Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Nocne marki: jeśli jest późno w nocy, a Ty pracujesz czy nie możesz spać - napisz.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4979 odpowiedzi w tym temacie

#1576 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2011 - 03:15

To co tycz nim robiłeś?? Widzę że masz białaska:) pewnie topcase Ci dokucza ja rok temu jak stanołem przed kupnem nowego komputera wiedziałem jedno Mac i co dalej Wybór padł na White ale jakoś on mi nie pasował ten plastik ale wiadomo cena robiła swoje do tego ten topcase wiec potem był unibody ale jak tak popatrzyłem jak jest różnica cenowa miedzy unibody a Pro to zmobilizowałem się i kupiłem Pro i nie żałuje tego zakupu.

#1577 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 08 lutego 2011 - 03:25

Topcase ani razu mi nie pękł, jednak jest do wymiany, bo zdarzyło mi się zalać MB herbatą ;/ To dało mu trochę popalić, aczkolwiek mimo tego potrzeba wymienić RAM i dysk twardy. Zastanawiam się właśnie czy czekać na nowe Pro, ale z drugiej strony praca na tym staje się zbyt uciążliwa. Na mnie czas ;) Trzymcie się :D

#1578 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2011 - 03:45

Mała rad wymień dysk ze stadardowego HDD na SSD dołuż mu ramu i zobaczysz że po tak delikatnym upgrade dostanie nowe życie. Ja tak zrobiłem ze swoim dysk SSD plus 4 gb ramu i naprawdę to jest demon prędkość po prostu byłem w szoku jak zobaczyłem jak ten komputer chodzi po wymianie dysku i ramu. Ah widzisz te herbatki jak by nie mogły by lecieć gdzie indziej, tylko w prost na Mac'a Na mnie również już pora 3 maj się

#1579 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2011 - 23:27

To jak Nocni konferecje czas zacząć ???

#1580 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 lutego 2011 - 23:28

Jade jutro do Szczyrku... ale mi się nie chce... chce mnie ktoś zastąpić? :)

#1581 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 23:30

Mała rad wymień dysk ze stadardowego HDD na SSD dołuż mu ramu i zobaczysz że po tak delikatnym upgrade dostanie nowe życie. Ja tak zrobiłem ze swoim dysk SSD plus 4 gb ramu i naprawdę to jest demon prędkość po prostu byłem w szoku jak zobaczyłem jak ten komputer chodzi po wymianie dysku i ramu.

Ah widzisz te herbatki jak by nie mogły by lecieć gdzie indziej, tylko w prost na Mac'a

Na mnie również już pora 3 maj się

Coś takiego planuję, ale na razie powoli, wymiana top i ram, a nad SSD się zastanawiam. Zostałby później do kolejnego maca ;)

#1582 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2011 - 23:35

Szczyrk a co miał bym tam robić jeździć na nartach i łazić po górach to bardzo chętnie:):) @N_E_M ja bym najpierwsz poszedł po SSD ewentualnie po wymieanie przełożył dyski bo komp dostaje naprawdę kopa i testy na necie jakoś to obrazują ale poczujesz to dopiero jak klikniesz w doku na jaką kolwiek ikone a program odpali się jak by był zmimalizowany to wtedy to widać i można poczuć jak na nic nie trzeba czekać

#1583 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 lutego 2011 - 23:39

Ciki, no raczej będę siedział i pracował albo się uczył, do tego nie lubie jeździć tras po Polsce, frustrują mnie nasze drogi. Ja właśnie się też zastanawiam albo nad update mojego unibody ale czekać na premierię MBP z i5 i wtedy po prostu zmienić laptopa, poczekamy, zobaczymy. A może iPad2 zamiast laptopa?

#1584 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 23:44

@ciki ostatnio miałem okazję sprawdzać jak sprawuje się mac z SSD i przemawia do mnie ta technologia. Zastanowię się nad tym co piszesz (co pierwsze: ram czy SSD:D), bo mimo wszystko muszę też wymienić topcase ;/ @Michał też czekam na update MBP i co ciekawego pokażą ;) A opcję z iPadem też rozważałem ;) Dawno w Szczyrku nie byłem...

#1585 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 lutego 2011 - 23:47

@N_E_M
Chinczyki podały listę wg. nich dostępnych Sandy Bridge dla MBP. Mam nadzieje, że ostatnie problemy intela nie wpłyną na datę odświeżenia tej linii laptopów. BestBuy czeka na nowe MBP w marcu. http://images.macrum...-releasesa2.jpg

Core i7-2620M(2.70GHz)
Core i5-2540M(2.60GHz)
Core i5-2520M(2.50GHz)
Core i5-2410M(2.30GHz)
Core i3-2310M(2.10GHz)

W sumie nawet nie wiem czy na te 3 dni i taka pogode jest sens brać jakieś narty...

#1586 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 23:50

@Michał ja najwcześniej zmianę planuję na wakacje lub ew. po nich, dlatego też ratuje obecnego MB i zastanawiam się co z nim zrobić. Chętnie też już bym wiedział czym mam się interesować i za ile:D

#1587 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 lutego 2011 - 23:53

@Michał ja najwcześniej zmianę planuję na wakacje lub ew. po nich, dlatego też ratuje obecnego MB i zastanawiam się co z nim zrobić. Chętnie też już bym wiedział czym mam się interesować i za ile:D

MBP nowe na pewno będą, iPad też. Cen w Polsce nie jest w stanie wywróżyć jednak te amerykańskie na pewno nie będą odbiegać od dzisiejszych. Najtańszy MBP za 1200$, najtańszy iPad za 500$.

#1588 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 lutego 2011 - 23:55

A to już nie chcę fakt polskie drogi są bardzo frustrujące jak sobie przypomne ostatni powrót z Bukowiny Tatrzańskiej i zakopianke to już mi się odechciało. Pamiętam to było jeszcze jak paliłem wysiadłem z busa odpaliłem fajka i szedłem po spaleńu papierosa obracam się szukam busa a bus jest 500m za mną w tym samy miejscu gdzie wysiadłęm Mac to dość droga inwestycja na obecną chwile nie mam w planach zmiany więc swojego usprawniłem jak tylko dało radę nom fakt dla pełnego komfortu pracy w Logic Pro optimum to było by 8gb ramu ale półki co pracuje na Expresie choć nie powiem 8gb bym nie pogradził w Express. Wszelkie pieniądze jakie posiadam pakuje w studio :):) @N_E_M ja bym to zrobił SSD potem ram i na końcu Top Powiem wam szczerze żę w obecnej sytułacji jestem na tylke zadowolony ze swojego MBP że nawet nie czekam na odświeżeną linię fakt jestem ciekaw czym Apple tym razem zaskoczy i jak Kyenote wypadnie bez Stvena ale bez jakiś oczekiwań. iPad miałem na testach pare dni od znajomego i to wersje 3g w domu na łóżku do surfowania po necie napisanie mail super w pociągu busie dla umilenia czasu też ale na miescie na szybko sprawdzić poczte już nie wole do tego mojego IpodaTouch nom ale to już dywagacje plusy i minusy ipada

#1589 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 00:15

Polskie drogi niestety do idealnych nie należą:D Pamiętam jak się jeździ po Niemczech i tam po prostu to bajka. Poza tym sama sieć dróg u naszych sąsiadów, z byle pipidówy można od razu wyskoczyć na autostradę :D @ciki top też nie ma się najlepiej, czasem nie działają niektóre klawisze i ich kombinacje - niektóre kombinacje nie działają w ogóle, niektóre losowo, nie działa klikanie. Nie wiem czy to wina płyty głównej, czy tego topu. Trzeba zaryzykować i zamówić nowy. Bez powiększenia ramu praca na moim MB jest dość niekomfortowa, więc inwestycja w ram czy nowy dysk, tak jak radzisz jest konieczna. Pytanie tylko co wcześniej. Na pewno dysk, jeśli byłoby to SSD, będzie wykorzystany w kolejnym macu, wiec trzeba kupić coś dobrego, a z racji awaryjności SSD, zakup raczej nie z drugiej ręki (w sensie nieużywany dysk, wymontowany z laptopa, w którym był w standardzie). Interesowałem się Intelami, a te są dość mało awaryjne, ale biorąc pod uwagę, że do końca nie wiem co jest z moim MB i jak wpłynęła na niego szklanka herbaty, nie chciałbym, żeby to też wpłynęło na ewentualne uszkodzenie SSD.

#1590 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lutego 2011 - 00:18

Ja bym najpierw zainwestował w RAM, jest to rozwiązanie bezpieczniejsze niż dużo droższy dysk SSD. DO tego intelowskie modele miewają problemy ze sterownikami, nie mówiąc już o awaryjności sprzętowej. Drogi, drogami, mam nadzieje, że spokojnie dojadę i uda mi się uzyskać jakiś dostęp do internetu, chociaż na iPhone... Jak nie to będę do soboty lekko odcięty od świata. Niestety 500mb to za mało żeby spożytkować to jako modem internetowy.

#1591 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 00:22

Inwestycja w RAM jest ostrożniejsza, poza tym tańsza ;) Z drugiej strony z DDR2 nie zrobię później nic oprócz ich ewentualnej sprzedaży - mam tu na myśli upgrade do MBP. Generalnie na coś muszę się zdecydować, by zapewnić sobie w miarę komfortową pracę do lata ;) Dobra paczka do iP to 2GB - moim zdaniem starcza na udostępnianie internetu w kryzysowych warunkach :D mi 300-500MB spokojnie schodziło w miesiąc na samą pocztę i internet na iP.

#1592 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lutego 2011 - 00:25

To można w ogóle pojechać po bandzie i kupić za śmieszną kasę jakąś używaną DDR-dwójkę, taktowanie nie ma znaczenia bo i tak ewentualnie wyższe przetaktuje się do niższego. A używane DDR2 są już dostępne naprawdę za grosze, znajdziesz jeszcze z Wrocławia to nawet za przesyłkę nie trzeba płacić. No niestety w Play za 500mb juz płacę 15zł+vat/msc i nie chce więcej wydawać na internet w telefonie, nie dajmy się zwariować!

#1593 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 09 lutego 2011 - 00:29

Zobaczymy, jak się zdecyduję, to dam znać i powiem co się polepszyło/pozostało bez zmian, a w międzyczasie czekamy na nowe MBP :D Ja miałem paczki w Plusie, jeszcze jak były te droższe. 15zł za 500MB, używałbym do woli i brał następny pakiet:D

#1594 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2011 - 00:35

Dla mnie to jest pranoja co się dzieje jeśli szukasz jakiegoś SSD polecam Ci ebay.com tam ceny są w porządku nawet jeżeli przyjdzie nam zapłacić za przesyłke do polski bo to co się dzieje w tym kraju z cenami nie tylko dysków SSD czy Mac'ow ogólnie elektroniki to woła tylko o pomstę do nieba jeszcze teraz po podwyżce vat to już wogle tak prosta sytuacja z wczorajszej nocy (sorka muszę wylać swoją frustracje) dostałem wypłate więc inwestycje czas zacząc szprzęt poszukiwany to AKAI MPK 61 taka klawiaturka midi w polsce cena około 2000zł +/- 100zł w chodzisz na ebay.com masz to samą kalwiaturkę za 1100zł plus przesyłka około 300zł koszt całkowity 1400zł oszczedzam jakieś 600zł minus będe musiał trochę dłużej poczekać na przesyłke ale jakoś nie widzę problemu w momecie kiedy oszczędzam 600zł i tak jest ze wszystkim to jest chore jakie są ceny w Polsce i kto na tym zarabia i mówią żę Polacy są biedni g prawda mają pieniądze tylko boją się do tego przyznać bo zaraz będzie żę kowalski jest taki nie owaki ma hajs bo w polsce mieć pięniądze to wstyd i się wozi jak nie ukradł tylko zarobił nie ważne jak to super tak trzymać

#1595 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 lutego 2011 - 00:44

Chill out ;) Co do cen sprzętu, pracowałem w autoryzowanym serwisie i sklepie Dell'a. Jak każdy wie, Dell kieruje swoje komputery raczej do dużych użytkowników biznesowych, chcą sprzedawać głównie modele high-endowe. Owszem, nasz punkt obsługiwał oczywiście korporacje, jednak mieliśmy też duży zysk ze sprzedaży klientom indywidualnym. Co ciekawe czasami zdarzał sie klient po znajomości, można było utargować nawet 500złotych przy laptopie kosztującym około 3000zł. W tym wypadku jest to około 15%. Zdarzały się też nam sprzedać laptopa figurującego w cenniku za ponad 10.000 zł za cene około 7.500. Tutaj znowu różnica 25%. Oczywiście nie wnikam czy ceny po tych zniżkach były cenami całkowicie pozbawionymi marży, jednak porównanie to świetnie ukazje ile zarabia sprzedawca na przeciętnym Kowalskim. Co do sytuacji w Polsce, fakt jest taki, że posiadanie pieniędzy jest swego rodzaju tabu. Rzecza jakiej nienawidzę jest ocenianie ludzi po tym jak i w co są ubrani, na zachodzie nikt nie zwróci uwagę na to czy masz Ray-bany, koszule od Tommiego i mokasyny z Prady, nikt tez nie zwróci uwagi czy ubrałeś się w second-handzie. Oczywiście nie mówie o spotkaniach, na których zawsze powinien obowiązywać okreśłony dress-code. Ide się pakować!

#1596 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2011 - 01:05

Dlatego ja tego nie pojmuje mój 23 letni mózg nie jest w stanie tego ogarnąć i zrozumieć nie przetwarza takich danych poprostu. Ja tylko dziękuje że w tym kraju jest internet bo jak by tego jeszcze nie było to wogle była by jakaś katastrofa a wtedy za takie Dell by kosztowały pewnie po 20 tyś Michał ja jestem w stanie się założyć że na tych obu przez Ciebie podanych przypadkach dystrybutor zarobił jakieś groszę może znacznie mniejsze niż standardowo ale zarobił.

Słuchaj mój ojciec prowadzi firme która zajmuję sie serwisem sprzętu medycznego ale nie tylko również sprzedażą i dystrybucją cześci Unit dentystyczny czyli ten fotel na którym siadamy z tą lapą nad buzią i całą resztą kosztuje oficjalnie około 80.000 zł zależy od modelu teraz panowie konkurs kto zgadnie jaką cześć tej kwoty stanowi marża dystrybutora w polsce Dla ułatwienia powiem że unit jest sprowadzany i produkowany we Włoszech i każdy taki fotel jest produkowany na zamówienie o określonych parametrach

#1597 bartek001b

bartek001b
  • 1 104 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 09 lutego 2011 - 01:10

Czy ktoś wie czy macbooki white maja ciagle problem z pekajacymi obudowami. Bo własnie zobaczyłem w pewnym sklepie macbooka white+iPod touch 3gen 32gb:)

#1598 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 09 lutego 2011 - 01:16

0,5%

#1599 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 lutego 2011 - 01:20

Niestety Białaski nadal pękają i sam Steven nie wie dla czego aczkolwiek w tych najnowszych nie jest już tak źle bywają ponoć modele które są pozbawione tej wady albo użytkownicy tak dbają kolega N_E_M ma bialask i top nadal w jednym kawałku

---------- Wpis dodano o 01:20 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:17 ----------

0,5%

jak usuniesz ten przecinek i zamieni się 0 z 5 to da Ci marże dystrybutora

#1600 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 09 lutego 2011 - 01:28

ladnie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych