Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 1 głosy

Nocne marki: jeśli jest późno w nocy, a Ty pracujesz czy nie możesz spać - napisz.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4979 odpowiedzi w tym temacie

#3326 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 05 stycznia 2012 - 01:14

u mnie biegunka, białko piłem i schabowego jadłem widać poszkodziło :(

#3327 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 01:15

herbatka/woda małymi łyczkami, suchary i stoperan. Niezawodna taktyka!

#3328 lewandowsky

lewandowsky
  • 492 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 03:16

a ja mam takie nudne życie;(

Dołączona grafika

#3329 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:22

a ja mam takie nudne życie;(

Dołączona grafika

to je ożyw. Z siedzenia po nocy przed makiem nic dobrego nie wyniknie :)

#3330 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:32

sesja się zbliża, a ja jakoś napięcia nie czuje :P szczerze mi sie nie chce

#3331 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:37

haha, znam to doskonale, też mam w tym roku jakąś niemoc :P

#3332 miko11

miko11
  • 586 postów
  • SkądLos Angeles , Katowice

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:44

większość informacji ze szkoły się nie przydaje w życiu codziennym , pewnie ze studiów to samo , nauczyciele / profesorowie mogliby trochę odpuścić :D

#3333 oliwer138

oliwer138
  • 127 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:47

bez przesady większość. Mimo mojego słabego podejścia do szkoły zawsze szanowałem jej przekaz. No, koniec wywodów, sesja się zbliża, a ja jeszcze nie zacząłem. Ta długa przerwa wybiła mnie tylko z rytmu :P

#3334 K_Y_S

K_Y_S
  • 133 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 stycznia 2012 - 22:56

[ATTACH=CONFIG]10253[/ATTACH] Ja tam sie relaksuje... szkołę skończyłem dawno temu ;)

#3335 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:01

Szkoła ma przekazać minimum informacji - które są podstawą do samodzielnego zdobywania dalszej wiedzy - uczy jak się uczyć - tylko i AŻ tyle. Informacje zdobyte w szkole się nie wykorzystuje - są bazą do dalszego samoszkolenia. Jedyny problem jak mogę zarzucić w edukacji w jakiej ja się uczyłem 8+4/5+studia to zbyt wolne profilowanie. 8 klas podstawówki bez 'kierunku' to za dużo - nie wiem czy obecny podział pozwala na wybór gimnazjum o 'profilu', dobrze byłoby gdyby tak :)

#3336 Michalek

Michalek
  • 1 031 postów
  • SkądWołomin/ Chełm

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:06

Można wybrać w gimnazjum klasę "o profilu". Ale tylko w niektórych gimnazjach i też nie jest to profilowanie, jakie spotka się w liceum. Bardziej jedna/ dwie lekcje jakiegoś przedmiotu więcej + ewentualnie jakiś przedmiot, którego normalnie w gimnazjum nie ma.

#3337 oliwer138

oliwer138
  • 127 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:06

Pozwala, jednak funkcjonuje to tylko na piśmie, chodząc do gimnazjum o profilu mat-fiz nie dawało się odczuć różnicy w poziomie nauczania między klasami. Kadarka lubię to wino :D zazdroszczę...

#3338 miko11

miko11
  • 586 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:07

Szkoła ma przekazać minimum informacji - które są podstawą do samodzielnego zdobywania dalszej wiedzy - uczy jak się uczyć - tylko i AŻ tyle. Informacje zdobyte w szkole się nie wykorzystuje - są bazą do dalszego samoszkolenia.

Jedyny problem jak mogę zarzucić w edukacji w jakiej ja się uczyłem 8+4/5+studia to zbyt wolne profilowanie. 8 klas podstawówki bez 'kierunku' to za dużo - nie wiem czy obecny podział pozwala na wybór gimnazjum o 'profilu', dobrze byłoby gdyby tak :)

O ile kojarzę jest tak w nie licznych gimnazjach , ja chodzę do prywatnego i niestety nie było takiej opcji .

#3339 Michał Kubowicz

Michał Kubowicz

MyApple Team

• 2 022 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:08

[ATTACH=CONFIG]10253[/ATTACH]

Ja tam sie relaksuje...
szkołę skończyłem dawno temu ;)

A ja dziś niestety pracuję jako taksi ;(

#3340 kuterq

kuterq
  • 588 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:10

mi się mój kierunek na studiach podoba - bezpieczeństwo wewnętrzne, podobno bardzo opłacalny po ukończeniu, kuleje bardzo jezyk angielski na uczelniach moim zdaniem.... ja jestem w niby najlepszej grupie jezykowej a mam poziom z którym śmiało poradziłby sobie licealista a w niektorych momentach nawet gimnazjalista

#3341 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:13

To błąd, w wieku 12-13 lat przecież idzie już odczuć "predyspozycje" artystyczne, techniczne, językowe, sportowe itd. A i sam uczeń chętniej na takie zajęcia w jego 'typie' uczęszcza. Nie mówię tu aby nie uczyć przedmiotów ogólnych ale wyważyć to już dużo wcześniej. Polowanie na 'geniuszy' też by się od razu przydało - są przypadki szczególnie uzdolnionych dzieciaków, kadra edukacyjna powinna być na to wyczulona, bo rodzice to inaczej na dziecko patrzą.

#3342 miko11

miko11
  • 586 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:13

mi się mój kierunek na studiach podoba - bezpieczeństwo wewnętrzne, podobno bardzo opłacalny po ukończeniu, kuleje bardzo jezyk angielski na uczelniach moim zdaniem.... ja jestem w niby najlepszej grupie jezykowej a mam poziom z którym śmiało poradziłby sobie licealista a w niektorych momentach nawet gimnazjalista

z Angielskim stoję dobrze , mam wszystkie urządzenia elektroniczne (Apple) po Angielsku i daję rade , rzadko zdarza się żebym czegoś nie zrozumiał . To też przez to że mamy nauczycielkę która świetnie uczy :D

#3343 K_Y_S

K_Y_S
  • 133 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:19

Jedyny problem jak mogę zarzucić w edukacji w jakiej ja się uczyłem 8+4/5+studia to zbyt wolne profilowanie. 8 klas podstawówki bez 'kierunku' to za dużo - nie wiem czy obecny podział pozwala na wybór gimnazjum o 'profilu', dobrze byłoby gdyby tak :)

Uczylem sie w identycznym systemie, wszystkiego co przydalo mi sie w zyciu nauczylem sie sam. I dalej sie ucze na biezaco tego co mi jest potrzebne do pracy / prywatnych zainteresowan.

#3344 Patrix

Patrix
  • 94 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:22

Dobry wieczór Panowie ;-)

#3345 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:23

u mnie na kierunku angielski był przez dwa lata, ale tylko jako angielski zawodowy. Słownictwo, scenki, czytanie, tłumaczenie tekstów branżowych, dawanie wystąpień i prezentacji. Zero gramatyki, fleksji itp, jedynie przygotowanie do komunikowania się w zawodzie. I tak moim zdaniem powinno być, jeżeli ktoś przez 6 lat podstawówki, 3 gimnazjum i 3 liceum się języka nie nauczył to tym bardziej na studiach nic z tym nie zrobi ;). A jeżeli ktoś szybko słówka łapie to jego plus. Ja np. miałem prawie zerowym kosztem nauki 4+, a nie powiem - skorzystałem na zajęciach i sporo się nauczyłem. Teraz jak czytam jakiś tekst branżowy czy piszę pracę naukową to nie mam problemu z doborem zawodowego słownictwa, a chyba o to chodzi :) a co do przydatności to ja na szczęście już wchodzę w ten etap studiowania, gdzie uczy się bardziej zawodu, także nie jest źle. Ale na początku ciężko, wiele niepotrzebnych bzdur. Ale ciekawe jest, że część z nich jednak okazuje się przydatna w dalszej nauce... także z ocenami się wstrzymam aż zacznę pracować :P

#3346 miko11

miko11
  • 586 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:27

U mnie jest tak że do szkoły na angielski prawie w ogóle nie muszę się uczyć , tzn. oczywiście trzeba kiedyś coś powtórzyć , lecz nie zawsze mi się chce :D lub mam jakiś wyjazd ... ,większość tego co umiem z angielskiego nauczyłem się w 6 klasie podstawówki - o ile dobrze pamiętam :D Na razie z angielskiego mam ocenę 6/5 więc nie jest źle :P

#3347 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:27

U mnie od studiów - tu już zaczęła się wiedza na którą polowałem, a nie była tak dostępna jak obecnie w dobie internetu. Podstawówka dała mi dobre podstawy ogólne, ale powinna szybciej kierunkować to nie powinna być prosta dla wszystkich, ale taka powiedziałbym wygięta delikatnie w odpowiednim kierunku, klasy gimnazjalne zrobiłbym już na zasadzie kursów profilowanych - ogólne obowiązkowe i do wyboru kilka kursów dodatkowych - na podobnym ukierunkowaniu jak liceum/technikum - art/tek/lang/sport. Osoby szczególnie uzdolnione - wyłapywać szybko i profilować na indywidualnych trybach - co jakiś czas się taki Gates czy Jobs rodzi prawda? ;)

#3348 oliwer138

oliwer138
  • 127 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:28

Jak nie mogę niczego zarzucić edukacji językowej w gimnazjum i liceum, tak teraz będąc na studiach czuję zastój w ich nauce :( Jedynymi okazjami żeby poćwiczyć język stają się tylko i wyłącznie wycieczki zagraniczne... Kiedyś dobrze dogadywałem się po niemiecku, po skończeniu LO wpadłem na włoski, a niemieckiego nie miałem okazji już nigdzie używać, teraz potrafię się przedstawić/ ewentualnie zrozumiem niezbyt skomplikowanie zdania...

#3349 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:30

to się ucz z zagranicznych książek. Zawsze to jakiś +. Taka podwójna korzyść, bo uczysz się i od razu szlifujesz angielski związany z Twoim zawodem. O ile to możliwe na Twoim kierunku, nie wiem jak stoicie z dostępem do anglojęzycznej literatury.

#3350 oliwer138

oliwer138
  • 127 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 stycznia 2012 - 23:34

Nie no z angielskim jest ok, o ten jeden staram się dbać najbardziej i stoję bardzo dobrze. Przykro mi jedynie, że szkoła nie dała mi możliwości nauki np. 2 języków wtedy dodałbym niemiecki. Angielski/Niemiecki/Włoski. Z dostępem do anglojęzycznej literatury w dobie internetu i np. świata apple nie powinno być większych problemów

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych