Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Nocne marki: jeśli jest późno w nocy, a Ty pracujesz czy nie możesz spać - napisz.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4979 odpowiedzi w tym temacie

#726 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów
  • SkądOne of Banksy's manors

Napisano 20 czerwca 2010 - 21:33

W Polsce od dawna nie głosuje się na kogoś tylko przeciw komuś i pewnie jeszcze długi czas tak pozostanie do momentu jak na stałe nie oderwiemy się od mentalności PRLu.

---------- Wpis dodano o 22:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 22:31 ----------

a tak btw. to powiedziałbym, że późny wieczór jeszcze jest (chociaż mandat za zakłócanie ciszy nocnej można już dostać):D

#727 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 21:35

Miksowanie progresywnego rocka/musicalu jest dobre do punktu zero. Po przekroczeniu, narasta dół i zwątpienie.

#728 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 21:38

@jasi0 - to wg. Ciebie należy iść głosować, na byle kogo, nieważne, ale trzeba i już? No to jeśli tak w życiu postępujesz to nieźle. Druga sprawa, "nie głosowałeś, nie narzekaj"? Hmm, co to ma być niby? Nie byłem, a narzekał będę (jak będę chciał), koniec kropka.

#729 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 20 czerwca 2010 - 21:43

Druga sprawa, "nie głosowałeś, nie narzekaj"? Hmm, co to ma być niby? Nie byłem, a narzekał będę (jak będę chciał), koniec kropka.

Demokracja to jest Panie macieks72 :)

#730 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 22:26

@jasi0 - to wg. Ciebie należy iść głosować, na byle kogo, nieważne, ale trzeba i już? No to jeśli tak w życiu postępujesz to nieźle.

Druga sprawa, "nie głosowałeś, nie narzekaj"? Hmm, co to ma być niby? Nie byłem, a narzekał będę (jak będę chciał), koniec kropka.

a gdzie tak napisałem..?
nie mówię, że należy iść głosować na byle kogo.. jak Ci nie odpowiada żaden kandydat, to idź oddaj nieważny głos. Pokaż, że jesteś członkiem społeczeństwa obywatelskiego, oderwanego od mentalności PRL. Jeśli o mnie chodzi - to jeszcze chyba większą głupotą od nie chodzenia na wybory jest głosowanie na kogoś za ładny krawat w którym ten ktoś był w telewizji, a nie z wiary we własne przekonania (przynajmniej częściowe). Co niestety dziś bywa dość powszechne.

A nie głosowałeś - nie narzekaj - Nie idąc na wybory tylko pokazujesz, że masz to w dupie. Więc narzekanie potem to trochę szczyt hipokryzji..

sorry, ale wydaje mi się, że takie podejście totalnego olewactwa, nie interesowania się dopóki bezpośrednio nie dotyczy itd jest jednym z głównych powodów dla których w Polsce tak duża część społeczeństwa reprezentuje tzw. mentalność PRLowską...

Wiadomo, że idiotyzmem byłoby np wprowadzanie kar za nie chodzenie na wybory. Nikogo się nie zmusi siłą.. Ale jako że jestem obywatelem, chce żeby coś się w tym kraju ruszyło, nie chce za 20 lat żyć w takim państwie jak teraz - na wybory chodzę, bo to moja obywatelska powinność.

#731 Gość_owca666_*

Gość_owca666_*

Napisano 20 czerwca 2010 - 22:44

jasi0: PRLowską mentalność prezentuje Twój powyższy post. Demokracja = wybór. Wybór to również idę/nie idę. Iść by oddać nieważny głos = głupota - jak i komu pokazujesz w ten sposób swoje "członkostwo"? IMO tylko sobie. Hipotetycznie: przy 50% frekwencji 48% oddaje nieważne głosy. I co? decydują głosy tych 2%. Co i w jaki sposób "zamanifestowało" 48%? Upraszczam. Chodzę (lub nie chodzę) na wybory bo to moja wola, żadna "powinność obywatelska". "Powinność" moja jako obywatela to płacenie podatków lub np. stawienie się na wezwanie mobilizacyjne w przypadku wojny, ale chodzenie na wybory to prawo obywatelskie (przywilej), nie "obowiązek". Do narzekania prawo ma każdy, niezależnie od uczestnictwa w wyborach. Czy ci, którzy nie mają prawa do głosowania (są tacy obywatele tego kraju) nie mogą narzekać? Nie są obywatelami? Każdy ma swoje sumienie i to jest jego własna osobista sprawa czy idzie głosować czy nie. I to jego sumienie obciąża kwestia "Czy zrobiłem coś żeby zmienić/nie zmienić". Nie uzurpuj sobie prawa do decydowania o tym co kto ma myśleć, bo to jest właśnie PRLowska mentalność. Bez urazy.

#732 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 22:49

jak Ci nie odpowiada żaden kandydat, to idź oddaj nieważny głos.

Dokładnie o to mi chodziło. No i jaki to ma sens? Iść bo iść, zagłosować byle zagłosować? Nie no.

EDIT:
O widzisz owca666, ładnie to wszystko ująłeś co mam na myśli.

#733 jasi0

jasi0
  • 625 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 23:16

owca666
"po pierwsze primo" - Twój przykład to raczej dobitne uproszczenie. Dziś z 1653 głosów wyłowiłem 20 świadomie skreślonych jako nieważne. I takie raczej są statystyki, więc ten argument specjalnie do mnie nie trafia;p Szczerze mówiąc jednak wolałbym zobaczyć 20% głosów nieważnych, wyrażających dezaprobatę obywateli wobec kandydatów niż widzieć, że ledwo 50% (i tak dobrze) rodaków idzie na wybory wybierać głowę państwa (a instytucja ta wedle wszystkich badań w oczach obywateli ma najwyższą wagę w Polsce).
Po drugie - jednak niezrozumiała jest dla mnie postawa nie chodzenia na wybory, ZWŁASZCZA wśród osób którę żyły w PRL. Teoretycznie, to chyba oni powinni sobie najbardziej cenić wybór jaki ze sobą niesie demokracja i go dokonywać. Bo wybór "idę/nie idę" to raczej wybór między olewaniem a dokonywaniem wyboru właśnie albo wyrażaniem swojego zdania.

Do narzekania prawo ma każdy, niezależnie od uczestnictwa w wyborach. Czy ci, którzy nie mają prawa do głosowania (są tacy obywatele tego kraju) nie mogą narzekać? Nie są obywatelami?

Nie wiem czy nie chcesz zrozumieć czy nie rozumiesz o co mi chodzi, bo NIGDZIE nie przedstawiłem takiego zdania, że osoby nieuprawnione do głosowania nie mogą narzekać czy (?!) "nie są obywatelami". Sądzę, że osoba która świadomie nie idzie na wybory, bo jej się nie chce, bo uważa że ma lepsze rzeczy do roboty itd to osoba która tym samym daje wyraz, że ma gdzieś. Dlaczego więc potem zrzędzi, skoro jak przychodzi co do czego nawet palcem nie może kiwnąć i postawić krzyżyka albo dwóch celem wyrażenia swojego niezadowolenia?

I na koniec wreszcie - nie zarzucaj mi, że "uzurpuje sobie prawo do decydowania o tym, co kto ma myśleć". Myśleć sobie możecie co chcecie i ja też:) po to jest forum, żeby swoimi myślami się dzielić i ja przemyślenia na temat 50% (co i tak jest wysoko) frekwencji na wyborach mam jasne.

idę spać, bo oczy mi się zamykają. Dobrej nocy wszystkim tym co głosowali jak i nie. ;)

#734 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 20 czerwca 2010 - 23:27

gówno nie demokracja - powinna być rubryczka "dajcie lepszych kandydatów wraz z lepszymi planami politycznymi", albo coś w ten deseń...

---------- Wpis dodano o 00:27 ---------- Poprzedni wpis dodano o 00:25 ----------

i prl się nie skończył
dlaczego?
bo zus, bo nfz i inne złodziejstwo

#735 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 23:29

A Luther po pierwszym odcinku jest w porządku.

#736 shog

shog
  • 669 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 20 czerwca 2010 - 23:44

gówno nie demokracja - powinna być rubryczka "dajcie lepszych kandydatów wraz z lepszymi planami politycznymi", albo coś w ten deseń...

W sumie racja, nawet taka opcja by zapewne zwyciężyła, ale co wtedy? Wtedy już zupełnie by się pobili o władzę, to dopiero byłoby w kraju narzekanie. Na kogoś głosować trzeba (albo napiszę inaczej, bo zaraz znów będzie raban - ktoś musi wygrać), nie ma innej opcji.

#737 goodall

goodall
  • 369 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 00:34

W sumie racja, nawet taka opcja by zapewne zwyciężyła, ale co wtedy? Wtedy już zupełnie by się pobili o władzę, to dopiero byłoby w kraju narzekanie. Na kogoś głosować trzeba (albo napiszę inaczej, bo zaraz znów będzie raban - ktoś musi wygrać), nie ma innej opcji.

I taka rubryczka jest np. na Ukrainie.

Ja jestem zwolennikiem jak najmniejszej frekwencji. Dopłacałbym do nieoddanego głosu! Skoro ktoś jest tak głupi, że sprzeda swój głos to niech nie decyduje o tym kto bedzie rządził...

Alexis de Toqueville zauwazył bardzo ciekawą rzecz... wg niego ludzie ŚWIADOMIE głosują na gorszych od siebie aby nie musieć patrzeć na lepszych. do tego moga im zarzucać że są tam gdzie są gdyż "oszukiwali". W przeciwnym razie musieliby przyznać że rządzący są tam gdzie są z powodu ich przymiotów tj. talentowi, zaradnośći i tym samym uznać ze niem mają tyle talentu co oni i tyle zaradności...

pozdrawiam znad biurka, notatek i ksiązek...

edit:
a że ZUS to czyste złodziejstwo to prawda niestety, a Pinera i Chile taki piękny przykład dali...

---------- Wpis dodano o 01:34 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:12 ----------

Po przeliczeniu 48% glosow jest tylko 0,7 % rożnicy!

#738 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 02:09

Dajcie już spokój z tą wyborczą farsą, co? Kto głosował, ten głosował, kto nie, ten nie. Kto na Jarka, ten na Jarka, kto na Korwina, ten na Korwina, a kto na Olechowskiego, to też jego rzecz.

#739 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 22 czerwca 2010 - 00:32

Ale Was wczoraj Panowie wzięło z tą demokracją :)

#740 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 01:07

Tematy polityczne i religijne zawsze wywołują burzliwe dyskusje... ;] WideMail jako plugin do Mail.app daje widok z Letterboxa dla 10.5.8 Całkiem nieźle to wygląda ;)

#741 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 21:39

Tematy polityczne i religijne zawsze wywołują burzliwe dyskusje... ;]

Ja się pisze na religijne.

#742 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 22 czerwca 2010 - 23:27

to ja też poproszę p.s. idę spać dzisiaj

#743 N_E_M

N_E_M
  • 1 481 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 23:29

Polityczne się znudziły? TV, radio i net to zbyt dużo? Myślałem, ze dłużej flame pociągniecie :D

#744 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 23:58

Religijne to sobie najwyżej poczytam, a odnośnie polityki, a zwłaszcza polityków, jak cokolwiek słyszę to mi się nóż otwiera w kieszeni ;) Nie wiem jak, ale te wybory jakoś mi przeleciały obok mnie, ani reklam nie widziałem, ani nic :D Szczęściarz ze mnie (chyba), ale pewnie wg niektórych nie ;).

#745 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 23 czerwca 2010 - 00:54

"Przeleciały" bo kampania internet raczej ominęła ;)

#746 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 168 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 11:40

Rani reklam nie widziałem, ani nic :D Szczęściarz ze mnie

No, to szczęściarz ;-) Moja druga połowa wczoraj była bardzo szczęśliwa, jak jej pokazałem adblocka, bo 'wreszcie nie będzie wszędzie wyskakującej mordy Komorowskiego' ;-)

#747 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 24 czerwca 2010 - 00:33

Oczy przecieram ze zdumienia. ftpd zbanowny? Za co?

#748 meg

meg
  • 314 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 czerwca 2010 - 00:39

wlasnie sie zaczelam zastanawiac czy dajecie tu bany na zyczenie, jakby ktos wg wlansej oceny za duzo siedzial na forum :D :D :D

#749 lfemzwan

lfemzwan
  • 2 166 postów
  • SkądPL

Napisano 24 czerwca 2010 - 01:54

jak zwykle za swój arogancki styl pisania (który uwielbiam czytać) no niestety czasami admin lub moderator nie potrafią zrozumieć, lub nie mogą tego, że (np.) kolejny temat typu "zaktÓalizowałem sofcik w moJim iphonie 3gs i mam simlocka - co robidŹ" wydaje mi się, że wtedy najlepiej sprawdzić w "necie" (z ukłonami dla ftpd)

#750 dvcam

dvcam
  • 1 845 postów
  • SkądLodz

Napisano 24 czerwca 2010 - 22:19

Ciekawie wyglądałby proces niesłusznie zbanowanego usera. Taka niesłusznie zbanowana osoba podaje do sądu właściciela danego portalu, powołując się na regulamin, historię życia na forum, etc. Chyba tego jeszcze nie było :) W dobie portali i na to przyjdzie czas :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych