje i inne akty prawne w sprawie handlu. To 偶e w Polsce kto艣 robi Ci wod臋 z m贸zgu nie znaczy 偶e prawd膮 to by膰 musi. Bez urazy ale wydaje mi si臋 偶e polski konsument jest robiony w tak zwanego ch.....a.

Witos tak to prawda w polsce nie ma prawdziwego Apple Store kt贸rego za艣wiadczy艂em w US, prosty przyk艂ad, wystarczy wej艣膰 na Apple.com i w zak艂adce store wchodzis to on-line shop, niestety w polskiej wersji mo偶esz poszukac tak zwanego "autoryzowanego" sprzedawce. Troche to dla mnie 艣mieszne bo nawet na Ukrainie towar jest bezpo艣rednio dost臋pny od Apple Ukraine a nie jakiego艣 po艣rednika (fakt faktem ktos na tym zarabia, ale por贸wnajmy ceny PL a UK czy US a cho膰by nawet IL i nikt mi nie wm贸wi 偶e to koszty transportu bo w rynku handlu siedze ju偶 zbyt d艂ugo)

#6 jackeill

jackeill
  • 640 post贸w
  • Sk膮dWroclaw

Napisano 15 stycznia 2010 - 17:50

jackeill uwierz mi 偶e to nie jest jaki艣 widzimisie relelera tylko czyste fakty. i tak naprawd臋 apple nie wsz臋dzie daje ten jeden rok gwarancji bo wg Unii Europejskiej gwarancja na produkty elektroniczne to 24mce, poczytaj troszk臋 konstytucje i inne akty prawne w sprawie handlu. To 偶e w Polsce kto艣 robi Ci wod臋 z m贸zgu nie znaczy 偶e prawd膮 to by膰 musi. Bez urazy ale wydaje mi si臋 偶e polski konsument jest robiony w tak zwanego ch.....a.

Jest roznica pomiedzy gwarancja producenta a gwarancja sprzedawcy. Apple daje na calym swiecie 1 rok. Podaj mi numer seryjny tego iMaca z 3 letnia gwarancja. Jestem pewien, ze jest roczna (chyba ze jest tak jak pisalem - dolaczone apple care).

#7 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 18:02

z tego co mnie zapewniano jest to gwarancja Apple ale jednak nic mi nie wiadomo czy to "Apple Care" czy zwyk艂a gwarancja. Ale pomijaj膮c ten fakt nawet je艣li to "Apple Care" to zosta艂a dodana za darmo w iSpot, co jest poprostu wielkim udogodnieniem kt贸rego nie za艣wiadczy艂em jeszcze w Polsce, a je艣li chcesz pozna膰 numer seryjny to musisz si臋 ze mna wybra膰 do Izraela w po艂owie marca (urodziny te艣ciowej). Szwagra nie b臋de nawet o to pytac bo od miesi膮ca jest zbyt przej臋ty obowi膮zkow膮 s艂u偶b膮 w wojsku kt贸ra jakby nie by艂o czeka go w kwietniu. Ale jakby nie by艂o serdecznie zapraszam (przy okazji zwiedzisz ziemie 艣wi臋ta). Pomijaj膮c ten fakt niech kto艣 mi wyt艂umaczy sam okres oczekiwania na serwis czyli 4tyg w polsce a natychmiastow膮 wymiane w Izraelu??

#8 dvcam

dvcam
  • 1聽845 post贸w
  • Sk膮dLodz

Napisano 15 stycznia 2010 - 18:27

(Haifa to miasto)

To chyba oczywiste :)

Witaj, no c贸偶 masz racj臋 co do gwarancji, jako艣ci obs艂ugi klienta ale problem ma drugie dno. Chodzi o to, 偶e nie umiemy siebie szanowa膰. Nie chodzi tu o Apple. Jest wiele r贸偶nych produkt贸w innych firm trafiaj膮cych do Polski i s膮 niestety gorsze czy niekompletne. "Korporacyjno艣膰" - drobne cwaniactwo d艂awi ten rynek. Jeden z moich znajomych opowiada艂 mi jak to jego firma - wielka fabryka mebli - wys艂a艂a do Rosji kilka kontener贸w mebli. Rosjanie meble odstawili do zwrotu na boczny tor. Polityka? Nie. Meble wadliwe? Nie. To co by艂o powodem takiej decyzji? Niekompletno艣膰 objawiaj膮ca si臋 brakiem instrukcji obs艂ugi w j臋zyku rosyjskim. Oszcz臋dno艣膰 firmy okaza艂a si臋 zgubna. Szybko powo艂ano sztab kryzysowy, kt贸rym dowodzi艂a t艂umaczka. Po kilku dniach do Rosji dotar艂y instrukcje obs艂ugi a towar trafi艂 do magazyn贸w.
Zobacz ile produkt贸w tak niekompletnych (brak instrukcji czy spisane na kolanie cztery s艂owa), gorszych mo偶na kupi膰 u nas. Wniosek jest prosty - musimy si臋 zacz膮膰 szanowa膰 i to szybko. Dosy膰 tych "mikro i makro wa艂k贸w".

Pozdrawiam Starszego Brata w Wierze z Miasta Dialogu Czterech Kultur.

#9 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 15 stycznia 2010 - 18:42

W Polsce nie ma Apple Polska, mimo, 偶e niekt贸rzy tak twierdz膮, ale niestety oni te偶 nie rozr贸偶niaj膮.

hm, a co dok艂adnie rozumiesz przez 'nie ma'?
nie rozr贸偶niaj膮 czego?
KRS - Podmiot nr: 0000266412, APPLE POLAND SP脫艁KA Z OGRANICZON膭 ODPOWIEDZIALNO艢CI膭

#10 krakers

krakers
  • 8聽135 post贸w
  • Sk膮dNibylandia

Napisano 15 stycznia 2010 - 18:47

http://www.myapple.p...-reklamuje.html
Tutaj jest niejako podobny temat. Wed艂ug niekt贸rych u偶ytkownik贸w zabieraj膮cych tam g艂os sytuacja wygl膮da tak, 偶e jak kupi艂e艣 co艣 wadliwego to sam sobie jeste艣 winien. Moim zdaniem problemem jest to, 偶e ponad 90% obywateli nie zna swoich spraw. Mo偶e i Polacy s膮 wymagaj膮cy, ale jak ju偶 kupi膮 i co艣 jest nie tak to nie potrafi膮 si臋 upomnie膰 o swoje prawa. Wizyt臋 u rzecznika praw konsumenta traktuj膮 jak wizyt臋 u psychologa. St膮d kolokwialnie m贸wi膮c dyma si臋 nas na ka偶dym kroku. Je偶eli my nie potrafimy zadba膰 o siebie to sprzedawcy tego te偶 nie zrobi膮.

#11 damen2000

damen2000
  • 39 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 19:03

To nie Polska jest krajem 3 艣wiata ale Apple uwa偶a Polsk臋 za taki kraj.... D2D posiada wi臋kszo艣膰 b.dobrze znanych firm np Asus czy pentagram...w naszym kraju mam wra偶enie 偶e Apple nie pozwoli pozna膰 swoich komputer贸w.

#12 Roberto

Roberto
  • 13聽752 post贸w
  • Sk膮dWroc艂aw

Napisano 15 stycznia 2010 - 19:17

damen2000 - mo偶e nie kraj, ale rynek i nie ma w tym nic specjalnie dziwnego, bo atrakcyjnym rynkiem dla apple po prostu nie jeste艣my

#13 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 19:19

To chyba oczywiste :)

Nie dla wszystkich to oczywiste 偶e Haifa to miasto w Izraelu poniewa偶 nie jest tak znana jak Tel-Aviv Jafa czy Jerusalem

Witaj, no c贸偶 masz racj臋 co do gwarancji, jako艣ci obs艂ugi klienta ale problem ma drugie dno. Chodzi o to, 偶e nie umiemy siebie szanowa膰. Nie chodzi tu o Apple. Jest wiele r贸偶nych produkt贸w innych firm trafiaj膮cych do Polski i s膮 niestety gorsze czy niekompletne. "Korporacyjno艣膰" - drobne cwaniactwo d艂awi ten rynek. Jeden z moich znajomych opowiada艂 mi jak to jego firma - wielka fabryka mebli - wys艂a艂a do Rosji kilka kontener贸w mebli. Rosjanie meble odstawili do zwrotu na boczny tor. Polityka? Nie. Meble wadliwe? Nie. To co by艂o powodem takiej decyzji? Niekompletno艣膰 objawiaj膮ca si臋 brakiem instrukcji obs艂ugi w j臋zyku rosyjskim. Oszcz臋dno艣膰 firmy okaza艂a si臋 zgubna. Szybko powo艂ano sztab kryzysowy, kt贸rym dowodzi艂a t艂umaczka. Po kilku dniach do Rosji dotar艂y instrukcje obs艂ugi a towar trafi艂 do magazyn贸w.
Zobacz ile produkt贸w tak niekompletnych (brak instrukcji czy spisane na kolanie cztery s艂owa), gorszych mo偶na kupi膰 u nas. Wniosek jest prosty - musimy si臋 zacz膮膰 szanowa膰 i to szybko. Dosy膰 tych "mikro i makro wa艂k贸w".

Tak nawiasem m贸wi膮c to w艂a艣nie to ma艂e cwaniactwo jak Ty to nazywasz jest g艂贸wnym motorem polskiego rynku, zwa偶 uwag臋 na to 偶e Polska jest chyba jednym z nielicznych kraj贸w kt贸re UNIEMO呕LIWIA za艂o偶enie w艂asnej dzia艂alno艣ci a je艣li ju偶 si臋 komu艣 to uda (czego ka偶demu 偶ycz臋) to stawia si臋 mu k艂ody pod nogi, cho膰by nawet ograniczenia podatkowe o kt贸rych ju偶 nie b臋d臋 wspomina膰. To 偶e jeszcze jako takie firmy utrzymuj膮 si臋 na polskim rynku to tylko zawzi臋to艣膰 i wola walki ich w艂a艣cicieli utrzymuje je na rynku. Nic wi臋cej. A je艣li ju偶 mowa o exporcie to bariery j臋zykowe nie s膮 a偶 tak straszne w por贸wnaniu z barierami politycznymi kraju kt贸ry udaje 偶e jest autonomia a jednocze艣nie podlega pa艅stwu zza oceanu.

Pozdrawiam Starszego Brata w Wierze z Miasta Dialogu Czterech Kultur.

Bez Urazy ale z tego co pami臋tam miastem 4ech kultur jest 艁贸d藕 a Krak贸w jakby nie by艂o jest miastem 100ca kultur (oczywi艣cie zawsze mog臋 si臋 myli膰) A je艣li mowa o Haifie to jest to miasto 4 religii (Bahaizm, Chrze艣cijanizm, Islam oraz Judaizm)

http://www.myapple.pl/sprzet-apple-o...reklamuje.html
Tutaj jest niejako podobny temat. Wed艂ug niekt贸rych u偶ytkownik贸w zabieraj膮cych tam g艂os sytuacja wygl膮da tak, 偶e jak kupi艂e艣 co艣 wadliwego to sam sobie jeste艣 winien. Moim zdaniem problemem jest to, 偶e ponad 90% obywateli nie zna swoich spraw. Mo偶e i Polacy s膮 wymagaj膮cy, ale jak ju偶 kupi膮 i co艣 jest nie tak to nie potrafi膮 si臋 upomnie膰 o swoje prawa. Wizyt臋 u rzecznika praw konsumenta traktuj膮 jak wizyt臋 u psychologa. St膮d kolokwialnie m贸wi膮c dyma si臋 nas na ka偶dym kroku. Je偶eli my nie potrafimy zadba膰 o siebie to sprzedawcy tego te偶 nie zrobi膮.

To nie prawda 偶e sam jeste艣 sobie winien bo przypu艣膰my 偶e kupisz co艣 za po艣rednictwem internetu, np. iMack'a tak wi臋c przys艂uguje Ci 7dmio dniowa gwarancja rozruchowa. A na ludzi j臋zyk m贸wi膮c je艣li sprz臋t jest wadliwy masz prawo go zwr贸ci膰 o otrzyma膰 produkt wolny od wad. To 偶e ludzie a dok艂adniej Polacy to nar贸d wstydliwy to ju偶 troszk臋 inny temat bardziej z zakresu psychologi, Ale w 100% zgodz臋 si臋 ze stwierdzeniem "szanujmy si臋", bo jako konsument mamy swoje prawa i 偶adna polityka firmy nie ma dla nas w tym momencie znaczenia. Prawo Unii Europejskiej jest Twarde i niepodwa偶alne je艣li chodzi o konsument贸w, tak wi臋c niech ka偶dy przysz艂y konsument nie wa偶ne jakiej marki czyt. korporacji walczy o swoje prawa. Bo tak samo jest z zatrudnieniem w Polsce, urodzi艂em si臋 w tym kraju i przyjaciele z dzieci艅stwa pracuj膮 w r贸偶nych firmach i jak to stwierdzaj膮 s膮 skazani na warunki jakie im firma proponuje. A jednak jest to nie prawd膮, bo sam jako w艂a艣ciciel firmy zatrudniam 艂膮cznie 16艣cie os贸b i kilka firm podwykonawczych (oczywi艣cie m贸wi臋 tu o oddziale w Polsce, a wszyscy pracownicy to Polacy), i co Ciekawe zarobki wraz z warunkami pracy staram si臋 im zapewni膰 jak najbardziej komfortowe cho膰 idea艂贸w nie ma. Ale tak czy siak szanuje Polskie weekendy (sobota i niedziela) a tak偶e wszelakie chrze艣cija艅skie 艣wi臋ta kt贸rych sam nie obchodz臋, pensja racjonalna do polskich warunk贸w a tak偶e wszelakie szkolenia i wypoczynkowe wyjazdy. Przepraszam administracje za lekki off top i reklam臋 mojej firmy
Pozdrawiam SZ3FU

Edit:

damen2000 - mo偶e nie kraj, ale rynek
i nie ma w tym nic specjalnie dziwnego, bo atrakcyjnym rynkiem dla apple po prostu nie jeste艣my

Je艣li uwa偶asz 偶e Polska nie jest atrakcyjnym rynkiem to ciekawi mnie tylko co ja tu robi臋 i czemu ja a tak偶e wielu moich znajomych tu inwestuje, gdyby艣 nie zauwa偶y艂 Polska jest to obecnie pr贸cz Chin najpr臋偶niej rozwijaj膮cy si臋 rynek 艣wiatowy (pomin臋 ju偶 szczeg贸艂y 偶e to Polacy stworzyli wiele produkt贸w innowacyjnych znanych ju偶 z reklam typu wycieraczki samochodowe albo Blue Ray), Poprostu ten kraj ma bardzo ale to bardzo wiele mo偶liwo艣ci z kt贸rych ma艂o kto zdaje sobie jeszcze spraw臋, je艣li chcesz wiedzie膰 to w Izraelu polski rynek uznajemy za najbardziej elastyczny, a to 偶e Apple zaniedba艂 ten rynek to tylko wina Polski i Polak贸w, zreszt膮 nie tylko pod tym wzgl臋dem, wystarczy ze popatrzysz na samochody po艂udniowych i zachodnich s膮siad贸w, grupa VW a dok艂adniej nawigacja, kupujesz samoch贸d w salonie i masz w navi dost臋pne j臋zyki zachodnio europejskie (French, Italian, German, English i co niby 艣mieszne Czech) ale jednak polskiego pr贸偶no szuka膰 no chyba 偶e za dop艂at膮

#14 dvcam

dvcam
  • 1聽845 post贸w
  • Sk膮dLodz

Napisano 15 stycznia 2010 - 19:26

Bez Urazy ale z tego co pami臋tam miastem 4ech kultur jest 艁贸d藕 a Krak贸w jakby nie by艂o jest miastem 100ca kultur (oczywi艣cie zawsze mog臋 si臋 myli膰) A je艣li mowa o Haifie to jest to miasto 4 religii (Bahaizm, Chrze艣cijanizm, Islam oraz Judaizm)

Ja dvcam pozdrawiam Ciebie z mojego miasta 艁odzi :)

#15 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 19:34

Ach tak wi臋c przepraszam Cie za moja przypadkow膮 omy艂k臋, i mam nadzieje 偶e mi to wybaczysz. BTW by艂em w 艁odzi, i jest godne stwierdzenia 偶e jest to miasto 4ech kultur i nawiasem m贸wi膮c 艣wietnych interes贸w (mam tylko nadziej臋 偶e hotel mazowiecki czy tam warszawski dalej istnieje) Tani i kiczowaty ale ma swoje uroki przynajmniej na recepcji i gdy wszystko jest zaj臋te przez niemieckich turyst贸w :D a pok贸j mo偶na dosta膰 od r臋ki

#16 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2聽464 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 19:51

w Izraelu a dok艂adnie w iSpot Haifa

iSpot Haifa? Dosc ciekawe, mozesz podac adres (a najlepiej strone www)? W maju bede u dziadk贸w, z przyjemno艣ci膮 odwiedz臋 ten iSpot :cool:

#17 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 20:08

iSpot Haifa? Dosc ciekawe, mozesz podac adres (a najlepiej strone www)? W maju bede u dziadk贸w, z przyjemno艣ci膮 odwiedz臋 ten iSpot :cool:

Prosze pardzo o ile co艣 Ci to powie Icon Group
dla Ciekawskich produkty Apple mo偶na w Izraelu kupi膰 r贸wnie偶 w sieciach:
-Orange
-Pelephone
-Cellcom

To takie odpowiedniki Orange, Plus, Era
Tak wi臋c widz臋 偶e nie jedynym 偶ydem tu jestem tak wi臋c dirk.diggler בברכה (bi-wracha gdyby艣 nie wiedzia艂)
A dla Twojej informacji kupowa艂em w Cellcom a dok艂adniej w Lev Hamifratz Mall (a skoro tak dobrze znasz topografie mojego miasta to nie b臋dzie Ci trudne znale藕膰 jednego z najwi臋kszych centr贸w handlowych w Haifa) Pozdrawiam

A to tak gdyby Ci臋偶ko by艂o Ci znale藕膰:
脳聬脳聻脳陇脳篓脳膭脳聽脳聯 芒聙聯 脳聲脳聶脳搂脳聶脳陇脳聯脳聶脳聰

#18 dirk.diggler

dirk.diggler
  • 2聽464 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 20:22

Tak wi臋c widz臋 偶e nie jedynym 偶ydem tu jestem

Prawdopodobnie nie. Z cala pewnoscia jestes jedynym ktory sie z tym tak obnosi 8-) (oby tylko inni nie poszli za Twoim przykladem i nie zaczeli zaczynac swoich postow "Czesc, jestem Polakiem. Mieszkam w Warszawie (takie miasto)..." :P)

Ok, sorry za maly off :)

Milego weekendu.

#19 Szefu_eNHa

Szefu_eNHa
  • 119 post贸w

Napisano 15 stycznia 2010 - 20:38

Czy nie powinni si臋 odnosi膰 to ju偶 kwestia gustu, ja jestem dumny z tego kim jestem. Tak samo i Ty powiniene艣 by膰 z tego dumny kim Ty jeste艣. Ja tylko stara艂em si臋 obja艣ni膰 moje warunki w stosunku do warunk贸w Polskich a to chyba zbrodni膮 nie jest. To tak jakby si臋 obrazi膰 o to 偶e Polak na Angielskiej/Irlandzkiej emigracji wypowiada si臋 jak tam si臋 klient贸w traktuj膮. Uwierz mi 偶e w kraju pe艂nym antysemityzmy homofobii i rasizmu stara艂em si臋 przez jaki艣 czas zatai膰 moje wyznania religie i pochodzenie co w pewnym sensie uw艂acza mojej godno艣ci (a pono膰 kraj demokratyczny). Ale co jak co zrobi艂 si臋 drobny off top tak wi臋c osobi艣cie przepraszam za mnie i za koleg臋 "dirk.diggler'a" i r贸wnie偶 偶ycz臋 mi艂ego weekendu wszystkim

#20 oops2k

oops2k
  • 544 post贸w
  • Sk膮dKrakow

Napisano 18 stycznia 2010 - 12:07

No dobra .. Skonczcie te przechwalki kto jest a kto nie jest ....
Co do gwarancji ... to proponuje troche poczytac ustawy o prawach konsumenta:
- gwarancja to DOBROWOLNE zabezpieczenie od producenta i nie ma on zadnego obowiazku jej dawac
- rekojmia - to to co USTAWOWO sie nalezy od sprzedawcy (i to on jest osoba z ktora trzeba sie kontaktowac) - co sie potem dzieje klienta nie obchodzi
- nie mozna dochodzic swoich praw z tytulu gwarancji I rekojmi - trzeba wybrac jedno przy zglaszaniu reklamacji
- gwarancja opisana jest w warunkach gwarancji (pismo od producenta) przy rekojmi jest jasna sprawa - towar niezgodny z umowa mozna reklamowac w sklepie gdzie zostal kupiony
- gwarancja trwa dowolna ilosc czasu (moze byc 30 dni, moze byc 3 lata) - czyli tyle ile da producent
- rekojmia ustawowo mowi, ze trwa 2 lata
- gwarancja nie moze byc gorsza niz rekojmia (czyli nie moze obnizac zakresu ochrony)
Zwroty:
- w przypadku zakupu przez internet - prawo do zwrotu w ciagu 10 dni niezaleznie czy jest dobry czy wadliwy
- w przypadku zakupu bezposredniego - NIE ma prawa do zwrotu jesli towar jest wolny od wad. Jesli mozna oddac to jest to tylko dobra wola sprzedawcy.
http://www.uokik.gov...3aWxuZWdvLnBkZg
http://www.uokik.gov...MjEyMDRsai5wZGY

#21 sercabit

sercabit
  • 313 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 21 marca 2010 - 00:56

z tego co mnie zapewniano jest to gwarancja Apple ale jednak nic mi nie wiadomo czy to "Apple Care" czy zwyk艂a gwarancja. Ale pomijaj膮c ten fakt nawet je艣li to "Apple Care" to zosta艂a dodana za darmo w iSpot, co jest poprostu wielkim udogodnieniem kt贸rego nie za艣wiadczy艂em jeszcze w Polsce, a je艣li chcesz pozna膰 numer seryjny to musisz si臋 ze mna wybra膰 do Izraela w po艂owie marca (urodziny te艣ciowej). Szwagra nie b臋de nawet o to pytac bo od miesi膮ca jest zbyt przej臋ty obowi膮zkow膮 s艂u偶b膮 w wojsku kt贸ra jakby nie by艂o czeka go w kwietniu. Ale jakby nie by艂o serdecznie zapraszam (przy okazji zwiedzisz ziemie 艣wi臋ta).
Pomijaj膮c ten fakt niech kto艣 mi wyt艂umaczy sam okres oczekiwania na serwis czyli 4tyg w polsce a natychmiastow膮 wymiane w Izraelu??

Ja tez moge z Toba jechac? Z checia zwiedze Ziemie Swieta.

#22 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 post贸w
  • Sk膮dE艂k, PL

Napisano 21 marca 2010 - 08:20

a tak nawi膮zuj膮c do naszego rynku to powiem jeszcze, 偶e ostatnio oddaj膮c telefon (nokia p贸艂 roczna) do salonu play nie dosta艂em telefonu zast臋pczego (pomimo i偶 naprawa trwa艂a 1,5 tygodnia) Dlaczego? Bo im si臋 sko艅czy艂y. Dla mnie to absurd ale nie maj膮c czasu i maj膮c ju偶 kart臋 prze艂o偶on膮 do w艂asnego starego telefonu machn膮艂em r臋k膮 i wyszed艂em. A najlepsze jest to 偶e wymienili mi tylko soft i do tego zainstalowali wersj臋 angielsk膮 bez pakietu j臋zyka polskiego.

#23 joannas1

joannas1
  • 18 post贸w

Napisano 21 marca 2010 - 08:49

przyda艂by si臋 Apple Polska

#24 dirtyhary

dirtyhary
  • 629 post贸w
  • Sk膮dE艂k, PL

Napisano 21 marca 2010 - 08:57

oj przyda艂by si臋 i takich op贸藕nie艅 z nowo艣ciami by nie by艂o

#25 sercabit

sercabit
  • 313 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 21 marca 2010 - 09:19

oj przyda艂by si臋 i takich op贸藕nie艅 z nowo艣ciami by nie by艂o

Napiszmy petycje do Jobsa, mysle ze spokojnie kilka tysiecy osob sie znajdzie, a wiekszosc z tego forum.

Albo zrobmy strajk. Moze za tydzien w weekend pod iSpot'em w Galerii Krakowskiej?

Transparenty, okrzyki, przepychanki...

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 1

0 u偶ytkownik贸w, 1 go艣ci, 0 anonimowych